adam_mk 23.01.2007 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Wiele razy już tłumaczyłem, że wierzę, oczywiście, w atesty, badania stanowiskowe, uzyskiwane wyniki i nie mam zamiaru się z nikim o nie kłucić. Nie mam tylko przekonania do poprawności działania Airbusa A380 schowanego w pudełku od zapałek. Robię pełnowymiarowy. Dla mnie pies czy koń ma "tylko" 4 nogi. Nie liczę że dwie lewe, dwie prawe, dwie z przodu, dwie z tyłu i po dwie na ukos. Pewnie i dlatego powierzchnia czynna moich konstrukcji, które trudno zmieścić w stodole, to tylko 40m2 a u nich i po 80 bywa. Płaczę, płacę, klnę jak szewc (przepraszam szewców!) składając wielkie bydlę i mam co nosić. Zanoszę, montuję, podłączam i idę sobie a urządzenie działa tak, jak powinno bez specjalnej interwencji kogokolwiek, gdziekolwiek i kiedykolwiek i to w całym zakresie nastaw. To się nazywa komfort. To jest to, co staram się zbudować. Zwykle długo zastanawiamy się z inwestorem jak bardzo duże, długie czy szerokie "to" powinno być. Zawsze jest "szyte na miarę" do konkretnego zadania, obiektu, wymagań. Nie dopasowuję chałupy i inwestora do zdobytego klocka za 300zł o wymiarach 15 x 15 x 15 cm. Nawet złoconego. Może i trudniej. Ale się da. No, mnie wychodzi. Dlatego. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilias 23.01.2007 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Bardzo dziękuję za te rzeczowe wyjaśnienia, myślę że rtochę rozjaśnią w głowach forumowiczom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 23.01.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Moze wróćma w takim bądź razie do idealnego (a raczej wystarczającego) wymiennika na wymianę max. 300m3/h (maksymalna - normalnie będzie chodził na dużo mniejsze wartosci) Czy to o czym pisaliśmy kiedyś jest OK?? Wymiennik 30x30cm Kanały 0,4cmx30cm Wyjdzie 75 kanałów czyli 76 arkuszy czyli 23kg taśmy mosiężnej Powierzchnia ~ 22m2 Wlot na rogu (15cm + 15cm) czyli każdy 37kanałówx0,4cmx30cm = 440cm2 Czyli 30cmx30cmx1m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.01.2007 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Można, ale to nieoptymalne.Zrobiłbym 30 x 20 x 120.Wloty/wyloty fi 160 (150) jest taki typowymiar.Dla kanału fi 160 i 5m/sek. to daje 361m3/godz.Wloty/wyloty 30 x 20 = 600 a kanał to 600/2 = 300.Opór mniejszy jak rury fi 160. Spore nadmiary mocy, elastyczne.Do tego 53 do 55 blach. Mniej roboty.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilias 23.01.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Toż to prawie taki jak ten ! http://www.siwicki.pl/menu.php?q=dane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.01.2007 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 A wiesz że "prawie" robi wielką różnicę? Byłeś głębiej na stronce? Obejrzałeś mało widoczne szcególiki? Ja byłem. Nie tylko na tej. Ze dwa lata bywam tam, gdzie coś ciekawego pokazują! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilias 23.01.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Adamie zdradź, jakie szczególiki masz na myśli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.01.2007 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Znajdź zdjęcie, gdzie pokazany jest wlot i struktura kanałów. Ja je widziałem. Obejrzyj. Usiądź i pomyśl, jak TY byś to poskładał, żeby wyglądało tak samo i jeszcze, żeby dobrze działało. Jak będą problemy, to zrób przerwę, strzel kielicha i zacznij znowu. Trzeciej flaszki już nie zaczynaj! Słabo widać po takim wysiłku Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilias 23.01.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Widzę ten szczególik, konstrukcja wygląda na bardzo przemyślaną, wykonaną w sposób bardzo staranny i profesjonalny z jakością nie do osiągnięcia przy produkcji chałupniczej. Zapewniam również że działa wyśmienicie. Piszę to bez flaszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.01.2007 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Klamka zapadła. Sprawy w toku. Te 175 to są od strzału, a jak dobrze pójdzie to w sobotę może pobawicie się nimi na stole. Na te 220 , jak mi powiedziano przed momentem, to trzeba by poczekać. Były w magazynie ale przestały być. (sam potrzebuję 4 sztuki na wczoraj) Jest bardzo dobra alternatywa dla nich na już. Bez Waszej decyzji niczego nie podejmę. Puściłem emilka w sprawie kontaktu do zainteresowanych. (2 osoby) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.01.2007 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Jak masz gdzie, to postawmy oba obok siebie, opomiarujmy i załączmy. Sam jestem ciekaw, co by było. Przypuszczam, że wiem, ale chciałbym to zobaczyć! Jak trzeba to dowiozę gdzie trzeba! A wyniki TU powieszę! Pozdrawiam Adam M. Nigdy nie twierdziłem, że tamta konstrukcja jest gorsza. Jest podobna, ale inna. Z całą pewnością jest sporo miejsc, gdzie lepiej by się sprawdziła jak to, co ja robię. Ale do takich miejsc to ja robię konstrukcję dedykowaną a to jest z "maszyny". Stempel zawsze taki sam. (co wcale nie jest złe) no i jest od strzału a na moje trzeba trochę poczekać. Jak bardzo trzeba - to z dwa tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 23.01.2007 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Zapewniam również że działa wyśmienicie. Tzn masz go w domu czy produkujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 23.01.2007 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Na te 220 , jak mi powiedziano przed momentem, to trzeba by poczekać. Były w magazynie ale przestały być. (sam potrzebuję 4 sztuki na wczoraj) Jest bardzo dobra alternatywa dla nich na już. Bez Waszej decyzji niczego nie podejmę. Puściłem emilka w sprawie kontaktu do zainteresowanych. (2 osoby) Tak jak uzgodnione w rozmowie, ja czekam - mi sie nie pali pod nogami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 23.01.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 adam-mkmozesz podac ile Cie kosztwoal material na wymienniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilias 23.01.2007 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Mam taki wymiennik w domu.Adamie myślę że nasze spotkanie jest jak najbardziej możliwe, celem skonfrontowania naszych rzeczywistych pomiarów z danymi producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.01.2007 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 brachol masz PW ostatnio jest jakby lepiej, ciekawe jak długo wilias Jestem otwarty na wszelkie propozycje. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 23.01.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Wymiennik siwickiego pewnie ma zakładaną wydajność 90-95% przy 300 m^3/h, ale niestety opory ma koszmarnie duże: 200 Pa Jeśli dodamy do tego 100 Pa na instalację (jeśli wyjdzie mniej to super, ale w jeśli nie doszacuję to trzeba będzie popychać wentylatorki "tymi recami") Dołóżmy GWC do 100Pa (znowu jeśli wyjdzie mniej to tylko czysty zysk) I razem wychodzi 400Pa i według mnie to dyskwalifikuje siwickiego! Możecie mieć inne zdanie ale ja się będę upierał, że 200Pa straty na wymienniku przy 300 m^3/h to conajmniej o 100 za dużo. wilias: Jeśli chodzi o krzyżowe to jednak nie doczytałeś. Msobanie łączy dwa razem i stąd wydajność na poziomie 90% Przy takiej sprawności odzyskuje się około 1.75kW przy różnicy temperatur = 20C (Zakładam GWC) Zatem 10% różnicy na sprawności daje zysk 0.2 kW=200W. Może się zatem okazać, że wymiennik o mniejszej sprawności odzyskuje więcej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 23.01.2007 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Witam,Mam nadzieje ze nie wprowadzilem nikogo w blad.Jesli tak jest, to powiedzcie mi gdzie.Nie twierdzilem nigdy, ze krzyzowe sa lepsze od przeciwpradowych (jesli tak powiedzialem - to pokazcie mi gdzie).Faktycznie, lubie krzyzowe, bo tanie, bo sprawdzone przez heatex'a, bo mozna je sobie dopasowac jak kazdemu pasuje (rozne odleglosci miedzy blachami, rozne grubosci itp).Kosztowo akceptowalne jak najbardziej.Sprawnosciowo 2 sztuki szeregowo (wg. heatexa - powtarzam) daja tyle, co najlepszy na rynku reku - 95%.Opory (znowu heatex) to 100 Pa (w moim przypadku) na dwoch wymiennikach.Pisalem:Koniec koncow wazne jest ile sie placi za dana wymiane, przy jakich oporach i jaka sie sprawnosc uzyskuje.Ja zaplacilem 1500 za 430 m3/h, przy 100 Pa oporow i to daje mi 95% sprawnosci wg heatexa.Sprawdze, podam.Siwicki podaje 200 Pa przy 300 m3/h, bo ma male gabaryty.Liczylem / szacowalem (popatrzcie wczesniej) ze wymiennik proponowany przez Adama bedzie mial podobne straty.Nikt nie wierzy. Ja nie twierdze ze tak bedzie.Adam obiecal sprawdzic.Spradzi, poda, bedziemy mieli porownanie.Nie bedzie dyskusji tylko czysty wybor.Ja nie mam mozliwosci lutowania, za to umiem sie poslugiwac wyrzynarka itp.Obudowa do 2 krzyzowcow duo to dla mnie nie problem.Co jeszcze?PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 23.01.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Witam. msobanie zastanawia mnie bardzo twoja ślepa miłość do wymienników krzyżowych, dlaczego wprowadzasz innych forumowiczów w błąd twierdząc że są lepsze od wymienników przeciwprądowych ?O Siwickim pisalem, opory 200 Pa przy 300 m3/h, dla mnie to nieakceptowalne. Musialbym miec dwa takie, to wyszedlbym podobnie (ale i tak gorzej) do moich dwoch krzyzowych (w sensie przeplywu, strat i sprawnosci), Zwróć uwagę na tuzów tego tematu, którzy w swoich instalacjach wentylacyjnych montują lub budują kosztowne i nieekonomiczne według Ciebie wymienniki przeciwprądowe. Czyżby byli w błędzie, nie poznali tego tematu i zagadnienia dostatecznie dobrze ? Chyba juz wiem o co chodzilo, o porownanie mojej propozycji (duo) z Siwickim. Coz, parametry pokazuja ze W TYM PRZYPADKU przeciwpradowy jest gorszy. Nie nalezy wyciagac z tego jednak ogolnych wnioskow! Przeciwpradowe generalnie sa lepsze, zle zrobione sa/moga byc gorsze. Jeszcze jedno zdanie a'propos gabarytow: Moja centrala ma 1.7m dlugosci, 0.7 m wysokosci i 0.4 glebokosci. Pudelek od butow moge w nim zmiescic ze ho ho! Pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilias 23.01.2007 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 msobanie tak masz rację w Twoją obudowę zmieści się dużo wymienników krzyżowych lecz każda para kosztuje 1500zł. Tak od dawna wiele osób zwraca uwagę na większy opór jaki stawiają wymienniki przeciwprądowe dla swoich maksymalnych wydajności, lecz dla przepływu 150m3/h opory spadają do 70 czy 80 Pa a większą część czasu wymiennik będzie pracował z taką wydajnością. Instalacja zbudowana z osobnych elementów ( bez wspólnej obudowy ) pozwala na szybką i prostą modernizację w wypadku zbyt małej wydajności lub zbyt dużych oporów. Cały problem wynika z finansów, jak wydać najmniej a mieć optimum. Oczywiście można bardzo znacznie zmniejszyć opory wymiennika przeciwprądowego montując dwie sztuki równolegle ( wiadomo kasa ) ale zarówno jeden wymiennik przeciwprądowy czy dwa przeciwprądowe dadzą dużo większy odzysk ciepła niż dwa krzyżowe. Wiadomo że o sprawności wymiennika decyduje długość drogi jaką pokona w nim powietrze, więc by ta droga była podobna dla jednego wymiennika siwickiego musisz zastosować prawie cztery wymienniki krzyżowe heatexa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts