sysia_w 24.02.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 kkdarch - chyba jesteś organizatorem grupy, więc proszę o dopisanie mnie do ebm, dla mnie 2szt R3G220AD1102 + oczywiście inletyw każdej chwili jestem gotowy do zakupu adam_mk - jak będziesz tu zaglądał, możesz zerknąć na mój post z 19.02 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 24.02.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Za płyty z pocięciem zapłaciłem 460zł, ale oprócz tego co jest na zdjęciach były też płyty na obudowę do PC o wym. 40x50x80 Sam będziesz montował PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał_ 24.02.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Sam będziesz montował PC? PC jest własnej produkcji, jedynie dałem do polutowania i napełnienia czynnikiem do doświadczonego chłodniarza bo koszt zakupu niezbędnych narzędzi był porównywalny z kosztem usługi specjalisty. W przyszłym tygodniu powinienem już pompę mieć u siebie. Na PW dostałem kolejne zgłoszenie, więc mamy minimalną ilość. Kolejny próg to 11 sztuk Rafał_ - GS25/350 kulca - GS25/400 kkdarch - GS25/400 krybka20 - GS45/400 P@blo - ??? pma - ??? Zakup wentylatorów: kkdarch - R3G220 krybka20 - R3G220 P@blo - R3G220 korys - R3G133 akra51 - R3G220 pma - R3G220 sysia_w - R3G220 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekpn 24.02.2010 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Witam wszystkich! Jestem nowy na tym forum i nie przeczytałem wszystkich postów. Proszę o pomoc w dobraniu wentylatorów i wymiennika to może zdążę dopisać się do listy. Kubatura mojego domu 370 m3. Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 24.02.2010 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Pytanko do kolegi Rafala . Czy gdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 24.02.2010 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Pytanko do kolegi Rafała . Gdzie można poczytać o Twoich zmaganiach z PC ? Nareszcie odzyskałem ,,ł ,ó,ś itp, pies przestawił mi klawiaturę [/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał_ 25.02.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Jestem nowy na tym forum i nie przeczytałem wszystkich postów. Proszę o pomoc w dobraniu wentylatorów i wymiennika to może zdążę dopisać się do listy. Kubatura mojego domu 370 m3. Proszę o poradę. Skoro zamierzasz zabrać się za WM samemu to czytanie i tak Cię nie ominie Tak na szybko to mogę doradzić minimum GS25/350 (większy wymiennik to większa sprawność, mniejsze opory ale cena wyższa) i wentylatory R3G220 ale tak jak pisałem wyżej musisz "rozumieć temat" aby Twój wybór był przemyślany i dopasowany do Twojego domu i Twojego/domowników stylu życia. Gdzie można poczytać o Twoich zmaganiach z PC ? Na razie nigdzie Jak odbiorę PC to może zamieszczę parę zdjęć w wątku POMPA CIEPŁA Ale jak na razie to nie ma za wiele do pisania póki nie odpalę całej instalacji, a nastąpi to za kilka miesięcy bo mam kilka projektów rozgrzebanych i muszę je w końcu dokończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 25.02.2010 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Sam będziesz montował PC? PC jest własnej produkcji, jedynie dałem do polutowania i napełnienia czynnikiem do doświadczonego chłodniarza bo koszt zakupu niezbędnych narzędzi był porównywalny z kosztem usługi specjalisty. W przyszłym tygodniu powinienem już pompę mieć u siebie. A napisz coś więcej jak u Ciebie wyglądało to kosztowo? I jaki osprzęt wsadzałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 25.02.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Jestem nowy na tym forum i nie przeczytałem wszystkich postów. Proszę o pomoc w dobraniu wentylatorów i wymiennika to może zdążę dopisać się do listy. Kubatura mojego domu 370 m3. Proszę o poradę. Skoro zamierzasz zabrać się za WM samemu to czytanie i tak Cię nie ominie Tak na szybko to mogę doradzić minimum GS25/350 (większy wymiennik to większa sprawność, mniejsze opory ale cena wyższa) i wentylatory R3G220 ale tak jak pisałem wyżej musisz "rozumieć temat" aby Twój wybór był przemyślany i dopasowany do Twojego domu i Twojego/domowników stylu życia. korys: Moja opinia jest podobna. Dla takiej kubatury wymiennik GS 25/350 i wentylatory EBM 220 są optymalne. nie zgadzam się jedynie z twierdzeniem: (większy wymiennik to większa sprawność, mniejsze opory ale cena wyższa) przewymiarowanie wymiennika i nadmierny spadek oporów dla zakładanych przepływów (pomijając aspekt cenowy) spowoduje spadek sprawności, a w skrajnym przypadku, dla oporów zmierzających do " 0 " sprawność też będzie zmierzała do " 0 " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 26.02.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 przewymiarowanie wymiennika i nadmierny spadek oporów dla zakładanych przepływów (pomijając aspekt cenowy) spowoduje spadek sprawności, a w skrajnym przypadku, dla oporów zmierzających do " 0 " sprawność też będzie zmierzała do " 0 " Zgadzam się w 100% z krysem ,wystarczy podstawić dane do programu i zmieniać wielkości wymienników a wtedy wszystko będzie jasne że przewymiarowanie nic nie daje poza ZWIĘKSZENIEM kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 26.02.2010 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Dlatego wymiennik nalezy tak dobrać aby miał największą sprawność dla normalnych stanów pracy a nie na minimóm czy maksimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 26.02.2010 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Dlatego wymiennik nalezy tak dobrać aby miał największą sprawność dla normalnych stanów pracy a nie na minimóm czy maksimum. Normalnym jest przecież że centrala nie pracuje w zimę na maksimum ale ta wartość oscyluje w okolicy 25-50% wydajności więc jaki jest sens obliczania na maksymalną wydajność.Wymiennik obliczony na maksymalną wydajność nie będzie dobrze odzyskiwał ciepła przy minimalnej wydajności.W drugą stronę dobranie na minimalną wydajność skutkuje brakiem możliwości zwiększenia wydatku centrali w sytuacjach kiedy tego potrzeba(dużo gości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 26.02.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Rafał_ wypisz mnie proszę z listy kupujących,Jako że można nabyć sam wymiennik, zdecydowałem się na zakup Bartosza (wyjdzie trochę drożej, ale odejdzie koszt systemu przeciwoblodzeniowego, i dużo lepsza sprawność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 27.02.2010 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 kulca -------------------------------------------------------------------------------- Rafał_ wypisz mnie proszę z listy kupujących, Jako że można nabyć sam wymiennik, zdecydowałem się na zakup Bartosza (wyjdzie trochę drożej, ale odejdzie koszt systemu przeciwoblodzeniowego, i dużo lepsza sprawność jakie parametry pracy ma ten Bartosz? Tzn. dla jakich wydajności jest przewidziany i przynajmniej jeden punkt z charakterystyki pracy wymiennika ( najlepiej dla zakładanego średniego roboczego przepływu ) : wydajność - opór wymiennika - temperatury nawiewu/wywiewu. No i oczywiście cena bo nigdzie tych rzeczy nie mogę znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 27.02.2010 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Ja mam niecałe 500 m3 kubatury do wentylacji, więc zdecydowałem się na wymiennik WS 3.5/20 (do 520 m3)Koszt tego wymiennika to 3990 netto, EBM-y 220 już mam więc centralka wentylacyjna we własnym zakresie, sterownik jakiś tez się dorobi, bypass również (Bartosz ma kroćce do bypassu wyprowadzone).Sprawność deklarowana przez producenta to 85-92%, konstrukcja wymiennika jest taka, że nie zamarza nawet przy mocno ujemnych temperaturach, wczoraj rozmawiałem na targach exposilesia z fachowcami na stoisku Bartosza, pytałem o opory, wydaje mi się że mówili o okolicach 100Pa, natomiast w specyfikacjach na stronach www podają do 200 Pa przy 3m/s.http://www.bartoszwentylacja.com.pl/sites/default/files/VENA%204.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał_ 27.02.2010 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Rafał_ wypisz mnie proszę z listy kupujących, Jako że można nabyć sam wymiennik, zdecydowałem się na zakup Bartosza (wyjdzie trochę drożej, ale odejdzie koszt systemu przeciwoblodzeniowego, i dużo lepsza sprawność Rzeczywiście "trochę" drożej Bartosz jest niezłym wymiennikiem z niezaprzeczalną zaletą - brak zamarzania. Jednak ma też parę minusów: cena, gabaryty i podobno jest problematyczny w czyszczeniu/myciu, a podejrzewam że pomimo stosowania filtrów EU4/EU3 po 5, 10 latach jakiś syf może się tam zebrać co przy odległościach rzędu 2mm może powodować większe opory. Gdyby nie to, że będę robił GWC wodny chyba też bym wziął Bartosza Uaktualniona lista: Rafał_ - GS25/350 kkdarch - GS25/400 krybka20 - GS45/400 P@blo - ??? pma - ??? jacekpn - ??? Zakup wentylatorów: kkdarch - R3G220 krybka20 - R3G220 P@blo - R3G220 korys - R3G133 akra51 - R3G220 pma - R3G220 sysia_w - R3G220 jacekpn - ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.02.2010 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 ... a podejrzewam że pomimo stosowania filtrów EU4/EU3 po 5, 10 latach jakiś syf może się tam zebrać co przy odległościach rzędu 2mm może powodować większe opory. Ja mam centralę Nikol z filtrami F5 grubymi (22 mm - taka jak włóknina do komór lakierniczych) - mam namiar gdzie można kupić w bardzo dobrej cenie przyciętą dokładnie na wymiar - jeśli ktoś chce niech pisze na priv. Wkłady te zatrzymują już bardzo drobne cząstki i po 1,5 roku działania wymiennik jest jak nowy. Rafal - dlaczego GWC wodny - nie lepiej rurowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salata123 27.02.2010 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Cześć. A czy ktoś ma doświadczenie z kanałowymi chłodnicami wodnymi ? http://www.enawent.pl http://www.pwpot-promont.com.pl Dość duże moce chłodnicze z wody np. którą w ciepłe dni podlewamy ogród ?? ( oczywiście z własnej studni ), może spróbować tego użyć i zimą ( woda do studni zrzutowej ? ) Jeżeli by się sprawdziło to pod każdym względem bije GWC. Mi chodzi tylko o chłodzenie latem. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 27.02.2010 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 też się zastanawiam nad użyciem wody ze studni do chłodzenia latem, ciekawe jaką wydajność ma taka chłodnica, czy choć trochę jest w stanie schłodzić powietrze nawiewane, można by użyć jakiejś samochodowej, plus pompka do wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 28.02.2010 02:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 A w czym ten układ ma być lepszy od GWC wodnego pracującego w obiegu zamkniętym? Tak samo opiera się na nagrzewnicy - chłodnicy. Chłodnice samochodowe są liczone na inne temperatury. Ich sprawność będzie oględnie mówiąc bardzo nieciekawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts