Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie do osób, które zbudowały własne centrale w oparciu o wymienniki Klingeburga i wentylatory Papsta:

- czy moglibyście się podzielić wrażeniami z użytkowania tego zestawu?

- czy jesteście z nich zadowoleni?

- czy wydajności spełniły oczekiwania?

- czy coś byście zmienili?

Dziękuję i pozdrawiam

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja na razie jeszcze nic nie mogę napisać cały system budowałem samodzielnie łącznie z rozprowadzeniem rur.

Dmuchać dmucha i ciągnąć też ciągnie - nie wiem jeszcze z jakim skutkiem. Nie ma mnie w domu i testy dopiero zrobie w przyszłości.

Nie mogę więc powiedzieć co bym zmienił.

Nie wiem jeszcze z jaką wydajnością dmucha (ile m3/h). Myślałem żeby przyłożyć jakiś duży worek foliowy i mierzyć czas - dało by to chociaż w przybliżeniu pewną wartość.

Muszę powiedzieć że anemostaty nawiewne i wywiewne bardzo blokują przepływ powietrza nawet przy max ich wykręceniu. Po zdemontowaniu jakby wyraznie mocniej dmuchało. (Być może ilość wypływanego powietrza jest podobna tylko wolniej)

Na max obrotach słychać trochę instalację a na mniej więcej połowie mocy w ogóle. Za to bardzo słychać wyrzutnię powietrza i trochę ciszej czerpnię.

Mr_Mabram, czyżby zmęczenie materiału? Po takim wysiłku koncepcyjno/obliczeniowo/projektowo/fizycznym nie ma się już siły na pomiary w realu? Myślałem, że jak to już wszystko jest w domu i działa to będziesz biegał jak szalony z anemomtrem i kalkulatorem od jednego anemostatu do drugiego... a tu proszę... "dmuchać dmucha"...

:)

Panowie,

Wiem, że wątek o "tymi ręcami" ale gęsto przewija się wymiennik Klingenburga.

Okazuje się, że na tym wymienniku buduje rekuperatory firma Juwent. Czy możecie rzucić okiem i ocenić ten sprzęt.

Nie wsadzają tam niestety Papsta tylko inne, też niemiecki wentylatory.

Oferują też nagrzewnice wodne i co ciekawsze chłodnice freonowe.

http://www.juwent.com.pl/pliki/KARTA_KATALOGOWA_RGS.pdf

Mr_Mabram, czyżby zmęczenie materiału? Po takim wysiłku koncepcyjno/obliczeniowo/projektowo/fizycznym nie ma się już siły na pomiary w realu? Myślałem, że jak to już wszystko jest w domu i działa to będziesz biegał jak szalony z anemomtrem i kalkulatorem od jednego anemostatu do drugiego... a tu proszę... "dmuchać dmucha"...

:)

heheheh dobre :) Niestety w domu który buduję mogę pracować tylko w czasie letnim przez 3 tyg i zimą na święta 2 tyg (bo mnie po prostu nie ma) dlatego nie zrobiłem pomiarów.Po drugie to również najpierw muszę jeszcze wyposażyć kotłownie. Jak uda mi się skończyć ogrzewanie to dopiero na Święta będę mógł cokolwiek powiedzieć o mojej wentylacji a najlepiej jak zamieszkam ;).

Odnośnie płyt to ja kupiłem z "ANTALIS" moja płyta to pcv-poliuretan-pcv w okładzinie 1,5mm a grubość płyty 24mm.

Pozdrawiam

przeczytaj uważnie mój powyższy posta i jest tam odpowiedź gdzie kupiłem :).

Płyta kosztowała mnie bodajże 380zł z przesyłką była to całą płyta 1500x3000 pocięta na formatki takie jak potrzebowałem.

Kątowniki kupowałem od gościa którego znalazłem na Allegro ale prywatnie po 7zł za metr (aluminiowe 25x25x2) - wyszło 15m+ resztę parę odcinków wygiąłem sobie w pracy na prasie.

Do tego tuba kleju typu STICK ALL i ok 200 nitów. Nie żartuje ok 200 nitów weszło!!!

Az trudno mi było uwierzyć.

Do tego jeszcze uszczelka po 2,5zł za metr i mocowania wentylatorów które zrobiłem sam (zamocowane na pręcie gwintowanym chyba 6mm już nie pamiętam).

Hej,

Czy możecie podać namiary na dostawców płyt warstwowych blacha/styro/blacha?

Z góry dzięki

Np. Paneltech z Chorzowa.

Mają płyty blacha-PUR-blacha od 40 mm i blacha-styropian-blacha od 50 mm (i jeszcze blacha-wełna-blacha, ale to mnie nie interesuje). Co ciekawe, przy produkcji standardowych arkuszy zostają im "odrzuty" o powierzchni nawet do 2 m2!!! Z tego co wiem, są w stanie sprzedawać je po ok. 40 zł/m2. W najbliższych dniach mam zamiar ich odwiedzić i dowiedzieć się czegoś więcej.

Np. Paneltech z Chorzowa.

Mają płyty blacha-PUR-blacha od 40 mm i blacha-styropian-blacha od 50 mm (i jeszcze blacha-wełna-blacha, ale to mnie nie interesuje). Co ciekawe, przy produkcji standardowych arkuszy zostają im "odrzuty" o powierzchni nawet do 2 m2!!! Z tego co wiem, są w stanie sprzedawać je po ok. 40 zł/m2. W najbliższych dniach mam zamiar ich odwiedzić i dowiedzieć się czegoś więcej.

super informacja, napisz o rezultatach

Dzięki za info panowie :)

A czy przy tych płytach gr. 40 lub 50mm są problemy z ich łączeniem w całość (pudło), tzn czy są do tego kątowniki, śuby etc? Czy jest to gorsze, lub trudniejsze do łączenia niż nieprodukowane już płyty amapur o gr chyba 24mm?

Raczej prostsze, bo można bezproblemowo łączyć na nity. W przypadku płyt z tworzywa sztucznego mogą być problemy z pękaniem wierzchniej warstwy przy zaciąganiu nitów. Ale oczywiście też się da.... Łączenia na śruby (a chyba raczej wkręty) bym nie polecał - za dużo roboty, a przy ciągłych wibracjach mogły by mieć tendencej do odkręcania się.

Problemów z łączeniem płyt z blachą nie ma żadnych - nawet jesli się "ciut" krzywo przytnie boki, to i tak miejsce łączenia zasłoni się kątownikiem. Trzeba tylko dobrze uszczelnić połączenie płyt. Kątowniki mogą być aluminiowe, których jest pełno do wyboru w marketach (ale to już ostateczność, bo tam najdrożej...), np. 25x25x2.

Aluminium, Warszawa -> ostatnio najniższą cenę zaproponowali mi w firmie Metkol Pruszynski. Cena za płaskowniki surowe to jakieś 16 PLN za kg. Za metr płaskownika 20x3 cena wynosiła jakies niecałe 3 PLN z tego co pamietam.

Ja w celu uszczelnienia zastanawiam się nad klejeniem paneli i kątowników na klej do szyb samochodowych, np : http://allegro.pl/betamate-profesjonalny-klej-do-szyb-600ml-polecam-i1843677601.html. Czy ktos testował klejenie ?

• 2 weeks później...

Znalazłem reku które ma w sobie takie bajery jak wymiennik krzyżowy GS45/320 Klingenburg i Wentylator R3G-175-AF19-10 EBM.

Max wydatek to 500m3/h. Co sądzicie. Nie za słabe te wentylatorki? No i wg programiku Klingenburga ten wymiennik działa dopiero od 165m3/h.

ps.

Na jakim wydatku jedziecie u siebie najczęściej i przy jakiej kubaturze i ilu mieszkańcach?

pzdr

Edit: reku to rgs500 firmy juwent.

Edytowane przez pedronx

Czy jakis posiadacz klingenburga moze mi podac jak gesto sa upakowane plyty? co 3mm czy gesciej?

Czy w srodku sa jeszcze jakies przekladki wzmacniajace ich sztywnosc, czy jedyna sztywnosc zapewniona jest przez obudowe?

Z moim reku jestem przed wymiennikiem, ale ciagle chodzi mi po glowie dylemat - budowac (czas :/), czy kupic (koszty :/).

Prosze tez o kontakt na priv kogos kto moglby mi podeslac programik do doboru wymiennikow klingenburga.