Sali 10.01.2010 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 zadałem pytanie na innym wątku, ale od 3 dni cisza może więc tu się dowiem. czy skrzynka rosprężna wejście 200 - na wyjściu 125+125+100 zadziała prawidłowo ? czy będzie trzeba dawać jakieś przepustnice na odnodze 100 ? i podział strug 120 m3 to potem na dwa razy 60m3 + 120 m3 to potem na dwa razy 60m3 + 60m3 od razu mówię, że ze wględów tras kanałów nie da rady 5* 60 m3 będą mi potrzebne jeszcze drugie takie same lecz bez ponownego dzielenia czyli 120 m3 + 120m3 + 60m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woykr 19.01.2010 01:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Sali nie bardzo zrozumiałem dzxielenia twoich m3 Ale dzielenie 125, 125 i 100 zadziala prawidlowo tylko spadnie ci predkość powietrza w kanałach. Ilosc wymiany (m3/h) pozostanie bez wiekszych zmian (zalezy jakie opory na instalacji) Jezeli dobrze zriozumiałem to chcesz pchac 120m3/h x2 przez kanały 125mm ? i 60m3/h przez 100mm ?? razem 300m3/h ?? Moj wniosek będzie tak jak wyżej wszystko bedzie dzialc tylko prędkość spadnie. To jest tak jak bys miał rure 200 napełnioną ciecza ta ciecz przeszła by w srednice 300mm to jej predkosc zwolni ale ilosc bedzie taka sama. Robiłem reinstal systemu ale miałem od znajomego fajny arkusz kalkulacyjkny prędkości powietrza na dane średnice przewodów. Jak to odzyskam to moge ci podać. Oczywiście moje zdanie jest oparte na czysto teoretycznej wiedzy opartej na zdobywaniu wiedzy we własnym zakresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 19.01.2010 01:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 W prawidlowym dzialaniu odgrywa też rolę długość kanalów.Jeśli długość kanałów będzie podobna to rozkład ciśnień też powinien być prawidłowy.Ostateczną objętość strugi regulujesz anemostatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 19.01.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Witam,Moim zdaniem regulacja anemostatami to nie jest najlepszy pomysl.Zazwyczaj konczy sie tym, ze przykrecamy jeden lub kilka.Anemostaty z definicji maja mniejsza pow wylotu niz rura, ktora go zasila, dlatego predkosc powietrza tam wlasnie wzrasta = halas.Jak przykrecimy jeden z nich aby zmniejszyc wydatek to predkosc wzrosnie tym bardziej (wiec tym bardziej halas).Proponuje wyregulowac instalacje za pomoca przepustnic / kryz / odpowiedni dobor srednic i dlugosci przewodow. Trudne to zadanie, ale daje duzo lepsze rezultaty - nic nie gwizdze na anemostacie.Bo inaczej - po co nam te duze srednice rur jak dlawimy na koncu?Ja zmontowalem cala instalacje (oczywiscie staralem sie dobrac srednice do wydatkow - ale tu duzego pola manewru nie ma: 100, 125/130 150/160 i 200 zasilajaca), po czym zmierzylem gdzie ile plynie.zamontowalem 2 lub 3 przepustnice aby zdlawic wyplyw tam, gdzie plynelo za duzo. Zmierzylem ponownie i juz wtedy nawet bez regulacji nawiewnikow bylo ok.Pozniej wkrecilem anemostaty otwarte praktycznie ma max.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 20.01.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 msobanie, niekoniecznie. Jesli masz dobrze dobrane średnice, całość dobrze przeliczoną to nic nie będzie gwizdać. Sam nie mam żadnych przepustnic tylko wyregulowane na anemostatach i nic nie gwiżdze w całym zakresie działania wentyli a niektóre anemostaty mam naprawdę sporo przykręcone aby uzyskać takie wydatki jak chcę. Ale mam inne pytanie do wszystkich fachowców. Zrobiłem na roboczo przeróbkę swojego wymiennika krzyżowego (o szerokości 450 mm) na ... potrójny krzyżowiec przeciwprądowy tzn. Obudowałem go tak że: 1. Tą szerokość podzieliłem na 3 części (każda po ok. 150 mm) 2. Obudowałem tak że powietrze po jednym skrzyżowaniu w tej szerokości 150 mm (wymianie) zawraca do góry i w kolejnych 150 mm szerokości wymienia ciepła i potem znowu zawraca w trzeciej szerokości 150 mm i wylatuje tam gdzie powinno w centrali 3. Dodatkowo zrobiłem to przeciwprądowo czyli pierwszy strumień z wewnątrz pomieszczeń ogrzewa ostatnią szerokość tego powietrza co z zewnątrz czyli jest to takie przeciwprądowe. spodziewałem się efektów jak dla potrójnego krzyżowca ale ..... jest nawet gorzej! . Struga leci wężykiem faktycznie ( jest szczelnie) bo widzę to na wydajnościach na poszczególnych biegach (są większe straty), bo w końcu są trzy "krzyżowce" ale efektu "cieplnego" nie ma oprócz wzrostu strat. Ponizej rysunek: http://www.holdthatpic.com/photos/5085/58086.jpg pomaranczowa ciągła to wlot między płyty- wywiew z pomieszczeń- 20oC pomaranczowa przerywana to wylot z pomiędzy płyt na wywiewie do wyrzutni- nie wiem ile oC zielona przerywana to wlot między płyty- nawiew z zewnątrz- np. 0oC zielona ciągła to wylot z pomiędzy płyt na nawiewie do pomieszczeń- 11oC fioletowy kolor to zabudowa aby struga mogła wężykiem lecieć a czarny to wymiennik. Dlaczego to nie działa. Fakt że jest mało miejsca po zamontowaniu tej obudowy nie powinen mieć wpływu bo wentyle zasysają więc ważne aby leciało przez wymiennik. Myślałęm że może struga leci nierówno przez płyty i że się po prostu nie mieszają bo lecą między innymi płytami (nie sąsiadującymi) ale są opory a to oznacza że powietrze płytnie pełnym porzerojem między wszystkimi płytami. Co jest? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcos 22.01.2010 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Witam, Wreszcie na mecie watka Ooo juz 38-ma strona. Warto bylo czytac i najlepiej ze zrozumieniem bo duzo sie nauczylem. Jezeli ktos chce sie porzadnie zaznajomic z tematem to NAPRAWDE warto. Zwlaszcza ze przesledzilem historie ponad 3 lat. Nie powiem ile czasu zajelo mi czytanie i jakim kosztem ale mam tez sporo notatek, takie kompendium w pigulce. Kilka spostrzezen osoby, ktora przed dwoma tygodniami wiedziala ze reku trzeba w domu miec ale dlaczego takie cos tyle kosztuje? Dodam ze mam umysl scisly z niewielkim zacieciem majsterkowicza ale bez rewelacji. Po pierwsze to jest prosta konstrukcja - wymiennik oraz wentylki w pudle. Reszta to dodatki ile kto ma kasy. Nowicjusze przeczytajcie od poczatku i bez skracania! Jestesmy na etapie wyboru projektu ale juz teraz zazczynam czytac o tym i owym bo pozniej nie bedzie czasu, moze na dziennik bud. Kubatura tak czy inaczej bedzie ok. 600m3. Gdybysmy mieli polowe tego to widze ze jest ciekawy 'gotowiec' - dobre parametry i podzespoly za rozsadna cene. Jak zaczna robic wieksze to sie do nich zglosze Zastanawiam sie czy nie sprobowac sam to ustrojstwo sklecic: obudowa a'la piotrmw (wiecej zdjec i informacji prosze!!!) do tego gs45 i dwa ebmy 220. Sterowniki tez juz mozna nabyc w drodze zakupu. Musze to przemyslec na chlodno czy dam rade ale mysle ze tak. Pozdrawiam wszystkich serdecznie a w szczegolnosci adama_mk Aaa - planuje pojawic sie na marcowym forum wentylacji bo mam rzut beretem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 22.01.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Witam,j-j, nie sadzisz ze przyczyna moze byc zwiekszona predkosc przeplywu?Pomyslmy:-sumaryczna powierzchnia wymiany pozostala bez zmian, tak?-wydatki pozostaly takie same-predkosci w kanalikach wzrosly, ale kazda struga "zrobi" 3x dluzsza droge - czas wymiany bedzie wiec ten sam ... Moze gdzies tracisz to cieplo po drodze? Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 22.01.2010 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Witam, j-j, nie sadzisz ze przyczyna moze byc zwiekszona predkosc przeplywu? Pomyslmy: -sumaryczna powierzchnia wymiany pozostala bez zmian, tak? -wydatki pozostaly takie same -predkosci w kanalikach wzrosly, ale kazda struga "zrobi" 3x dluzsza droge - czas wymiany bedzie wiec ten sam ... Moze gdzies tracisz to cieplo po drodze? Mirek Dzięki za odpowiedz, już to zdemontowałem i chodzi normalne. Masz rację ale myślałem że zmnejszacąc przepływ przez mniejszy przekrój wymiennika (1/3 szerokości) spowoduję przepływ turbulentny tym samym zwiekszę sprawność a taka 1/3 szerokości jest niby wg heatexa odpowiednia dla 50 m3/h jednak takie robocze sprawdzenie temperatur przy różnych miejscach wlotu między płyty wskazały różnice nawet 2oC więc oznacza to chyba raczej nieównomierny rozdzial strugi powietrza i w rzeczywistości nie wykorzystuję wszystkich płyt a te które wykorzystuję mogą nie być obok siebie i mogą nie wymieniać nawet ciepła. Wlot przed płytami ma za duży przekrój i struga leci mocno laminarnie stąd nierowny rozdział mimo że są straty. tak mi się wydaje- to jedyne wytlumaczenie które przychodzi mi do głowy. Strat nie mam bo uklad mam ten sam w central tyle że obudowany wymiennik, dodatkowo obudowę zaizolowałem. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zylko 23.01.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Pitt, dzięki, wsio jasne. Mam jeszcze jedno pytanie, wentylatory i filtry daje się raczej "przed" wymiennikiem (w sensie kierunku przepływu), prawda ? no właśnie nie do końca tak... najczęściej zalecają, żeby: - wymiennik był po stronie ssącej wentyla - ze względu na zapewnienie bardziej równomiernego przepływu przez wymiennik - filtr był przed zarówno wymiennikiem jak i wentylem - ochrona przez zabrudzeniem / uszkodzeniem czyli w kierunku przepływu najlepsza jest kolejność: filtr --> wymiennik --> wentyl u mnie jest tak (po prawej czerpnia ścienna i trójnik do GWC): http://grupawroclawska.ovh.org/reku.jpg pzdr Piotrek Pitt, swoje reku masz zamontowane dokładnie tak jak na rysunku? Pytam, bo zastanawiam czy w tym układzie kondensat nie będzie kapał na tkaninę filtracyjną? Jeżeli zauważyłeś takie zjawisko napisz proszę jak sobie z tym poradziłeś, ja widzę dwa rozwiązania: 1. zwiększenie konta tkaniny względem poziomych płaszczyzn i na dole rynienka do zbierania kondensatu, 2. odwrócenie reku o 180st. Pierwsze ma tę wadę, że zmniejszy się powierzchnia filtracji = częstsze serwisowanie ew. większy opór. Drugie rozwiązanie może mieć tę przypadłość, że kondensat będzie odprowadzany na stronę wentylatorów, a wiadomo elektryka/-onika wody nie lubi. dzięki i pozdrawiam wszystkich, Zylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcos 24.01.2010 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 czy ktos ma moze KOSS instalatora i moglby podeslac ([email protected])? Nigdzie nie moge sie doszukac, jakby domeny nie przedluzyli a moze spakowali zabawki? Dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pucz 25.01.2010 02:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Witam serdecznie.Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad rozwiązaniem wentylacji w przyszłym domu i zapewne będę robił ją samodzielnie. Mam już kilka pomysłów i chciałem Was prosić o uwagi do nich. Do ich realizacji jest jeszcze dużo czasu, ale właśnie robimy projekt i chce uwzględnić w nim miejsce na różne rzeczy. Podłączyłem się pod temat bo duża jego część dotyczy wentylatorów, a nad ich miejscem najbardziej się zastanawiam. Idea:Rozprowadzenie świeżego powietrza z zastosowaniem wymiennika przeciw prądowego i kominka. całość wyglądała by tak: GWC rurowy => Reku z bypassem => wymiennik na kominku z bypassem => kanały do rozprowadzenia => wylot powietrza pod kaloryferem.Wymyśliłem sobie, że do momentu zbudowania centrali reku. Wentylator odśrodkowy z kierownicą będzie zamontowany na końcu rury gwc zaraz pod kominkiem. Kierownica ma być skierowana w dół na konstrukcję przypominającą nawilżacz ze strony http://www.venta-airwasher.pl/unikalna-technologia (da mi możliwość oczyszczania powietrza i kontrolę wilgotności) dalej powietrze będzie szło przez szczelną komorę zbudowaną nad kominkiem lub przez bypass (żeby dało się sterować temperaturą uzyskiwaną z kominka (kominek nie jest podstawowym źródłem ciepła)). i do kanałów. Kiedy już będę miał centralę to zamontuję ją zamiast odcinka rury gwc przed wentylatorem(nawiew). Drugi went. (wyciągowy) będzie w centrali. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Zastanawiam się czy taki wentylator przeciągnie powietrze przez GWC i przepchnie przez kanały? Nie liczyłem instalacji, ale wszystko będzie blisko centrum domu więc i kanały nie będą długie.Powierzchnia domu jakieś 150-200m2 Poniżej daję kilka rysunków które może pomogą mnie zrozumieć.Cały układ http://img85.imageshack.us/img85/310/kominekx.th.jpg Pomarańczowa i żółta rura to rozprowadzenie. piaskowa to doprowadzenie powietrza do komory spalania. reszta kolorów jak wyżej http://img85.imageshack.us/img85/4553/kominekrozprowadzenie.th.jpg Doprowadzenie powietrza pod kaloryfer będę robił sam. Coś w stylu połączenia skrzynki rozprężnej i anemostatu, na szerokość i głębokość kaloryfera. Ustawione pod kątem 45* z "kierownicami" z możliwością zamknięcia wylotu. Coś jak wywietrzniki w samochodzie.http://img717.imageshack.us/img717/613/rozprowadzeniepowietrza.th.jpg Pozdrawiam i czekam na opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm_reku 25.01.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 "czy ktoś ma doświadczenia/dane(wykres oporów w funkcji przepływu, znamionowy przepływ każdego z modeli, skuteczność) dotyczące wymiennika przeciwprądowego Heatex'a np. http://www.heatex.com/fileadmin/user_upload/pdf/model_m.pdf." To model przeciwprądowy - przydatny do chłodzenia elektroniki ale nie do odzysku ciepła z wentylacji. Tak twierdzi producent. Natomiast dla wymienników krzyżowych i przeciwprądowych jest udostępniony program doboru gdzie można dokładnie sprawdzić jakie parametry będzie uzyskiwał wymiennik w zależności od danych wejściowych.Program doboru udostępniony na: http://www.heatcross.eu Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm_reku 25.01.2010 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 msobanie, niekoniecznie. Ale mam inne pytanie do wszystkich fachowców. Zrobiłem na roboczo przeróbkę swojego wymiennika krzyżowego (o szerokości 450 mm) na ... potrójny krzyżowiec przeciwprądowy tzn. Spodziewałem się efektów jak dla potrójnego krzyżowca ale ..... jest nawet gorzej! Dlaczego to nie działa. Co jest? pzdr Witam, Moim zdaniem mogłeś nie dostatecznie szczelnie oddzielić kanały. Powietrze zamiast przechodzić przez wymiennik, zawracać i ponownie przechodzić przez wymiennik po prostu uciekało w bok do nastepnego "etapu". Byc może płaszczyzna podziału powinna wejść głębiej pomiędzy lamele. Innym wytłumaczeniem jest to co już ktoś napisał - zwiększenie prędkości przepływu i mniej czasu na wymianę ciepła. Proponuję inne rozwiązanie. Wymiennik który jest obecnie zamontowany w centrali to prawdopodobnie: HA0300-0450-022-2AOO-2-0-0-0450 o wymiarach: 300x300x450 lamela 2,2mm. Proponuję zastosować taki sam wymiennik ale o mniejszym rozstawie lamel. Nie trzeba bedzie przerabiać urządzenia. Wzrosną opory i co za tym idzie spadnie wydajność wymiennika ale jak czytałem jest spory zapas. Tabelka na stronie: http://heatcross.eu/krzyzowe.html pokazuje jakie dla Modelu 300 stosuje się rozstawy lamel. Można zastosować 1,8 mm. Wg programu sprawność powinna wzrosnąć o 8%. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 26.01.2010 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 msobanie, niekoniecznie. Ale mam inne pytanie do wszystkich fachowców. Zrobiłem na roboczo przeróbkę swojego wymiennika krzyżowego (o szerokości 450 mm) na ... potrójny krzyżowiec przeciwprądowy tzn. Spodziewałem się efektów jak dla potrójnego krzyżowca ale ..... jest nawet gorzej! Dlaczego to nie działa. Co jest? pzdr Witam, Moim zdaniem mogłeś nie dostatecznie szczelnie oddzielić kanały. Powietrze zamiast przechodzić przez wymiennik, zawracać i ponownie przechodzić przez wymiennik po prostu uciekało w bok do nastepnego "etapu". Byc może płaszczyzna podziału powinna wejść głębiej pomiędzy lamele. Innym wytłumaczeniem jest to co już ktoś napisał - zwiększenie prędkości przepływu i mniej czasu na wymianę ciepła. Proponuję inne rozwiązanie. Wymiennik który jest obecnie zamontowany w centrali to prawdopodobnie: HA0300-0450-022-2AOO-2-0-0-0450 o wymiarach: 300x300x450 lamela 2,2mm. Proponuję zastosować taki sam wymiennik ale o mniejszym rozstawie lamel. Nie trzeba bedzie przerabiać urządzenia. Wzrosną opory i co za tym idzie spadnie wydajność wymiennika ale jak czytałem jest spory zapas. Tabelka na stronie: http://heatcross.eu/krzyzowe.html pokazuje jakie dla Modelu 300 stosuje się rozstawy lamel. Można zastosować 1,8 mm. Wg programu sprawność powinna wzrosnąć o 8%. Pozdrawiam. Mam już z rozstawem 1,8 mm . Jesli cokolwiek zmienie to na GS18 klingenburga. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm_reku 26.01.2010 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Na stronach klingenburga znalazłem tylko GS25 o rozstawie lamel 2,4mm,nazywaja go przeciwprądowy kiedy tak naprawdę jest krzyżowo-przeciwprądowy. Krzyżowo-przeciwprądowy Heatex'a na rozstaw lamel od 1,5 do 3,0 mm. http://heatcross.eu/krzyzowoprzeciwpradowe.html Mniejszy rozstaw lamel to wiekszy odzysk. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 26.01.2010 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Na stronach klingenburga znalazłem tylko GS25 o rozstawie lamel 2,4mm, nazywaja go przeciwprądowy kiedy tak naprawdę jest krzyżowo-przeciwprądowy. Krzyżowo-przeciwprądowy Heatex'a na rozstaw lamel od 1,5 do 3,0 mm. http://heatcross.eu/krzyzowoprzeciwpradowe.html Mniejszy rozstaw lamel to wiekszy odzysk. Pozdrawiam. Klingenburg ma GS18 o rozstawie 2 mm i pasuje mi wymiarami a Heatex ma tylko jedną wielkość krzyżowo- przeciwprądowego i jest za duży dla mnie gabarytami (konkretnie długość) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zylko 27.01.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 A propos różnic pomiędzy wymiennikami Heatex'a a Klingenburg'a. Szukam wymiennika o zakresie roboczym od około 80m3/h do 400m3/h. Z symulacji w obu programach wychodzi mi, że pasował by mi L0200/1.9/A X 600mm lub GS25/400. Zastanawia mnie tylko jedna sprawa: wymiennik Heatex'a w tej konfiguracji waży ponad 13kg i jest spory (szer/wys/dług) 600/266/528, zaś GS odpowiednio 7kg 400/230/454. Różnice mogą się brać z faktu, że Heatex jest krzyżowcem przystosowanym do przepływu przeciwprądowego, co sugeruje szkic przepływu na: http://heatcross.eu/krzyzowoprzeciwpradowe.html , zaś GS jest od początku projektowany jako hybryda (przeciwprądowo - krzyżowy): http://www.klingenburg.pl/produkte/gs-plattenwaermetauscher.html lub z manipulacji w programach do wyliczeń . Aby potwierdzić 1 a wykluczyć 2 czy ktoś dysponuje ww. (lub podobnymi) wymiennikami szczególnie GS25 i mógłby podzielić się wrażeniami co do skuteczności?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.01.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 zylko, na samej górze (pierwszy post) masz wyniki uzyskane na GS`ie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zylko 27.01.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 zylko, na samej górze (pierwszy post) masz wyniki uzyskane na GS`ie. Dzięki. Widziałem już wcześniej, ale to 45 - sporo większy i cena też sporo większa tak ze 200 EUR różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.01.2010 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 zylko, na samej górze (pierwszy post) masz wyniki uzyskane na GS`ie. Dzięki. Widziałem już wcześniej, ale to 45 - sporo większy i cena też sporo większa tak ze 200 EUR różnicy. Myślę że w zakresie jaki planujesz nie znajdziesz odpowiedniego. Ja planuję GS18 o szer. 150 mm dla wydajnosci od 50-150 m3/h. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts