Depi 26.06.2009 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Wow. Pierwsza kobieta chyba w naszym gronie. Witam, witamy... Wentylatory przyszły. Odbieram w przyszłym tygodniu. Stay tuned. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woykr 30.06.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 aż nie smiało zapytam czy moje 175-tki też bedą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ochockim 05.07.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Witam jako Nowy (stary obserwator).... Jakiś czas temu poruszona była sprawa GWC z użyciem rur drenażowych (pełnych) fi 100. W niedalekiej przyszłości planuję montaż instalacji GWC domowym/tanim sposobem. Dodam że planuje puszczenie ziemią , w wykopie o szerokości 60 cm, 4 rur drenażowych pełnych fi 100 i połączyć je przy fundamencie z rurą fi 200, która będzie pociągnięta do REKU. Najwięcej problemów (na etapie planowania) dostarcza mi kwestia szczelności układu. Moje pytanie brzmi: Jak połączyc rury fi 100 4szt z jedną fi 200, a dodatkowo zagwarantować szczelność i możliwość wypompowania skroplin.?? Rury zacznę układać od domu (poziom najniższy, "skropliny") w kierunku podnoszącego się terenu działki (naturalny spadek terenu ok 80 cm wysokości na długości ok 40m ,w kierunku domu). Na samym końcu (czerpnia) rury wypuszczę ponad poziom gruntu (4 sztuki obok siebie) a u znajomego ślusarza zamówię obudowę prostokątną 42x12 na czerpnię (wysokość czerpni do ustalenia. Znalazłem na allegro coś takiego http://www.allegro.pl/item672811118_rury_pcv_rura_drenarska_studzienki_studzienka.html , narazie wysłałem zapytanie czy są w stanie wykonać podobną przejściówkę z jednej fi 200 na 4 x fi 100, w jednej płaszczyźnie. prosty schemat http://images48.fotosik.pl/157/d15e751142500651med.jpg Wiem, że podobny temat byl poruszany, mimo wszystko czekam na opinie i jakąś pomoc. Dodatkowo podam powód dlaczego tak kombinuję:1. Rura fi 200 droższa niż 4 rury drenażowe fi 1002. Cztery rury fi 100, ponieważ 3 rury mają mniejszy przekrój niż 1 rura fi 2003. 4 rury fi 100 mają większą powierzchnię wymiany temp. niż jedna fi 200 (1,26 m2/1mb - 4 rury 100) / (0,63m2/1mb - 1 rura 200)4. Grubość ścianki - na korzysc rur drenażowych. 5. - Czekam na jakąś podpowiedź - jak wyżej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_k 06.07.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Wentylatory przyszły. Odbieram w przyszłym tygodniu. Stay tuned. Deeeeeeeepiiiiii hop hoooooop. [edit] aha i aby było też coś niby w temacie: Rury drenerskie fajna rzecz tylko nie wiem jak to w końcu z tą koniecznością czyszczenia wymiennika na temat której krążą tu niemalże legendy... bo jeśli zajdzie faktycznie konieczność to będzie sporo trudniej niż gładką kanalizacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.07.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 aż nie smiało zapytam czy moje 175-tki też bedą Wygląda na to, że tak. UWAGA Panowie! Czy ktoś z rejonu stołecznego da radę i chciałby ze mną podjechać po te wentyle? Boję się, że mogę nie zmieścić tego wszystkiego do auta - niestety mam tylko osobówkę Z milszych rzeczy to wentyle wyszły nieco taniej, niż miały wyjść - ok. 100 zł na każdym zestawie. Czyli spokojnie "w cenie" jest wysyłka kurierem i jeszcze zostaje. Pytanie tylko, co z resztą? Nie chciałbym stawiać nikogo w krępującej sytuacji, ale może przeznaczyć "resztki" na jakiś cel charytatywny? Np. pomoc dla forumowego Tomka1950? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.07.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Może jeszcze uzupełnie: prosze wszystkich o przemyślenie: 1. Jak chcą odebrac swóje zabawki (samodzielnie, wujkiem, kurierem)2. Co chcą zrobić z pozostałą gotówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sali 06.07.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Może jeszcze uzupełnie: prosze wszystkich o przemyślenie: 1. Jak chcą odebrac swóje zabawki (samodzielnie, wujkiem, kurierem) 2. Co chcą zrobić z pozostałą gotówką. ad1. samodzielnie i przy okazji wymienić naklejkę na wymiennik ad2. przepić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 06.07.2009 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 ad1. Ja również odbiorę osobiście, jakoś się zgadamy gdzie i kiedy. Odnośnie wspólnej wycieczki do EBM to jak da radę w sobotę to śmiało mogę z Tobą jechać, w tygodniu nie dam rady - okres urlopowy i muszę "dyżurować" za biurkiem non-stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.07.2009 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Dowiem się odnośnie soboty. "Przepić" tzn. do zwrotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sali 06.07.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 "Przepić" tzn. do zwrotu? myślałem, że może kiedy razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.07.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Niestety odbiór pon-pt do 18. Ktoś chętny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woykr 07.07.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Kraków Kraków kto z krk czeka na wentyle robimy wspolna pakę ?? Ja wole kaske spowrotem (scisneło mnie mocno ostatnio ) chyba ze wiekszasc zadecyduje inaczej... ps: kto to tomek1950...?? nie wiem nawet kto to jest i o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.07.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Nikogo nie przymuszam. To tylko propozycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 07.07.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Dla mnie wysyłka kurierem. Z tym że albo wysyłka koło 25 lipca, albo wspólna paczka z kimś z Krakowa do niego i potem sobie odbiorę. Wcześniej nie będzie miał kto odebrać przesyłki.woykr Ty jesteś na miejscu? Jeśli tak to chętnie się przyłączę do paczki i jak wrócę to się skontaktuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 07.07.2009 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 ktos oprocz mnie jest z Poznania? Jezeli o mnie chodiz to tez wysylka kurierem z tym ze ja bym podstawil swojego kuriera i przywiezie mi do firmy szwagra natomiast nadwyzke na konto poprosze. Kiedy beda te wentyle odebrane? I kiedy mozna wyslac kuriera? pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woykr 07.07.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Dla mnie wysyłka kurierem. Z tym że albo wysyłka koło 25 lipca, albo wspólna paczka z kimś z Krakowa do niego i potem sobie odbiorę. Wcześniej nie będzie miał kto odebrać przesyłki. woykr Ty jesteś na miejscu? Jeśli tak to chętnie się przyłączę do paczki i jak wrócę to się skontaktuję. Spoko nie ma problemu moze ktos jescze jest krk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek-forum 08.07.2009 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Niestety odbiór pon-pt do 18. Ktoś chętny? Jeżeli zostały ci pieniądze, a nikt nie nie może Ci pomóc w odbiorze wentylatorów to wynajmi transport - jakiegoś busa, taxi bagażowe albo cos innego. Za 100-200zł powinno dac się załatwić. Przy marketach budowlanych (castorama itp.) stoją busy dostawcze - to są prywatne auta jeżdzące na zlecenie marketów. Napewno chetnie zgodzą się na dodatkowy kurs. Czy w przyszłym tygodniu (wtorek, środa) w godzinach pracy bedzie można odebrać od Ciebie wentylatory. Podesłałbym znajomego. Jeśli tak podaj na priv namiary na siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sali 08.07.2009 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Niestety odbiór pon-pt do 18. Ktoś chętny? ja mógłbym pomóc ale raczej nie w tym tygodniu tylko pod koniec przyszłego jakby co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwbrzezinski 08.07.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Niestety odbiór pon-pt do 18. Ktoś chętny? Depi, a kiedy chcesz to odebrać?? Kończę robotę o 15.30 (mogę się zerwać parę minut) i mam kombiaka więc sporo wejdzie Podaj datę to możemy się umówić. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xavieer 09.07.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Dla mnie też wysyłka kurierem.Chyba tylko on do mnie trafi. A nadwyżkę na konto poproszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts