Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie wziąłem jakiś mały akumulatorek od starego UPS - jeden silnik rusza bez problemu - pracuje pięknie .

Drugi z nich w czasie przykładania napięcia lekko podryguje i nie rusza - popchnięty nabiera obrotów i niestety jest głośny - pewnie łożyska są kaput .

Wychodzi na to że trzeba będzie go rozebrać - ja zresztą i tak lubię zaglądać do wnętrza różnych sprzętów .

Jeżeli chodzi o chęć zakupu silników perzez grupę to mogę spróbować pomóc w negocjacjach - Mieszkam w Warszawie i jeśli wyrazicie chęć to mogę spróbować z nimi porozmawiać .

A właśnie - gdzie jest siedziba tego papsa - i tak chyba tam podskoczę w wolnej chwili .

Negocjować potrafię , więc może bym Wam coś stargował .

Witam,

Widze sprawy ruszyly z kopyta!

Adam, potwierdz prosze ze zgadzasz sie zorganizowac dla chetnych zakup.

Widac 10-ciu sie znajdzie.

Koszty przesylki do chetnych oczywiscie ponosza zainteresowani.

Jesli sie zgadzasz to napisz jakbys wolal, aukcje na Allegro, przelew wczesniej do Ciebie czy jak.

Trzeba sprawdzic ta mocniejsza wersje (czy czasem nie bierze zbyt duzo pradu itp) - sprawdze i dam znac.

Pozdrawiam

Mirek

Witam ponownie,

W moim katalogu '05 nie ma tego R3G 175 AF 19-10.

Sciagniecie katalogu z inetu przy moim laczu (blueconnect) zajmie wieki.

Macie charakterystyke tego?

Adam, ta cena 101.32 to cena za R3G 175 AF 19-10 czy za R3G 175 AF0102?

Z tymi parametrami 190 trzeba uwazac. 190 wg mojej oceny wcale nie jest lepsza!

Przy 430 m3/h (moje potrzeby) ma sprez mniejszy o jakies 20-30 Pa.

Mirek

Poczytałem sobie katalog. Dostąpiłem trzeciego stopnia wtajemniczenia w dziedzinie wentylatorologii :lol:

Jak przy jakimś kablu napisali PWM - to oznacza to sterowanie!!!

0V-stop

1V min

10Vmax

Dodatkowo dają kabel tacho lub alarmu!

Wicekk!

Mamy sterowane te fany!

Wrzucę skan połączeń.

Co do zakupu.

Mogę zamówić tyle, ile potrzeba. Dobrze by było w tym momencie podesłać im kasę. Mogę ponegocjować, żeby zapakowali i porozsyłali do różnych adresatów na ich koszt transportu (płatny przy odbiorze).

Chyba istnieje taka forma, bo Wrocław zapłacone klocki przesłał na mój koszt i się dało.

Co Wy na to?

Adam M.

Adam,

Dla mnie OK, powiedz tylko o ktorym konkretnie wentylaotrze mowa za te 101 euro.

Proponuje tak:

1. wysylamy do Ciebie maila kto chce wentylator + nasze namiary

2. Ty nam wysylasz namiary na swoje konto

3. Robimy przelewy

4. Robisz zamowienie z adresami dostaw

5. Otrzymujemy wentylatorki (z ringami oczywiscie).

Pozostaje kwestia zaufania.

Ja tam moge zaryzykowac ....

Pozdrawiam

Mirek

Poczytałem sobie katalog. Dostąpiłem trzeciego stopnia wtajemniczenia w dziedzinie wentylatorologii :lol:

Jak przy jakimś kablu napisali PWM - to oznacza to sterowanie!!!

0V-stop

1V min

10Vmax

Dodatkowo dają kabel tacho lub alarmu!

Wicekk!

Mamy sterowane te fany!

Wrzucę skan połączeń ..

A to by była dla mnie miła niespodzianka .

Jeżeli faktycznie ten kabelek służy do regulacji - czy może zwykłej , potencjometrem podpiętym do 10 V ze ślizgaczem na tym kabelku , to bomba .

No i pozostaje jeszcze jeden , biały z literką s -> wychodzi na to że ten z wyjściem impulsowym .

Ale jak masz to podrzuć te połączenia .

Jeżeli dysponuję tu na forum jakimś kredytem zaufania, to mogłoby być tak:

Chętni się deklarują ile i czego chcą.

Dajemy sobie na to np. kilka dni.

Powstaje pula zamówień.

Przelewacie mi pieniądze na zakup, a ja wysyłam zlecenie zakupu i otrzymaną kasę do Papsta. Podaję Wasze adresy (dopiszcie emilka) i oczekuję wysyłki zakupionych wentylatorków przez Papsta na adres i koszt odbiorcy przesyłki. Nie wiem ile to będzie. Ja za dwa zapłaciłem ok 63zł. Ale ja płaciłem za nie przy odbiorze paczki.(za zaliczeniem)

Moze być?

Adam M.

adam mk

mozesz mi lopatologicznie wytlumaczyc jak to jest z tym sterowaniem?

czy to oznacza ze wystarczy podpiac wentylatory pod transformator ze zwyklym potencjometrem czy to jest bardziej skomplikowane??

dzieki za info

Jeżeli chodzi o te moje to musisz mieć źródło napięcia stałego 48V : transformator , prostownik .

Do tego dodatkowe napięcie 10 podłączone na skrajne zaciski potencjometru , ślizgacz podłączasz do kabelka sterującego .

Kręcąc tym potencjometrem regulujesz obroty silnika .

A jak wziąć dwa sprzężone potencjometry ( są takie podwójne na jednaj ośce ) to można jednocześnie tegulować dwoma silnikami .

Ponieważ sterowanie odbywa się poprzez zadanie potencjału, to ja sobie kombinuję, że można by tak spiąć masy sygnałowe (zabieg powinien być neutralny dla układu) że możnaby podawać sygnał z jednego potencjometru. Jeden z sygnałów (wywiew) przerwać stykami przekaźnika sterowanego drzwiczkami kominka. Otwarty kominek - wywiew stop (zwarte przekaźnikiem styki sterowania do masy).

Przy sterowaniu potencjometrem "stereo" można "ponad" potencjometrem wstawić "podkówkę" do regulacji stałej, nadążnej różnicy pomiędzy obrotami nawiewu i wywiewu. Jeden z wentylatorów w całym zakresie może iść o nastawiony podkówką procent wartości wolniej od drugiego.

Adam M.