teco 09.07.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Dzięki. Jak się uda, to dziś test wentylatorów będzie Obudowa w 80% zrobiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 10.07.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 teco, Wrzuć jakieś zdjęcia obudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioos 10.07.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 opis by AdamMK: "Potencjometr: każdy dowolny pomiędzy 10k a 100k (typoszereg to 10,22,47,100).] " Potencjometr wcale nie dowolny tylko zgodnie z DTR EBM 10 k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 10.07.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 pioos, dzięki za ten rysunek. pytanie, czy te rezystorki 47k i kondzio 1uF są potrzebne? co to jest ten duży prostokąt na prawo od kondensatora? no i czy są jakieś gotowe kostki, które ustalają w którym przewodzie jest faza a gdzie zero? (na schemacie to coś co wchodzi do 'brown' i 'blue'). a teraz zdjęcia: http://silent.fr.pl/r1.jpg http://silent.fr.pl/r2.jpg Obudowa z XPSa, od zewnątrz obklejona płytą OSB3. Płyty XPS klejone klejem w piance. Sztywność wg mnie wystarczająca. wentylator na max obrotach dmucha jak szalony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacG 11.07.2012 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Czołem!Elementy z prawej strony na schemacie są zabudowane wewnątrz wentylatora, więc nie sa do montażu.Potencjometr MOŻE być dowolny, ale 10kOhm liniowy daje prawdopodobnie najlepszą charakterystykę regulacji.A co mają wspólnego kostki z fazą, neutralnym czy PE i jak mają to ustalać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 11.07.2012 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 W zasadzie chodzi mi o to, czy jest jakiś sposób, który pozwalałby działać układowi niezależnie od tego jak wsadzimy wtyczkę w gniazdko 230V ;P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacG 11.07.2012 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 W zasadzie nie ma znaczenia czy L i N jest tak jak na schemacie czy odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 11.07.2012 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 No to luz ) A bezpiecznik? Dać jakiś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacG 11.07.2012 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 U mnie rekuperator będzie wisiał na osobnym obwodzie z własym eSem w rozdzielni. Sam wentylator ma jakieś zabezpieczenie juz wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 11.07.2012 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Niezły pomysł z tym xps-em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 11.07.2012 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Niezły pomysł z tym xps-em. Miałem trochę wątpliwości, ale XPS i nie chłonie wody i nie przecieka - i od razu jest 5cm izolacji od zewnątrz. Pytanie tylko jak uszczelnić połączenia? Spróbuję silikonem, ale nie wiem czy to się "klei" do XPSa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.07.2012 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Pianka PUR. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 11.07.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Pianka PUR. Adam M. Grzyb się tego nie ima? Po stronie wywiewu tam gdzie się woda skrapla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 11.07.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Teco, Dla pianki PUr szkodliwe jest jedynie promieniowanie UV i szczury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioos 11.07.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 W zasadzie nie ma znaczenia czy L i N jest tak jak na schemacie czy odwrotnie Nie do końca ! Zdarzyło mi się że wentylator falował w obrotach i po zmianie L z N problem ustał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oriong 11.10.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Przymierzam się do budowy rekuperatora z poliwęglanu komorowego i zastanawiam się czym łączyć (kleić) poliwęglan komorowy.Ktoś próbował może spawać ten poliwęglan?Spawarka jest dość tania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mechanics 17.10.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Witam . Sprubuję wrzucić zdjęcia z realizacji,sory gówniane,z komórki, ale projekt jest chyba dokładną kalką produkcji Mistrza,z uwzględnieniem budowy płyty poliwęglanu.Wymiennik jest przeciwprądowy,różnica przepływu strugi [jedna jest pocięta czteromilimetrowymi kanalikami ,] chyba pomijalna,może ktoś jest w stanie to policzyć, ja jestem praktykiem.Jutro jak wrócę z ryb robię dzury w domu i montuję sprzęt, pomiary będą bardziej wiarygodne. Sama budowa wymiennika jest śmiesznie prosta,zrobiła by to małpa za banana,mnie zajęło to cztery godziny z przerwami na papierosa i drinki.Ktoś tu chciał ciąć płytę wzdłuż nożykiem do tapet,życzę powodzenia i czekam na opis realizacji,ja nawet nie próbowałem. Witam, Mam pytanie do konstruktora tego samodzielnie wykonanego wymiennika, o opory wewnętrzne powietrza. Ile mniejszy jest strumień powietrza przepuszczony przez taki wymiennik w porównaniu do strumienia płynacego swobodnie przez kanał wentylacyjny i podobnym co wymiennik przekroju? Sprawność wyszła dośc dobra, tylko właśnie czy efektem ubocznym nie jest przypadkiem konieczność zastosowania dużo mocniejszego silnika, a co za tym idzie dużo większy pobór mocy elektrycznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 17.10.2012 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 A ja zapytam czy musowo wentylatory mają wyciągać powietrze z wymiennika czy mogą je pchać w wymiennik? Pytam bo skrzynkę wentylacyjną mam już dawno działającą, teraz zabrałem się do robienia obudowy do wymiennika klingenburga zakupionego poprzez forum, i wygodniej było by mi pchać w wymiennik, napiszcie jak i dlaczego ma być dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 18.10.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Wszystko jedno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 18.10.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 To super, bo na zamarzanie wymiennika chcę zastosować nagrzewnicę uruchamianą presostatem przy oblodzeniu, jak by silnik ciągnął to nie dało by się tego zbytnio zrealizować, a tak będzie pchał w zamarznięty wymiennik ciepłe powietrze (rozmrażanie poprzez zatrzymanie nawiewu nie za bardzo mi leży, bo robi się wtedy w domu podciśnienie, i w momencie otwarcia kominka miałbym kupę dymu).Po drugie mam już skrzynkę wentylacyjną z filtrami, więc dorobię tylko pudło dla wymiennika. Mam już materiały, po realizacji wrzucę fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts