Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W projekcie mam wyprowadzenie rury wentylacyjnej kanalizacji nad poziom kalenicy.Jak poprowadzić i zakończyć rurę?Na dachu jest dachówka ceramiczna, kominek wentylacyjny odpada, bo jest za niski.Druga sprawa to wentylacja łązienki, która jednocześnie jest wentylacją poddasza. Jeżeli chcę zamontować wiatraczek - siłą rzeczy zasłonię otwór wentylacyjny i pozbawię się możliwości odprowadzania wilgoci, kiedy wiatrak nie będzie pracował. Dlatego zastanawiam się nad dodatkowym kanałem i znów nie wiem jak wykończyć go ponad dachem. Acha, gdzieś przeczytałam, że taki kanał musi być ocieplony - i teraz jak to zrobić? Od dołu jest; sufit i ocieplenie 20cm wełny nad poddaszem, ocieplenie 15cm wełny w szczycie dachu, membrana, dachówka ceramiczna. Pomoże mi ktoś rozwiązać dylemat?
https://forum.murator.pl/topic/53708-wentylacja-%C5%82azienki-na-pi%C4%99trze-pionu-kanalizacyjnego/

Też miałem ten problem. Odprowadzenie wentylacji kanalizacji zakończyłem kominkiem dachowym (też dachówka ceramiczna) w przedostatnim rzędzie dachówek od kalenicy i na etapie budowy dachu była mocowana rura pcv przy krokwi do pionu kanalizacji.

Do wentylacji łazienki też mam kominek dachowy wyprowadzony pionowo z sufitu łazienki z zabudowanym wentylatorem wyciągowym koniecznie z żaluzjami (otwierają się i zamykają samoczynnie) - inaczj będzie ci cisło zimne powietrze do łazienki.

A jaki jest sens wyciągania aż tak bardzo wysoko kominka od wentylacji kanalizacji? Tam nie musi być jakiś specjalny ciąg? Myślę, że nie ma sensu przesuwanie wysoko pod (tym bardziej nad!) kalenicę.

Pozdrawiam

Zavadcoff, wylot odpowietrzenia kanalizacji musi sięgać ponad najwyższy punkt domu, coby "zapaszki" przy niekorzystnych wiatrach nie dostawały się do domu. Zresztą przy korzystnych wiatrach niech sobie lecą daleko, daleko. Dla ścisłości są to również wymagania producentów POS dla prawidłowego działania oczyszczalni...