Jani_63 03.03.2010 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Konstruowanie samodzielnie rekuperatora pozwala na optymalizacje jego konstrukcji.Zastanówmy się.Zima wentylacja odbywa się z krotnością 0,15-0,6 kubatury.Najczęściej chodzi w przedziale 0,2-0,4V, przy czym jeśli chodzi o górny zakres to raczej okazjonalnie (imprezki, spotkania rodzinne itd.).I w takie parametry trzeba celować w wydajności wymiennika.W tym zakresie ma osiągać najwyższą sprawność, bo z taką strugą powietrza będzie miał do czynienia większą cześć czasu. Latem, kiedy jest potrzebna wydajniejsza wentylacja wymiennik nie pracuje bo cała wentylacja odbywa się przez By-pass, więc znaczne pogorszenie parametrów przy większych przepływach nie odgrywa tu żadnej roli.I tutaj przydają się mocniejsze wentylatory które są w stanie wymienić całą objętość powietrza z krotnością 0,9-1,1 kubatury/godzinę.Można czasami spotkać się z sugestiami że latem warto wentylować i 1,5 kubatury na godzinę, ale w domach dobrze izolowanych, które nie mają aż takiej tendencji do przegrzewania się jest to zbędne. Budując samemu maszynerię możemy komponenty dobrać właśnie tak, żeby wentylacja była skuteczna i ekonomiczna w całym zakresie działania.Zarówno zimą przy wymianie 0,2-0,3 V/h jak i latem przy wymianie 0,8-1 V/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 03.03.2010 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 a one są z uszczelkami ? bo jeśli nie to d...a w niektórych sytuacjach wymagających szczelności, trzeba inaczej zbudować system, popatrzcie sobie na ich projekty przełączeń GWC/czerpnia ... hmm znalazłem tylko same przepustnice kurcze za IB-F200 chcą 120 zł - to bardzo tanio - ciekawe jak z jakością uszczelek na kiepskich zdjęciach sie nie dopatrzyłem, a no i to jest przepustnica jednopłaszczyznowa więc trzeba by dwie i trójnik do tego czyli ogólnie chyba 4 a gdzie mają te projekty bo znaleźć nie mogłem? widziałem kiedyś na stronie, więc pewnie trzeba poszukać ogólnie oni przewidują osobne wentyle dla gwc i czerpni dlatego nie są potrzebne szczelne przepustnice. w sytuacji gdy 1 wentyl jest za trójnikiem muszą być szczelne bo inaczej może brać z obu miejsc jednocześnie (oczywiście opory spowodują zmniejszenie ilości z odnogi zamkniętej ale nie o to nam chodzi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni_veron 03.03.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Czy ktoś posiada projekt wentylacji mechanicznej, dla domu piętrowego? Jesli tak, czy możecie go tutaj zamieścić. Zastanawiam się jak mądrze umiejscowić kanały, gdyż żona nie chce za bardzo, aby na parterze kanały rzucały się w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblo 03.03.2010 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Pobawiłem sie troche programikiem klingenburga i faktycznie podpasuje chyba jakiś większy Do tej pory sugerowalem sie bardziej "doborem wstępnym" bez porównania parametrów róznych wielkości wymienników w różnych przepływach powietrza (intensywnosci wymiany) W moim przypadku zimą przy krótkotrwałym podkręceniu na full (goście, gotowanie ) ciśnienie na wcześniej dobranym wymienniku byloby za duże, z drugiej strony faktycznie nie ma co przesadzać z dużymi wymiennikami gdyż latem przy dużych wymianach i tak odbywa się to przez bajpas. Podpowiedzcie tylko jak rozumieć prędkość strugi powietrza poniżej lub ok 0.5 m/s? CZym większy reku tym sprawność wieksza, opory mniejsze tylko program alarmuje o zbyt wolnym przepływie powietrza czy to źle? Wolniejsza cyrkulacja powietrza spowoduje chyba lepszą wymianę pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 03.03.2010 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Widzę że zaczynasz dochodzić do tych samych wniosków co ja w sprawie doboru wymiennika. Gwoli sprostowania - od początku sugerowałem GS45/400 - później jakoś pomyłkowo "zakradł się" ten GS45/450 Co do prędkości strugi: chodzi o to, że Klingenburg, tak samo jak Heatex gwarantują że ich wymienniki będą się zachowywały dokładnie tak w "realu" jak pokazuje program (temperatury, sprawności, opory - dla założnych przepływów ) z dokładnością do 1%. Jednak przepływ poniżej 0,5 m/s może spowodować przepływ laminarny - co w konsekwencji powoduje większy rozrzut wyników. Klingenburg nie chce się tym zajmować natomiast program Heatexa w tym przypadku po wstępnym ostrzeżeniu pokazuje sprawności jeszcze lepsze, niż przy wyższych wymianach. Tak, że można spać spokojnie - nic złego nie będzie się dziać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krybka20 03.03.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 link dla zainteresowanych klingenburgiem 25 http://cgi.ebay.de/Lueftunggeraet-Waermerueckgewinnung-Wohnraumlueftung_W0QQitemZ260559995843QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_77?hash=item3caa9603c3 że też nie ma akurat 45 potwierdzam swoje zainteresowanie zakupami pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 04.03.2010 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 link dla zainteresowanych klingenburgiem 25 http://cgi.ebay.de/Lueftunggeraet-Waermerueckgewinnung-Wohnraumlueftung_W0QQitemZ260559995843QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_77?hash=item3caa9603c3 że też nie ma akurat 45 potwierdzam swoje zainteresowanie zakupami pozdrawiam To mała centralka i ma wydatek 80m3/h a grubość wymiennika to prawdopodobnie około 10-15cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 04.03.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Wiadomość dla osób z listy wentylatorowej: Zakup wentylatorów po dwie sztuki na osobę ( w komplecie inlet ringi): kkdarch - R3G220 krybka20 - R3G220 P@blo - R3G220 korys - R3G220 akra51 - R3G220 pma - R3G220 sysia_w - R3G220 jacekpn - R3G220 gul1337 - R3G220 kc57 - R3G220 kobi033 - R3G220 Rotan - R3G220 Aktualnie jest przygotowywana oferta na zakup hurtowy wentylatorów dla całej grupy. Ogólne informacje odnośnie tej propozycji będę zamieszczał na forum, natomiast propozycję cenową prześlę każdej osobie z listy na PW.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 04.03.2010 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Mam pytanie, czy zastanawialiście się nad wykorzystaniem polipropylenu kanalikowego (takiego do produkcji reklam) na wymiennik do reku ? Cena jednej płyty 2m x 1.4m to koło 5 zł, więc za 50 zł mamy sporo materiału na duży wymiennik, np:http://www.tuplex.pl/cms/upload/43_Plyty_kanalik_polipropylen_TUPKAN0.pdfDo zalet można zaliczyć łatwość cięcia, obróbki, klejenia, nie ma też problemu z kierunkami przepływu powietrza, bo kanaliki pozwolą na odpowiednie go ukierunkowanie. Jakieś wady poza rozmiarem wymiennika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 04.03.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 . Jakieś wady poza rozmiarem wymiennika ? Nieporównywalna z miedzią i aluminium przewodność cieplna. A może powietrzny kolektor słoneczny jako alternatywna czerpnia sterowana pomiarem temp. kolektora i przepustnicą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 04.03.2010 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 To kwestia rozmiaru. Widziałem fabryczne rozwiązania stosujące te meteriały, spróbuję porobić fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 04.03.2010 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Ad vocem rwzw. A czy wiesz coś na temat wymienników celulozowych? jak z żywotnością, ceną, dostępnością itd. Cała centralka reku jest na tyle tania że może warto zgłębić temat? No i ta wymiana wilgoci! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 04.03.2010 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Przepraszam wszystkich z listy zakupowej ale rezygnuję z zakupu wentyli i wymiennika. Powód? Dospel optima 400. Sorry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 04.03.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Możesz podać cenę ? jakie ma wentylatory i wymiennik? nie mogę znaleźć tych informacji na ich stronie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 04.03.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Możesz podać cenę ? jakie ma wentylatory i wymiennik? nie mogę znaleźć tych informacji na ich stronie... Wymiennik przeciwprądowy Dospela, wentyle stałoprądowe z płynną regulacją, sterownik z pilotem i z programatorem tygodniowym, wydajność 500m3/h, cena 3416-www.technika.grzewcza.com.pl. Opis:http://www.kataloginzyniera.pl/index.php?prod=14734 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 05.03.2010 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Wymiennik przeciwprądowy Dospela, wentyle stałoprądowe z płynną regulacją, sterownik z pilotem i z programatorem tygodniowym, wydajność 500m3/h, cena 3416-www.technika.grzewcza.com.pl. Opis:http://www.kataloginzyniera.pl/index.php?prod=14734 Coś taniutka ta centrala i coś mi się wydaje że ten by-pas to po prostu kaseta letnia http://wentylacja.com.pl/Wiadomo%C5%9Bci/Optimal-400-dla-niej-wielko%C5%9B%C4%87-nie-ma-znaczenia%E2%80%A6-38070.html poczytaj zaraz nad wykresem a poza tym EBMy biorą trochę mniej prądu coś 2x 68W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 05.03.2010 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 KORYS Zdradź nam ceny wentylatorów bo ktoś wcześniej pisał coś koło 100euro/szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 05.03.2010 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Dzisiaj mam mieć kompletną ofertę od EBM-a, ( cztery warianty mocy i wydajności ) i natychmiast jak ją otrzymam roześlę do wszystkich osób z listy.pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 05.03.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 A czy wiesz coś na temat wymienników celulozowych? Wiem niewiele, tyle co z instrukcji do reku Mitsubishi, które mozna dosyć tanio, jak na reku, kupić. Feler jest jednak taki, że trzeba je co jakiś czas wymieniać (pare lat) - w końcu to tylko papier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tsgutek 06.03.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Witam wszystkich.Ja tez bylbym zainteresowany 2x R3G220 + inlety, jesli ciagle mozna. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts