drapek 25.08.2014 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 (edytowane) Jako że to mój pierwszy post na forum witam serdecznie wszystkich interesujących się tematem rekuperacji;)Przegarnąłem ponad połowę wątku ale nie znalazłem konkretnych informacji odnośnie wymiennika z polipropylenu kanalikowego, więc oznajmiam że takowy zbudowałem:- przeciwprądowiec z 60 warstw 3mm PP - długość 1,4m szerokość 0,33m.- jako przekładki użyłem 2mm spienionego PVC ciętego na paski o szerokości 1cm - klejone na klej do szyb samochodowych. - całość wzmocniłem żywicą i matą szklaną.Na razie temat reku stoi gdyż mam inne prace na budowie ale będę pisał na bieżąco jak się sprawy mają. Czy ktoś ma wymiennik z tworzywa u siebie - jeśli tak to jak się sprawdza? Edytowane 25 Sierpnia 2014 przez drapek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 25.08.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 możesz fotki jakieś pokazać? wydaje mi się że 3mm to za gruba ścianka będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 26.08.2014 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Zrobię fotki później i wstawię Może źle napisałem - zrobiłem go z kanalikowego polipropylenu o grubości 3mm (wysokość kanalika) - także ścianka jest minimalna - jakieś 0,1 - 0,2mm;) Wyszedł wymiennik o powierzchni wymiany jakieś 48m2 - a więc sporo:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 26.08.2014 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 aa.. to co innego , pochwal się fotkami, ostatnio klingenburg wymiennik plastikowy wykombinował, powinno działać bez problemów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 26.08.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Dodaję fotki skleconego przeze mnie wymiennika - jest spory. Jak dojdzie izolacja to już całkiem będzie kolos;) Mam nadzieję że przez spore przewymiarowanie odwdzięczy się wysoką sprawnością i praktycznie zerowymi oporami;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 26.08.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 No wrażenie robi.. jak ma pracować? przeciwprądowo czy jak? napisz czy kanalikami powietrze będzie leciało a jeśli tak to jak zrealizowałeś wymianę między nimi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 26.08.2014 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Oczywiście ma działać przeciwprądowo;) Kanalikami będzie płynąć jedno powietrze, a pomiędzy płytami kanalikowymi będzie płynąć drugie. Płyty oddzielone są tak jak pisałem wcześniej przekładkami o szerokości 0,8-1cm ze spienionego PVC grubości 2mm (doszły dwie warstwy kleju więc zrobiło się jakieś 2,5-3mm). Tu schemat jak ma płynąć powietrze przez ten wymiennik: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kac-Per 01.09.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 (edytowane) Witam serdecznie forumowiczów. Planuje w domu montaż rekuperatora jednak moja kobieta nie jest przekonana do wentylacji mechanicznej. Czy jest możliwość odwiedzić kogoś w okolicy Poznania kto posiada taką instalacje w domu? Edytowane 1 Września 2014 przez Kac-Per Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 17.09.2014 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Jeśli jest ktoś zainteresowany to chętnie sprzedam sterownik ALRESa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 17.09.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Na co zmieniłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 17.09.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Teraz kończe program w Mitsubishi Alpha ale tu PWM niestety nie wyrabia i wentylator rozpędza się i zwalnia więc mam zaprogramowane 3 wyjścia z rożnymi napięciami (3,5; 6,5 i 10 V) , tymi wyjściami sterują programatory tygodniowe+ przełacznik na sterowanie ręczne potencjometrem.ALRES słabo sobie radzi z gwc glikolowym (sterowaniem pompą), a jak mam pisac program do glikolowego osobno to wygodniej jest mieć kombajn.Jedynie czego na mitsubishi nie mogę zrobic to podpiąc wszystkich temperatur (ograniczenia) ale do sterowania wystarczą mi 2 a do reszty kupie termometr 4 kanałowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j_saw 18.09.2014 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 .....ALRES słabo sobie radzi z gwc glikolowym (sterowaniem pompą).... Możesz to rozwinąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 18.09.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Możesz to rozwinąć? W przypadku GWC glikolowego powietrze cały czas płynie jedna drogą, a alres w algorytmie porównuje temperaturę czerpni zewnętrznej i temperature czerpni GWC jeśli temperatury są równe to algorytm nie pozwala mu uruchomić przepustnicy( czyli w moim przypadku pompy. W przypadku gdy pompa nie pracuje gwc glikolowe nie będzie nic schładzać, a pompa nie pracuje bo temperatury sa równe i koło sie zamyka. W moim sterowniku jeśli temperatura powietrza ma powyżej 20C to uruchamia pompe i jeśli pompa pracuje to porównuje temperatury przed i po (5 min po starcie pompy) itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j_saw 19.09.2014 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 ........ No właśnie nie znasz dokładnie algorytmu. Algorytm sterowania przepustnicy jest dwustanowy i jak każda tego typu procedura ma tzw. strefę nieczułości, która nie pozwala "klepać non-stop bez sensu" przekaźnikiem w przypadku równych temperatur. Jak piszesz "....jeśli temperatury są równe to algorytm nie pozwala mu uruchomić przepustnicy...." jest poprawną sytuacją. Po co ma pracować dodatkowo pompa (zużywać energię) skoro takie same parametry można osiągnąć bez tego??? Aby taki stan nie trwał "wiecznie" mimo wszystko sterownik co kilkadziesiąt minut wymusza przełączenie zasilania na wymiennik glikolowy aby sprawdzić czy złoże jest już zregenerowane. Skoro w Twoim wypadku takie przełączenie i pomiar temperatur należy wykonywać co 5 minut to raczej świadczy o marnej pojemności cieplnej GWC, a nie "nie radzeniem sobie sterownika z........" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 19.09.2014 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 No właśnie nie znasz dokładnie algorytmu. Algorytm sterowania przepustnicy jest dwustanowy i jak każda tego typu procedura ma tzw. strefę nieczułości, która nie pozwala "klepać non-stop bez sensu" przekaźnikiem w przypadku równych temperatur. Jak piszesz "....jeśli temperatury są równe to algorytm nie pozwala mu uruchomić przepustnicy...." jest poprawną sytuacją. Po co ma pracować dodatkowo pompa (zużywać energię) skoro takie same parametry można osiągnąć bez tego??? Aby taki stan nie trwał "wiecznie" mimo wszystko sterownik co kilkadziesiąt minut wymusza przełączenie zasilania na wymiennik glikolowy aby sprawdzić czy złoże jest już zregenerowane. Skoro w Twoim wypadku takie przełączenie i pomiar temperatur należy wykonywać co 5 minut to raczej świadczy o marnej pojemności cieplnej GWC, a nie "nie radzeniem sobie sterownika z........" Kolego, Po pierwsze to czytaj ze zrozumieniem - Uruchamiam pompe jeśli warunki Tpowietrza jest powyżej 20C i po 5 minutach rozpoczyna porównywanie temperatur (po 5 minutach GWC osiąga parametry - pompa musi wymienić wodę w wymienniku ok. 5 litrów i 20 metrów rury fi 20 która jest w ścianach i podłodze). Odnośnie algorytmu to bez wnikania w szczegóły to widocznie w moim specyficznym przypadku działa on nie satysfakcjonująco więc stworzyłem taki który działa dobrze a ten sterownik chce sprzedać i nie twierdze że jest to zły sterownik tylko ja potrzebuje inny (jak mawia staropolskie przysłowie "jeszcze sie taki nie narodził, który by wszystkim dogodził"). Ja zrobiłem swoje sterowanie i jestem z jego działania zadowolony, jeśli mam jakąs potrzebę to jestem w stanie sobie to dorobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 30.09.2014 01:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Kolego, Uruchamiam pompe jeśli warunki Tpowietrza jest powyżej .... A to nie wystarczy zamiast czujnika temperatury w GWC podłączyć rezystor odpowiadający zadanej temperaturze, np. 0'C? W ten sposób, gdy temp. w czerpni spadnie poniżej np. -10'C Alres porówna temp. z tym rezystorem 0'C i włączy przepustnicę (tzn. pompę). Gdy temperatura na czerpni wzrośnie powyżej tej wartości rezystora sterownik wyłączy pompę (tzn. przepustnicę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kac-Per 06.10.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Witam serdecznie forumowiczów. Planuje w domu montaż rekuperatora jednak moja kobieta nie jest przekonana do wentylacji mechanicznej. Czy jest możliwość odwiedzić kogoś w okolicy Poznania kto posiada taką instalacje w domu? Ponawiam pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.10.2014 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Dziwi Cię brak odzewu...Bardzo wielu, z okolicy, którzy mają taką instalację już tu nie bywa, bo zarabiają na spłatę rat a ... wybudowali i zapomnieli o forum.Ci co budują - jeszcze z tym nie mieszkają i nie bardzo jest co oglądać jak dom nie zasiedlony.Cierpliwości.Zajrzy ktoś ze "starych" to się może odezwie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 15.11.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 witamsam przymierzyam sie do budowy reku i mam pytanie czy te ebmy co je kupowaliscie sa nadal najlepsze/najkorzystniejsze cenowo, czy moze lepsze bylyby te nowsze radiCal?no i gdzie kupic ?czy nadal jedyna droga u producenta, czy tez moze sa jakies sklepy internetowe gdzie by to mozna bylo jakos w cywilizowany sposob zapupic? sorry ze pytam, pregladnalem caly watek, ale nie zauwazylem, zeby Adam podal jakies wyniki dla swojego reku- straty cisnienia, temperatury, wilgotnosci, pobor mocy.ja rozwazam budowe albo czegos takiego jak adam, albo 4 kostki krzyzowca w przeciwpradzie. jak z ta blacha 0,1 mm? mozna ja gdzies kupic?mnie interesowalaby najlepiej nierdzewka watek jakby przycichl-moze to skutek tego ze oferta reku gotowcow bardzo bogata (chociaz w dalszym ciagu stosunek jakosci do ceny slaby) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 15.11.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 myślę że chodzi też o to że sam wymmiennik do noeduzego domku to koszt około 800zł albo i mniej.. jak masz dużo czasu i dostęp bo taniej blachy, narzędzia itp. to możesz się bawić.. poza tym jak sam zauważyłeś w warunkach domowych ciężko to opomiarować a producent ma wieksze mozliwości.. chyba większość robi jak ja - czyli kupuje wymiennik, wentylatory i dorabia obudowę i sterowanie.. mnie to wyniosło około 1/3 ceny fabrycznego rekuperatora.. a jak Ci się nie spieszy to poszperaj na allegro - ja kupiłem male (15cm) EBMy z demontażu z firmy recyklingowej za 85zł.. używane, mają jakieś 10-15 lat a chodzą jak nowe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts