dzabij 04.08.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 No kurde miałem ale się nie mogłem do Ciebie dodzwonić przed Twoim wyjazdem co by potwierdzić że zapakowałeś. Dobra, obieram na Dominikańskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 04.08.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Pamiętasz adres? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 04.08.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 dzabij - a Ty nie miałeś przypadkiem podjechać po swoje na Dominikańską? Pewnie leżą tam i się kurzą Panowie Xavieer, brachol i rkforum - poproszę o adresy do wysyłki i nr telefonów, bo chciałbym juz puścić drugą partię. ja tak jak wczesniej pisalem podesle swojego kuriera tak wiec poprosze o adres gdzie ma sie pojawic pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 04.08.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Z moich wyliczeń wynika, że powierzchnia "grzewcza" powinna być większa niż w przypadku rekuperatora Adama, biorąc pod uwagę sam przepływ przez 70 blach o wymiarach 0,3x,03 i grubości przepływu 4 mm. yy ja robię taki reku ściągniety żywcem od adama i mi wychodzi powierzchnia wymiany ok. 25m2 te blaszki mają 120x30 cm! 30x30 to wloty mają taki wymiar http://images39.fotosik.pl/171/1b8fe29cc5e8e745m.jpg baaardzo prosty schemacik tego co adam i np.kilka osób już popełniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 04.08.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 policzyłem twoją powierzchnię wymiany - wynosi mi ok. 16,6 m2? Czy dobrze policzyłem? a i grubość rurki - 1 mm - nasze blaszki maja po 0.1 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek-forum 05.08.2009 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Depi.Moje wentyle dotarły (reszta gotówki też.)Dzięki za załatwienie. Teraz trzeba tylko wszystko poskładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andstach1 05.08.2009 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Witam! „manieq82” ... u mnie problem wynikł z niezrozumienia zasady działania rekuperatora Adama!!! Teraz prawie wszystko jest dla mnie jasne, ale tylko prawie. Nie rozumiem jak następuje przepływ, bez mieszania strumieni powietrza, tak jak napisałem w postach powyżej. Przepływ odbywa się w układzie „X” jeżeli, ktoś mógłby mi to wytłumaczyć, albo jakiś schemacik ... może mógłbym zmodernizować swój projekt. Bardzo proszę o pomoc. Obliczenia są jak najbardziej prawidłowe. ... a ja próbuję dalej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andstach1 05.08.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Jeszcze takie pytanko, skąd wydarliście blachę 0,1 mm może jakieś namiary i ceny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 05.08.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 hmm jak byś spojrzał na wlot takiego reku to co druga przerwa między blaszkami jest zatkana i struga wywiewana idzie w przerwach parzystych a wywiewana w nieparzystych (przykład) kontaktują się ze sobą przez ta blaszkę a blaszka hmm. jak cofniesz sie kilka stron to jeden kolegaz załatwiał z jakiejś huty. Mi 80 takich blaszek wyszło ok. 700zł cholernie twarda - jak żyletka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_k 05.08.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Też mam wentyle... od wczoraj.Wielkie dzięki Depi jeszcze raz!!I oto pierwsze wyniki krótkiego przesłuchania:Niestety jeden wentylator "na postoju" rozprasza moc w granicach 7W. Więc kto planuje dłuższe postoje wentylacji może wyposażyć sterownik w dodatkowy Pk lub Tr dla całkowitego odłączenia wentyli od 230VAC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.08.2009 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 A to ciekawe. 7W to sporo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andstach1 06.08.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Witam, Panowie pomóżcie z tą taśmą (blachą) 0,1 mm, nie mogę odnaleźć tego postu gdzie to pisze ... Może ktoś się zlituje i przedstawi szkic przepływu powietrza w reku Adama ... tak żeby można to było zrozumieć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rick207 06.08.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Odnośnie blachy :http://forum.muratordom.pl/rekuperator-tymi-recami-robiony,t70942-1440.htmWiadomość od Piotrmw z 09.02.2009Ja w sumie też bym się pisał na te 25 kg, są jeszcze chętni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andstach1 06.08.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Tak tylko, że to ceny z lutego .... ja oczywiście też jestem zainteresowany a potrzebuję zamówić 200mb(0,26kg waży 1m taśmy 03,3m grubości 0,1mm x 200m = 52kg) Właśnie może więcej chętnych ... to ja też załatwię dobrą cenę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andstach1 06.08.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 oczywiście nie 03,3m tylko 0,3m - 30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 06.08.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 .... Może ktoś się zlituje i przedstawi szkic przepływu powietrza w reku Adama ... tak żeby można to było zrozumieć ... a mój rysunek nieczytelny...? wpadające powietrze w jeden z wlotów wpada w co drugą przestrzeń między kolejnymi blaszkami powietrze wychodzące z domu wpada w przestrzenie też co drugie ale inne od poprzednich - w ten sposób blaszki są ich rozdzielnikiem i wymiennikiem ciepła edit: a weśże cofnij sie kilka stron tam piotr chyba dawał zdjęcia swojej konstrukcji, i adama zdjęcia też gdzieś były... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amorphis 06.08.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 @ Depi Wentyle dotarły, wielkie podziękowania i pokłony. Trochę się DHL i ojciec nie mogli dogadać, bo ja nie mogłem odebrać ale wszystko świetnie się skończyło. W wekend zrobię wir w chałupie @all: Zapuściłem i ja wici o blachę mosiężną. Jak coś dobrego z tego wyjdzie dam znać, jak nie chętnie się przyłączę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andstach1 06.08.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 "manieq82" Przeglądnęłam i przeczytałem wszystkie strony od początku do końca. Problem u mnie polega na tym, że nie rozumiem jak przepływa powietrze w tym X –ie. Ja rozumiem działanie samego rekuperatora, jest to coś podobnego do rekuperatora krzyżowego np. ale jak powietrze przepływa ... tego nie rozumiem w tym przypadkuKierunek przepływu:I I I I I I I I I I II ITak to bym zrozumiał:I II II II II II IOczywiście przepływ przemienny powietrza nawiewanego i wywiewanego pomiędzy płytkami urządzenia. Patrząc na Twój schemacik strumienie się krzyżują .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woykr 06.08.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Jest super jest super i o to tu chodzi.... No tak wichury przybyły... Depi dzieki za paczkę z 4 tornadami !! no dwa są nie moje Spoko jescze raz dzieki Jak sie wszyscy wezma za montaze i uruchomienie swoich wypocin to sie bedzieee działooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andstach1 06.08.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 "Amorphis""...Zapuściłem i ja wici o blachę mosiężną..." - ja o miedzianą o twardości Z6 0,3m gr 0,1m MIEDZIANA - ma lepszy współczynnik przekazywania ciepła ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts