Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

Nie wiem jak program heatexa liczy sprawność ale dwa wymienniki krzyżowe ustawione szeregowo nie uzyskają 95% sprawności.

Swego czasu były opublikowane w necie wyniki badań producenta ( liczbowe - temperatury i przepływy ) dla dwóch typów wymienników krzyżowych. Na podstawie temperatur można było samemu policzyć sprawność tych wymienników i porównać ze sprawnością przeciwprądowych, oczywiście zachowując ten sam sposób obliczeń. Ten lepszy z krzyżowych miał sprawność tylko około 30%, a gabarytowo był porównywalny z twoim heatexem.

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pozornie - słusznie. :roll:

A tak naprawdę to i czas wymiany strugi ciepła, na ten przykład...A to już średnie prędkości w wymienniku się kłaniają...

Jakby nie patrzał i nie liczył to do dużego domu, dużych przepływów i duzej sprawności to musi to być....duże!

Adam M.

Tak dla sprawności jest ważna i droga i czas, i nie uzyskamy dużej sprawności w nawet dwóch wymiennikach krzyżowych, któtka droga i mało czasu jak dla przepływu 430m3/h. Reasumując te 95% sprawności ze strony heatexa dla duo to chyba jakaś ściema. Mimo że te wymienniki mają małe opory przepływu i niższą cenę trudno jest się na nie zdecydować.

To najprawdziwsza prawda, jeśli chcesz mieć dużą sprawność i małe opory, wymiennik musi być duży.

Ale jaką sprawność osiągnie , tak tylko teoretycznie, wymiennik krzyżowy o wymiarach 2mx2mx2m dla przepływu 300m3/h ? Jest to duży wymiennik o małym przepływie spełniający nasze warunki dla dużej sprawności.

Piszesz"Ale jaką sprawność osiągnie , tak tylko teoretycznie, wymiennik krzyżowy o wymiarach 2mx2mx2m dla przepływu 300m3/h ? Jest to duży wymiennik o małym przepływie spełniający nasze warunki dla dużej sprawności."

Określasz gabaryt zewnętrzny bez określenia powierzchni czynnej w nim umieszczonej. Jaką sprawność? DOWOLNĄ!!!

Wszystko zależy od wykonanej konstrukcji.

Teoretycznie (pomijam celowo realność wykonania) podziel dysponowaną przestrzeń nieskończenie cienkimi przeponami na 100000 równoległych warstewek o bardzo małej grubości. Dostaniesz powierzchnię 40 arów przez którą musisz przepchnąć te 2-3kW (w szczycie).

Praktyczna sprawność tej nierealizowalnej praktycznie konstrukcji byłaby równa 100%

Adam M.

Rozważałem sobie rozkład temperatur w wymienniku krzyżowym, punkt po punkcie dla wymiennika wykonanego z płyt warstwowych ( dla lepszego zobrazowania ) z tworzywa, spotyka się takie wymienniki, gdzie jedna sczelina składa się z szeregu kanlików. Symulowałem sobie zmianę temperatury powietrza na każdym pokonanym centymetrze w szczelinie i doszedłem do wniosku że wymiennik krzyżowy zachowuje się tak jak wymiennik współprądowy, ma taką samą maksymalną sprawność, abstrahując od jego wymiarów i materiału z jakiego jest wykonany.

Czy to rozumowanie jest logiczne ?

Nie myślę o realizacji praktycznej w żadnym wypadku, chodzi o zrozumienie i przedstawienie w postaci matematycznej modelu wymiennika krzyżowego, z jaką maksymalną sprawnością może pracować. Jęśli zgadzasz się ze mną że ten tok myślenia jest poprawny, zgodzisz się również że maksymalna sprawność dla wymiennika krzyżowego jest taka sama jak dla współprądowego ( współbieżnego ) czyli wynosi 50%, nawet przy bardzo dużym wymienniku.

Nie

Tu jest problem.

Jak zapuścisz spokojne 100W do urządzenia o sprawności 50% dla 1000W to dostaniesz w tym szczególnym przypadku sprawność prawie 90%.

Kwestia warunków brzegowych.

Tam wcale nie ma zależności liniowych.

Adam M.

msobanie tak masz rację w Twoją obudowę zmieści się dużo wymienników krzyżowych lecz każda para kosztuje 1500zł.

Tak od dawna wiele osób zwraca uwagę na większy opór jaki stawiają wymienniki przeciwprądowe dla swoich maksymalnych wydajności, lecz dla przepływu 150m3/h opory spadają do 70 czy 80 Pa a większą część czasu wymiennik będzie pracował z taką wydajnością.

Wiadomo że o sprawności wymiennika decyduje długość drogi jaką pokona w nim powietrze, więc by ta droga była podobna dla jednego wymiennika siwickiego musisz zastosować prawie cztery wymienniki krzyżowe heatexa.

Z tymi czterema to gruba przesada.

Dwa wystarczą.

Zauważmy, że co prawda im mniejszy przepływ tym sprawność jest większa ale za to mniejszy odzysk mocy.

A nie zapominajmy o tym, że w tej zabawie chodzi o optymalny odzysk mocy właśnie a nie o super sprawność.

Zatem siwicki może i jest bardziej sprawny, ale cały zysk z tej sprawności traci się na wentylatorach, które muszą pokonać znacznie większe opory a więc którym trzeba dać więcej papu.

Dodatkowo łatwo zauważyć nie chodzi tu o to by powoli się dusić, lecz komfortowo mieszkać a do tego super małe przepływy się nie nadają.

No chyba, że ktoś nie ma żony, ma chałupę 200 metrową, ale cały czas przebywa w jednym pokoju.

I jeszcze jeden drobiazg:

Skoro przy 150 m^3/h siwicki ma opory 70-80Pa oraz opory są proporcjonalne do kwadratu prędkości to przy 300 m^3/h ma jakieś 4*70=280 - 320=4*80 Pa

A podobno miał mieć "tylko" 200Pa

A przy 430 m^3/h znowu "tylko" 8*70=560-8*80=640 Pa.

Uff i dlatego właśnie siwicki to dla mnie niewypał.

:D

Ale skoro nasze urządzenie będzie pracować 99% czasu z wydajnością 150m3/h to czemu tak potępiamy siwickiego ?

Przecież te pół godziny raz na miesiąc kiedy to podkręcimy EBMy na maxa bo np: przypalimy bigos nic nie znaczą.

Przełkniemy wtedy te 200Pa oporu.

Moim skromszym zdaniem jesli ktoś nie chce (nie może) bawić się w wykonanie samodzielne to spokojnie może kupic siwickiego

No to może jeszcze jedna zagadka:

Uruchamiamy program heatexa.

Patrzymy na opory dla H0300/2.2/A przy wydajności 300 m^3/h.

Wychodzą opory 38Pa

Teraz ten sam wymiennik ale dla 600 m^3/h

i opory mamy 84Pa

Opory powinny być proporcjonalne do kwadratu prędkości więc powinny wzrosnąć 4 krotnie a tu są jakby liniowe,

No chyba, że czegoś nie doczytałem.

:oops:

orko, jak ktoś ma taką chałupę nie może instalować wymiennika na 300m3/h. Proste.

Adamie więc dla wymiennika krzyżowego o rozsądnych wymiarach i rozsądnym przepływie to rozumowanie jest słuszne, to w takim razie ile wymienników trzeba połączyć szeregowo by mieć zadowalający odzysk ciepła ( przy małuch oporach ) ? I chyba do obliczeń nie możemy stosować programu heatexa bo widać ma jakieś nieścisłości. :roll:

Tak naprawdę to wystarczy mi 180 m^3/h, więc może nawet siwickiego moje wentylatorki by pociągnęły, tyle że chciałbym trochę podłubać a obawiam się że taki przeciwprądowiec jaki konstruuje Adam może przerosnąć moje możliwości warsztatowe.

A tak przy okazji:

Jezier jak tam opory Twojego wymiennika bartosza?

I jeszcze drobiazg:

Przy 80% sprawności z 20C odzyskamy 16 o ile do wymiennika wpuścimy powietrze przez GWC, czyli 0C na wejściu do wymiennika.

Potrzeba 90% sprawności aby uzyskać ten sam efekt bez GWC przy -20C na zewnątrz.

Czyli wniosek jeden GWC jest niezbędne.

:)

Jeśli chodzi o sprawność wymiennika krzyżowego czy przeciwprądowego to sama różnica temperatur i prędkości powietrza chyba nie wystarczą.

Myślę, że trzeba by też uwzględnić ciepło uwalniane podczas skraplania się wody.

Jeśli powietrze jest suche to musimy dostarczyć jakiejś energi, że je nawilżyć, stąd ta energia musi być uwolniona podczas skraplania.

Czy to czasem nie jest podobnie jak przy kondensacji na mniejszą skalę rzecz jasna?

Co o tym myślicie?

:o

Wydaje mi się że powodem naszej bytności na tym forum, jest nie chęć udowodnienia sobie i światu że potrafimy zrobić wszystko od podstaw lecz potrzeba zbudowania dobrego i wydajnego systemu wentylacji z odzyskiem ciepła nie za kilkanaście tysięcy zł jak proponują nam fachowcy lecz za kilka. Więc dla naszych potrzeb wystarczy wybrać gotowe najlepsze elementy ( pod względem parametrów i ceny ) dostępne na rynku, pospinać je razem i niech to wszystko pięknie dla nas pracuje, lepiej i taniej niż wykonają to dla nas firmy instalacyjne, wentylacyjne czy inne. A zaoszczędzoną kasę i czas zmarnuję na własne przyjemności. Taki mam plan. :wink:

Wydaje mi się że powodem naszej bytności na tym forum, jest nie chęć udowodnienia sobie i światu że potrafimy zrobić wszystko od podstaw lecz potrzeba zbudowania dobrego i wydajnego systemu wentylacji z odzyskiem ciepła nie za kilkanaście tysięcy zł jak proponują nam fachowcy lecz za kilka. Więc dla naszych potrzeb wystarczy wybrać gotowe najlepsze elementy ( pod względem parametrów i ceny ) dostępne na rynku, pospinać je razem i niech to wszystko pięknie dla nas pracuje, lepiej i taniej niż wykonają to dla nas firmy instalacyjne, wentylacyjne czy inne. A zaoszczędzoną kasę i czas zmarnuję na własne przyjemności. Taki mam plan. :wink: