Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

Witam!

Jestem nowym uczestnikiem forum. Remontuję stary dom z lat pięćdziesiątych. Po dociepleniu i wymianie okien naturalną koniecznością stało się zapewnienie skutecznej wentylacji. Stałem się niestety mądry po szkodzie czyli jak na ścianach pojawiły się wykwity.Grawitacyjna wentylacja okazała się mało efektywna.Przeszedłem przyspieszony internetowy kurs wentylacji mechanicznej i już w przybliżeniu wiem czego mi potrzeba.Mam do przewietrzenia 520m3. Wykonuję "sposobem" (z wykorzystaniem części starych kominów) kanały na dwie kondygnacje.Wentylatory i wymiennik będzie w piwnicy Na wiosnę zaczynam kopać pod żwirowy GWC. Ze względu na ograniczenia finansowe :lol: system buduję etapami. Na razie ma to składać się z GWC ,wentylatorów , kanałów,kratek etc.Potem chcę dołożyć wymiennik.

Dlatego chciałbym się dopisać do grupy wentylatorowej. Wg moich obliczeń potrzebuję R3G220AD1102 + oczywiście inlety.Proszę o potwierdzenie przyjęcia do grupy i aktualizacje ceny na priv. Co do wymiennika to jeszcze nie wiem co wybrać a czasu na decyzje mam pół roku.

Pozdrawiam wszystkich użytkowników!

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A w czym ten układ ma być lepszy od GWC wodnego pracującego w obiegu zamkniętym?

Tak samo opiera się na nagrzewnicy - chłodnicy.

Chłodnice samochodowe są liczone na inne temperatury. Ich sprawność będzie oględnie mówiąc bardzo nieciekawa. :wink:

GWC wydaje mi się lepsze, ale nie zrobiłem go i teraz już za późno, trzeba wykorzystywać co się ma

Co kosztuje 2000zł? Sama nagrzewnica?

Cześć forumowiczów prawie za tą kwotę stawiało cale GWC.

Nagrzewnica to koszt 1200-1400zł + rura około 300zł + wykonanie.

No i gdzie w Twoim wariancie za każdym razem wywalać wodę która już wykonała pracę?

Jak do chłodzenia tylko latem to będziesz musiał podlewać ogród cały czas tworząc własne pole ryżowe :lol: , albo wykonać studnię chłonną.

Nie szkoda tej wody żeby ją tyko raz przewalić w obiegu?

Cześć. A czy ktoś ma doświadczenie z kanałowymi chłodnicami wodnymi ? http://www.enawent.pl http://www.pwpot-promont.com.pl Dość duże moce chłodnicze z wody np. którą w ciepłe dni podlewamy ogród ?? ( oczywiście z własnej studni ), może spróbować tego użyć i zimą ( woda do studni zrzutowej ? ) Jeżeli by się sprawdziło to pod każdym względem bije GWC. Mi chodzi tylko o chłodzenie latem. Pozdrowienia.
Moim zdaniem dobrze dobranego GWC nic nie przebije. Ja oprócz GWC zastanawiam się nad niewielkiej mocy PC powietrze-powietrze wpiętą w WM. Oczywiście w lecie po odwróceniu obiegu pracowała by jako klimatyzator dochładzając powietrze z GWC, bądź wymiennie z GWC dając czas na regenerację zładu. Pozdrowienia dla autora wątku.

Rafal - dlaczego GWC wodny - nie lepiej rurowy ?

Nie wiem, który lepszy :-)

Po prostu przy kładzeniu kolektora pod pompę ciepła ułożyłem jedną pętlę więcej "na wrazie czego" i wykorzystam ją do GWC wodnego.

Mam jeszcze uwagę odnośnie chłodzenia za pomocą GWC. Żeby skutecznie to działało to trzeba by instalacje projektować dla przepływów rzędu 2000-3000m3/h, bo dla np. 500m3/h jak uda nam się wyciągnąć 4kW mocy chłodniczej to byłby super wynik, a tyle to starczy na spory salon. Jak komuś starczy schłodzenie powietrza o parę stopni to OK, jak ktoś uważa że zastąpi tym klimatyzację to może być rozczarowany.

Uaktualniona lista:

Rafał_ - GS25/350

kkdarch - GS25/400

krybka20 - GS45/400

P@blo - ???

pma - ???

jacekpn - ???

gul1337 - GS25/350

Zakup wentylatorów:

kkdarch - R3G220

krybka20 - R3G220

P@blo - R3G220

korys - R3G133

akra51 - R3G220

pma - R3G220

sysia_w - R3G220

jacekpn - ???

gul1337 - R3G220

Ja też się piszę na EBM-y i Klingenburga. Tylko niestety nie mam czasu na ponowne przebrnięcie przez cały wątek i proszę o określenie jakie wentyle i jaki wymiennik dla 600m3/h. Dziękuje i pozdrawiam. Rotan.:)

tak na szybko to EBM R3G 220 mają wydatek nominalny 960 m3/h, więc spokojnie możesz brać.

odnośnie Klingenburga zajrzę do programu doboru i coś Ci zaproponuję

dla kubatury 600 m3 dobry będzie GS45/400

pozdr.

Dzięki korys. Czy liczba 400 w oznaczeniu wymiennika to wymiar czy parametr? Rafał wpisz mnie na listę proszę. Chciałbym jednak przed zakupem poznać ceny z rabatem i bez za 2x R3G 220(stałoprądowe)+oringi i za 1x GS45/400. Dzięki i pozdro.

Rafal - dlaczego GWC wodny - nie lepiej rurowy ?

Nie wiem, który lepszy :-)

Po prostu przy kładzeniu kolektora pod pompę ciepła ułożyłem jedną pętlę więcej "na wrazie czego" i wykorzystam ją do GWC wodnego.

Mam jeszcze uwagę odnośnie chłodzenia za pomocą GWC. Żeby skutecznie to działało to trzeba by instalacje projektować dla przepływów rzędu 2000-3000m3/h, bo dla np. 500m3/h jak uda nam się wyciągnąć 4kW mocy chłodniczej to byłby super wynik, a tyle to starczy na spory salon. Jak komuś starczy schłodzenie powietrza o parę stopni to OK, jak ktoś uważa że zastąpi tym klimatyzację to może być rozczarowany.

Ok wszystko jasne :wink:

Tylko z tym chłodzeniem znowu mam uwagi :wink:

U mnie do ogrzania budynku jest przewidziana moc pieca 12 kW, więc skoro to wystarcza do nagrzania wnętrza do +20 przy -20 na zewnątrz (różnica temperatur to 40 stopni) to zapewne 4 kW wystarczyłoby na więcej niż kilka stopni różnicy latem, a przecież wystarczy maks 15 stopni (obniżenie z +35 do +20).

Spotkałem już kilka osób, które zamiast klimatyzacji zamontowały właśnie went mech z GWC (u mnie latem też to działało, tyle, że muszę poprawić ograniczenie nagrzewania wnętrza przez okna i znaleźć miejsce w instalacji w którym mam straty chłodu).