rwxw 08.04.2010 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Każdy wymiennik można przepłukać (może poza papierowym). Napisz gdzie jest umiejscowiony reku, którędy poprowadzone kanały, z czego zrobione i jak zaizolowane. Jeśli jest dobra izolacja kanałów i nie są one prowadzone przez zimne strefy, to temperatura na wyjściu z reku i we wszystkich nadmuchach powinna być podobna. U Ciebi taki stan może świadczyć o stratach ciepła w kanałach prowadzących na parter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 08.04.2010 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Problem drugi to fatalny zapach ( smród) jaki leci z rekuperatora ( nie używałem go przez ostatni 3 miesiące). Czy można to jakoś czyścić,odgrzybiać,etc. ??? A gdy masz wyłaczony reku, to czy kanałami nie ucieka ciepłe i wilgotne powietrze z domu ? Sprawdź przy wyłączonym reku co się dzieje jakimś dymem, np z tlącej się chusteczki. Jeśli tak właśnie jest, a kanały są słabo zaizolowane i przebiegają przez zimne miejsca (o tym może świadczyć różnica w temperaturze wywiewów blisko i daleko od reku), w dodatku wilgotność jest duża, to mogła się w kanałach wykroplić woda i mogły się wtedy zaśmiergnąć. Czy jeśli otworzysz reku, to z niego śmierdzi ? Jeśli tak, to filry, wymiennik, czy syfi z rury ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chinol 09.04.2010 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 otworzyłem rekuperator i nie śmierdzi z ani z wymiennika ani z filtrów, ściągnąłem rury przyłączeniowe i z nich też nie wyczulem smrodu,czyli leci z rur niżej,tylko jak się tego pozbyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forumuser 12.04.2010 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Panowie (i Panie),a jak rozwiązujecie w waszych rekuperatorach (pytanie kieruję szczególnie do tych, którzy budują reku na bazie przeciwprądowego Klingenburga) kwestię ewentualnego by-passa? Ktoś w was pisał o płycie rozdzielającej strugi (niestety, ciężko tu cokolwiek odnaleźć) ale jak patrze na schematy (np. te prezentowane ostatnio przez kobi033 albo wcześniej zdjęcia PaczolTM) to jakoś nie do końca to widzę.A może by-pass to tylko marketingowy bełkot i w praktyce zupełnie nie ma sensu go stosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 12.04.2010 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Jeśli budujesz osobną obudowę dla wymiennika i osobna dla wentyli to nie ma problemu.Tu wszystko ładnie pokazane;)http://forum.muratordom.pl/showthread.php?57886-Rekuperator-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony&p=1545394&viewfull=1#post1545394http://forum.muratordom.pl/showthread.php?57886-Rekuperator-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony&p=1601664&viewfull=1#post1601664 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszlor 15.04.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Jaką powierzchnię wymiennika należy planować do wymiany ok. 500m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał_ 19.04.2010 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Odświeżam listę. Klingenburg:Rafał_ - GS25/350kkdarch - GS35/350krybka20 - GS45/400P@blo - GS45/450jacekpn - GS25/350gul1337 - GS25/350kobi033 - GS25/350Black_Gnome - GS25/350kszew - GS25/300 Xavieer - GS45/400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasznowydom 19.04.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 (edytowane) Odświeżam listę. Klingenburg: Rafał_ - GS25/350 kkdarch - GS35/350 krybka20 - GS45/400 P@blo - GS45/450 jacekpn - GS25/350 gul1337 - GS25/350 kobi033 - GS25/350 Black_Gnome - GS25/350 kszew - GS25/300 Xavieer - GS45/400 Drodzy Forumowicze, ja w tym zacnym wątku po raz pierwszy, ale widzę, że w samą porę. Chciałbym się dopisać do listy na wymiennik Klingenburg. Mam dom z poddaszem, kubatura jakieś 520-550 m3. Nie jestem pewien, który wymiennik wybrać. Pewnie będzie to GS35, ale jaka szerokość? Pomożecie? Czy mogę prosić o info na priva, jakie są warunki przystąpienia do grupy zakupowej i jak ma przebiegać proces zakupu? (kiedy płacimy itd.). Pozdrawiam z Pyrlandii, Adam Edytowane 19 Kwietnia 2010 przez nasznowydom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 21.04.2010 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Drodzy Forumowicze, ja w tym zacnym wątku po raz pierwszy, ale widzę, że w samą porę. Chciałbym się dopisać do listy na wymiennik Klingenburg. Mam dom z poddaszem, kubatura jakieś 520-550 m3. Nie jestem pewien, który wymiennik wybrać. Pewnie będzie to GS35, ale jaka szerokość? Pomożecie? Czy mogę prosić o info na priva, jakie są warunki przystąpienia do grupy zakupowej i jak ma przebiegać proces zakupu? (kiedy płacimy itd.). Pozdrawiam z Pyrlandii, Adam Ja mam około 500m3 kubatury wentylowanej i wyliczyłem że najbardziej optymalny będzie GS35/350.Kalkulowałem dla przepływu maksymalnego w zimę na poziomie 300m3/h (normalny faktyczny przepływ na poziomie 170- 200m3/h na lato i tak będzie by-pas lub kaseta letnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkregiel 21.04.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Drodzy Forumowicze, ja w tym zacnym wątku po raz pierwszy, ale widzę, że w samą porę. Chciałbym się dopisać do listy na wymiennik Klingenburg. Mam dom z poddaszem, kubatura jakieś 520-550 m3. Nie jestem pewien, który wymiennik wybrać. Pewnie będzie to GS35, ale jaka szerokość? Pomożecie? Czy mogę prosić o info na priva, jakie są warunki przystąpienia do grupy zakupowej i jak ma przebiegać proces zakupu? (kiedy płacimy itd.). Pozdrawiam z Pyrlandii, Adam Witam, mimo że to mój pierwszy post na tym forum, to wiele wątków toczących się na forum Muratora śledzę już od ponad roku... zaraziliście mnie własnym rekuperatorem już dawno temu powoli zbieram "klocki" do wykonania swojej centrali. Ponieważ czas nagli a nie wiadomo kiedy uzbiera się 6 wymienników danego typu, zamówiłem już swój indywidualnie... Z programu doboru Klingenburga wyszło mi że ma być to GS25/500 dla 1 wymiany/godz i kubatury ok 450m3. Co prawda z mniejszą zniżka niż 8-10% przy grupowym zamówieniu, ale zależy mi na czasie W odpowiedzi na Twoje pytanie to wg. programu doboru dla 1 wymiany/godz i 550m3 minimum dla którego chce on w ogóle coś policzyć to GS30/500 lub GS35/450... (jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi). Jeśli założysz mniejszą faktyczną wymianę niż 1 kubatura/godz to może być on oczywiście węższy. Jednak z podanych przeze mnie wymienników, taniej wyjdzie GS30/500, bo poszerzenie pakietu powinno być tańsze niż większa wersja wymiennika (przy osiągnięciu podobnej sprawności wymiany). Ale... z niepisanym założeniem że max. szerokość wymiennika to 500mm, bo powyżej 500mm wymiennik składany jest z dwóch, co oczywiście znacznie już podnosi koszty i będzie on droższy niż jego większa wersja. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jobberwalker 21.04.2010 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Panowie (i Panie), a jak rozwiązujecie w waszych rekuperatorach (pytanie kieruję szczególnie do tych, którzy budują reku na bazie przeciwprądowego Klingenburga) kwestię ewentualnego by-passa? Ktoś w was pisał o płycie rozdzielającej strugi (niestety, ciężko tu cokolwiek odnaleźć) ale jak patrze na schematy (np. te prezentowane ostatnio przez kobi033 albo wcześniej zdjęcia PaczolTM) to jakoś nie do końca to widzę. A może by-pass to tylko marketingowy bełkot i w praktyce zupełnie nie ma sensu go stosować? Witam, mam custom reku na Klingenburgu GS45, wiem obiecywalem zdjecia i postaram sie wrzucic jak najszybciej. W kwestii by-passa powiem tyle - MUSI BYC. Jesli nie ma to musi byc opcja wyjecia wymiennika na lato i zastapienia go czyms to skrzyzuje strugi powietrza. U mnie bypass jest rozwiazany w ten sposob ze w tyle obudowy mam polaczone komory z czerpnii (za filtrem) i komore nawiewu do domu rura spiro 200mm + przepustnica i belimo (tak w zasadzie to dwa kolana spiro 200mm + przepustnica). Z praktyki powiem Wam tyle, w ubieglym tygodniu byly chyba 2 dni gdzie temp. w cieniu skoczyla na ok 18C w ciagu poludnia. Bypass mam ustawiony termostatem wg temp z zewnatrz na 17C. Jesli przekroczy 17 otwiera sie bypass i w tym konkretnym przypadku kiedy na zew bylo 18C do domu trafialo 19C (troche sie jeszcze mieszalo poprzez wymiennik). Przy zamknietym by-pass powietrze bylo podgrzewane do 22C przy usuwanym 23C co bylo czuc... w domu robil sie po malu zaduch. Wiem bo dopiero wtedy uruchomilem termostat na bypassie... Nie wyobrazam sobie aby centrala mogla latem dzialac z pracujacym wymiennikiem. (pomijam przypadek klimy oczywiscie i odzysku zimna jesli ktos nie ma GWC) Pozdr, JR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DM01 21.04.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 fotki z instalacji http://www.rekuperator.fotosik.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tsgutek 27.04.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 WitajcieMoze ktos wie gdzie mozna kupic tasme aluminiowa 0,1-0,3mm grubosci i ok 30cm szerokosci, wyslalem zapytanie chyba do 20 firm jakie moglem znalezc w necie i nic nie ma. chcialbym reku na aluminium zbudowac. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akra51 27.04.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 WitamJa dysponuje jeszcze tasma 0,1mm grubosci i 30 cm szerokosci lecz mosiezna gat z6pzdrakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 28.04.2010 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Witajcie Moze ktos wie gdzie mozna kupic tasme aluminiowa 0,1-0,3mm grubosci i ok 30cm szerokosci, wyslalem zapytanie chyba do 20 firm jakie moglem znalezc w necie i nic nie ma. chcialbym reku na aluminium zbudowac. pozdrawiam A pytałeś w AVANTI w Tarnowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tsgutek 28.04.2010 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 a ile metrow masz tej tasmy? i $? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 29.04.2010 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Witam Ja dysponuje jeszcze tasma 0,1mm grubosci i 30 cm szerokosci lecz mosiezna gat z6 pzdr akra ja z takiej samej działam baaardzo twarda jak na 0.1 mm - jak żyletka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tsgutek 29.04.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 A pytałeś w AVANTI w Tarnowie? Awanti moga sprowadzic z niemiec ale min 200kg. Jakies inne sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sali 01.05.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Witam, mam custom reku na Klingenburgu GS45, wiem obiecywalem zdjecia i postaram sie wrzucic jak najszybciej. W kwestii by-passa powiem tyle - MUSI BYC. Jesli nie ma to musi byc opcja wyjecia wymiennika na lato i zastapienia go czyms to skrzyzuje strugi powietrza. U mnie bypass jest rozwiazany w ten sposob ze w tyle obudowy mam polaczone komory z czerpnii (za filtrem) i komore nawiewu do domu rura spiro 200mm + przepustnica i belimo (tak w zasadzie to dwa kolana spiro 200mm + przepustnica). JR daj koniecznie zdjęcia z bypasu, bo zleciłem obudowę i nie miałem pomysłu na bypas, a może go dołoże jeszcze i co to jest belimo ? a tak na marginesie dla innych zastanawiających się nad wyborem wymiennika to mam gs45 450 + R3G 225 i zaprzyjaźniony projektant sanitarny ( z kilku niezależnych źródeł bardzo chwalony za wiedzę) powiedział, że to optymalny zestaw do 600 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 01.05.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Belimo to niezłej klasy siłowniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts