Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uaktualniam listę

Klingenburg:

Rafał_ - GS25/350

kkdarch - GS35/350

krybka20 - GS45/400

P@blo - GS45/450

jacekpn - GS25/350

gul1337 - GS25/350

kobi033 - GS25/350

Black_Gnome - GS25/350

kszew - GS25/300

Wypisuje się z GS45/400. Odkupuję trochę blachy od akra51 i wracam do pierwotnego tematu wątku.

Swgo czasu w tym watku rzucilem pomysl wymmienika spiralnego - ma on sporo zalet, m.in. jest bardziej wydajny i to przy mniejszej powierzchni wymiany!

Oto kilka linkow z opisem gotowych realizacji:

http://www.kurose.co.jp/sh_merit_e.htm

http://www.spiralheatexchangers.com/downloads/Tranter_HES_en.pdf

http://www.spiralheatexchangers.com/page,Spiralheatexchanger

Z moich badan modelowych wyszlo dokladnie to samo.

szkoda, ze wykonanie fizycznego egzemplarza przekracza moje mozliwosci bo brak mi warsztatu. Taki wymiennik stosunkowo prosto zrobic z 1 kawalka blachy gdy posiada sie warsztat - moze ktos sie pokusi zrobic ...

A ja obecnie pracuje nad kolejnym pomyslem - wymiennik ktory bede w stanie zrobic, bez wiekszego warsztatu :)

Swgo czasu w tym watku rzucilem pomysl wymmienika spiralnego - ma on sporo zalet, m.in. jest bardziej wydajny i to przy mniejszej powierzchni wymiany!

A minusy? Pewnie sporo większe opory, przez to potrzeba mocniejsze wentylatory=większy hałas.

Po drugie - te rozwiązania stosują raczej dla cieczy nie powietrza.

Grupa wentylatorowa jest już zamknięta, transakcja dokonana.

Wysyłka wentylatorów rozpocznie się jutro, albo na początku przyszłego tygodnia.

Następnej grupy nie organizuję.

Pozdrawiam i życzę bezawaryjnego użytkowania.

Zasłużone, publiczne podziękowania za czas i trud włożony w zorganizowanie zakupów.

Dziś właśnie do mnie dotarły świeże wentylatorki.

Jarek

Na targach Tarbud dowiedziałem się, że normy mówiące o wymianie 0,5 objętości domu na godzinę są mocno przesadzone i w wielu krajach jest to 0,2.

Z praktyki widzę, że te 0,2 spokojnie by wystarczyło, więc zamiast kupować centralę 320 m3/godz wystarczyłaby nawet 120 m3/godz przy kubaturze 600 m3 (aktualnie przy ustawieniu na 20% wydajności mam około 150 m3/godz wg charakterystyk wydajności centrali).

Inne ciekawe rzeczy:

Małe, tanie, bezgłośne (<19 dB), o niskim poborze prądu (2-3 W) centrale wentylacyjne do montowania w starszych domach (z wentylacją grawitacyjną lub nawet bez), w każdym pomieszczeniu osobna centralka montowana na ścianie (bez żadnych przewodów) – działa na zasadzie 70 sekund wywiew (wtedy ciepłe powietrze nagrzewa wymiennik ceramiczny), 70 s nawiew (wtedy zimne powietrze z zewnątrz nagrzewa się odbierając ciepło z wymiennikami ceramicznymi) – co ciekawe deklarują sprawność do 91 % - cena centralki 500 Euro, wydajność 13-29 m3/h.

Świetna sprawa do starszych budynków z problemami z wilgocią (np. po wstawieniu okien plastikowych).

http://www.aquaex.com.pl

Nikol (http://www.elmech-nikol.pl) – nowsze, ulepszone centrale wentylacyjne (mniejsza obudowa dzięki nowej konstrukcji bypassu, efektywniejsze wykorzystanie wkładów filtracyjnych, nowe funkcje sterownika np. pokazuje sprawność mierząc temperatury wbudowanymi czujnikami). Niedługo będzie nowy montażysta na dolnym śląsku i nowa strona www.

Ned Air (http://www.ned-air.pl) - centrale wentylacyjne z Holandii – w obudowie z PP w sumie nic specjalnego, ale mają ciekawe rurki TuboFlex (fi 80 mm do montowania w warstwie styropianu w posadzce) i rozdzielacze do montowania także w ten sposób. Rury sa wytrzymałe, ale nie izolowane – wg przedstawiciela powietrze w nich nie zdąży się wychłodzić lecąc do anemostatów. Nie chcieli powiedzieć o ile jest to droższe rozwiązanie od typowych flex-ów, więc trudno mi też je porównać z kanałami PP płaskimi proponowanymi przez Adama_Mk.

W każdym razie bardzo ciekawa alternatywa do flex-ów, które trzeba zabudowywać szachtami itp.

Witam sznowne grono.

Przebrnąłem przez całe 43 stroy i jestem kolejny nawiedzony na rekuperator.

Aktualnie daleko w świecie, narazie więc mogę sobie pozwolić tylko na teoretyczne opracowanie systemu wentlacyjno-odzyskującego.

Wstępne kalkulacje wykonane i wychodzi mi powierzchnia wentylowana 600m3 (chata - stodoła z dużym salonem ~60mkw, połączonym z kuchnią a nad tym półotwarta antresola. Do tego 4 pokoje, kibel i łazienka, i kawał garażu którego nie podpinam do reku. W "szczycie" 6,8m wysokości, dwa jednospadowe dachy 20 stopni).

Zasadniczo rozplanowywałem ułożenie kanałów. Jest troche zabawy z doborami średnic, podziałami strumienia powietrza i umiejscowieniem wszystkich elementów systemu, żebu to miało ręce i nogi.

Do tego miejsca było łatwo. Czas liczyć "skrzynkę". Wentylatory nie stanowią problemu. Schody zaczynają się przy samym wymienniku.

Wykombinowałem sobie że "go" równierz sobie poprzeliczam. Na forum niestety nie znalazłem wystarczającej ilości informacji - dokładnie matematyki tego ustrojstwa.

Wiem że wywołam burzę "po co komu to liczyć jak można kupić gotowe / prawie gotowe" itd. ale zawziąłem się i już.

I teraz pytanie:

Jak dobiera się powierzchnie wymiennika, rozmiary płyt i odległość między nimi dla wymiennika przeciwprądowego?

Adamie, jak ty podszedłeś do zagadnienia.

Jak wyliczyłeś opory przepływu dla pojedyńczego kanalika?

Z kąd wziąć / policzyć liczbę reynoldsa ?

Na jakie prędkości kalkulować przepływ w pojedyńczym kanale?

I kolejne. Czy taśma z nierdzewki 0.15 do 0.06mm nada się? Nie będzie "grała" jak pocisne przez to powietrze?

Uszczelnieniem się nie martwie. Docięcie na odpowiedni wymiar też nie powinno stanowić problemu. Wykombinowałem sobie jak toto szybko sprawnie i bezboleśnie zmontować w jedną całość.

Pozdrawiam i życzę wszystkim 99% sprawności.

zamiast kupować centralę 320 m3/godz wystarczyłaby nawet 120 m3/godz przy kubaturze 600 m3 (aktualnie przy ustawieniu na 20% wydajności mam około 150 m3/godz wg charakterystyk wydajności centrali

nie rozumiem czegoś, 20% z 320 to 150?

Małe, tanie, bezgłośne... / ...co ciekawe deklarują sprawność do 91 % - cena centralki 500 Euro, wydajność 13-29 m3/h.

Świetna sprawa do starszych budynków z problemami z wilgocią (np. po wstawieniu okien plastikowych).

91%... na tej samej zasadzie wymienniki z entalpią mają 125% a kotły co 108%

bajki reklamami zwane a dorośli jak dzieci oglądają i podziwiają...

4 opony stykają się z asfaltem powierzchnią przyjmijmy 4x100 cm2 czyli 400 cm2, jeśli auto waży 1600 kg to na centymetr przypada 4kg, teraz napompujemy opony do 2 kg/cm2 więc siła nacisku zwiększy się do 6kg/cm2 a więc nasze autko waży 2400kg :lol:

tak mniej więcej należy traktować to co mówią reklamy

zadaj pytanie producentowi czy ma na te procenty jakiś certyfikat z badań dokonanych przez niezależne laboratorium, jaką wilgotność miało powietrze w trakcie badania, jaki stosunek nawiew/wywiew, założę się że odpowiedzi nie uzyskasz a jeśli chodzi o cenę to za 2000 zł kupisz różne centralki naszych rodzimych producentów które jakkolwiek gówniane i tak lepsze od wspomnianej przez Ciebie

zamiast kupować centralę 320 m3/godz wystarczyłaby nawet 120 m3/godz przy kubaturze 600 m3 (aktualnie przy ustawieniu na 20% wydajności mam około 150 m3/godz wg charakterystyk wydajności centrali

nie rozumiem czegoś, 20% z 320 to 150?

Tak - wg charakterystyki wentylatorów przy wydajności ustawionej na 20% mają około 150 m3/godz.

Małe, tanie, bezgłośne... / ...co ciekawe deklarują sprawność do 91 % - cena centralki 500 Euro, wydajność 13-29 m3/h.

91%... na tej samej zasadzie wymienniki z entalpią mają 125% a kotły co 108%

bajki reklamami zwane a dorośli jak dzieci oglądają i podziwiają...

4 opony stykają się z asfaltem powierzchnią przyjmijmy 4x100 cm2 czyli 400 cm2, jeśli auto waży 1600 kg to na centymetr przypada 4kg, teraz napompujemy opony do 2 kg/cm2 więc siła nacisku zwiększy się do 6kg/cm2 a więc nasze autko waży 2400kg :lol:

tak mniej więcej należy traktować to co mówią reklamy

zadaj pytanie producentowi czy ma na te procenty jakiś certyfikat z badań dokonanych przez niezależne laboratorium, jaką wilgotność miało powietrze w trakcie badania, jaki stosunek nawiew/wywiew, założę się że odpowiedzi nie uzyskasz a jeśli chodzi o cenę to za 2000 zł kupisz różne centralki naszych rodzimych producentów które jakkolwiek gówniane i tak lepsze od wspomnianej przez Ciebie

Podałem to co deklaruje producent - nie miałem czasu ani potrzeby sprawdzania i weryfikowania tych informacji.

Centralki rodzimego producenta nie pracują na tej zasadzie (przynajmniej ja takiej nie widziałem), więc nie możesz ich zamontować w ścianie starego domu bez konieczności prowadzenia przewodów went. - polecam poczytać jak działają "normalne" centrale i te o których napisałem i dopiero potem pisać.