Mr_Mabram 31.07.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Dzięki, że wam się podoba Uszczelka okienna - zgadza się - po 2,3zł za metr bieżący (podwójna) wystarczy rozdzielić. Kątowniki kupowałem od gościa którego dorwałem na allegro. Kupiłem po za allegro po 7zł m/b (25x25x2mm). Parę innych kątowników wygiąłem sobie w pracy również z alu. Ceowników nie ma żadnych, same kątowniki. Siatka do filtrów kupiłem w zwykłym sklepie metalowym chyba po 8zł za metr bieżący. Jest to siatka ocynkowana (oczko chyba 20x20 albo 15 x15mm)- ciekawe jak długo wytrzyma. Nierdzewki niestety nie mogłem dostać. Zamki do zamykania również w sklepie metalowym po 7zł za sztukę. Wloty, wyloty kupiłem razem z rurami do wentylacji już kiedyś za jednym razem z netu - "Alnor" Odpływu jeszcze nie ma ale myślę, że zrobię tackę do skroplin i odprowadzenie będzie gdzieś na dole albo z tyłu obudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agraf 01.08.2011 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Mr_Mabram przyłączę się do Kolegów i gratuluję super fajnej skrzyneczki!:)Napisz proszę jakie to cudo ma przybliżone wymiary zewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 01.08.2011 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Czy ktoś wie jaki jest sens techniczny montażu wentylatorów po wymienniku? Jakie moga być zalety takiego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 01.08.2011 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Mr_Mabram przyłączę się do Kolegów i gratuluję super fajnej skrzyneczki!:)Napisz proszę jakie to cudo ma przybliżone wymiary zewnętrzne. Dzieki bardzo koledzy. Wymiary skrzynki to 1000mm szer x 972mm wys x 474mm głęb.(+pokrywa 24mm). Komora w srodku na wentyle ma dokładnie 450x450x300szer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 03.08.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 A jak rozwiążesz temat "by-passu" w swojej centrali? Ja myślałem nad tym żeby wykonać kanały z przodu i z tyłu centrali w takiej postaci.Kolano90st.,przepustnica,kolano90st. i w ten sposób ominąć wymiennik.Z moich obserwacji wynika że robiąc "by-pass" tylko na jednej stronie zmienia się wielkość przepływu strugi powietrza na jednej stronie co zakłóca balans pomiędzy nawiewem a wywiewem z pomieszczeń(może można by było to jakoś wydławić ,tylko po co?Latem i tak potrzebujemy wentylować więcej więc tu taki pomysł aby zrobić dwa.Obserwując moją prototypową centralę zauważyłem że jakaś część powietrza płynie też przez wymiennik i podnosi temperaturę powietrza nawiewanego.Po całkowitym zasłonięciu wymiennika tam gdzie był "by-pass" temperatura spada i prawie wyrównuje się z temperaturą z czerpni.Czy wy też zaobserwowaliście takie zjawisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 03.08.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 (edytowane) by-pass będzie na nawiewie oczywiście (w górnej części obudowy -w komorze między wymiennikiem a wentylatorem) kolano i rura |(fi 200) za reku wchodząca w komorę dolną z filtrem. Zrobię klapę na wymienniku sterowaną siłownikiem od zaworu. I to ona bedzie zamykała dopływ powietrza który idzie przez wymiennik. Żadna inna przepustnica nie będzie potrzebna. Dobrze uszczelniona klapa załatwi sprawę w 99% Zgodzę się że jeśli by-pass będzie po jednej stronie to drastycznie wzrośnie ilość powietrza. Ale co mi tam - by-pass będzie przecież na nawiewie i to nawiewanego powietrza będzie więcej a nie wywiewanego. Edytowane 3 Sierpnia 2011 przez Mr_Mabram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 03.08.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 wyszło naprawde extra ! możesz powiedzieć ile Cie w sumie wszystko wyniosło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 04.08.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Jeśli nie będzie przepływu przez wymiennik to zaczną tam się rozwijać grzyby i inne żyjątka i cięzko będzie pozbyć się zapachu stęchlizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 04.08.2011 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Jeśli nie będzie przepływu przez wymiennik to zaczną tam się rozwijać grzyby i inne żyjątka i cięzko będzie pozbyć się zapachu stęchlizny. Eeeeeetam zaraz grzyby.Ja po 4 miesiącach znalazłem małego krokodyla:D:D:D. A tak na poważnie to nie widać na nim żadnych śladów czegokolwiek. A podwójny by-pass bezcenny gdy cię żona pochwali jak wszystkie zapaszki uciekają z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 04.08.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 wyszło naprawde extra ! możesz powiedzieć ile Cie w sumie wszystko wyniosło ? W sumie trochę wyszło heheh - wentyle + wymiennik + obudowa z pierdołkami = jakieś około 3200zł. Dodać do tego cała moja instalacja z rurami jakieś 1500zł i mogę powiedzieć że zmieściłem się w 5 tyś za wentylację mechaniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełKarpl 05.08.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 W końcu odbiłem się od dołka finansowego i chciałbym kupić wymiennik. Czy w planach jest jakiś zakup grupowy w tym roku jeszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 05.08.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Witam rozmyślam tak troche nad ta rekuperacją i może nie z tej beczki pytanko.Czy 2 takie wentylatory do GWC mogą być 2 wejscia złączone w 1 rurę przepchnie przez 40mb powietrze do reku http://allegro.pl/aab-cooling-super-silent-fan-25-cichy-wydajny-13db-i1735505109.html( niejest to reklama aukcji)I tak samo np takie wentylatory przy reku założyc .Zużywają bardzo mało prądu i da się nimi świetnie sterować z za biurka.Tylko czy się nadają ? Bo kompletnie się na tym nieznam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edlew 06.08.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 (edytowane) Tylko czy się nadają ? Bo kompletnie się na tym nieznam. Raczej się nie nadają. Chyba że chcesz zrobić model GWC do reklamy. Firma zajmuje się Cytat: specjalizujemy się w chłodzeniu i wyciszaniu PC. Edytowane 6 Sierpnia 2011 przez edlew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczerradom 12.08.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 witam. Już minął jakiś czas od ostatnich zakupów grupowych i jestem ciekaw jak pracę nad własną centralą wentylacyjną.Jak do tej pory jedna osoba pochwaliła się swoją pracą.Powiedzcie na jakim jesteście etapie budowy, jakieś spostrzeżenia co do pracy waszych urządzeń.I najważniejsze pytanie. Czy było warto i czy jesteście zadowoleni z rezultatów swojej pracy? Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.08.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Faktycznie cisza To moze ja wrzucę parę fotek na pokaz. Silniki bardzo podobne jak ostatnio widziałem u adama_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblo 12.08.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 W końcu odbiłem się od dołka finansowego i chciałbym kupić wymiennik. Czy w planach jest jakiś zakup grupowy w tym roku jeszcze ? Wi Jakby co ja planuję zakup wymiennika w ciągu najbliższych kilku tygodni, tak więc jakby byli jacyś chętni to można cos powalczyc grupowo w Klinenburgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 12.08.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Silniki bardzo podobne jak ostatnio widziałem u adama_mk To są te same silniki. Kupiłem je dosyć długo temu chyba coś koło 1,5 roku w drugiej grupie zakupowej z tego wątku. Jakoś nie było czasu prędzej poskładać wszystkiego do kupy ale w końcu się udało i jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszew 21.08.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Będę montował wentylatory EBM-y R3G175 do skrzynek. Czy nie ma przeciwwskazań, aby pracowały w pionie (oś wentylatora)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 22.08.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Ja nie widzę przeciwwskazań żadnych. Wentylatory są bardzo dobrze wyważone i to nie powinno im zaszkodzić. Sam tak u siebie zamontowałem wentyle i wiele innych osób napewno również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.08.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 To są te same silniki. Kupiłem je dosyć długo temu chyba coś koło 1,5 roku w drugiej grupie zakupowej z tego wątku. Jakoś nie było czasu prędzej poskładać wszystkiego do kupy ale w końcu się udało i jest. Słyszałem jak to chodzi Miód malina. tez taki u Adama zamówię. On do jednego reku wstawił takie dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts