gosciu01 12.09.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 nie znam najnowszych propozycji reku na rynku.Swego czasu zajmowałem się kilkoma i to tylko tymi, które teoretycznie i w ulotkach dają największą sprawność ( przeciwprądowe i duo ). Mam ochotę zbudować sam na bazie hetexa i wentylatorów ebm.wszystko już teoretycznie rozpracowane i policzone. Również dzieki temu wątkowi. Jeśli nie dam rady ( czasowo ), będzie Bartosz.Jesli będę robił to od razu dwa. w drugim domu nie mam jeszcze reku, jest GWC.Chętnie "skrzyknę" parę osób do wspólnych prac domowych, ale dopiero na przyszły rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 13.09.2007 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Na heatexach i ebm`ach są chyba właśnie ekozefiry.Zerknij na ich stronkę jeśli możesz bo wg mnie wyglądają na niezłe a cena dobra. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 13.09.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 ...Właśnie jednostki sprawdzałem i wychodzi wciąż jak napisałeś- pomijalnie malo. Po co w takim razie tyle gadania o stratach na żwirowcu i o dodatkowych wentylatorach itp? ... .. no właście po co ? chyba matematyka zbyt trudna No i na żwirowcu nie można zarobić zbytnio A dodatkowy wentylator uzasadnia wydatek ... no i można rurowca wcisnąć. No i jeszcze jedno co może powodować takim postawieniem sprawy : mały przekrój żwirowca i wtedy opory duże mogą być. Nie widziałem aby firmy proponowały naprawdę duże żwirowce. Mam ochotę zbudować sam na bazie hetexa i wentylatorów ebm. Ja już komponenty mam ale z braku czasu realizacja odkładana Wentylatory mocne i spore, zapas mocy będzie jakby co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 13.09.2007 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Na heatexach i ebm`ach są chyba właśnie ekozefiry. Zerknij na ich stronkę jeśli możesz bo wg mnie wyglądają na niezłe a cena dobra. pzdr Ok, sprawdziłem wyglądają nieźle, ale aby dokładnie przyjrzeć się urządzeniu trzeba nieco czasu i potrzeba więcej danych. Jeden z parametrów to cena, drugi sprawność, ale są jeszcze takie jak obciązenie wentylatorów w zależności od oporów, a te zależą od rozstawu płyt i średniego ( najczęściej używanego ) stopnia wymiany. W moim projekcie tak dobrałem wymienniki ( dwa do reku = duo ) oraz modele ebm-ów, aby przy średniej wymianie 180 m3/godz. opory, a tym samym zużycie energii były najmniejsze, przy największej możliwie sprawności. Takie ( dobre ) parametry można uzyskać jedynie bardzo indywidualnie dostosowując urzadzenie do specyfiki domu i stylu życia domowników oraz pozostałej instalacji, w tym gwc. Teraz już nie pamiętam konkretnej liczby sprawności w obliczeniach, coś ok. 88%. Do obliczeń bilansu budynku przyjąłem 85%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_St 04.10.2007 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Kilka stron wcześniej było napisane, żeby do sterowania obrotami w EBM'ach użyć potencjometra 100kΩ. Czy do tego potencjometra można podłączyć dwa wentylatory, czyu trzeba wtedy jakiś inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 04.10.2007 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Kilka stron wcześniej było napisane, żeby do sterowania obrotami w EBM'ach użyć potencjometra 100kΩ. Czy do tego potencjometra można podłączyć dwa wentylatory, czyu trzeba wtedy jakiś inny? Można jeden, stereo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.10.2007 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Polecam liniowy. Jak krajowy to "A". Jak import to "B"Oni tam inaczej niż u nas oznaczyli sobie charakterystyki.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 05.10.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Trochę z tymi charakterystykami jest zamieszania. Są nie tyle polskie i zachodnie oznaczenia, co stare i nowe: Charakterystyka/Stary kod/nowy kod Liniowa/A/B Logarytmiczna/C/A Wykładnicza F/brak/brak Chociaż pewnie znalazłoby się paru producentów, którzy oznaczają inaczej Jak macie wątpliwości, to wziąć bylejaką omomiarkę do sklepu, ustawić suwak na środku i zmierzyć wartości rezyst. między suwakiem a zewnętrznymi końcówkami. Pozdrawiam, M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_Wilkszyn 08.10.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Czy możecie polecić jakiegoś dystrybutora Bartosza, z którym da się porozmawiać nie tylko o cenach katalogowych? PozdrawiamK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_Wilkszyn 08.10.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Witam, Czy moglibyście ocenić poniższy projekt instalacji reku?Rekuperator chcę umieścić nad poddaszem użytkowym, a kanały poprowadzić nad stropem poddasza. Kolory, których użyłem:NIEBIESKIE LINIE - kanały NAWIEWNECZERWONE LINIE - kanały WYWIEWNEZIELONY PROSTOKĄT - centrala wentylacyjnaRÓŻOWE KWADRATY - przepusty w stropie (zejście na parter)Na rysunkach celowo nie uwzględniłem wyrzutni i czerpni powietrza. http://thumbnails.imajr.com/poddasze_333279.jpghttp://thumbnails.imajr.com/parter_333220.jpg I kolejne pytanie: jak wyregulować przepływy, aby uzyskać parametry nawiewu/wywiewu zgodne z poniższymi założeniami?http://thumbnails.imajr.com/Zestawienie_przepc582ywc3b3w_333280.jpg Podejrzewam, że regulacja za pomocą anemostatów to budowanie sobie domowego gwizdka.. Jak zatem rozwiązać ten problem? Przepustnicami? (jeśli tak to iloma i w której części układu powinny zostać umieszczone). No i do tego mam problem z dobraniem przekrojów kanałów. Wiem, że na forum można znaleźć odpowiednie wzory, ale problem w tym że ja zajmuję się ekonomią a nie inżynierią i temat jest dla mnie dosyć trudny. Centrala reku, o której myślę ma wydajność 320m3 i Φ krućców 160 mm. Z góry dzięki za wszelką pomoc,Pozdrawiam,Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 08.10.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Witaj Krzysiek_Wilkszyn .Tak na pierwszy rzyt oka rozplanowanie kanałów jest ok .Ja bym tylko założył mniejszy wywiew w salonie na rzecz zwiększenia go w kuchni .Co do kanałów - ja u siebie mam większość 100 , nawiew w salonie 125 oraz dwa kanały 125 w kuchni ( jeden wywiew podsufitowy i drugi do okapu .Wykonanie instalacji na trójnikach ( a takie masz założenia ) do wyregulowania wymaga przepustnic ( choć niektórzy twierdzą , że układ sam się zrównoważy . Na początek należy policzyć opory w poszczególnych gałęziach - do tego potrzebne są długości kanałów , ilość rozgałęzień , kolan itp .Podeślij mi swój adres mailowy to Ci wyślę kalkulator Kossa i będziesz mógł sam pokombinować ( ewentualnie poszukaj Koss Air Duct Calculator ) .U mne akurat tak wyszło , że nie musiałem stosować przepustnic . Ostatecznie jednak wykonałem instalację na skrzynkach rozprężnych ( wydaje mi się bardziej niezawodna ) - ta niestety wymaga większej ilości kanałów ( od każdego anemostatu do skrzynki rozprężnej oddzielny kanał ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_Wilkszyn 08.10.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Dzięki za odpowiedź. Adres mailowy wyślę Ci zaraz na priv. Na jakiej zasadzie działa skrzynka rozprężna i ile kosztuje? Pozdrawiam,K PS Może ktoś jeszcze skomentuje moje pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 08.10.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Zajrzyj do mojego dziennika i komentarzy - tam gdieś jest zdjęcie .Jej działanie polega na rówmomiernym rozdzieleniu powietrza z reku na tyle gałęzi ile masz kanałów ( oddzielna skrzynka dla nawiewu i oddzielna dla wywiewu ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_Wilkszyn 08.10.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 A orientacyjny koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 08.10.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Ja zapłaciłem coś poniżej stówki za sztukę .Kupowałem w Warszawie na Bartyckiej .No i posłałem Ci ten kalkulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_Wilkszyn 08.10.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Dzięki. Tyle, że dalej nie za bardzo kumam ten programik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 08.10.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Zaraz go odpalę to sobie przypomnę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 08.10.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Już wiem .Po odpaleniu przechodzisz do kalkulatora strat , stawiasz kursor na wielkości którą chcesz wprowadzić ( tylko te w białych polach - musisz poprzeliczać wielkości metryczne na te cale , cfdm-y itp) , klikasz lewą myszą , wpisujesz swoją wartość i enter .I tak kawałek po kawałku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_Wilkszyn 08.10.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 hmm.. gdybym spróbował jutro obliczyć długość moich kanałów, liczbę trójników itp to byłaby szansa, żebyś wyliczył dla mnie średnicę kanałów? Wiem jak działa ten arkusz, problem w tym, że nie wiem jakie wartości wpisać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_Wilkszyn 08.10.2007 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Trochę pozmieniałem układ kanałów nawiewnych (czy to dobra zmiana?). Dopisałem do rysunków planowaną przeze mnie średnicę kanałów [mm], ich długość [m] oraz zakładany przeze mnie maksymalny przepływ powietrza na każdym anemostacie [m3]. Starałem się tak dobrać średnice kanałów i ich układ, żeby była szansa, że układ będzie działał przy parametrach, których oczekuję bez stosowania przepustnic. Jak oceniacie szanse, że to będzie dobrze pracować? A może trzeba jednak przepustnic? (gdzie?)Byłbym bardzo wdzięczny za ocenę tego co zrobiłem. Kanały nawiewne:http://thumbnails.imajr.com/nawiew_333604.JPG Kanały wywiewne:http://thumbnails.imajr.com/wywiew_333605.JPG Z góry dzięki,K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts