Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

a jak rozwiązaliście (rozwiążecie) problem różnicy ciśnień wynikających z różnych oporów nawiewu i wywiewu?

Chodzi o to że jeśli kanał nawiewu z gwc ma dużo większe opory niż wywiewny to wtedy przy takich samych obrotach wentylatorów będzie się w domu robić podciśnienie, którego efektem będzie "gwałtowne wtargnięcie" zimnego (lub ciepłego) powietrza do domy w momencie otwarcia drzwi wejściowych, lub okna -będzie się wyrównywać ciśnienie z zewnątrz z tym z wewnątrz budynku.

Ja wymyśliłem to tak że powinny być 2 czujniki ciśnienia - jeden w domu, drugi na zewnątrz, do tego układ który będzie porównywał wyniki obydwu i w razie potrzeby obniży obroty wentylatora wywiewnego żeby wyrównać ilość wtłaczanego powietrza z tym wyciąganym.

Jeśli źle myślę niech mnie ktoś poprawi..

Po kiego ci te czujniki?Kup sterownik firmy Alres MSR-14 C http://www.alres.pl/glowna/projekty/rk.html ma wszystko co potrzeba(ściągnij instrukcję).

Masz regulację na nadciśnienie i podciśnienie ale też oddzielną na GWC i czerpnie zewnętrzną bo występują inne opory przepływu.Masz całotygodniowy grafik programowania prędkości pracy wentylatorów (zmiana co godzinę) oraz pięciostopniową programowalną regulację oraz sterowanie GWC oraz by-passem.Trochę kosztuje ale warto.

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

też mam chrapkę na niego, żeby kosztował ze 400 :(

Skrzyknijcie się w kilku to pewnie dostaniecie rabat ale nie aż taki.Ja kupowałem dwa i coś tam uszczknąłem:D.

Uwierz mi że czasem opłaci się wydać parę złotych więcej na coś co ogarnia wszystko tak jak trzeba.

Wcześniej też tak myślałem jak ty gdy budowałem moją PC.Kupiłem sterownik PLC +termostat pokojowy ponad 600pln potem ze względu na chęć sterowania pogodowego musiałem dokupić sterownik z taką funkcją następne 450pln .A gdybym od razu kupił sterownik Compit (1230pln) dawno bym zapomniał o problemie.

To tylko są pozorne oszczędności a w rezultacie wychodzi na to samo.:bash:

Po kiego ci te czujniki?Kup sterownik firmy Alres MSR-14 C http://www.alres.pl/glowna/projekty/rk.html ma wszystko co potrzeba(ściągnij instrukcję).

Masz regulację na nadciśnienie i podciśnienie ale też oddzielną na GWC i czerpnie zewnętrzną bo występują inne opory przepływu.Masz całotygodniowy grafik programowania prędkości pracy wentylatorów (zmiana co godzinę) oraz pięciostopniową programowalną regulację oraz sterowanie GWC oraz by-passem.Trochę kosztuje ale warto.

po ile kupowałeś ten sterownik, czy ma on opcję "przesunięcia" prędkości obrotowej nawiewu względem wywiewu żeby np wytworzyć lekkie nadciśnienie?

opiszę Wam co mi się stało ostatnio: 3 dni temu rozpalam w kominku, i cały dym jak nigdy w salonie (przy zamkniętych drzwiczkach), wystraszyłem się że komin zatkany lub kominek uszkodzony. Wyczyściłem komin, przyłącze, kominek, rozpalam i to samo. Załamany że kominek będzie trzeba reklamować jakoś wyszedłem na strych, a tu słyszę wentylację. Wiem że była skręcona na zero, wtedy miałem 1 diodę sygnalizacyjną na nawiewie, a kabelek do podłączenia sygnalizacji pracy wywiewu "wisiał" we wnętrzu. Tak wisiał, że spowodował zwarcie i prace na maxa wywiewu, a to zrobiło w domu takie podciśnienie że z kominka wyciągało dym do salonu. Po odizolowaniu przewodu wentylacja zaczęła pracować właściwie, ciśnienie się wyrównało, dym już mi nie wylatuje z kominka. Ja tego podciśnienia wogóle nie odczuwałem, przez 2 dni było. Edytowane przez kulca

opiszę Wam co mi się stało ostatnio: 3 dni temu rozpalam w kominku, i cały dym jak nigdy w salonie

A teraz gdyby to się stało gdyby Ciebie w domu nie było? A gdyby to się w nocy stało?

Dlatego warto jednak w kotłowni pozostawić wentylację naturalną. A kotłownię od pomieszczeń mieszkalnych oddzielić szczelnymi drzwiami.

I nie neguję super klimatu przebywania przy kotle. Sam nawet parę dni temu gdy kończyłem ładować bufor siadłem przy nim, nogi oparłem o drzwiczki i poserwowałem na necie z tableta.

Edit. miałem jeszcze pifko.

to fakt, wrazie awarii wenta nawiewowego i pracy wywiewu jest to ryzyko, dlatego mam w domu czujnik czadu. W powyzszej sytuacji go przetestowałem, nie alarmował gdyż stężenie czadu nie było duże (jak położyłem nad otwartym kominkiem gdzie wydobywało się wtedy przy podciśnieniu stężenie wzrosło i przy 150 ppm zaczął sygnalizować)

po ile kupowałeś ten sterownik, czy ma on opcję "przesunięcia" prędkości obrotowej nawiewu względem wywiewu żeby np wytworzyć lekkie nadciśnienie?

Ma wszystko co trzeba.Można robić nadciśnienie i podciśnienie oraz oddzielne ustawienia dla czerpni i gwc.Fakt troche drogi ale i tak tańszy niż inne markowe.

Walcz o większy rabat

kulca,

A kominek masz z zamkniętą komorą? Jeśli tak to jakim cudem dym się wydostał

tak, mam z zamkniętą, dolot pod kominkiem rurą podłączony w mierę szczelnie, sznurek wymieniam co sezon

kominek mam dovre CBS 2180, dym wylatywał przy suwakach od sterowania nawiewem, tam widocznie nie ma 100% szczelności. Teraz wentylację mam od kilku godzin wyłączoną, w kominku palę i nic się do salonu nie wydostaje, więc jakie to podciśnienie musiało być duże

Kulca a po ile ten sterownik? skoro piszesz ze za 4 stowki byś kupił:) Moze bym się dopisał do listy i o już 2 by było :)

To i ja bym się pisał jakby zeszli jeszcze ciutkę... zawsze to zaoszczędzi sporo czasu -nie trzeba budować sterownika...

A z jakimi czujnikami on pracuje? bo podejrzewam że nie z wszystkimi, i jaki typ presostatu?

To i ja bym się pisał jakby zeszli jeszcze ciutkę... zawsze to zaoszczędzi sporo czasu -nie trzeba budować sterownika...

A z jakimi czujnikami on pracuje? bo podejrzewam że nie z wszystkimi, i jaki typ presostatu?

jak zbierzemy grupę zakupową to jeszcze mały rabat uzyskamy, chętni niech piszą do mnie na PW

presostat ze schematu to widze że każdy z wyjściem NO będzie współpracował

tu http://www.alres.pl/pub/instrukcja_msr14.pdf i tu

http://www.tywent.pl/pl/sterownik_rekuperatora_wer._c,produkt,6,13,19,1.html jest instrukcja do sterownika

a tu http://www.tywent.pl/pl/sterowniki_rekuperatora,podgrupa,6,13,19.html cena w detalu, my do EBM wersję C

Edytowane przez kulca

info od producenta Alres dot. czujników:

"Czujniki na wyposażeniu to KTY81-110. Można też zastosować (we własnym zakresie) czujniki typu 1-Wire ponieważ sterownik po resecie sam rozpoznaje jaki ma typ czujników temperatury. W takim wypadku istotna jest polaryzacja podłączenia jak i jakośc przewodów.

Odnośnie presostatu to należy wykorzystać styki NO, które są rozwarte poniżej ustawionego ciśnienia. Mają to być styki bezpotencjałowe tzn. czyste styki "zwarte/rozwarte""

Witam,

Mam pytanie do konstruktora tego samodzielnie wykonanego wymiennika, o opory wewnętrzne powietrza.

Ile mniejszy jest strumień powietrza przepuszczony przez taki wymiennik w porównaniu do strumienia płynacego swobodnie przez kanał wentylacyjny i podobnym co wymiennik przekroju?

Sprawność wyszła dośc dobra, tylko właśnie czy efektem ubocznym nie jest przypadkiem konieczność zastosowania dużo mocniejszego silnika, a co za tym idzie dużo większy pobór mocy elektrycznej?

Nie mam jak tego zmierzyć,ale przy zachowaniu przekrojów spadek mocy nie zauwarzalny.Podłączałem rurę dolotową na pracującym silniku i nie zauwarzyłem spadku mocy,czy zwolnienia.Pozdrawiam odważnego budowniczego z poliwęglanu,kleiłem doloty klejem z pistoletu na gorąco.Po roku trzyma się świetnie,klej do szyb samochodowychchyba też OK.Czekam na foty i testy.Diablo piękny wymiennik i perfekcyjne wykonanie.Wreszcie pare wymienników "tymi rencami" Pozdrawiam