Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

kto ci dobrał te wymienniki? wspomniany programik? jaką masz kubature pomieszczeń u siebie?

Dobierałem programem otrzymanym od Kilingemburga .Kubatura to 500m3 więc założyłem połowę wymiany/h.Starałem się dobrać tak żeby nie było dużych oporów a przepływ wychodził rzędu 1,2m/s -1,3m/s ,temperatury to wlot świeżego powietrza 0*C (będzie GWC) wywiew22*C ,nawiew do pomieszczenia 18,6*C ,powietrze wyrzucane 8,6*C.Spadki ciśnienia to na wlocie 56Pa a na wylocie 69Pa.Uzysk to 1,6kW a sprawność około 84%.To są dane na SG25/400. Robiłem symulację z większym wymiennikiem SG45 i wzrost sprawności przy tych samych parametrach był tylko 2% więc przewymiarowanie nie ma sensu .Ciekawe jaki upust dadzą na więcej niż 5 wymienników.

Jaki mieliście upust od ceny katalogowej na te RGB220?

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znalazłem coś takiego ,może się przydać w budowie centrali.http://www.allegro.pl/item917887716_presostat_niskich_cisnien_ps_200_20_200_pa.html

do np. wskaźnika zużycia filtra :)

ja zleciłem poprzez forum elektroniczne budowę sterownika do centrali wentylacyjnej, w oparciu o Atmegę i czujnik SHT11, sterownik będzie miał oprócz wizualizacji stanu pracy wentylatorów i wilgotności bieżących na ekraniku LCD, utrzymywanie w domu określonej wilgotności

Dajcie mi pare dni, byćmoże dołącze się do EBMów "R3G220AD1102" z ringami oraz 1 wymiennika Klingenburga.

Na marginesie zwracam się do was z pytaniem o kanały wentylacyjne zalewane w posadzce jeśli ktos z Was ma. podpowiedzcie z czego dokładnie macie (gdzie kupowaliście) ?

Adam wklejał kiedys zdjęcia takich ładnych :D z pcv i z cienkiej blachy ocynk.

Pytam bo bylem w castoramie i mają takie pcv o 2 wymiarach ale 1 mb wynosi u nich jakos ok 20 zł.... :roll: kształtki z tego co pamietam ok 7-8zł szt

Z tego co widziałem cięzko byloby na nich mijać się kanałami, tzn będę musiał w kilku miejscach "polecieć" jednym kanałem pod drugim... w poprzek.

macie jakies pomysły? gdzie uderzyć? gdzie najtaniej to wychodzi? :wink:

pzdr

Paweł

Może w necie :D

Tak jak wszystkie inne informacje :D czyli po co to forum?? :roll:

Google znam i używam... pytam jak to wygląda w praktyce, gdzie i czy taniej udało wam sie kupic.

Jesli dla kogos to bzdurne pytanie nie odpowiada i tyle. Ale to "tylko" moje zdanie :wink:

Rempuszewski wygląda mi na to co jest w castoramie, wyslałem do nich wcześniej zapytanie o cennik

Dzieki!

W dalszym ciągu jestem zainteresowany EBM, ale dla mojego zapotrzebowania R3G 220 jest za duży ( dzwoniłem do EBM i potwierdzono moje obawy - "przewymiarowany" wentylator będzie działał z niską sprawnością - duże zużycie prądu ). Odpowieni więc będzie: R3G 133 AE 07 - 02

Dopisuję się do listy EBM na model: R3G 133 AE 07 - 02

Odnośnie Klingenburga rezygnuję. Wstępnie deklarowałem akces, ale przeanalizowałem stosunek ceny do efektu sprawnościowego i zamówiłem już

dwie kostki wymiennika krzyżowego Heatexa.

Przepraszam ale ja też dopiero szukam przewodów więc pomyślałem że może się przyda link do producenta.Ja mieszkam od nich jakieś 45km więc mogę u nich kupić bezpośrednio a poza tym mają duże rozmiary 220x55 na przykład dobrze się mieści w styrpianie podłogi na poddaszu.Mój znajomy ma puszczone w podłodze i wszystko jest ok. :wink:

Pozwoliłem sobie zebrać wszystkich chętnych na zakupy grupowe. Będzie trochę czytelniej.

Zakup wymienników Klingenburg-a:

Rafał_ - GS25/350

kulca - GS25/400

kkdarch - GS25/400

krybka20 - GS45/400

P@blo - ???

Zakup wentylatorów:

kkdarch - R3G220

krybka20 - R3G220

P@blo - R3G220

korys - R3G133

akra51 - R3G220

Do wymienników brakuje jeszcze 1 osoby :-)

Odnośnie Klingenburga rezygnuję. Wstępnie deklarowałem akces, ale przeanalizowałem stosunek ceny do efektu sprawnościowego i zamówiłem już

dwie kostki wymiennika krzyżowego Heatexa.

Podrzuć jak to cenowo wygląda i jakie wymienniki zastosujesz?

u mnie jest specyficzna sytuacja ( kubatura 200 m3 ) - odpowiedni wymiennik Klingenburga ( np GS 25/200 lub GS 25/250 ) jest śednio tylko 20 - 30 euro tańszy od wymiennika dla kubatury 400 m3. :( ???. W związku z tym dobrałem dwie kostki Heatex-a: H 0200/2.1/A w cenie poooniżej... :) 70 euro/szt netto, które w układzie szeregowym przy wymianie roboczej 100 m3/h zapewniają sprawność nawet wyższą niż porównywalne przeciwprądowce. Dodatkowo skusiły mnie niższe koszty wysyłki

Kardach mam pytanie widzę że masz podobne wymiary domu

sciślej mam trochę więcej m3 (ok 560)

Widzę że bierzesz mniejszy wymiennik i takie same ebmy

Teraz się zastanawiam czy nie przewymiarowałem wymiennika? albo za małych wentyli?

Może masz swój dobrany w sam raz i nie mam się czym martwić?

Stosuje wodny gwc co troche zwiększy opory na nagrzewnicy

co o tym myślisz

pozdrawiam