frolek 15.12.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 A czy przypadkiem dając ciepłą stronę wymiennika na dole (wersja 1), spływające skropliny nie wychłodzą dolnej części wymiennika i nie zmniejszą jego sprawności ? Widziałeś gdzieś w praktyce takie realizacje ? Nie bo to ciepłe się ochładza i jak wylatuje jest zimne. Więc woda musi spływać tam gdzie wlatuje i jest ciepłe a nie tam gdzie wylatuje i jest zimne. Te szczałki na rysunkach oszukują, Szczałka czerpni powinna z niebieskiej przechodzić w czerwoną a szczałka wyrzutni z czerwonej w niebieską, wtedy by było widac. ..... Pierwszy jest poprawny. Oczywiście czerwony to wywiew a niebieski to nawiew. Na drugim woda spływa przez mroźną część i po drodze zamarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 15.12.2013 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 napisał Ci forumowicz co się dzieje jak jest odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frolek 16.12.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Jak jest odwrotnie to wiem bo czytałem, natomiast jak jest w przypadku polecanym przez Ciebie? spływające skropliny nie wychłodzą dolnej ciepłej części wymiennika i nie zmniejszą jego sprawności ? Wymiennik nie zamarznie ? napisał Ci forumowicz co się dzieje jak jest odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 16.12.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 (edytowane) wszystkie które oglądałem na żywo, miały tak jak na rysunkach w tej karcie katalogowej http://www.juwent.com.pl/pliki/KARTA_KATALOGOWA_RGS.pdfprzeciwprądowce pro ventu też, a krzyżowe duo miały tackę po stronie nawiewu do pomieszczeń, czyli znowu ciepła część wymiennika na górze a tu pokazują odwrotnie http://www.solano.net.pl/naszerekuperatory.php Edytowane 16 Grudnia 2013 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 16.12.2013 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Juwent ma błędne rysunki. Źle są szczałki. Przyjrzyj się opisom tych rysunków dobre są, same szczałki są źle. Do tego wentylatorki też źle narysowali. Tak to jest jak się oszczędza na czym się tylko da. Solano przy wymienniku przeciwprądowym też ma dobrze. Przy krzyżowym nie wiem czemu jest inaczej, też chyba błąd. Przyjrzyj się schematowi oraz rysunkowi nad nim. Jak widać marketingowcy kiepsko znają się na temacie. Ale rysunki ładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 16.12.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 (edytowane) hmmm kwestia interpretacji nazewnictwa usuwane -z domu; wywiewane - na zewnątrz. Wentyle ssają przez wymiennik, tak jak było zalecane w tym temacie. Dla mnie jest ok. Solano faktycznie- krzyżowiec ma skopany schemat. tu też mają złe rysunki? http://www.pro-vent.pl/warunki-zabudowy,0.html Geo Duo ma ciepłą stronę na dole, odwrotnie niż Duo standard . Chyba to wszystko trzeba traktować jako ryciny poglądowe. Cholera wie na czym się wzorować. W castoramie, taki "przekrojony" też miał odpływ po stronie wyrzutni Jak widać marketingowcy kiepsko znają się na temacie. Ale rysunki ładne. czy sugerujesz, że jestem z branży? Jeśli tak, to jesteś w wieeelkim błędzie Edytowane 16 Grudnia 2013 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 16.12.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Patrząc na rysunki Solano, tacka jest jakby pod całym wymiennikiem, czyżby z powietrza nawiewanego też się coś wykraplało?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 16.12.2013 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 (edytowane) ten temat przeczytałem dwa razy i była dyskusja na temat miejsca skraplania, ale jednoznaczna odpowiedź chyba nie padła. Każdemu skraplało się w różnych miejscach. Ja chciałbym sobie zmajstrować Krzyżowy Duo, ale kombinuję z wymiennikami pionowo, jeden nad drugim. Przeciwprądowce (te z klingenburga też), znaczna większość, z tego co było na fotkach, stawiała w pionie. Edytowane 16 Grudnia 2013 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 16.12.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Nie ma żadnej złej interpretacji wczytaj się uważnie. Opisy są poprawne, szczałki nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 16.12.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 A jeszcze odnośnie miejsca montażu wentylatorów, w dyskusjach wynikało, że nie ma większego znaczenia czy ciągną czy pchają przez wymiennik. Aczkolwiek producenci zawsze "ciągną" z wymiennika, ma to jakieś większe znaczenie wg Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 16.12.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 A jeszcze odnośnie miejsca montażu wentylatorów, w dyskusjach wynikało, że nie ma większego znaczenia czy ciągną czy pchają przez wymiennik. Aczkolwiek producenci zawsze "ciągną" z wymiennika, ma to jakieś większe znaczenie wg Was? Pewnie to jest jak z samochodami, albo napęd na przód albo na tył, zależy komu się czym lepiej jeździ:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frolek 16.12.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Wg programu doboru EBM np dla połowy wydajności K3G190RG23 jest różnica głośności po stronie ssania i sprężania wentylatora o ok 3dB Na ssaniu jest ciszej. Być może dla kierunku czerpnia->nawiew lepiej pod względem głośności by wentylator pchał powietrze przez wymiennik. Natomiast warunki pracy będzie miał miej korzystne: niska temperatura, wilgotność. A jeszcze odnośnie miejsca montażu wentylatorów, w dyskusjach wynikało, że nie ma większego znaczenia czy ciągną czy pchają przez wymiennik. Aczkolwiek producenci zawsze "ciągną" z wymiennika, ma to jakieś większe znaczenie wg Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 16.12.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Widzisz, przypomniało mi się jak eksperymentowałem z obudową, i wsadziłem do skrzynki wymiennika wentylatory, po stronie wylotu, i w anemostatach nawiewnych hałas był nie do zaakceptowania w warunkach domowych. Rozwiązałem to wsadzając osobną skrzynkę z wentylatorami, z konstrukcji i rozprowadzeń do nawiewu dmucha w wymiennik, zużyte wyciąga przez wymiennik. Cisza jest, na maksymalnym ustawieniu słychać tylko lekko szum powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frolek 16.12.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 W JANGAZIE jest zimną stroną wymiennika do dołu wszystkie które oglądałem na żywo, miały tak jak na rysunkach w tej karcie katalogowej http://www.juwent.com.pl/pliki/KARTA_KATALOGOWA_RGS.pdf przeciwprądowce pro ventu też, a krzyżowe duo miały tackę po stronie nawiewu do pomieszczeń, czyli znowu ciepła część wymiennika na górze a tu pokazują odwrotnie http://www.solano.net.pl/naszerekuperatory.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 16.12.2013 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 A jeszcze odnośnie miejsca montażu wentylatorów, w dyskusjach wynikało, że nie ma większego znaczenia czy ciągną czy pchają przez wymiennik. Aczkolwiek producenci zawsze "ciągną" z wymiennika, ma to jakieś większe znaczenie wg Was? I tu się mylisz ,ma znaczenie.Jak miałem starą obudowę wentylator z czerpni dmuchał w czerpnię a wyciągowy zasysał z wymiennika. A wszystko pracowało bez hałasu w domu.Robiąc nową obudowę przeniosłem oba wentylatory tak żeby ciągły z wymiennika . Skutek jest taki że teraz na 4 i 5 bieg to już słychać w domu pracujące wentyle.Myślę że najbardziej odpowiednia byłaby zabudowa wentyli tak żeby pchały w wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 16.12.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 (edytowane) I tu się mylisz ,ma znaczenie.Jak miałem starą obudowę wentylator z czerpni dmuchał w czerpnię a wyciągowy zasysał z wymiennika. A wszystko pracowało bez hałasu w domu.Robiąc nową obudowę przeniosłem oba wentylatory tak żeby ciągły z wymiennika . Skutek jest taki że teraz na 4 i 5 bieg to już słychać w domu pracujące wentyle.Myślę że najbardziej odpowiednia byłaby zabudowa wentyli tak żeby pchały w wymiennik. I tak mam właśnie teraz, nawiew pcha, natomiast wywiew wyciąga z wymiennika, mogę śmiało stwierdzić, że moja instalacja jest praktycznie bezgłośna. Czyli wentyle są zawsze z drugiej strony wymiennika patrząc od anemostatów. Edytowane 16 Grudnia 2013 przez kulca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 17.12.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) panowie, czyli tak bardziej łopatologicznie, żeby było ciszej, to kolejność ustawienia elementów :czerpnia-wentylator-filtr-wymiennik-nawieworazwyrzutnia-wentylator-wymiennik-filtr-wywiew dobrze? a w takim razie z waszych obserwacji, wymiennik ciepłą stroną do dołu czy do góry ? i tacka po stronie? Edytowane 17 Grudnia 2013 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 17.12.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 panowie czyli tak bardziej łopatologicznie, żeby było ciszej, to kolejność ustawienia elementów : czerpnia-wentylator-filtr-wymiennik-nawiew oraz wyrzutnia-wentylator-wymiennik-filtr-wywiew dobrze? U mnie ten system się sprawdza a w takim razie z waszych obserwacji, wymiennik ciepłą stroną do dołu czy do góry ? i tacka po stronie? Ja mam ciepłą na górze, i w zeszłym roku dość mocno wymiennik zamarzał, jak nabiorę chęci przerobię aby ciepła była na dole, zobaczymy. Tackę obecnie mam tylko po stronie wylotu zużytego powietrza, w komorze obok nie zaobserwowałem skroplin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frolek 17.12.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 filtr przed wentylatorem czerpnia-wentylator-filtr-wymiennik-nawiew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 17.12.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 filtr przed wentylatorem Tak, nie wychwyciłem tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts