kulca 16.05.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 hmm, nie wiem czy elektronika nie będzie szwankować przy takim eksperymencie, lub nie jest bardziej podatna na jakieś uszkodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suj 16.05.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Bez obaw. W nocie katalogowej R3G220AD1102 jest schemat obwodów wejściowych elektroniki. Dzielnik rezystancyjny 2x47k i do tego elektrolit 1uF jako filtr dolnoprzepustowy. Nic nie ma prawa się stać. Ważne aby wykorzystać tylko jedno +10V a masy połaczyć. Zresztą zaraz sprawdzę i zdam relację.Potencjometr o którym myślę nosi symbol M22-R10K dla rezystancji 10k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 16.05.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 w sumie wykorzystując jakikolwiek sterownik 0-10V mamy wspólną masę i śmiga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suj 16.05.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Tak więc sprawdziłem i działa bo i czemu miało by nie działać. Ładnie wspólbieżnie się regulują. Od lewej: czerwony z jednego wentyla, oba żółte razem i oba niebieskie razem. Czerwony z drugiego wentyla zaizolować. Będzie to bardziej niezawodne niż jakiś potencjometr stereo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 17.05.2011 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Gościu01, Jeżeli szukasz wentyli "innych" to zerknij na http://www.venture.pl/produkt,32,VENT,pl.htm jakby co to daj znać załatwię Ci dobrą cenę. Opinii o nich nie znam ale chyba są montowane w Bartoszach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 17.05.2011 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Tak więc sprawdziłem i działa bo i czemu miało by nie działać. Ładnie wspólbieżnie się regulują. [ATTACH=CONFIG]56909[/ATTACH] Od lewej: czerwony z jednego wentyla, oba żółte razem i oba niebieskie razem. Czerwony z drugiego wentyla zaizolować. Będzie to bardziej niezawodne niż jakiś potencjometr stereo. Jak rozumiem jest to sterowanie jednym potencjometrem obu wentyli? Czyli nie da się zwiększyć lub zmniejszyć moc jednego z nich w takim układzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suj 17.05.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Jak rozumiem jest to sterowanie jednym potencjometrem obu wentyli? Czyli nie da się zwiększyć lub zmniejszyć moc jednego z nich w takim układzie? W tym wypadku jest to odpowiednik potencjometru stereo, czyli oba wentylatory dostają to same napięcie regulacyjne i zastosowany jest tylko jeden potencjometr. Aby regulować je osobno najprościej dać dwa osobne potencjometry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 17.05.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Zazwyczaj w instalacji na nawiewie mamy większe opory niż na wyciągu i warto osobno sterować wentylami, tak aby w domu było lekkie nadciśnienie.Druga metoda to stworzenie sztucznego oporu na wyciągu.Idealnie jest zaprojektować i zbudować stosowną instalację, ale w praktyce różnie bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 17.05.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Gościu01, Jeżeli szukasz wentyli "innych" to zerknij na http://www.venture.pl/produkt,32,VENT,pl.htm jakby co to daj znać załatwię Ci dobrą cenę. Opinii o nich nie znam ale chyba są montowane w Bartoszach. dzięki, przyjrzę się wieczorkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.05.2011 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Witam wszystkich, przeczytałem cały temat i opisze wynalazek jaki sam sklecilem. Zakupiłem dwa klimakonwektory AUX(dostępne na allegro bardzo tanie),połączyłem pexem w otulinie, dodałem pompkę obiegową,jeden zamontowałem na wlocie , a drugi na wylocie kanałów. Kanały zrobione są z płyt styropianowych 5cm poklejone silikonem,kolega sklecił mi sterownik na procesorze z wyświetlaczem temperatur,GWC,temp. domu, temp. na zewnątrz, temp.w kanale do domu. Osiągi są następujące gwc-11,8 temp. domu-21,9 temp. w kanale nawiewowym do domu 16,9-17,0 jeżeli temp. na zewnątrz przekroczy nastawioną to wyłącza się pompka i jest jak by pass(powietrze ciągnie przez sterowaną przepustnicę z gwc lub z zewnątrz zależnie od temp. jakie panują w danej chwili), jest sterowanie grzaniem w kanale nawiewnym i chłodzenia latem.dom utrzymuje stałą temp. ok22 stopnie itp.itd. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KC57 18.05.2011 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Witam wszystkich, przeczytałem cały temat i opisze wynalazek jaki sam sklecilem. Zakupiłem dwa klimakonwektory AUX(dostępne na allegro bardzo tanie),połączyłem pexem w otulinie, dodałem pompkę obiegową,jeden zamontowałem na wlocie , a drugi na wylocie kanałów. Kanały zrobione są z płyt styropianowych 5cm poklejone silikonem,kolega sklecił mi sterownik na procesorze z wyświetlaczem temperatur,GWC,temp. domu, temp. na zewnątrz, temp.w kanale do domu. Osiągi są następujące gwc-11,8 temp. domu-21,9 temp. w kanale nawiewowym do domu 16,9-17,0 jeżeli temp. na zewnątrz przekroczy nastawioną to wyłącza się pompka i jest jak by pass(powietrze ciągnie przez sterowaną przepustnicę z gwc lub z zewnątrz zależnie od temp. jakie panują w danej chwili), jest sterowanie grzaniem w kanale nawiewnym i chłodzenia latem.dom utrzymuje stałą temp. ok22 stopnie itp.itd. Pozdrawiam Wszystko wygląda fajnie , ale ile to ustrojstwo pożera energii elektrycznej? cytata z aukcji klimakonwektora AUX :CHŁODZENIE 2,5kW GRZANIE 1,5kW. Do tego pompka obiegowa , wentylatory i sterowanie. Czy to w ogóle ma jakiś wymiennik ciepła powietrze-powietrze ? Jeżeli nie to całe ciepło powietrza zużytego jest tracone.Nie rozumiem w takim razie po co drugi klimakonwektor na wylocie.Proszę kol. Jasiek71 o wyjaśnienia. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.05.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 do KC57 klimakonwektor to wymiennik powietrze-woda z wentylatorami w jednej obudowie montowany na kanale powietrza. Jeden pobiera ciepło z powietrza wywiewanego a pompka dostarcza ciecz z tym ciepłem do drugiego na wlocie do domu gdzie zostaje przekazane do powietrza nawiewanego. Ustrojstwo pożera ok 170 wat razem z pompką i sterownikiem (mam zamontowany podlicznik do samej wentylacji).Podłączone są te wymienniki od chłodzenia(2.5kw) jeden łapie ciepło a drugi oddaje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.05.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 (edytowane) do KC57 klimakonwektor to wymiennik powietrze-woda z wentylatorami w jednej obudowie montowany na kanale powietrza. Jeden pobiera ciepło z powietrza wywiewanego a pompka dostarcza ciecz z tym ciepłem do drugiego na wlocie do domu gdzie zostaje przekazane do powietrza nawiewanego. Ustrojstwo pożera ok 170 wat razem z pompką i sterownikiem (mam zamontowany podlicznik do samej wentylacji).Podłączone są te wymienniki od chłodzenia(2.5kw) jeden łapie ciepło a drugi oddaje. Pozdrawiam Dlaczego nie wykorzystałeś tego drugiego wymiennika ? Zwiększyłby on skuteczność wymiany ciepła. Taki układ można w prosty sposób połączyć z glikolowym GWC . Edytowane 18 Maja 2011 przez HenoK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 18.05.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Witam wszystkich, przeczytałem cały temat i opisze wynalazek jaki sam sklecilem. Zakupiłem dwa klimakonwektory AUX(dostępne na allegro bardzo tanie),połączyłem pexem w otulinie, dodałem pompkę obiegową,jeden zamontowałem na wlocie , a drugi na wylocie kanałów. Kanały zrobione są z płyt styropianowych 5cm poklejone silikonem,kolega sklecił mi sterownik na procesorze z wyświetlaczem temperatur,GWC,temp. domu, temp. na zewnątrz, temp.w kanale do domu. Osiągi są następujące gwc-11,8 temp. domu-21,9 temp. w kanale nawiewowym do domu 16,9-17,0 jeżeli temp. na zewnątrz przekroczy nastawioną to wyłącza się pompka i jest jak by pass(powietrze ciągnie przez sterowaną przepustnicę z gwc lub z zewnątrz zależnie od temp. jakie panują w danej chwili), jest sterowanie grzaniem w kanale nawiewnym i chłodzenia latem.dom utrzymuje stałą temp. ok22 stopnie itp.itd. Pozdrawiam Jeśli ogrzewasz dom prądem to jesteś "do przodu", jeśli tańszym medium np. gazem GZ50, to dopłacasz do interesu ( więcej kosztuje prąd na wentylatory i pompkę niż zyski z układu ), chociaż zyskiem jest wyższa temperatura sama w sobie nawiewana do domu, tzn. komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.05.2011 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 (edytowane) Do HenoK mam rurowy GWC ok60m rury 200 na głębokości ok 2m, nad tym drugim wymiennikiem( od ciepła) jeszcze kiredyś popracuje .Do gościu01 dom ogrzewam prądem a cały układ pracuje bardziej jako klimatyzacja, załącza się kiedy jest taka potrzeba wg. sterownika i programatora czasowego. Jak by chodził cały czas to wilgotność w domu spada poniżej 15% w zimie Edytowane 5 Lipca 2011 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 18.05.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Czyli układ tani w budowie, dopasowany do medium grzewczego w domu i zoptymalizowany pod względem pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admirał 18.05.2011 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Witam, Co do wpinania garażu w mechaniczną - nie widzę takiej potrzeby grawitacja wystarczy. Chodziło mi o wentylowanie "suszarni' która również będzie pełnić funkcję pomieszczenia technicznego.Faktycznie aż żal puścić w grawitację tyle energi. Pytanie o grupę zakupową na wentyle. Przez ostatnie kilka stron cisza. Czy kolejne zakupy będą w do kilku miesięcy?Na razie mi się "nie pali" ale jak już przykryję i oszklę chatę to działająca wentylacja była by wskazana.Jakie terminy dają przedstawiciele papsta? Ktoś się orientuje? Może zaprosimy na forum przedstawiciela z EBM? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.05.2011 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Do gosciu01 odnośnie prądu na wentylatory to dobowo układ pobiera ok. 800 watt, ale ma układ wstępnego podgrzewania wody zimnej do ok 20 stopni w specjalnym zbiorniku 140l do rozbioru na bojler elektryczny i baterie mieszające, układ oszczędza ok 1kw na dobe( wg. podlicznika bojlera) tak wiec robi sam na siebie. Układ działa kiedy jest za gorąco wdomu( kominek) i kiedy nie działa jako rekuperator(od wiosny do jesieni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.05.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Do gosciu01 odnośnie prądu na wentylatory to dobowo układ pobiera ok. 800 watt, ale ma układ wstępnego podgrzewania wody zimnej do ok 20 stopni w specjalnym zbiorniku 140l do rozbioru na bojler elektryczny i baterie mieszające, układ oszczędza ok 1kw na dobe( wg. podlicznika bojlera) tak wiec robi sam na siebie. Układ działa kiedy jest za gorąco wdomu( kominek) i kiedy nie działa jako rekuperator(od wiosny do jesieni). Zapewne chodziło Ci o Watogodziny (Wh) i kilowatogodziny (kWh) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 18.05.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Do grupy zakupowej VIP na wymienniki Klingenburga. Niemalże wszystkie osoby, które "twardo" zadeklarowały zakup wywiązały się ze słowa. Czekam jeszcze na decyzję dwóch osób. Tym samym grupa jest pokaźna a uzyskane warunki dzięki Wam wszystkim razem, mam wrażenie wszystkich satysfakcjonują. Każdemu też przesłałem na priva kompletne informacje i potwierdzenia. Jeśli ktoś nie otrzymał wyczerpujących danych proszę o kontakt. W czwartek 19 maja o godz. 22.00 zamykam tę grupę zakupową i przystępujemy do złożenia zamówienia. ... a później to już czysta radość Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts