Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

Proponuję

wentylator nawiewu:

za filtrem na czerpni a przed wymiennikiem

wentylator wywiewu:

między filtrem na kanale wywiewnym a wymiennikiem

Dla tego Soler&Palau to wszystko jedno. Dla Ciebie nie. Wstaw tam regulator obrotów i zetnij je do 20% mocy to usłyszysz. Potem możesz je dla kontrastu przestawić i też osłuchać.

Przewidziałbym takie dwa labiryntowe tłumiki dźwięku, po jednym w kanał od strony domu. No i koniecznie te TD500 na harmonii gumowej (są do kupienia typowe dla tego przekroju).

Adam M.

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Sunao, a pochwal sie co to za "wymiennik od Siwickiego"?

Ja sie zastanawiam nad zastosowaniem gotowca z KOSS'a (przeciwpradowy).

Brakuje mi blizszych o nich danych, ale jak nie ten "500", to wyzszy (troche drozszy) - z zapasem.

Wiem ze na forum jest ktos, kto bedzie mial takie dane (powierzchnia wlotu/wylotu, pow. wymiany, wymiary), tylko czy zechce podac?

Mirek

Witam,

Sunao, a pochwal sie co to za "wymiennik od Siwickiego"?

Ja sie zastanawiam nad zastosowaniem gotowca z KOSS'a (przeciwpradowy).

Brakuje mi blizszych o nich danych, ale jak nie ten "500", to wyzszy (troche drozszy) - z zapasem.

Wiem ze na forum jest ktos, kto bedzie mial takie dane (powierzchnia wlotu/wylotu, pow. wymiany, wymiary), tylko czy zechce podac?

Mirek

Kiedyś dostałem na skrzynkę jego reklamę. Tu możesz obejrzeć:

http://www.siwicki.pl/menu.php?q=dane

Dla mnie trochę za mało danych. Sunao - masz może więcej informacji niż tu widać?

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Znalazłem stronę klingenburg-a w której jest oferta przeciwprądowego rekuperatora zrobionego w oparciu o aluminium.

Stąd taka myśl, że musi być jakiś sposób, żeby to zrobić tanio w aluminium, może płyty aluminiowe lakierowane?

Co o tym myślisz Adamie?

Piotr

Chyba tylko dlatego, że leży ich cała fura i się kurzą. Zdobywanie nowych z odpowiednią powierzchnią nie reagującą z niczym w wilgoci może być trudniej strawne finansowo jak mosiądz, który także i morskiej wody nie zauważa. A co do masy, to nie będzie zbyt duża. Spory przeciwprądowiec (dla ok. 1000m3/godz) kompletny nie będzie cięższy niż 70kg. Stalowe haki to utrzymają. Bywają cięższe bojlery i są wieszane na ścianach.

Adam M.

A może taśma aluminiowa lakierowana miedzią?

taśma al. 0,58x 330 lakierowana miedzią

cena 13.30 za kg

jeden metr bieżący takiej taśmy waży 0.52 kg

Zatem

70 płyt o wymiarach 0,58*330*1200 (wymiary w milimetrach) waży 70*1,2*0,52=43,68 kg co daje 580,94 zł brutto.

Czyli mniej niż 1000.

Tylko czy taką taśmę można użyć i nie będzie problemów z zamykaniem jednego z kanałów przy zmianach ciśnienia?

Dane o cenach pochodzą ze strony:

http://www.kbhakord.com.pl/sklep/?module=Artykuly&action=group_products_list&group_id=23

Adam:

Zalecana przez Ciebie grubość blachy z mosiądzu to 0.1 cm czy 0.1 mm?

Najcieńsze blachy jakie udało mi się znaleźć w sieci mają 0.3 mm.

Jedynie taśmy z mosiądzu są produkowane w grubościach 0,06-2,00 mm np przez Szopienice, ale czy to nie za mało i czy takie taśmy nie są zbyt wiotkie?

Kolejna myśl: w Szopienicach mogą być produkowane taśmy z mosiądzu o grubości 4mm i szerokości 6mm co wydaje się być odpowiednie na podkładki dystansowe?

Panowie, policzcie masę , jaka wychodzi! Katastrofa przy obecnych cenach!

Najlepsza jest taśma 0.1mm jak najtwardzsza. Wloty/wyloty dają się pięknie polutować (z alu jest problem, cupalu nie lutowałem).

Przekładki z "chłodnicówki" 17 x 3.5 x 0.25mm. Waży nic. 1mb to 5dkg.

Patyna jest cieniutka i nie "puchnie". Skraplanie tylko w kanale wywiewnym.

Reku działa tylko w sezonie grzewczym. Latem jest omijane!

Mnie masy wychodzą "dla ludzi". 500m3 to 45kg a 1000m3 to 75kg. Jak się chce mieć full wypas to taki ból finansowy da się znieść (z trudem :cry: )

Adam M.

Witam,

Przejrzalem ten wymiennik od Siwickiego.

Dla mnie sie nie nada, watpie aby komukolwiek sie nadal, glownie ze wzgledu na opory przeplywu:

http://www.siwicki.pl/menu.php?q=strata

200 Pa przy 300m3! Prad na wentylatory zezrze oszczednosci!

Adamie,

Teraz o 2 krzyzowych - one sa tanie, proponuje 2 szeregowo dla podwyzszenia sprawnosci, jesli chodzi o opory to mozna dac 2 lekko nadwymiarowe, jak nie to 4 (2 szeregowo, 2 rownolegle) ale to juz sie robi drogo.

Np krzyzowe (Cena x2 bo "duo")

Cena za moduł wymiennika VX-HX 500 ; -450 zł

Cena za moduł wymiennika VX-HX-1000 ; -750 zł

Przeciwpradowy 500:

Cena za moduł wymiennika VX-HX96- 500 ; -1000 zł

Albo przeciwpradowy KOSS'a wiekszy (1000m3), kosztuje 1550 PLN:

Cena za moduł wymiennika VX-HX96- 1000 ; -1550 zł

To jest tutaj:

http://www.koss.pl/subpage.php?l=1&go=7&subid=308

Popatrze jeszcze na tego KOSS'a.

Mirek

...Skraplanie tylko w kanale wywiewnym....

Przy GWC wodnym w lecie bedzie namiastka klimy a wtedy nasza kochana ciecz pojawi się także w kanale wwiewnym.

Oczywiście wymiennik będzie inny (mijający się).

Ale na nagrzewnicy (chłodnicy) nieźle się wykropli przy temp płynu +8st a powietrza 30st.