kulca 22.09.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 a program sam piszesz? podaj link do tego sprzętu co kupiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 22.09.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 kupiłem zestaw http://zestawyuruchomieniowe.pl/product.php?id_product=25 Program pisze dla mnie kolega w ramach treningu. Zestaw ma potężne możliwości zwłaszcza PWM - będzie sterował wentylami i pąpką do ggwc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 22.09.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 a jakie dałeś założenia koledze do programu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 22.09.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Po pierwsze sterowanie wydajnością pompy do ggwc w zależności od temperatury glikolu i powietrza po wymienniku (w zimie ma być najwyżej +2, a latem jak najniżej) wentylatory będą mogły być sterowane ręcznie +/- lub od czyjnika wilgoci(o ile uda mi się odpowiedni kupić). ogólnie na razie robimy próby na warsztacie i staram się doprecyzować algorytm. Odnośnie atmegi to jej zaletą są bardzo tanie czujniki temperatury których można podpiąć wystarczająca ilość - u mnie będzie łącznie ok 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 22.09.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 (edytowane) do wilgotności i temperatury mam taki czujnik:http://allegro.pl/czujnik-temperatury-i-wilgotnosci-sht11-avr-arm-i1831992209.htmltylko sterowanie na podstawie wilgotności może się okazać trudne i niepraktyczne, raczej trzeba by się kierować wydatkiem m3/h w określonych porach plus u Ciebie GWC (ja nie mam)ja u siebie chcę jeszcze aby w zależności od stanu wejść typu czuwanie w alarmie była odpowiednia prędkość, wejście kominek gdzie wyłączy się wyciąg a nawiew da czadu aby wytworzyć nadciśnienie zapobiegające zadymieniu przy otwarciu kominka do dołożenia drewna jakiś przycisk przewietrzanie gdzie na x czasu włączy się na 100% Edytowane 22 Września 2011 przez kulca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 23.09.2011 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Atmega ma kilka wejśc/wyjść do styków których stan mozna zaprogramować więc z przyciskiem obok kominka nie będzie problemu, na alarmach się nie znam ale jeżeli w zależności od stanu możemy uzyskać styk zwarty/otwarty to wtedy sie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 23.09.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 jak już będziesz miał działający prototyp pochwał się, może skorzystamy ze wsadu do procka (jak kolega nie będzie miał nic przeciwko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.09.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 całe te komputery itp. to ja mam zamontowane...i co z tego..., żona bez przerwy uchyla okna, muszę chyba powykręcać klamki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 23.09.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 całe te komputery itp. to ja mam zamontowane... i co z tego..., żona bez przerwy uchyla okna, muszę chyba powykręcać klamki;) hehe, ja nad moja też pracuję że okien nie otwieramy bo wentylacja mechaniczna działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 23.09.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 U mnie tez będzie ten problem, więc chyba okna "fixy" zamówie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Krzysiu 24.09.2011 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 (edytowane) Jakie stosujecie sposoby przeciw zamrożeniu wymiennika, jak nie ma GWC? Mój pomysł z chłodnicą wodną z bufora jednak nie zda egzaminu, bo można za bardzo wychłodzić bufor. Pozostaje nagrzewnica wstępna elektryczna? Boję się trochę o wentylator, jak będzie pracować w ujemnych temperaturach. PS. Czy w takiej konfiguracji jest szansa, że wymiennik nie zamarznie? Teraz oba wentylatory tłoczą powietrze do wymiennika. Czy lepiej przenieść wentylator nawiewny na "ciepłą" stronę? Edytowane 24 Września 2011 przez Aga i Krzysiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 24.09.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Wpływu na zamarzanie nie będzie miało na pewno. Może jedynie pozytywnie wpłynąć na równowagę wymiennika, ale trudniej będzie uszczelnić obudowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 25.09.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 U mnie tez będzie ten problem, więc chyba okna "fixy" zamówie Nie ma nic złego w otwieraniu okien - wprost przeciwnie: chłodne rześkie powietrze. Więc odradzam fixy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 25.09.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Jakie stosujecie sposoby przeciw zamrożeniu wymiennika, jak nie ma GWC? Wystarczy wyłączyć nawiew na pewien czas:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 25.09.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Wystarczy wyłączyć nawiew na pewien czas:) Trzeba tylko pamiętać, że posiadając kominek (wkład kominkowy) nie należy wtedy otwierać drzwiczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 26.09.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Jakie stosujecie sposoby przeciw zamrożeniu wymiennika, jak nie ma GWC? Mój pomysł z chłodnicą wodną z bufora jednak nie zda egzaminu, bo można za bardzo wychłodzić bufor. Pozostaje nagrzewnica wstępna elektryczna? Boję się trochę o wentylator, jak będzie pracować w ujemnych temperaturach. PS. Czy w takiej konfiguracji jest szansa, że wymiennik nie zamarznie? Teraz oba wentylatory tłoczą powietrze do wymiennika. Czy lepiej przenieść wentylator nawiewny na "ciepłą" stronę? Jak wentylator będzie ciągnął przez wymiennik to nic mu się nie stanie bo na wyrzutni nie będziesz miała powietrza na minusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 26.09.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 A co jeśli wymiennik będzie miał sprawność ok 85% i będzie wyciągał wilgotne powietrze przy -20C na zewn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 28.09.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Mam kilka pytań do Mr_Mabram, ostatnio też odkurzyłem moje "klocki" (wymiennik kupowałem w pierwszej grupie:-)), pora w końcu zmontować reku i zamknąć kolejny rozgrzebany temat 1- płyta na obudowę to Thermo Space z Antalis'u ? Okładzina to PCV czy PP ? (w katalogu są obie do wyboru). 2- gdzie będzie u Ciebie stała centrala ? Strych, garaz, kotłownia ? Będziesz to jeszcze dodatkowo ocieplał ? 3- czy i jak rozwiązałeś w swojej konstrukcji odprowadzenie skroplin z wymiennika ? Na fotkach nie widzę rozwiązania Ja zastanawiam się nad thermo space albo nad płytą warstwową blacha / pur / blacha grubości 5-6cm. Troszkę trudniejsza obróbka ale chyba cieplejsze, u mnie reku będzie spoczywał na nieogrzewanym strychu (a wszelkie straty niemile widziane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 28.09.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 A co jeśli wymiennik będzie miał sprawność ok 85% i będzie wyciągał wilgotne powietrze przy -20C na zewn? Wykropli sie woda i może zamarznąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 28.09.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 (edytowane) Mam kilka pytań do Mr_Mabram, ostatnio też odkurzyłem moje "klocki" (wymiennik kupowałem w pierwszej grupie:-)), pora w końcu zmontować reku i zamknąć kolejny rozgrzebany temat 1- płyta na obudowę to Thermo Space z Antalis'u ? Okładzina to PCV czy PP ? (w katalogu są obie do wyboru). 2- gdzie będzie u Ciebie stała centrala ? Strych, garaz, kotłownia ? Będziesz to jeszcze dodatkowo ocieplał ? 3- czy i jak rozwiązałeś w swojej konstrukcji odprowadzenie skroplin z wymiennika ? Na fotkach nie widzę rozwiązania Ja zastanawiam się nad thermo space albo nad płytą warstwową blacha / pur / blacha grubości 5-6cm. Troszkę trudniejsza obróbka ale chyba cieplejsze, u mnie reku będzie spoczywał na nieogrzewanym strychu (a wszelkie straty niemile widziane). Witam 1- jest to płyta w okładzinie PCV 1,5mm 2 - centrala już stoi i jest podłączona na ocieplonym poddaszu więc chyba nie będę jej dodatkowo ocieplał. Jestem na wyjeździe i nie będę miał możliwości przetestować mojego reku jeszcze tej zimy - niestety . 3 - no właśnie jeszcze nie skończone odprowadzenie skroplin ale zastosuję "tackę" i poprosu wywiercę otwór z tyłu obudowy albo od dołu - do tego "zasyfonuje go" żeby nie dmuchało Obudowę starałem się zrobić dokładnie żeby zniwelowac mostki :)heheehh Wszystkie krawędzie nacinałem 45 st i łączyłem ze sobą na klej. Ogólnie reku podłączone i dmucha. Parę rzeczy do skończenia jeszcze (skropliny, by-pass, sterowanie).Jak kiedyś będę miał możliwość zrobienia pomiarów to na pewno wrzucę na forum. Pozdrawiam Edytowane 28 Września 2011 przez Mr_Mabram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts