Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

taniej niz podana cena w moich postach wyzej juz nei bedzie chyba ze wezmiemy 100 ;)

Moze Adam cos jeszcze zalatwi, zobaczymy jak to wyjdzie cenowo !

Transakcje na poczatek lutego mozna chyba umowic, wczesniej wplacimy zaliczki, poczekam na dostawe do mnie, potem moze tu chwile towar polezec i juz bedzie luty ;)

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

No to super!

Kane, proponuje w takim razie zaczac zbierac zaliczki to bedzie jasne kto bierze.

Poczatek lutego mi jak najbardziej odpowiada.

Chyba ze Adam zalatwi taniej - ale cena (patrzac po 220) bedzie podobna.

Ja tymczasem kupilem dzisiaj 3 m2 tkaniny filtracyjnej EU3 - za 30 zl (z metra).

Starczy na ladna chwile!

Przy okazji widzialem z bliska reku Dospela.

Mysle ze nie mamy sie czego wstydzic!

Tam wentylatory to tragedia, blacha pozaginana, lopatki z blaszki laczone do tarcz na takie wypustki, generalnie nie fajnie to wyglada.

Jedyne co fajne to obudowa z profili alu - takie sam chcialbym miec u siebie.

To chyba jakis system (laczniki w narozach), ciekawe gdzie takie cos kupic.

Pozdrawiam

Mirek

Witam ponownie .

Zaryzykowałem i kupiłemn ten 2-wymiennikowy rekuperator z Allegro - ciężkie to pudło , ze 60 kg waży - właśnie dziś dostałem .

Wygląda solidnie - niestety , poza 3 otworami za wkręty , całość jest nitowana .

Wyglądz tak jak na fotkach na aukcji .

Bedę go rozbierał - chwilowo jednak czasu mam mało ( właśnie dziś rozpocząłem budowę ) .

Nie mogłem się oprzeć i przynajmniej silniki wymontowałem .

Są tam dwa takie egzemplarze :

http://images13.fotosik.pl/16/5c9c19db93d729cfmed.jpg

Z każdego wychodzą 4 przewody . Czy ktoś wie jak to zasilić ?

Na pierwszy rzut oka wydaje mi się że 48V napięcia stałego , do tego jeden przewód ochronny i jeden do regulacji prędkości - coś na kształt omawianych powyżej ebm-ów .

Wszelkie wskazówki będą nieocenione .

Wicekk

Wcale nie bedą padnięte! One są nie do zabicia!

Mam 8 sztuk. Jedyna niedogodność to ta, że , niestety, są silnikami prądu stałego o obrotach regulowanych przyłożonym napieciem.

Poszukaj kabelków. Powinien być w wiązce czerwony (to +) niebieski/czarny (to -) biały i żółty (to obwód kontroli wykonywania nastaw).

Postaw go poziomo na czymś twardym. Zapnij 12V z byle akumulatora na czerwony+ i czarny lub niebieski - (jaki masz). Na parze biało żółtej pojawi się wraz z wzrostem obrotów fala prostokątna o częstotliwości proporcjonalnej do obrotów. Może się tak zdarzyć, że te 12V będzie mało do startu. Wtedy trzeba delkikatnie dopomuc mu paluchem żeby ruszył.

Pójdzie jak burza! Będzie się rozkrecał coraz bardziej aż obroty ustabilizują się (dość nisko bo napięcie za małe). Wtedy ocenisz jak one pieknie działają. Tylko szmer strugi powietrza.

Potrzebują zasilacza, w którym będą przełączane odczepy transformatora na coraz większe napięcia. To może być ich regulacja. Za przekaźnikami dajesz prostownik i kondensator elektrolityczny. Proste. Jak trzeba to dam schemat tego, co wymyśliłem dla siebie (dopuki nie znalazłem tych sliczności z integralnie zabudowaną elektroniką)

http://img409.imageshack.us/img409/8794/ebmkodyol6.jpg

Tak go można rozczytać.

Wentylatorologiem zostałem! :o

:lol:

Pozdrawiam Adam M.

Dzięki za odpowiedzi

To co jest naposane cytuję :

R1G225-AEO7-10 48V-(36-49V-) DC 160W 2800 U/min

rot+ blau - weiss s schwarrz PWM ( reszta napisów raczej nie istotna )

Mam jako takie pojęcie o elektryce i elektronice - myślę że potrafię zrobić zasilacz prądu stałego - spory prąd jest wymagany ( 160W-> 49V=> pnad 3A)

To że niebieski i czerwony są zasilające to się domyśliłem .

Nie wiem co jest na białym i czarnym .

Trochę mi Adam rozjaśnił - tylko do czego te impulsy wykorzystać - prawdopodobnie firmowo jest jakiś układ do stabilizacji obrotów .

Jak ktoś coś będzie wiedział to proszę o info .

Tymczasem serdeczne dzięki

To nie do stabilizacji obrotów, tylko potwierdzenie wykonania zadanej nastawy.

Kazałeś 50% co oznacza X a on wykonuje 40% co wychodzi z pomiaru częstotliwości - wymień filtry, bo sobie wentylator nie radzi (może też pokazywać wartości zawyżone jak go w zatkanym kanale puscisz. Trzeba by pomyśleć)

Jak mu zapniesz tam częstościomierz to masz pomiar obrotów.

Wpuść to na wzmacniacz przez byle kondensatorek, to usłyszysz o czym piszę.

Adam M.

Spory prąd i dlatego seria przekaźników przełączanych obrotowym , niskoprądowym przełącznikiem. Trafo da tyle mocy ile kazesz. Bez strat w postaci ciepła na oporze redukcyjnym, który osiągałby gwiazdowe temperatury.

Można by jeszcze potwornicę, ale to juz bardziej złożone.

A zupełnie przypadkiem częstościomierz to w domu mam .

A powiedz Adamie co znaczy EC motor - czy to aby nie sterowany elektronicznie .

Jak trochę poukładam swoją budowę to chyba podjadę do przedstawiciela - on mi moze wyjaśnić szczegółowo .

A tak na marginesie - 5 stówek za cały ten sprzęt to chyba warto było dać .

Jak rozbiorę to całe reku to zrobię fotki i się podzielę wiedzą .

Muszę go jednak porozwiercać bo jest nitowany .

Tylko nie wiem kiedy znajdę na to czas .

EC to elektroniczna komutacja. Po prostu bezszczotkowy. (Jabko o tym problemie pisał.) Tu - oznacza wieczny.

Wkrętarka i wiertło o sporej srednicy. Tak około 8mm. Po 10 sek wiercenia łba nitu on odpada i można otworzyć pudło.

Wentylatorologia poziom drugi?! :o

:lol:

Adam M.

Pięć setek to koszt jednego wentylatora. Warto chyba było.

Czy ja wiem

za 800zł kupisz silniki co do których nie masz pewności czy działają a nawet jeśli to zawsze to lepiej nówki z gwarancją.

Nowe kosztują o 100zł więcej.

Z tym że tam masz jeszcze wymiannik i obudowę.

Jeśli pasuje Ci ten wymiennik to walcz.

Jeśli uznasz że lepiej zrobic wymiennik super sprawny to ten wątek jest w sam raz dla Ciebie

Witam

Zapytałem i dostałem taką odpowiedź:

"Witam Panie Adamie,

W załączniku przesyłam ofertę na interesujące Pana wentylatory. Przesyłam również charakterystyki typu R3G 175 AF 19-10, który jest mocniejszą odmianą 175-tki posiadający parametry wentylatora o średnicy 190 mm. Typ ten jest dostępny na magazynie i ma korzystniejszą cenę.

W razie jakichkolwiek pytań proszę o kontakt."

W ofercie jest cena 100 euro (101.32). Inlet ring po 4,83euro.

Warunki : pełna przedpłata lub za zaliczeniem przy odbiorze.

Mają 22szt na magazynie w Wa-wie więc od ręki.

Transport na nasz koszt wybranym spedytorem.

Macie jakiś dalszy pomysł?

Pozdrawiam Adam M.