Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Glina?? jeśli chce Pan dodatkowej rekomendacji proszę zadzwonić do firmy rekuperatory.pl

Nie potrzebuję żadnych "dodatkowych rekomendacji". Z tego co wiem to glina w gruncie jest wilgotna zawsze ,a jak jest wilgoć to GWC wodne będzie bardzo dobrym rozwiązaniem . U siebie mam glinę i sucha to ona nigdy nie była ,nie wiem więc skąd teoria ,że gliniaste podłoże jest jednym z najgorszych pod GWC

to może masz złe informacje, popatrz po stronach najlepszych firm wykonawczych takie instalacje, podzwoń, popytaj się, bo jeśli masz zrobić GWC na takim podłożu a pożniej klnąć na nie, to lepiej się upewnij. P.S. glina jest wilgotna ale zimą także trzyma niską temperature, jak nie patrzeć jest innej gęstości i wolniej oddaje i przyjmuje temperature niż nawilżony piasek który inaczej reaguje na przymarzanie zimą do 1,5 m głębokości.

to może masz złe informacje, popatrz po stronach najlepszych firm wykonawczych takie instalacje, podzwoń, popytaj się, bo jeśli masz zrobić GWC na takim podłożu a pożniej klnąć na nie, to lepiej się upewnij. P.S. glina jest wilgotna ale zimą także trzyma niską temperature, jak nie patrzeć jest innej gęstości i wolniej oddaje i przyjmuje temperature niż nawilżony piasek który inaczej reaguje na przymarzanie zimą do 1,5 m głębokości.

co za bełkot :jawdrop: dobrze jak tacy "doratcy" sami sie ujawniają, wiadomo później kogo omijać. Szkoda tylko że dzieje się to tak rzadko ;)

Już kilka dni próbujesz się wymądrzać, a nie jesteś wstanie napisać dlaczego i do jakiego typu GWC glina się nie nadaje.

A tak przy okazji... to wątek o rekuperatorach a nie o GWC, więc może tam zamieść te swoje rewelacje.

Spokojna głowa... my, czytający, je odnajdziemy.

Dokładam jeszcze dwie, żeby było co oglądać.

A teraz mały wykład. Obudowa z płyty eco-therm 24mm, wentyle to wiadomo 220 'stki i wymiennik GS35/450.

Wszystko poskładane i podłączone i w sumie przetestowane.

Jest tylko małe ale.... Reku na poddaszu pracuje moim zdaniem dosyć cicho jak taka starsza lodówka, za to bardzo słychać wyrzutnie i trochę ciszej czerpnie.

Powietrze w kanałach przy pełnej mocy jest niestety równiez słyszane ale przy połowie mocy już znacznie lepiej i tylko bardzo cichy szum - (wydaje mi się że to hałas wentylatorów a nie powietrza).

Instalacje nie wyregulowana jeszcze ale wydaje mi się na czucie to ze wszystkich nawiewów leci jakby podobnie, również wywiewy też zasysaja podobnie.

Kwestia jeszcze tego jak powinno być odczuwalne nawiew powietrza z anamostatów bo wydaje mi się że szału nie ma (przynajmniej nie zrywa czapki z głów przy pełnej mocy :))

Zauważyłem że bez anemostatów podmuch wydaje się całkiem spory a po założeniu ich znacząco słabnie - być może ilość powietrza nawiewanego jest taka sama.

Pomiarów temperatury nie robiłem jeszcze bo nie mam czym na chwilę obecną.

10.jpg

11.jpg

Kazda płyta tzn. boki i tył (krawedzie) są zukosowane 45st i łączone ze sobą na klej tytan typu "fix all" soś typu silikon tylko omiętowym zapachu :) i klei styropian ze sobą bez szkody. a na krawędziach zewnętrznych to widać że kątowniki wszystkie Alu są przyklejone i przynitowane. Sama skrzynia jest bardzo stabilna.

płyty kupowałeś docięte czy w całości, gdzie i po ile?

Płyty kupowałem w necie "Antalis" - (to chyba jedyne miejsce gdzie odpowiedzieli na maila).

Jak już wspomniałem płyta eco-therm 24mm w okładzinie 1,5mm - cena ok. 16 euro netto za m2.

Płyty docięte na wymiar i przysłane do domu. za transport koło 30zł a pocięcie 10zł.

Tak rozplanowałem żeby zmieścić się w jednej płycie 1500x3000. Zabrakło mi tylko dwóch kawałków na przegrody gdzie przykręcone są wentylatory i użyłem innej płyty ze spienionego PVC - znalazłem ją w robocie :)

Ps.

Odnośnie wentyli to trochę prądu żrą przy pełnej mocy przynajmniej tyle co podaje producent.

Mierzyłem przez godzinę i oba ciagnęły ok. 0,17kW/h

Edytowane przez Mr_Mabram

Naprawdę niezła robota. Jakby tam dołożyć jakąś zgrabną naklejkę z logo, to nikt by nie pomyślał, że to "home made" ;)

Płyty kupowałem w necie "Antalis" .....

A co z resztą: okucia (kątowniki, ceowniki), zamki, siatka do filtrów, wloty/wyloty, itp.? Wiadomo, że nie są to żadne cuda i da się znaleźć, ale czasami są do dostania w miejscach, gdzie się nikt nie spodziewa albo np. da się to kupić za 50% ceny z marketu.

Nie zauważyłem nigdzie odpływu skroplin. Jak Chcesz rozwiązać ten problem?