MiSiOr 12.12.2006 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 W domu rodziców instalacja z plastiku była robiona w 1993 r - czyli jakieś 13 lat już się uzbierało... Dodam, że klejona. Podobno była droższa od miedzi, ale instalator uznał że jest lepsza. Wymienialiśmy na plastikowe oczywiście wodę użytkową, ciepłą i zimną. Spisuje się rewelacyjnie, nie cieknie na połączeniach, pierwsza klasa. Woda ma czysty smak chloru a nie chloru i żelaza Czyli - prastik rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 13.12.2006 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 niechce nikogo straszyc ale z plastikiem uwazajcie- moj braciak ma wszystko w plastiku i co??? myszka mala przegryzla rure w podlodze i trzeba bylo maly remont strzelic, tylko skad ona ta sie wziela???ale takie zycie ...ok... ...już wiem... ...tylkomiedź...!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 13.12.2006 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 (...)Gorzej jak taka głupia mysz trafi do nawiewu pod kominek, wtedy żywy rożen po salonie zacznie latać. ...ale możesz dać tam taką lekką siatkę z metalu... ...a wpadła ci kiedyś...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 13.12.2006 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Jeszcze nie wpadła bo i kominka nie mam:-)No ale z pewnością w nowowybudowanym budynku będzie czerpnia powietrza z osłoną przeciw gryzoniom i owadom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 13.12.2006 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 no bo to tak niezbyt przyjemnie, jak ci po parkiecie zapitala taki mały płonący "meteor" jak ta motorynka ROMET'u Komar 206, czy jakoś tam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 13.12.2006 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 no bo to tak niezbyt przyjemnie, jak ci po parkiecie zapitala taki mały płonący "meteor" jak ta motorynka ROMET'u Komar 206, czy jakoś tam... tyle, że mniejsze trochę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuzin 14.12.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Witam. Własnie nikt nie zwrócił na to uwagi. Pisałem juz wielokrotnie o barierze antydyfuzyjnej.......................Klient ma prawo nie znać właściwiści materiału oraz tego co to jest bariera antydyfuzyjna. Poza tym PP oraz Alupex ma praktycznie same zalety............ Pozdrawiam Tomasz Sulej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuzin 17.12.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Witam. Jasny gwint twierdzi, że stal przeżyje miedz.............poza tym wyplukiwnie czego i ścieranie???Zostawie pewne stwierdzeni bez komentarza. Proponuje przed wybraniem instalacji sprawdzić Ph wody w sieci..............podejrzewam, że bedzie Pan przerażony. Inaczej jest w układzie C.o, który zazwyczaj prcuje w układzie zamknietym do tego zas zalecane jest dodanie inhibitora korozji.............Proponuję sprawdzić jakośc rur stalowych tzn ich przekrój po kilkunastu latch ekspoatacji........do tego porównajmy miedz lub platik. Pondto podłogówka z rur stalowych czemu nie tylko kto by to gwintowł. Poza tym tyle połaczen w posadzce powodzeni dla instalatorów, którzy podjeliby sie tego.................... Wesołych Świąt zycze Wam drodzy formułowicze............pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 21.12.2006 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 piec na paliwa stałe = miedź... przynajmniej dla mnie to oczywiaste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 21.12.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Proponuję sprawdzić jakośc rur stalowych tzn ich przekrój po kilkunastu latch ekspoatacji........do tego porównajmy miedz lub platik. Pondto podłogówka z rur stalowych czemu nie tylko kto by to gwintowł. Poza tym tyle połaczen w posadzce powodzeni dla instalatorów, którzy podjeliby sie tego.................... Wesołych Świąt zycze Wam drodzy formułowicze............pozdrawiam A ja proponuję zamisat czekania kilkunastu lat na sprawdzenie przekroju rur w c.o. aby kolega tuzin wyjawił tę tajemnicę tu i teraz. Możliwe to jest? Ja twierdzę, że przekrój tych rur (stalowych zastosowanych do c.o.) nie ulegnie ani zmniejszeniu ani zwiększeniu po kilkunastu a nawet po kilkudziesięciu latach:-) A może się mylę kolego tuzin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_mst 21.12.2006 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Z tworzywa chyba są trwalsze i nic tam nie koroduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuzin 27.12.2006 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Kolego Kero. Jak najbardziej nie zmniejsza sie średnice rur przy C.o.......................Inna sprawa jest z woda. Obecnie na rynku jest tak duży wybór innych materiałow, że stal poszła powoli w zapomnienie......chyba że są to węzły cieplne, bądz inne instytucje, w których zastosowanie innych materiałow niż stal byłoby zbyt ryzykowne. Tak wiec kolego Kero oto cała tajemnica Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 27.12.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Dziękuję Kolego tuzin za odpowiedź.Pragnę jedynie przypomnieć, że mówimy ciągle o instalacji c.o. a nie wodnej.Do wodnej instalacji kiedyś używano nawet rur drewnianych w co pewnie trudno Ci będzie uwierzyć ale sam miałem przyjemnosć (czy ja wiem zresztą czy to była przyjemność - trochę żal było nawet) demonbtować takie cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
71kkk 27.12.2006 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 co i cwu w miedzi, podlogowka w 5 lazienkach w alu pexie. dlaczego miedz- bo chce miec zdrowa wode. tylko te koszty troche bolaly - ale ryrki miekkie i twarde / do gazu i piony/ kupowalem w grudniu 2005 i styczniu 2006 - jakoś bylo taniej niz teraz- oni poszaleli z cenami miedzi!!!!! chyba Ci plastkowcy zawiązali jakis spisek cenowy czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 28.12.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 ... dlaczego miedz- bo chce miec zdrowa wode. Gratuluję wyboru ale przede wszystkim wiedzy:-) Czytając całą wypowiedź dochodzę do wniosku, że c.o. i c.w.u. wykonana będzie z miedzi dlatego, że była kupiona wcześniej tanio. Gdyby dzisiaj trzeba było zakupić pewnie byłaby ta od plastikowców z niezdrową wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
71kkk 28.12.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 eeeee- taki pasztet zawistnika plastikowca - po prostu chcialem tak i już. a ze dzisiaj ceny miedzi oszalaly - to i posty powyzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 30.12.2006 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 jestem tradycjonaliiata (z kominkiem wodnym), wiec jednak miedz .... no chyba ze ceny wzrosne o kolejne kilkadziesiat procent to wtedy sie ugne i bedzie plasticova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edek24 01.01.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2007 Miedź nie koroduje, jeśli już to utlenia się ale ten proces jest tak powolny, że nie ma potrzeby traktowania tego in minus. Natomist co oznacza, że plastik może być mniej trwały? Hmmm, nie to żebym się przyczepiał ale mam wrażenie, że proces korozji polega na utlenianiu się metali. Jeżeli się mądrzę to mnie skarccie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kronia79 07.01.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 C.O. w miedzi, grzejniki stalowe, CWU - PP zgrzewane, kocioł na paliwo stałe. Miedź z "Hutmena". Nie mam zaufania do Pexa mimo, że sam nim handlowałem - pełno tej chińszczyzny. Owszem, są droższe rury i pewnie niektóre z nich zarazem lepsze ale jakoś brakło mi odwagi na takie ryzyko. Właśnie jestem w trakcie robienia instalacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuzin 10.01.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Witam. To czym Pan Chandlował.......................??Pex jest jak najbardziej bezpieczny, oczywiście dobrej firmy Pex. Druga sprawa to zasady montażu............ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts