DeeM 24.12.2008 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 hmm różnica temperatury to 0,5 stopnia ale... abym dobrze zrozumiał .. wlotu i wylotu tej samej strugi powietrza tak ? czyli jesli powietrze wywiewane ma np 20 st na wejściu to po wyjściu z wymiennika ma 19,5 tak ? hmm to w/g mnie (moge się mylić) sprawność tego jest smiesznie mała numerek dla ciebie: (źródło http://www.ekspertbudowlany.pl) http://www.ekspertbudowlany.pl/images/stories/eb_2007_01/ekspert-budowlany-2007-01-s088-wymiennik-krzyzowy.jpg http://www.ekspertbudowlany.pl/images/stories/eb_2007_01/ekspert-budowlany-2007-01-s088-wymiennik-przeciwpradowy.jpg' pozdrowienia DM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
numerek 24.12.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 dzięki za linka już po napisaniu cytowanego zdania skumałem mój błąd nie edytowałem aby nie robić zamieszania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrq 29.12.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Ja również jestem zainteresowany nabyciem wymiennika Klingenburg, potrzebuję taki na około 400m3/h.Chętnie dopiszę się do Listy Społecznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwdowski 29.12.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Witam. Więc wygląda na to ze uzbieralo sie juz 6 osób. Pan z Klingenburga ma mi dać odpowiedź po 5 stycznia i przeslać tabele do doboru wymienników. Depi, Manieq i Rafal czy Wy nadal podtrzymujecie chęć zakupu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 29.12.2008 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 ja wol zobaczymy tylko jaka będzie cena czy będzie się "opłacać" cała zabawa w grupie DeeM powątpiewa co do wielkości rabatu - ale jak mawiają kto pyta nie błądzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał_ 29.12.2008 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekota 29.12.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Witam twardzieli!Mozolnie (z braku czasu) zbliżam się do finału mojego eksperymentu. Wszystkie wydatki zostały poniesione, centrala wstępnie złożona i umieszczona w miejscu docelowym, w wolnych chwilach rozmieszczam kanały, zasilanie i sterowanie. W sumie jakby się zawziąć, to jeszcze jakieś 2 dni roboty i odpał, ale - jak siebie znam - pewnie mi jeszcze zejdzie ze 2 tygodnie dłubania. Jedno mogę stwierdzić z całą pewnością - koszt całkowity nie przekroczył 6000 pln, no chyba że jeszcze elektronika kontrolna (4 termometry + 2 obrotomierze), ale to później.Jak tylko odpalę, to zrobię jakąś dokumentację powykonawczą, bo jak dotychczas jest to na 90% improwizacja.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 30.12.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Co sądzicie o tym reku http://www.allegro.pl/item518559365_rekuperator_wymiennik_wklad_szwecja_super_cena.htmlwyglada na taki trochę "zrób to sam", robią to w Rzeszowie blisko mojego miejsca zamieszkania. Czy jest sens wchodzic w cos takiego. Ta sprawność 86% to chyba bez specjalistycznych badań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 30.12.2008 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Co sądzicie o tym reku http://www.allegro.pl/item518559365_rekuperator_wymiennik_wklad_szwecja_super_cena.html wyglada na taki trochę "zrób to sam", robią to w Rzeszowie blisko mojego miejsca zamieszkania. Czy jest sens wchodzic w cos takiego. Ta sprawność 86% to chyba bez specjalistycznych badań. Sam się nad nim kiedyś zastanawiałem. Zobaczymy co powie reszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 30.12.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 ciekawe jakie to wentylatory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 30.12.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 ciekawe jakie to wentylatory Czterobiegowe EBMy na 230V. Niezbyt oszczędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 30.12.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 ciekawe jakie to wentylatory wentylatory EBM tylko co to za firma, wymiennik Heatex pojawia się na Allegro w wielu reku tylko też pytanie co on jest warty ??? Cena bardzo konkurencyjna, może adam mk coś powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekota 30.12.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 To jest "TYWENT", jakość obudowy żenująca, głośne i prądożerne wentylatory, jeden wymiennik i za to wszystko cena z kosmosu. Nie chciałbym tego mieć, a tym bardziej kupić (nawet za pół tej ceny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 30.12.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 piszą że EBM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.12.2008 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Może i EBMy. Mam prawie takie same w jakimś pudle zasilaczowym. (z szafy komputerowej)Dużo drobnych szczebelków to wysokie obroty dla rozsądnej wydajności. Wysokie obroty już słychać.Mało szczęśliwie dobrane, jak do wentylacji. Są lepsze.Podejrzewam jednak, że w tym gabarycie by się te lepsze nie zmieściły. Wymagają zupełnie innego podejścia konstrukcyjnego, jak mają mieć katalogową wydajność.Wymiennik krzyżowy i typowy.Nie miałem w rękach to trudno ocenić jakość wykonania.Może tyle ile krzyżowiec.Generalnie - kompakt.Wszystko w jednym i niewielkie, to się wszędzie zmieści.Ale jak coś jest do wszystkiego, to.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekota 30.12.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 piszą że EBM Pewnie EBMy, ale nie te bezkomutatorowe z elektroniką sterującą "na potencjometr", które większość tutaj zastosowała w różnych odmianach. Tylko te mają sens, pięknie chodzą, cicho, wydajnie i oszczędnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 30.12.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Może i EBMy. Mam prawie takie same w jakimś pudle zasilaczowym. (z szafy komputerowej) Dużo drobnych szczebelków to wysokie obroty dla rozsądnej wydajności. Wysokie obroty już słychać. Mało szczęśliwie dobrane, jak do wentylacji. Są lepsze. Podejrzewam jednak, że w tym gabarycie by się te lepsze nie zmieściły. Wymagają zupełnie innego podejścia konstrukcyjnego, jak mają mieć katalogową wydajność. Wymiennik krzyżowy i typowy. Nie miałem w rękach to trudno ocenić jakość wykonania. Może tyle ile krzyżowiec. Generalnie - kompakt. Wszystko w jednym i niewielkie, to się wszędzie zmieści. Ale jak coś jest do wszystkiego, to.... Adam M. do dooopy ... dzięki za ocenę trudno szukam dalej... pewnie skończy się na upatrzonym wcześniej Bink Renovent ale to juć cena ok. 5.500zł. Czy taniej da się cos kupic równie dobrego o wydajnosci 350-400m3 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.12.2008 23:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Kupić? - Nie wiem, ale chyba trudno będzie... Raczej odkupić, jak ktoś zmienił zdanie lub mu się gdzie w kącie kurzy... Zrozumcie! Bardzo wypaśne wentylatory, bardzo wypaśny i sprawny rekuperator, wymóg absolutnej ciszy.... Nie, to się nie da na skróty! Nie pudełkiem po butach... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 07.01.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Siwicki robi teraz wymiennik na 600m3 ( dwa razy większy ). Moze dobrym rozwiązaniem jest kupic taki za 3000-3200zł z załozeniem dużego przewymiarowania. Wtedy sprawność ogólnie licząc zawsze nie mniejsza jak 90-95% ( bo nie bedzie na maxa ) i opory ok. 100 Pa przy 300m3/h. Do tego dwa wentylatory na oddzielnych potencjometrach. Ten nawiewny bedzie ciągnął 40m rurowca ( bardziej podkrecony ) wywiewny ( skrecony proporcjonalnie na drugim potencjometrze ). Wszystko na końcu trzeba by dokładnie wyregulować anemometrem. Za wymiennikiem na nawiewie duża skrzynka rozprężna zaraz za nią na wiekszości kanałach przepustnice potem iles metrów flexa i anemostat lub zwykła kratka. Wywiew podobnie tez na skrzynce i przepustnicach. Układ kanałów w tzw. gwiazdę ( brak trójników ). Pójdzie parę metrów wiecej kanałów ale potem wyregulowanie powinno być łatwe i bardzo dokładne. Jakie zastosować wentylatory: - średnia w domu wymiana 300m3/h -GWC rurowiec 40m fi 200mm -dom dwie kondygnacje -najdłuzsza nitka nawiewu flex 125mm przechodzący w 100mm , 15metrów, kilka (3-4 razy wygięty) nie jestem jeszcze w stanie b. dokładnie policzyć oporów kanałów obecnie etap projektowania i zawsze potem sie cos zmieni, ale 2 do 10 Pa chyba nie zrobi róznicy ? Czy do takiego wymiennika i założeń projektowych tylko wentylatory EBM ( jeśli tak to jakie i czy tez troszke przewymiarować ? Co sadzicie o takich, nie wymagają "pudełek" http://www.allegro.pl/item517602223_wentylator_kanalowy_dil_150_max_595_m3_h_f_ra_vat.html Niby wydajne, ciche ze spreżem i chociaz na 220V to tak duzo nie jedzą prądu Czy ktos może podać patent na w miare automatyczne przełaczanie GWC na czerpnię scienną. Jakie elementy potrzebne ( przepustnica z siłownikiem ale co dalej...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 07.01.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 mam identyczne wentylatory, nawet kosztowały podobnie, kupiłem je z obawą że osiowe nie poradzą sobie z sprężem, wszędzie zalecają promieniowe, ale po podłączeniu okazało się że działają z wymiennikiem Siwickiego przyzwoicie nawet regulator napięcia z tej aukcji u mnie identyczny Nie pamiętam czy masz GWC, wymiennik masz chyba ten 300m3/h ? Czy sprawdzałeś rzeczywiste opory, ile u Ciebie wynosi opór na najdłuższej nitce nawiewu ? Czy prawdą jest ich stosunkowo cicha praca. Jak rozwiązałeś zmianę nawiewu GWC/czerpnia ścienna ? P.s dzisaj rozmawiałem z gościem, który będzie od marca robić rekuperatory na wentylach ebm ( prąd stały ) i szwedzkum wymienniku H ... przeciwprądowym... cena 4.600 !!! Widziałem robione przez niego na wymienniku krzyżowym-wykonanie bardzo staranne. Dam znac co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts