moocek79 13.01.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 witam jestem zainteresowany kupnem kompletu. proszę o kontakt 660 060 799 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wecken 25.01.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Witam Dzielnie przedzieram się przez cały wątek i jeżeli byłaby organizowana jakaś akcja kupna silników to też się piszę na 2 szt. Widzę, że grupa chętnych by się znalazła na minimum 10 szt co juz by pozwoliło zejść z ceny. Może koledzy bardziej doświadczeni w temacie np "Adam_mk" pomogliby w negocjacjach oraz zakupie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.01.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 CO do wentylatorow to zastanawiam sie jesli chcialbym miec nieco nizszej jakosci zestaw (koszty) to czy ponizszy by sie nadawal: http://www.tme.eu/pl/katalog/?art=01805.0-00#id_category%3D112524%26md5%3Dte8bc32c3874efeef195222c22e646822%26path%3D%3B41%3B100091%3B112524 Jakie musi spelniac wymagania wentylator zeby sie jako tako do reku nadawal ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wecken 25.01.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Witam Nie może być wentylator jakikolwiek. Po pierwsze musi przepchnąc wymaganą ilość powietrza przez cały układ (czyt. musi dysponować odpowiednim sprężem), być dostatecznie cichy, energooszczędny i dać się prosto sterować (regulowana wydajność). Dodatkowo bardzo ważna sprawa to bezawaryjność. Jak narazie wentylatory EBM osławione na forum nadają się do tego typu zastosowań najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek_ppp 29.01.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Witam wszystkich. Jestem zainteresowany kupnem wentylków EBM Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wecken 03.02.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Witam To co tworzymy listę zakupuową na nową partię? Sprawą domyślną jest zestaw + inlet ringi do tego. Jezeli ktoś nie chce niech zaznacza. Jak narazie to po przegladzie ostatnich wątków wygląda to tak: - wecken - 2 szt (prawdopodobnie R3G220)- darek_ppp - 2 szt - moocek79 - 2 szt (prośba o potwierdzenie) Reszta niech się dopisuje, a ja co jakiś czas sklecę i wylistuję wszystkich. Co do zakupów - kto i jak to będziemy ustalać po drodze. Może ktoś ma dobre źródło i pomoże w zakupach jak nie to sami coś zorganizujemy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysin 03.02.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Witam Ja się piszę na dwie sztuki z ringami, konkretny model podam później. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wecken 03.02.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Hej - wecken - 2 szt (prawdopodobnie R3G220)- darek_ppp - 2 szt - moocek79 - 2 szt (prośba o potwierdzenie)- krzysin - 2 szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtom 06.02.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 (edytowane) a można wiedziec jaka cena tych wentylków by wyszła.i czy ktos ma mozliwosc załatwienia tego wymiennika przeciwprądowego. dodam że SOLAR-THERM nowoczesne technologieImport-Dystrybucja R3G 190 Wentylator promieniowy f175mm z jednobiegowymjednofazowym elektronicznie komutowanym silnikiem EC200-240VAC 50/60Hz; moc 57W; 2750obr/min; 630m3/h;łożyska kulkowe; sterowanie 0-10VDC/PWM;Termin realizacji 2-3 dni robocze; ma po 144 euro netto + koszty przesyłki Edytowane 6 Lutego 2012 przez irtom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrokop 06.02.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wecken 06.02.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Witam Co do ceny silników to jesteśmy na etapie wstępnych ustaleń. Narazie zbieramy grupę chętnych i niebawem postaram się coś ustalić z dostawcą co do ceny. Jeżeli macie jakieś swoje firmy to też warto popytać o szczegóły. Myślę, że minimalne zamówienie to około 20 szt. Warto rozważyć zakupy teraz bo Euro poszło trochę w dół i zawsze na parę piwek przy budowie skrzynki zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 07.02.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 rabaty w ebm zaczynają się od 10 szt. następny próg to 25 o ile dobrze pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wecken 09.02.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 A byliby chętni na wymienniki? Ja będę musiał jakiś kupić i zastanawiam się nad Heatex'em krzyżowym H0300/1.8/A o szerokości 350mm. A jakie wy byście proponowali? Może w zbiorowym udałoby się w tej cenie pokusić się o przeciwprądowy? Mi za ten model zaproponowali około 300 euro brutto także drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reku 09.02.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Witam,Ja bylbym chetny na R3G 220 AD1102, czyli te z silnikiem M3G055-CF iwymiennik Klingenburg 35/450 albo 45/350 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dragster3 10.02.2012 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Witam wszystkich.Zamierzam budować dom, ale zacząłem od zgłębiania wiedzy.Po ponad rocznym studiowaniu forum myślę że wiem co chciałbym żeby miał.Jedną z niezbędnych rzeczy jest rekuperator wykonany własnoręcznie.W tym celu prześledziłem ten wątek.Na początek spróbowałem swych sił w skali mikro,zrobiłem wymiennik do 20m pokoju w bloku.Ponieważ wykonany jest z poliwęglanu, a kilku Forumowiczów chciało się się z tym materiałem zmierzyć.Na razie raczej bez efektów,nie zauważyłem bądz przeoczyłem wpis.Może ktoś będzie zainteresowany wynikami.Założyłem że na tak małą kubaturę zmniejszę projekt Mistrza Adama o 1/3= 100x10x10cm, polwęglan komorowy 4mm. Płyta 200x100cm kupiona w markecie za 45zł dwa wentylatory 95m\3h po 26zł przejścia z kwadratu na rurę,3m rury charmonijkowej,silikon sanitarny.Ponieważ obsługuję tylko jedno pomieszczenie nie robię centrali.Płyta pocięta nożem na 13 sztuk o wym. 50x11cm reszta na paski szer. jednego kanalika.Na płytę przykleiłem silikonem paski wzdłuż krótkich boków i jednego długiego na drugim długim boku krótszy pasek zostawiając 10cm na końcach wolnej przestrzeni [wejście i wyjście strugi jest na tym samym boku]i na to też na silikon następna płyta.Jedna struga przechodzi na wprost, druga wejście-wyjście na jednym boku.Przejściówki kwadratowe wkleiłem klejem z pistoletu na gorąco.Wymiennik jest bardzo lekki .Teraz może trochę o sprawności,bo przed pruciem ścian chciałem sprawdzić czy moje ;dzieło;się do czegokolwiek nadaje.Próba była przeprowadzana w garażu ogrzewanym kozą na drewno i zpowodu niezbyt stabilnej temperatury i termometru o dużej bezwładności jest dosyć ułomna iniezbyt reprezentatywna.Temp.wejścia do wymiennika 16,5st c. na wyjścu 0,7st c. temp.zaciągana do wym. -6st c. na wyjściu11,5st c. Przyznam że przekroczyło to moje oczekiwania.Jeśli będzie ktos zainteresowany wynikami po instalacji to opiszę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 11.02.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Jakbys wrzucil jakis schemat/szkic i ew. zdjecia byloby nam wszystkim troche latwiej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał_ 11.02.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 A byliby chętni na wymienniki? Ja będę musiał jakiś kupić i zastanawiam się nad Heatex'em krzyżowym H0300/1.8/A o szerokości 350mm. A jakie wy byście proponowali? Może w zbiorowym udałoby się w tej cenie pokusić się o przeciwprądowy? Mi za ten model zaproponowali około 300 euro brutto także drogo. Polecam wymienniki serii L. Ja kupiłem LA0200-0350-024-1AOO-2-0-0-0350 za 209EUR netto (2 lata temu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlodo 11.02.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Witam.Nareszcie chyba pierwszy opis wykonanego wymiennika z poliwęglanu.Masz rację wielu się zapalało,ale nikt nie zbudował.Twój prototyp pokazał,że się da zbudować i zachodzi wymiana na przyzwoitym poziomie.Koledzy na forum są twórczy,myślę ,że zachęceni wynikami tak małej konstrukcji,z zapałem zbudują wymiennik pełnowymiarowy.A może ktoś już taki użytkuje?Oglądałem kiedyś wystawę kominków i rekuperatorów i wydaje mi się,że widziałem w obudowie DOSPELA wsadzony właśnie wym. z poliwęglanu(trochę tam ciemno było,nie było dojścia,nie mogłem pomacać).Jak coś więcej wiecie piszcie,może uda się wreszcie zbudować tani wymiennik.Pozdrawiam Włodek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dragster3 11.02.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 (edytowane) Witam . Sprubuję wrzucić zdjęcia z realizacji,sory gówniane,z komórki, ale projekt jest chyba dokładną kalką produkcji Mistrza,z uwzględnieniem budowy płyty poliwęglanu.Wymiennik jest przeciwprądowy,różnica przepływu strugi [jedna jest pocięta czteromilimetrowymi kanalikami ,] chyba pomijalna,może ktoś jest w stanie to policzyć, ja jestem praktykiem.Jutro jak wrócę z ryb robię dzury w domu i montuję sprzęt, pomiary będą bardziej wiarygodne. Sama budowa wymiennika jest śmiesznie prosta,zrobiła by to małpa za banana,mnie zajęło to cztery godziny z przerwami na papierosa i drinki.Ktoś tu chciał ciąć płytę wzdłuż nożykiem do tapet,życzę powodzenia i czekam na opis realizacji,ja nawet nie próbowałem. Edytowane 11 Lutego 2012 przez Dragster3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlodo 11.02.2012 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Dragster3-o co tobie kolego chodzi?Opisujesz swój projekt w którym elementy tniesz NOŻEM, a za chwilę się wyśmiewasz ,że ktoś chce ciąć płyty nożykiem do tapet.Może jest już pózno i jest sobota,ale ja nie kumam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts