Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Leją się póki co, to pakuję kompielowe gatki i piszę Wam pozdrowienia. Podeślę za chwilę na PW lub emilka. :lol:

Adam M.

Wiadomość z ostatniej chwili.

Sporo jest, część w drodze.

Lecę potwierdzić rezerwację... :lol: :lol: :lol:

Witam,

Wiochman, obejrzyj rozne reku, Mistrala, Dospela i inne, ale z bliska.

Popatrz na ceny i parametry, w szczegolnosci na sprez i wydatek poszczegolnych modeli, popatrz i porownaj ile ciagna pradu przy tym wydatku.

Zdefiniuj czego Ci potrzeba (jaki sprez, jaki wydatek) - kubatura wentylowana.

Co sie okaze?

Ze musisz zaplacic minimum 6 tys za sama jednostke centralna do ok. 300 m3/h. Pradu beda ciagnac ze 200 W.

Pasuje Ci takie rozwiazanie?

Jak tak, to bierz, jak nie - rob swoj reku.

Podejscia jak widzisz sa rozne.

Pozdrawiam

Mirek

Witam,

Jeszcze jedna ciekawostka,

spojrzalem na chyba najlepszy reku na rynku, ComfoAir 500 (Stork), polecany przez rekuperatory.pl:

http://www.rekuperatory.pl/stork/modelecomfoair.shtml

Daje 450 m3/h przy 200 Pa.

Moj bedzie nieznacznie slabszy, bo celowany na 430 m3/h, po odjeciu strat na wymiennik tez dostane 200 Pa.

Stork (ComfoAir 500) bierze 320 W przy pracy na maxa!

Moje dwa wentylatory beda braly 86W x 2, czyli 160 W, czyli polowe tego co ComfoAir500.

Cena:

http://www.rekuperatory.pl/rekuperatory/cen_rekuperatory2.shtml

Comfo Air 500B (najtansza wersja): 8600 PLN netto.

Pozdrawiam

Mirek

PS

Pozostaje oczywiscie pytanie o sprawnosc. Tam deklaruja 95%.

Heatex tez mi pokazuje 95%, zobaczymy, podam na pewno.

Witam,

Mario345, mowie o tym, co program Heatex'a mowi dla wybranych przeze mnie dwoch wymiennikach krzyzowych polaczonych szeregowo (system duo, jeden za drugim).

O Siwickim pisalem, opory 200 Pa przy 300 m3/h, dla mnie to nieakceptowalne. Musialbym miec dwa takie, to wyszedlbym podobnie (ale i tak gorzej) do moich dwoch krzyzowych (w sensie przeplywu, strat i sprawnosci), ale zaplacilbym 2 razy wiecej.

Moje 2 krzyzowe kosztowaly niecale 1500.

Z dostawa do domu!

Pozdrawiam

Mirek

Witam.

msobanie zastanawia mnie bardzo twoja ślepa miłość do wymienników krzyżowych, dlaczego wprowadzasz innych forumowiczów w błąd twierdząc że są lepsze od wymienników przeciwprądowych ?

O Siwickim pisalem, opory 200 Pa przy 300 m3/h, dla mnie to nieakceptowalne. Musialbym miec dwa takie, to wyszedlbym podobnie (ale i tak gorzej) do moich dwoch krzyzowych (w sensie przeplywu, strat i sprawnosci),

Zwróć uwagę na tuzów :lol: tego tematu, którzy w swoich instalacjach wentylacyjnych montują lub budują kosztowne i nieekonomiczne według Ciebie wymienniki przeciwprądowe. Czyżby byli w błędzie, nie poznali tego tematu i zagadnienia dostatecznie dobrze ?

Witaj

Poznali i przemyśleli.

On buduje z gotowców, bo je dopadł.

My tworzymy, często zaczynając od gołego materiału.

Oba podejścia są równoprawne. Każde ma zalety i wady.

Każdy dopasowuje sobie taką konstrukcję, gdzie wady polegające na trudności wykonania są najmniejsze. Inne niedogodności kompensuje się przepływem czy wydatkiem (powierzchnią).

Adam M.

Witam

Dotąd zgłosili potrzeby:

orko

2 sztuki R3G175AF19-10 + 2 inlet ringi.

NJerzy

2 sztuki R3G175AF19-10 + 2 inlet ringi.

jabko

2 sztuki R3G 175 AF 19-10 + 2 inlet ringi.

MARIO345

2 sztuki R3G 175 AF 01-02 + 2 inlet ringi.

msobanie

2 sztuki R3G 175 AF 01-02 + 2 inlet ringi.

Kane66

2 sztuki R3G 220 AD 11-02 + 2 inlet ringi.

Jarek S

2 sztuki R3G 220 AD 11-02 + 2 inlet ringi.

Jeżeli ktoś postanowił dokonać jakiejś korekty, to bardzo proszę o podrzucenie informacji emilkiem .

jabko – poprawiłem.

Pozdrawiam Adam M.

Są gotowce krzyżowe i gotowce przeciwprądowe, można dopaść jedne i drugie. Skoro krzyżowe są takie dobre, mają małe opory przepływu, dużą sprawność do 95% ( w/g niektórych ), małe wymiary ( jak pudełko po butach ) przy dużej wydajności, dlaczego budujesz Adamie te mateiałożerne, drogie wymienniki przeciwprądowe ?