kszew 19.10.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Został jeden niezagospodarowany komplet wentylatorów. Chętnego zapraszam. To ja się pisze na te wentylatory. Czy kierownice też są? Na priva proszę mi przesłać niezbędne informacje. pozdrawiam kszew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suj 21.10.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Właśnie otrzymałem paczuszkę z wentylatorami. Zaraz je odpalam na stole Dziękuję tą drogą koledze robdk za zorganizowanie całej akcji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 23.10.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Do mnie również dotarły w środę, solidnie zapakowane. Bardzo dzięki.pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman Czarko-Wasiutycz 23.10.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Dopiero dzisiaj udało mi się odebrać paczkę z poczty. Oba wentyle i kierownice dotarły w całości i bez problemu Dziękuję bardzo za zorganizowanie zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 26.10.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Panowie, mam pytanie z innej beczki. Wie ktoś może gdzie można dostać skrzynka rozdzielcza, ale taka z paroma wyjściami? To chyba najprostszy sposób zrobienia instalacji wentylacyjnej która by prawidłowo funkcjonowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 27.10.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Są na Allegro. Jak sprzedaje producent to można się umówić na konkretne średnice wyjść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rick207 27.10.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Siur - ale jakie tu kombinacje? Wstawić wlot rury pod dachówki i uszczelnić przejście przez memebranę? Nie ma tutaj ryzyka, że powietrze do rury będzie zaciągane z nieszczelności pomiędzy dachówkami? Wtedy może się okazać, że powietrze zbierane jest z, powiedzmy, 2m2 wokół rury i wtedy pomysł bierze w łeb. Rick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rick207 27.10.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Lista zamknięta: robdk - 2 szt. + 2 kierownice panel - 2 szt. + 2 kierownice (inlet ringi) GL35 - 2 szt. + 2 kierownice Jahani - 2 szt. + 2 kierownice dar_ko - 2 szt. + 2 kierownice art_boss - 2 szt. + 2 kierownice suj - 2 szt. + 2 kierownice Roman - 2szt. + 2 kierownice detom - 2szt. + 2 kierownice elcorro -2szt. + 2 kierownice fileminion 2 szt + 2 kierownice jablo - 2szt. + 2 kierownice zlotook - 2 szt. + 2 kierownice Mr_Mabram - 2szt. + 2 kierownice Panowie ( i ewentualne Panie ) z listy wentylowej. Czy ktoś z was będzie budował wymiennik samodzielnie? Jeżeli tak, to może warto by było zebrać grupę do zakupu taśmy. Pozdr. Rick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 27.10.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Siur - ale jakie tu kombinacje? Wstawić wlot rury pod dachówki i uszczelnić przejście przez memebranę? Nie ma tutaj ryzyka, że powietrze do rury będzie zaciągane z nieszczelności pomiędzy dachówkami? Wtedy może się okazać, że powietrze zbierane jest z, powiedzmy, 2m2 wokół rury i wtedy pomysł bierze w łeb. Rick W sumie masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 27.10.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Lista zamknięta: robdk - 2 szt. + 2 kierownice panel - 2 szt. + 2 kierownice (inlet ringi) GL35 - 2 szt. + 2 kierownice Jahani - 2 szt. + 2 kierownice dar_ko - 2 szt. + 2 kierownice art_boss - 2 szt. + 2 kierownice suj - 2 szt. + 2 kierownice Roman - 2szt. + 2 kierownice detom - 2szt. + 2 kierownice elcorro -2szt. + 2 kierownice fileminion 2 szt + 2 kierownice jablo - 2szt. + 2 kierownice zlotook - 2 szt. + 2 kierownice Mr_Mabram - 2szt. + 2 kierownice Panowie ( i ewentualne Panie ) z listy wentylowej. Czy ktoś z was będzie budował wymiennik samodzielnie? Jeżeli tak, to może warto by było zebrać grupę do zakupu taśmy. Pozdr. Rick Ja bym się pisał. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 27.10.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Ja raczej nie będę robił wymiennika samemu, głównie z braku czasu - za dużo na głowie. Raczej kupie coś gotowego. Ostatnio wysłałem maila do KOSSa z zapytaniem o wymiennik, ale dostałem odpowiedź że musze chyba zadzwonić. Widzę że ich strona nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 27.10.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Witam Ja także nie będę robił sam wymiennika. Właśnie zakupiłem wspominany tutaj już wymiennik Śiwickiego. Prezentuje się okazale, a jak będzie działał to się okaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fileminion 28.10.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Ja z kolei zacząłem budowę wymiennika, kupiłem blachę alu 0,39 mm w KBH bo taką mieli najcieńszą i od razu dodam że jak ktoś spotka 0,3 mm to moim zdaniem będzie wystarczająca. Za 30 arkuszy 1 x 2m zapłaciłem ok 430 pln. Pociałem na kawałki 33 x 66 cm. Wobec tego do wspólnych zakupów się nie piszę, natomiast postęp prac opiszę na forum.Pzdr Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rick207 28.10.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Ja z kolei zacząłem budowę wymiennika, kupiłem blachę alu 0,39 mm w KBH bo taką mieli najcieńszą i od razu dodam że jak ktoś spotka 0,3 mm to moim zdaniem będzie wystarczająca. Za 30 arkuszy 1 x 2m zapłaciłem ok 430 pln. Pociałem na kawałki 33 x 66 cm. Wobec tego do wspólnych zakupów się nie piszę, natomiast postęp prac opiszę na forum. Pzdr Tomek Też myślałem o alu. W KBH znalazłem 0,12 mm x300, ale jako czyste Al. Ta taśma jest trochę za miękka IMHO. Podobno lepszym materiałem byłby stop serii 3xxx, ale nie znalazłem jeszcze miejsca, gdzie można to dostać w ilościach detalicznych. Pzdr Rick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woykr 18.11.2009 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Witam Bardzo goraco Nie było mnie chyba 1000 lat NIestety pewnie jak wiekszośc brak czasu.... Ale musze sie pochwalić grzebnełem troszeczkę mój reku. Na stronie http://www.galeria2009.media-group.pl/reku/ Znjaduje sie skromna foto galeria Żałuje ze nie robiłem zdjec podczas prac, ale naprawde ze wszystkim sie spieszyłem wsumie tak było zrobione żeby sie trzymało Objasnienia krzyzowce beda umieszczone w tej pozycji co na foto porobione beda kanały w środku oraz taca skroplin (co do skroplin dobrze myślę że ciecz znajdzie się na wymienniku powietrza z pomieszczeń ?) Jeszcze pradobodobnie bedzie nagrzewnica wody na wylocie. Silniki beda w osobnych obudowach. System przeciwzamrożeniowy będzie działał na zasadzie recyrkulacji powietrza zużytego w 50% mam nadzieje że to zadziała. Chyba że pojde na prostotę i zrobie po prostu wylaczenie nawiewu swieżego lub jego ograniczenie do minimum. Widze że sa nowi technicy budowy reku wiec ponownie chcialbym zaproponowac wykoanienie sterownika zaprogramowanego pod reku i sterowanie ebm z zegarem rzeczywsitym wejsciami i wyjsciami cyfr, analogowymi. http://www.allegro.pl/item821490776_wycena_pwm_0_10v_adc_przekazniki_rs232_cyfrowe_we.html tutaj zjaduje sie proponowany przez tego pana wykoanienie sterownika ja juz kiedys z nim rozmiawialem i oplacac sie bedzie tylko po zbiorce wiekszej ilosci osob, ostatnio nie bylo chetnych poniewaz wiekszasc poszla w PLC. Ja do tej pory nie wymyslilem taniego sterowania i wsumie myslalem o najkprostrzym rozweiazaniu na zasadzie przekazników ale dobrze by bylo miec jednak kontrole nad swoim urzadzeniem. http://www.stw.browarec.com/ tutaj znajduje sie jeden ze streownikow ktory byl zamowiony u tego pana dla bartosza i dziala w produkcji seryjnej takze jezeli jest ktos zainteresowany prosze o info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amorphis 19.11.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 No napis pięknie wyrzeźbiłeś... ale czy takie ustawienie równoległe, czy też prostopadłe coś daje poza oporami i niepełnym wykorzystaniem strugi powietrza (tego zawracającego, to co leci po prostej jest dobrze). Nie lepiej było zukosować wymienniki pod kątem 45 stopni tak jak to wszędzie robią? Miejsca przecież masz pełno tam w środku. Poza tym to jakie to wymienniki, skąd, cena... i wszystko, co wiesz poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woykr 20.11.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 No napis pięknie wyrzeźbiłeś... ale czy takie ustawienie równoległe, czy też prostopadłe coś daje poza oporami i niepełnym wykorzystaniem strugi powietrza (tego zawracającego, to co leci po prostej jest dobrze). Nie lepiej było zukosować wymienniki pod kątem 45 stopni tak jak to wszędzie robią? Miejsca przecież masz pełno tam w środku. Poza tym to jakie to wymienniki, skąd, cena... i wszystko, co wiesz poproszę Byłem zapisany w grupie "kliniki-burga" ale zrezygnowałem i zdecydowałem sie na te heatexy... 200mmx200mm szt2 ja zapłaciłem za nie 619 zł Moim priorytetem jest cena zdecysowałem że ma mi to wyjść jak najtaniej dlatego jak do tej pory koszt całości to 1700 zł Jeszcze nie wiem jak ze sterowaniem i ile wyjdzie... no i presostaty, przepustnice x3 Napis rzezbiłem w Phtoto shopie Z ukosowaniem też tak myślałem i nie wykluczone że tak bedzie... Ale podobnmo w ten sposób jest lepsza wymiana To powietrze zużyte dłużej kotłuje się w wymienikach i oddaje więcej ciepła... Ale to jescze musze skonsultować ze specem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaczolTM 21.11.2009 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 WitamTo teraz pochwalę sie moim rekuperatorem:Parametry techniczne:-wentylatory EBM R3G 220 AD 11-02- wymiennik GS 35- filtry workowe EU3 badź EU7- obudowa wykonana z profili stalowych malowanych proszkowo, scianki płyta poliuretanowa pokryta PCV 20mm Parametry sterownika:-tryb automatyczny i manualny-płynna regulacja obrotów- pełen monitoring wymiennika (4 czujniki temperatur, 2 czujniki wilgotności SHT)- możliwość zaprogramowania - utrzymywanie stałego momentu obrotowego wirnika- system przeciwzamrożeniowy (możliwość zapogramowania pracy)-odczyt obrotów wirnika, temperatury i wilgotności A tu zdjęcia obudowy. Na chwilę obecną bez wentylatorów i filtrów, ale jak tylko będę miał lepsze fotki to napewno wrzucę. http://images40.fotosik.pl/225/b11c5ec0fd9ab5b5m.jpg http://images38.fotosik.pl/226/323fd68f463175bdm.jpg http://images36.fotosik.pl/117/e835e1f98759878am.jpg http://images48.fotosik.pl/230/bc657e4b05965540m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agraf 23.11.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 PaczolTM czy mógłbyś napisać coś więcej o tym sterowniku? Jakiś gotowiec czy może robota indywidualna? Fajnie wygląda to "pudełeczko" na zdjęciach Gratuluję! pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaczolTM 23.11.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Sterownik jest wykonywany na indywidualne zamówienie. Co do specyfikacji to trudno mi co kolwiek powiedzieć, bo poprostu sie na tym nie znam. Tą sprawę zostawiłem fachowcą. W każdym bądź razie będą monitorowane następujące parametry:- 4 x temperatura na wymienniku- 2 x wilgotność powietrza- 2 x wydajność wentylatorów z jednoczesnym wyświetlaniem aktualnych obrotówwirnika - tacho, utrzymujące stały moment obrotowy wirnika co ma istotny wpływ wraz ze wzrostem oporów przepłytu (zabruchony filtr) Rekuperator będzie mógł pracować w trybie automatycznym (wcześniej zaprogramowanym), bądź manualnym (+,- wydajność wentylatorów) przy jednoczesnym podglądzie na pozostałe parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts