frolek 17.12.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Aby odwrócić wystarczy zamienić nawiew z wyrzutem oraz czerpnie z wyciągiem z pomieszczeń. Niestety kondensat pojawi się z drugiej strony wymiennika Przydał by się taki eksperyment do porównania czy sprawnośc temperaturowa pozostaje bez mian przy ustawieniu ciepą do dołu. W Klingenburgu nie potrafili odpowiedzieć na to pytanie .... jak nabiorę chęci przerobię aby ciepła była na dole, zobaczymy. Tackę obecnie mam tylko po stronie wylotu zużytego powietrza, w komorze obok nie zaobserwowałem skroplin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 17.12.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) U mnie ten system się sprawdza Ja mam ciepłą na górze, i w zeszłym roku dość mocno wymiennik zamarzał, jak nabiorę chęci przerobię aby ciepła była na dole, zobaczymy. Tackę obecnie mam tylko po stronie wylotu zużytego powietrza, w komorze obok nie zaobserwowałem skroplin. czyli tacka pomiędzy wymiennikiem i wyrzutnią, czy pomiędzy anemostatem wywiewnym a wymiennikiem ? Edytowane 17 Grudnia 2013 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 17.12.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) teraz mam tak, skropliny po prawej na dole:http://pics.tinypic.pl/i/00480/0ylqr0nl2msa.jpg po przeróbce będzie pomiędzy wymiennikiem a anemostatami wywiewnymi (ciepła strona będzie na dole) Edytowane 17 Grudnia 2013 przez kulca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 17.12.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 nie masz filtra przy czerpni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 17.12.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) dzięki kulca nooo, czyli teraz masz jak stosuje większość naszych rodzimych producentów (przynajmniej tak przedstawiają na rysunkach) ale my chcemy mieć lepiej i po to jest ten wątek czytając ten temat dwa razy, wynotowywałem sobie ważniejsze rady/ spostrzeżenia i zdarzały się informacje sprzeczne. Dlatego wolę zapytać praktyka, jak sprawy wyglądają faktycznie podczas użytkowania, a nie teoretyka któremu się coś wydaje. Edytowane 17 Grudnia 2013 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 17.12.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 ja na razie jestem na takim etapie: http://imageshack.com/scaled/medium/42/ip31.jpg http://imageshack.com/scaled/medium/29/54lw.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suj 17.12.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Witam Patrząc na rysunki Solano, tacka jest jakby pod całym wymiennikiem, czyżby z powietrza nawiewanego też się coś wykraplało?? Wydaje mi się że z taką sytuacją możemy mieć do czynienia przy odzyskiwaniu chłodu, czyli jeśli mamy w uproszczeniu pisząc klimatyzację w domu. Jeśli na zewnątrz jest cieplej niż w domu pobierane z zewnątrz powietrze w letni, parny dzień jest schładzane w reku, to z niego może się wykroplić i wtedy tacka w takim miejscu ma sens. Mam nadzieję mieć możliwość sprawdzenia tego, gdyż mam pociągniętą instalację wody lodowej w domu, kupione klimakonwektory tylko czeka mnie jeszcze zakup chillera i zmontowanie wszystkiego. Najwyżej dodam w swoim reku drugą tackę z syfonem. Jak będzie czas testy latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 17.12.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 nie masz filtra przy czerpni? Filtr z czerpni mam w skrzynce wentylatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 17.12.2013 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Tak sobie na chwilkę pomyślałem, czy wentylator "czerpni" jeśli mamy GWC nie powinien być przed GWC?Skąd ten pomysł, ano wiecie jak się wierci tunele pod rzekami, żeby woda się nie lała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 17.12.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 http://imageshack.com/scaled/medium/29/54lw.jpg W takiej pozycji jak zamontujesz, i zgodnie ze sztuką dasz wlot ciepłego na dole to jak chcesz rozwiązać odpływ skroplin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 18.12.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 nie wiem, zobaczę gdzie będzie kapać po mojemu to albo spłynie do GWC i tam jest odpływ albo w srodkowej części.. a jak nie to przerobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morgal 23.12.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 (edytowane) herakles zaproponował, aby w wymienniku skropliny wypływały na stronę ciepłą. Czy to nie będzie blokować przepływu? grawitacyjnie będą spływać w dół ale pod prąd do strugi powietrza?Czy taki układ może wystarczyć i nie będzie potrzebny gw aby wstępnie podgrzać? - bo jak nie będzie zamarzać to po co podgrzewać wstępnie; chyba ze przy dużych mroź będzie tyle wody się wkraplać, że będzie bulgotać wszystko w wymienniku - chyba sam sobie odpowiadam ilość skroplin zależy od wilgotności wywiewanego powietrza a nie od ilości stopni na minus. tu chyba się pomyliłem - przy stałej wilgotności to różnica temp. będzie miała wpływ na ilość skroplin. czyli sa dwa czynniki decydujące o ilości skroplin. przy dużych mrozach słyszałem ze wiadra wody sie leją, wiec jakiś opór dodatkowy to stworzy. Edytowane 24 Grudnia 2013 przez morgal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 23.12.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 Chyba lepiej jak do wymiennika wpada podgrzane powietrze przez GWC ...zawsze na nawiewie kilka stopni do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morgal 23.12.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 tak ale gw też coś kosztuję, a największy zysk jest przy jak największych różnicach temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 23.12.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 To że coś kosztuję to wiem, to że "największy zysk jest przy największych różnicach temperatur" tego nie wiem, wiem że zrobię GWC mimo wszystko:) moim zdaniem to się opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 23.12.2013 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 zastanówmy się. Jaka prędkość tego powietrza tam będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morgal 24.12.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 czy woda skraplająca się na ściankach wymiennika, nie spowoduje tak jakby zwiększenia grubości płatu ścianki wymiennika przez to spadek jego sprawności. ciecz jest gorszym przewodnikiem niż ciało stałe. co do wydajności wymienników - rekuperatorów, stosowanie ich ma sens przy jak największych różnicach temperatur. tylko ta przemiana fazowa jest tu problemem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 24.12.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 Ile tej wody, to raz. Skoro woda taka zła, to co powoduje lód i ile prądu bierze grzałka?, to dwa. Policz tę prędkość, to wiele wyjaśni, to trzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morgal 24.12.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 Ile tej wody, to raz. Skoro woda taka zła, to co powoduje lód i ile prądu bierze grzałka?, to dwa. Policz tę prędkość, to wiele wyjaśni, to trzy. grzałka tylko w formie dodatkowego podgrzania powietrza do temperatury -3 do wlotu do wymiennika. kabel grzejny za 50 zl gdzie 1metr to 50 W. proste sterowanie z termostatem aby temp wlatującego oscylowała miedzy -5 a 0. rura spiro owinięta kablem grzejnym na to ocieplenie - a ze średnica 200mm to kilka metrów kabla sie zmieści. mała kubatura u mnie będzie i praca tylko na 2 taryfie. policzyć nie potrafię - ale prędkość powietrza będzie znikoma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 24.12.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 ile tego powietrza w jakim czasie i przez jaką powierzchnię leci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts