Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mam dylemat, który często się pojawia pt. czy mnie stać na budowę tego domu. Watek tanio budowac dom dokladnie czytalem ale mam inna skale problemu. :oops:

Jesteśmy na etapie projektowania koncepcji i od tygodnia zastanawiamy się nad propozycją architekta. Do kosztorysu bedziemy mogli podejść z gotowym projektem a teraz to tylko gdybanie. Niestety musimy hamować zapędy architekta dla którego okna kolankowe to pomijalne koszty i nie mozemy na niego liczyc na tym etapie.

Założenia to prosta bryła z poddaszem użytkowym, bez podpiwniczenia, dach dwuspadowy, 120 m2 w parterze + 3 pokoje i 2 lazienki na górze, garaż podwójny zalecany w bryle w MPZP + coś od architekta na urozmaicenie stodółki.

120 m2 parteru + 39 m2 garazu na dole to podstawowe założenie - 60 m2 na obszar kuchnia,spiżarnia,jadalnia, salon i pozostałe 60 m2 na gabinet, sypialnia, łazienka, pom gospodarcze, komunikacja. Bryła 10.2 szer 13.5 długości plus gdzieś garaż.

Dla parteru potrafię przyjąć jakieś założenia 120 m2 x 2000 i 40m2 garazu x 1500 razem jakieś 300 - 350 tyś pod klucz.

Technologia silka 18 lub 24 + 20 cm ocieplenia, stropy na pierwszy rzut oka prawie wszędzie o rozpiętości poniżej 6 m oprocz salonu gdzie trzeba dać np teriva II (6.6 m) na powierzchni ok 40 m2,komin systemowy. Udziwnienie bryły to prostokątny ryzalit 3m x 1.5 m zeby stodola o szerokosci 10,2 m byla bardziej atrakcyjna no i drzwi tarasowe przesuwne 3.60 na pół. Podłoga płytki,dachowka cementowa na dachu, strop drewniany nad garazem ?

Zakładane instalacje to: ogrzewanie podlogowe akumulacyjne elektryczne, elektryka, kominek z DGP grawitacyjnym, wentylacja mechaniczna z rekuperacją, studnia+hydrofor i duże filtry wody, instalacja alarmowa, brama garażowa z napędem, utwardzenie podjazdu, brama przesuwna, woda - podgrzewacz el w kuchni, bojler 200 l dla lazienek. Razem jakieś 110 tyś.

I teraz co z kosztami poddasza ??

Do zrobienia na górze wylewki i podłogi (parkiet przemyslowy), postawienie ścianek gipsowych i działowych (+tynki), cekolowanie, malowanie. Wykonczenie 2 lazienek. 4 polaciowe okna i 1 drzwi lub okna tarasowe (bez tarasu) 3 zwykle okna. Grzejniki konwekcyjne.

Dach już mam, sufit już mam. Powierzchnię użytkową pow 1.90 mogę regulować tylko wysokością ścianek kolankowych i decyzją o adaptacji pomieszczenia nad garażem.

Jak się policzy to wychodzi dodatkowe 140 m2 z tych 160 m2 parteru. A dla 300 m2 po podłodze wypadałoby liczyć 600 tyś.

Mogę obciąć 40 nie adaptując powierzchni nad garażem, kolejne metry obniżając ściankę kolankową i stawiając ścianki od wysokości 1.40.

Tylko czy takie obniżanie scianki kolankowej kosztem wygladu domu i obliczenia maja sens ?? Czy przypadkiem nie rezygnuję z "tanich" metrów dla których mam już podłogę i dach ??? Koszt na poddaszu robia mi glownie lazienki i okna + ogrzewanie ale to da sie policzyc.

Co Wy na to ??? Tak na chlopski rozum to wypadaloby zrezygnowac z jednego pomieszczenia na parterze i przeniesc go na gore ale chcemy miec jedna sypialnie na dole. Pomozcie bo 3 dzien nad tym siedze i do zadnych wnioskow nie doszedlem.

Znam łączne koszty budowy Emanueli 150 m2 + garaz i pasuja do teorii: 83,10 parter x 2000, 23,9 garaz x 1500, 67,5 pietro x 1800 razem okolo 330 tys z ogrodzeniem kutym, brukiem i zielenia. Tak liczac chyba nie zmieszcze sie w 450 tys za parter 120m 2 ??? :-?

Pozdrawiam

Tomek

https://forum.murator.pl/topic/53707-poddasze-uzytkowe-a-calkowite-koszty-budowy/

Ile osób ma mieszkać w tym domu? Nie wiem jakie dokładnie pomieszczenia mają być na poddaszu, ale doliczyłam się 3 łazienek w całym domu! - moim zdaniem sporo.

Rozważ zrobienie parteru takiego jak sobie zaplanowaliście, bez obniżania ścianki kolankowej z wykończeniem tylko części poddasza - tyle ile faktycznie wam potrzeba. Reszę wykończyć tak jak poddasze nieużytkowe. Moim zdaniem taniej jest zaizolować termicznie ścianę dzielącą poddasze użytkowe od nieużytkowego niż wykańczać (i ogrzewać) pomieszczenia, z których nie będziecie korzystać.

https://forum.murator.pl/topic/53707-poddasze-uzytkowe-a-calkowite-koszty-budowy/#findComment-1171901