kkdarch 12.03.2010 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Może się mylę ale wydaje mi się że ten wentylator wywiewny w tym układzie będzie pracował w bardzo wilgotnym powietrzu .Może to akurat nie ma wpływu ale obawy o uszkodzenie zostają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 12.03.2010 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Dla zainteresowanych wymiennikiem entapirycznym.http://www.rekuperatory.pl/rekuperatory/art27.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KC57 12.03.2010 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Moim zdaniem jest lepiej , ale ja osobiście dałbym wyciąg i czerpnię z lewej strony. Za nimi filtry i wentylatory, oczywiście odwrócone w stosunku do tego co namalowałeś.Chodzi mi o to , że powietrze będzie wtedy tłoczone przez wymiennik a nie zasysane. Poza tym skropliny mogą być zassane do wentylatora co pewnie nie jest bez wpływu na jego żywotność. po zmianie którą proponuję ten problem znika a wręcz przedmuch poprawi spływanie skroplin na tackę. Proszę o ewentualne uwagi kolegów bardziej zaawansowanych w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 12.03.2010 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Dla zainteresowanych wymiennikiem entapirycznym. http://www.rekuperatory.pl/rekuperatory/art27.php Chyba rekuperatorem z wymiennikiem entalpicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akra51 12.03.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 WitamJestem za rozwiazaniami sprawdzonymi ......dlatego dzis zamowilem blache mosiezna 0,1 mm i bede robil wymiennik ADAM.Beda pewne modyfikacje bo przekladki z pleksy i klejone.Jezeli ktos bylby chetny moge odstapic nadwyzke blachy,cena brutto 34 zl/kg pzdr K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 12.03.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Ciekaw jestem czy ktoś będzie miał duszę eksperymentatora i zrobi wymiennik ADAM z pp kanalikowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobi033 12.03.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 KC57 PostWysłany: Pią, 12 Marzec 2010 08:52 Temat postu: Moim zdaniem jest lepiej , ale ja osobiście dałbym wyciąg i czerpnię z lewej strony. Za nimi filtry i wentylatory, oczywiście odwrócone w stosunku do tego co namalowałeś.Chodzi mi o to , że powietrze będzie wtedy tłoczone przez wymiennik a nie zasysane. Poza tym skropliny mogą być zassane do wentylatora co pewnie nie jest bez wpływu na jego żywotność. po zmianie którą proponuję ten problem znika a wręcz przedmuch poprawi spływanie skroplin na tackę. Proszę o ewentualne uwagi kolegów bardziej zaawansowanych w temacie żeby poprawić warunki pracy tego wentylatora mogę go przenieś na dół i umieścić pomiędzy filtrem a wymiennikiem, nie chcę zamieniać stronami - wyrzutnia, nadmuch/czerpnia, wyciąg - ponieważ taki układ najbardziej mi pasuje http://images38.fotosik.pl/267/0e5367e0d182a6dfmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 12.03.2010 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 KC57 PostWysłany: Pią, 12 Marzec 2010 08:52 Temat postu: Moim zdaniem jest lepiej , ale ja osobiście dałbym wyciąg i czerpnię z lewej strony. Za nimi filtry i wentylatory, oczywiście odwrócone w stosunku do tego co namalowałeś.Chodzi mi o to , że powietrze będzie wtedy tłoczone przez wymiennik a nie zasysane. Poza tym skropliny mogą być zassane do wentylatora co pewnie nie jest bez wpływu na jego żywotność. po zmianie którą proponuję ten problem znika a wręcz przedmuch poprawi spływanie skroplin na tackę. Proszę o ewentualne uwagi kolegów bardziej zaawansowanych w temacie żeby poprawić warunki pracy tego wentylatora mogę go przenieś na dół i umieścić pomiędzy filtrem a wymiennikiem, nie chcę zamieniać stronami - wyrzutnia, nadmuch/czerpnia, wyciąg - ponieważ taki układ najbardziej mi pasuje http://images38.fotosik.pl/267/0e5367e0d182a6dfmed.jpg a według mnie nadal jest źle... kondensat spływa "pod prąd" napływającej strudze powietrza... wentylator przeniesiony prawidłowo - tak był umiejscowiony od początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 12.03.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 inspiracją był taki wątek z tego forum jak pewien forumowicz zrobił w ten sposób bardzo fajne akwarium Duże to akwarium, jak możesz to podaj linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwbrzezinski 12.03.2010 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 a tu jest http://forum.muratordom.pl/akwarium-tymi-recami-dlugi-text-nie-zaczynac-przed-22-00,t158380.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KC57 12.03.2010 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 kobi033 napisał: żeby poprawić warunki pracy tego wentylatora mogę go przenieś na dół i umieścić pomiędzy filtrem a wymiennikiem,nie chcę zamieniać stronami - wyrzutnia, nadmuch/czerpnia, wyciąg - ponieważ taki układ najbardziej mi pasuje. Jeżeli nie chcesz zamieniać stron to zamień góra-dół. Ja osobiście zrobiłbym tak: http://zapodaj.net/b14c92a7a0c1.bmp.html Sorry za moją grafikę ,ale nie wiem jak wkleić ten obrazek na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobi033 13.03.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 mnie wyszło coś podobnego http://images46.fotosik.pl/270/e6cf81a454280c04med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KC57 13.03.2010 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 No i teraz nareszcie jest moim zdaniem dobrze. Ja będę robił coś podobnego tylko lustrzane odbicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rick207 13.03.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 mnie wyszło coś podobnego http://images46.fotosik.pl/270/e6cf81a454280c04med.jpg Moim zdaniem przy dużym mrozie skropliny nie zdążą pojawić się na tacce, zamarzną w wymienniku. Wg mnie lepszym rozwiązaniem jest, gdy powietrze usuwane jest z dołu do góry reku. Skropliny wtedy mają szanse spłynąć grawitacyjnie, bo będą podążać w kierunku wyższych temperatur. Rick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KC57 13.03.2010 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Moim zdaniem przy dużym mrozie skropliny nie zdążą pojawić się na tacce, zamarzną w wymienniku. Wg mnie lepszym rozwiązaniem jest, gdy powietrze usuwane jest z dołu do góry reku. Skropliny wtedy mają szanse spłynąć grawitacyjnie, bo będą podążać w kierunku wyższych temperatur. Zauważ ,że mamy tu GWC a według fachowców temperatura za nim prawie nigdy nie spada poniżej zera. W takim razie nie wiem jakich mrozów trzeba żeby skropliny zamarzły. Nie zmienia to faktu ,że masz rację jeśli chodzi o poprawę warunków spływania kondensatu Przy modernizacji schematu trzeba jednak pamiętać o tym żeby wentylator wyciągowy był przed wymiennikiem w powietrzu ciepłym ,a nie za w zimnym i wilgotnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andry 13.03.2010 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Witam. Panowie, takie oto mam przemyślenia. Będę robił samodzielnie instalację WM , ale nie mam GWC i narazie nie planuję mieć. Ale po ostatniej, mroźnej zimie naszły mnie przemyślenia jak tu zabezpieczyć wymiennik przed zamarzaniem żeby zimą działał bez problemów. Najprostsze, wiem, nagrzewnica elektryczna, ale ta cena prądu ... Po głowie chodzi mi taka myśl: Ogrzewanie bedę miał na ekogroszek, a żeby tak zrobić wężownicę podpiętą pod CO i zamontować ję w rurze przed rekuperatorem. Rura z czerpni będzie fi 200 , to tak z 0,5 m dł. spirala z rurki miedzianej wewnątrz tej dwusetki spełniałaby rolę nagrzewnicy. Myślał już może ktoś o takim rozwiązaniu? Uprzejmie proszę o podjęcie tematu. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KC57 13.03.2010 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Pomysł dobry i już znany. Tylko czy 0,5m rurki miedzianej wystarczy ci żeby podgrzać powietrze lecące z prędkością 1,5m/s od powiedzmy -25'C do zera? Wątpię ,ale można przecież zastosować gotowe nagrzewnice wodne. Pośrednią metodą jest też okresowe, automatyczne wyłączanie nadmuchu do czasu rozmrożenia wymiennika.Są też wymienniki entalpiczne ,które podobno nie zamarzają ,ale tego to już na pewno nie jestem pewien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblo 14.03.2010 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Witam. Panowie, takie oto mam przemyślenia. Będę robił samodzielnie instalację WM , ale nie mam GWC i narazie nie planuję mieć. Ale po ostatniej, mroźnej zimie naszły mnie przemyślenia jak tu zabezpieczyć wymiennik przed zamarzaniem żeby zimą działał bez problemów. Najprostsze, wiem, nagrzewnica elektryczna, ale ta cena prądu ... Po głowie chodzi mi taka myśl: Ogrzewanie bedę miał na ekogroszek, a żeby tak zrobić wężownicę podpiętą pod CO i zamontować ję w rurze przed rekuperatorem. Rura z czerpni będzie fi 200 , to tak z 0,5 m dł. spirala z rurki miedzianej wewnątrz tej dwusetki spełniałaby rolę nagrzewnicy. Myślał już może ktoś o takim rozwiązaniu? Uprzejmie proszę o podjęcie tematu. Pozdr. Tez sie nad takim rozwiązeniem zastnawiałem, proste do zrobienia, ja również będę miał w garażu CO więc bez problemu możnaby poprowadzic 2 rurki więcej przed czerpnię, w obiegu będzie na pewno ponad 40 stopni więc faktycznie ciekawe w jakim stopniu krążąca woda CO w jakiejs chłodniczce byłaby w stanie ogrzać wstępnie powietrze z czerpni.... Moze bardziej doświadczeni użytkownicy wyraziliby swoją opinię na temat takiego "patentu" ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał_ 15.03.2010 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Uaktualniam listę: Klingenburg:Rafał_ - GS25/350kkdarch - GS35/350krybka20 - GS45/400P@blo - GS45/450pma - GS45/400jacekpn - GS25/350gul1337 - GS25/350kobi033 - GS25/350Black_Gnome - GS25/350kszew - GS25/300 Panowie do kiedy czekamy z zamknięciem listy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblo 15.03.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Rafal chyba zamieniłes moj wymiennik z krybka20 dla mnie ma byc 450 dla krybka20 400... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts