Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

Każdy wymiennik można przepłukać (może poza papierowym). Napisz gdzie jest umiejscowiony reku, którędy poprowadzone kanały, z czego zrobione i jak zaizolowane. Jeśli jest dobra izolacja kanałów i nie są one prowadzone przez zimne strefy, to temperatura na wyjściu z reku i we wszystkich nadmuchach powinna być podobna. U Ciebi taki stan może świadczyć o stratach ciepła w kanałach prowadzących na parter.

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Problem drugi to fatalny zapach ( smród) jaki leci z rekuperatora ( nie używałem go przez ostatni 3 miesiące). Czy można to jakoś czyścić,odgrzybiać,etc. ???

A gdy masz wyłaczony reku, to czy kanałami nie ucieka ciepłe i wilgotne powietrze z domu ? Sprawdź przy wyłączonym reku co się dzieje jakimś dymem, np z tlącej się chusteczki. Jeśli tak właśnie jest, a kanały są słabo zaizolowane i przebiegają przez zimne miejsca (o tym może świadczyć różnica w temperaturze wywiewów blisko i daleko od reku), w dodatku wilgotność jest duża, to mogła się w kanałach wykroplić woda i mogły się wtedy zaśmiergnąć. Czy jeśli otworzysz reku, to z niego śmierdzi ? Jeśli tak, to filry, wymiennik, czy syfi z rury ?

Panowie (i Panie),

a jak rozwiązujecie w waszych rekuperatorach (pytanie kieruję szczególnie do tych, którzy budują reku na bazie przeciwprądowego Klingenburga) kwestię ewentualnego by-passa? Ktoś w was pisał o płycie rozdzielającej strugi (niestety, ciężko tu cokolwiek odnaleźć) ale jak patrze na schematy (np. te prezentowane ostatnio przez kobi033 albo wcześniej zdjęcia PaczolTM) to jakoś nie do końca to widzę.

A może by-pass to tylko marketingowy bełkot i w praktyce zupełnie nie ma sensu go stosować?

Odświeżam listę.

Klingenburg:

Rafał_ - GS25/350

kkdarch - GS35/350

krybka20 - GS45/400

P@blo - GS45/450

jacekpn - GS25/350

gul1337 - GS25/350

kobi033 - GS25/350

Black_Gnome - GS25/350

kszew - GS25/300

Xavieer - GS45/400

Drodzy Forumowicze,

ja w tym zacnym wątku po raz pierwszy, ale widzę, że w samą porę. Chciałbym się dopisać do listy na wymiennik Klingenburg. Mam dom z poddaszem, kubatura jakieś 520-550 m3. Nie jestem pewien, który wymiennik wybrać. Pewnie będzie to GS35, ale jaka szerokość? Pomożecie?

Czy mogę prosić o info na priva, jakie są warunki przystąpienia do grupy zakupowej i jak ma przebiegać proces zakupu? (kiedy płacimy itd.).

Pozdrawiam z Pyrlandii,

Adam

Edytowane przez nasznowydom

Drodzy Forumowicze,

ja w tym zacnym wątku po raz pierwszy, ale widzę, że w samą porę. Chciałbym się dopisać do listy na wymiennik Klingenburg. Mam dom z poddaszem, kubatura jakieś 520-550 m3. Nie jestem pewien, który wymiennik wybrać. Pewnie będzie to GS35, ale jaka szerokość? Pomożecie?

Czy mogę prosić o info na priva, jakie są warunki przystąpienia do grupy zakupowej i jak ma przebiegać proces zakupu? (kiedy płacimy itd.).

Pozdrawiam z Pyrlandii,

Adam

Ja mam około 500m3 kubatury wentylowanej i wyliczyłem że najbardziej optymalny będzie GS35/350.Kalkulowałem dla przepływu maksymalnego w zimę na poziomie 300m3/h (normalny faktyczny przepływ na poziomie 170- 200m3/h na lato i tak będzie by-pas lub kaseta letnia.

Drodzy Forumowicze,

Pozdrawiam z Pyrlandii,

Adam

Witam,

mimo że to mój pierwszy post na tym forum, to wiele wątków toczących się na forum Muratora śledzę już od ponad roku...

zaraziliście mnie własnym rekuperatorem już dawno temu ;) powoli zbieram "klocki" do wykonania swojej centrali.

Ponieważ czas nagli a nie wiadomo kiedy uzbiera się 6 wymienników danego typu, zamówiłem już swój indywidualnie...

Z programu doboru Klingenburga wyszło mi że ma być to GS25/500 dla 1 wymiany/godz i kubatury ok 450m3. Co prawda z mniejszą zniżka niż 8-10% przy grupowym zamówieniu, ale zależy mi na czasie :)

W odpowiedzi na Twoje pytanie to wg. programu doboru dla 1 wymiany/godz i 550m3 minimum dla którego chce on w ogóle coś policzyć to GS30/500 lub GS35/450... (jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi). Jeśli założysz mniejszą faktyczną wymianę niż 1 kubatura/godz to może być on oczywiście węższy. Jednak z podanych przeze mnie wymienników, taniej wyjdzie GS30/500, bo poszerzenie pakietu powinno być tańsze niż większa wersja wymiennika (przy osiągnięciu podobnej sprawności wymiany). Ale... z niepisanym założeniem że max. szerokość wymiennika to 500mm, bo powyżej 500mm wymiennik składany jest z dwóch, co oczywiście znacznie już podnosi koszty i będzie on droższy niż jego większa wersja.

Pozdrawiam

Panowie (i Panie),

a jak rozwiązujecie w waszych rekuperatorach (pytanie kieruję szczególnie do tych, którzy budują reku na bazie przeciwprądowego Klingenburga) kwestię ewentualnego by-passa? Ktoś w was pisał o płycie rozdzielającej strugi (niestety, ciężko tu cokolwiek odnaleźć) ale jak patrze na schematy (np. te prezentowane ostatnio przez kobi033 albo wcześniej zdjęcia PaczolTM) to jakoś nie do końca to widzę.

A może by-pass to tylko marketingowy bełkot i w praktyce zupełnie nie ma sensu go stosować?

Witam,

mam custom reku na Klingenburgu GS45, wiem obiecywalem zdjecia i postaram sie wrzucic jak najszybciej. W kwestii by-passa powiem tyle - MUSI BYC. Jesli nie ma to musi byc opcja wyjecia wymiennika na lato i zastapienia go czyms to skrzyzuje strugi powietrza. U mnie bypass jest rozwiazany w ten sposob ze w tyle obudowy mam polaczone komory z czerpnii (za filtrem) i komore nawiewu do domu rura spiro 200mm + przepustnica i belimo (tak w zasadzie to dwa kolana spiro 200mm + przepustnica).

Z praktyki powiem Wam tyle, w ubieglym tygodniu byly chyba 2 dni gdzie temp. w cieniu skoczyla na ok 18C w ciagu poludnia. Bypass mam ustawiony termostatem wg temp z zewnatrz na 17C. Jesli przekroczy 17 otwiera sie bypass i w tym konkretnym przypadku kiedy na zew bylo 18C do domu trafialo 19C (troche sie jeszcze mieszalo poprzez wymiennik). Przy zamknietym by-pass powietrze bylo podgrzewane do 22C przy usuwanym 23C co bylo czuc... w domu robil sie po malu zaduch. Wiem bo dopiero wtedy uruchomilem termostat na bypassie...

Nie wyobrazam sobie aby centrala mogla latem dzialac z pracujacym wymiennikiem. (pomijam przypadek klimy oczywiscie i odzysku zimna jesli ktos nie ma GWC)

Pozdr,

JR

Witam,

mam custom reku na Klingenburgu GS45, wiem obiecywalem zdjecia i postaram sie wrzucic jak najszybciej. W kwestii by-passa powiem tyle - MUSI BYC. Jesli nie ma to musi byc opcja wyjecia wymiennika na lato i zastapienia go czyms to skrzyzuje strugi powietrza. U mnie bypass jest rozwiazany w ten sposob ze w tyle obudowy mam polaczone komory z czerpnii (za filtrem) i komore nawiewu do domu rura spiro 200mm + przepustnica i belimo (tak w zasadzie to dwa kolana spiro 200mm + przepustnica).

JR

daj koniecznie zdjęcia z bypasu, bo zleciłem obudowę i nie miałem pomysłu na bypas, a może go dołoże jeszcze i co to jest belimo ? a tak na marginesie dla innych zastanawiających się nad wyborem wymiennika to mam gs45 450 + R3G 225 i zaprzyjaźniony projektant sanitarny ( z kilku niezależnych źródeł bardzo chwalony za wiedzę) powiedział, że to optymalny zestaw do 600 m3