adam_mk 08.01.2007 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Z mojego doswiadczenia wynika, ze budowanie GWC ma bardzo dużo sensu. Musi być bardzo wydajny za stosunkowo niewielką kasę. Idealnie tu sprawdza się żwirowiec, który bardzo mocno przewymiarowany kosztuje poniżej 10 000 na zasadzie - mówisz i masz. Jak robisz go własnymi siłami dowodząc ekipą, to postawisz za pół ceny, a to już sens ma spory. Rurowce są kosztowne z powodu dużej ilości materiału a do tego ludzie wydziwiaja w jakieś pokrycia, które i tak zlezą po kwartale. Najważniejsze - to czy masz do tego odpowiednie warunki. Gdzieś czytałem pytanie - wybudowałem się na litej skale (1m ppt) jak postawić GWC? Przyznam, że sam nie wiem. Można drążyć w tej skale.... Czasem się da i to tanio, a czasem warunki utrudniają do tego stopnia, że bardzo trzeba myśleć (i liczyć). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 09.01.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Mnie męczy nagrzewnica do mojego GWC wodnego.Nagrzewnice nawet 70kW grzeją powietrze z -20 do +15 przy zasilaniu wodą 70st.Przy temp wody 6-7st cieńko to widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.01.2007 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Racz zwrócic uwagę, o BOSKI, że już pisałem jak to sie robi. Cała ciecz w nagrzewnicę równolegle we wszystkie rury i to jeszcze z podziałem na wysokości na zasilanie i powrót. Można zasilać dwustronnie. Nagrzewnica ma być sztywna termodynamicznie jak koci ogon! Masz mały gradient i musisz go trzymać na całej długości wgłąb nagrzewnicy. Musi być wielosekcjna, inaczej nie zadziała.Juwent to już policzył i sie da ( u nich za 1500). Można samemu.Rysunek potrzebny? Zrobię jakby co.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 09.01.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Witam,Adam, ten rysunek do nagrzewnicy sie przyda, wloty, wyloty, gdzie i jak (chocby po to, aby wiedziec czego zadac od Juwentu).Teraz tak sobie mysle:Jesli mozna ogrzac o powiedzmy 25 stopni, to bedzie tez mozna schlodzic o tyle (no, moze troche mniej bo gradient powiedzmy z 30 stopni na plusie bedzie mniejszy). Czyli powinnismy schlodzic w lecie do tych kilku stopni.Oj, bedzie cool!Ile wylatuje (jaka temperatura) z takiej normalnej klimy?Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 09.01.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Racz zwrócic uwagę, o BOSKI, że już pisałem jak to sie robi. Cała ciecz w nagrzewnicę równolegle we wszystkie rury i to jeszcze z podziałem na wysokości na zasilanie i powrót. Można zasilać dwustronnie. Nagrzewnica ma być sztywna termodynamicznie jak koci ogon! Masz mały gradient i musisz go trzymać na całej długości wgłąb nagrzewnicy. Musi być wielosekcjna, inaczej nie zadziała. Juwent to już policzył i sie da ( u nich za 1500). Można samemu. Rysunek potrzebny? Zrobię jakby co. Adam M. Mistrzu Joda oddaję swój umysł w Twoje władanie. Prowadź. Poproszę o rysunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 12.01.2007 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Widzieliście to: http://www.allegro.pl/item155559784_rekuperator_odzysk_ciepla_wymiennik_300m3_h.html cytata: Ta aukcja to ukłon w stronę Forumowiczów śledzących temat " Rekuperator tymi rencami zrobiony " . Ta cena to szansa dla Was. Wymyślajcie, projektujcie i składajcie systemy wentylacji sami, wykorzystując najlepsze podzespoły. Trzymajcie tak dalej. dobre nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 12.01.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Witam,Widzielismy, widzielismy, byla mowa juz wczesniej, nawet w tym watku.Tyle ze cena podawana wczesniej byla okolo 2 tys.300 m3 - wystarczy na jakis 115 m2 domek (to daje 300 m3).Opory 200 Pa przy tych 300 m3/h.Do malych domkow wystarczajace, pod warunkiem ze sprawnosc jest prawdziwa.Moje 2 krzyzowe kosztuja wlasnie tyle. Obudowa to jakies 200 zl.Wentylatory trzeba kupic tak czy owak, filtry tez, automatyke tez.Za 200 zl drozej dostaje wymiennik o podobnej (lub wyzszej wg Heatex'a) sprawnosci od siwickiego, na wymiane 1.5 raza wieksza, o oporach 100 Pa przy 430 m3/h.Tyle ze trzeba sobie to samemu skrecic.Jak kto woli.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 13.01.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Witam,Grzebiac w sieci znalazlem takie cos:http://www.wktp.pl/szafa.htmlJest tam kilka ciekawych pomyslow, ktorych mozna by uzyc.Chcialbym jednak zwrocic uwage na zdjecie w akapicie "wentylatory".Kurcze, przeciez to jest bardzo proste, zrobic silnik + wentylator.Wentylator ma bardzo prosty ksztalt (mozna skopiowac troche z papsta - albo gdzies kupic ?), pierscien + kolo, + lopatki, zlutowane razem.Do tego silnik, tylko jaki, moze samochodowy? Z dmuchawy?Z odzysku?1000 zl w kieszeni.Hmmm....PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 14.01.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Zapytam po ile byłyby dla mnie w moim źródełku. A.M. Adam, Miales okazje popytac? Przy okazji, szukalem i nie znalazlem, czy jest jakis sklep internetowy gdzie sprzedawaliby EBM'y? Pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.01.2007 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Zapytam w poniedziałek. Rolsa w sklepie internetowym też możesz nie znaleźć. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 14.01.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Witam,Dzieki Adam,Dziadygi u nas jak zwykle chca zarobic na maxa.U ruskich maja za 122 eurolcow:http://www.ebmpapst.ua/catalog/product/?ID=19&PHPSESSID=1752b321f059c22abc1f5e16eb3db00d PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 14.01.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Witam,Przy okazji (szukam po ile maja w Ameryce) ... What is airflow?A: Airflow is the volume of air moving through a blower or duct. Units of measure are cubic feet per minute (CFM), liters per second (LPS) or cubic meters per hour (M3H). Bylo pytanie o CFM.Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.01.2007 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Dobrze mi się kojarzyło ze stopą kubiczną. Fajna taka kubiczna stopa! O "czarnych stopach" czytałem, a nawet widziałem (mam dwuch synów ) Teraz jest o kubicznych. Świat jest wielki i piękny! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 14.01.2007 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 ... Do tego silnik, tylko jaki, moze samochodowy? Z dmuchawy? Z odzysku? 1000 zl w kieszeni. Hmmm.... Pozdrawiam Mirek Wentylator to zaden problem. Mam orginalne wtryskiwane z PA 66 Silniki to te nie problem z tym że są to silniki prądu stałego 12-24V. Trafo to żaden problem. Jedyny minus w tym rozwiązaniu to szczotki. To są niestety silniki szczotkowe. A te nadaja się do samochodu (dmuchawa chłodnicy, magrzewnica, wycieraczki tylne i przednie) ale nie za bardzo do ciągłej pracy w domu. Trwałość szczotek to jakieś 3000 godzin czyli wymiana co 125 dni. Do tego dwie wymiany szczotek i komutator (a co za tym idzie cały wirnik) do wymiany. Pomimo tego ze wszystko za darmo po prostu jest to urządzenie zbyt "obsługowe". Nie chce przy tym grzebać co chwile. Co innego gdybym miał dostęp do silników bezszczotkowych ale to dopiero za 2-3 lata Adam czekamy na rys. nagrzewnicy supersztywnej do GWC wodnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.01.2007 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Klamka zapadła. Właśnie taką teraz będę budował i instalował. Automatycznie - bedą fotki, rysunki itd. Dezyzja została podjęta dość dawno. Realizacja będzie teraz, już. Biorę się do roboty.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 14.01.2007 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Adam,Mowisz o nagrzewnicy?Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.01.2007 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Dokładnie tak! Od pół godziny mam to zlecenie i to na już.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIO345 14.01.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 witamczy sprawa z wentylatorami ebm jest aktualna, chciałbym się wpisać na dwie sztuki R3G175AF0102 + oczywiscie 2 szt inlet ring'ow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 15.01.2007 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Tak jest aktualna, czekamy jeszcze na ceny jakie sprawdzi nam Adam - moze bedzie taniej a moze bedzie tak samo ale nie bedzie trzeba brac pakietu 10 sztuk (niby mamy zamowienie na 10 razem z toba czyli minimum ile moge zalatwic ale wyszlo na to ze ja musze wentylowac jeszcze kawal piwnicy (mam tam duze pomieszczenie uzytkowe) i potrzebuje 220tki zamiast 175tki :/ - wiec mamy zamowienie na . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 15.01.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Panowie, i ja bym reflektował na kolejne 2 sztuki silników. To by było już 12, ale ze mną jest taki problem że kasę będę miał najwcześniej na początku lutego. Więc może zapytajcie się o ile będzie taniej przy 12 sztukach i zdecydujcie czy chcecie na mnie poczekać Ostatecznie jak kupię detalicznie trochę drożej to nic mi się nie stanie.. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts