Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Na stronce Dospela widać to jako system TWIX.

Wygląda na to, ze zaadaptowali GWCwodny1. Ciekawe jak.

Jakby ktoś z Was bywał na tej Budmie (mam dość daleko do Poznania) to weźcie jaką kartkę, bo ciekaw jestem. (Myślę, że nie ja jeden :lol: )

Pozdrawiam Adam M.

z tego co ja widze to na stronie Dospela nie ma wlasnie tego systemu bo twix to polaczenie kominka z DGP i rekuperatora a tego co widzialem na targach to nie maja na stronie a na targach nie mieli zadnych folderow (podobno sie skonczyly) tylko info za szybka i goscia ktory opowiadal ze to gwc dziala tak jak pc tylko troche inaczej i nic wiecej nie chcial powiedizec ale moze jutro jakby ktos byl to beda mieli foldery

Trzeba go było skierować tu do nas na forum na szkolenie, to by się bardziej gadatliwy zrobił! :lol: :lol: :lol:

Poczytałby sobie i wiedział co i po co sprzedaje! :lol:

A na stronie Dospela już jest. Właśnie sobie oglądałem. Rysuneczek tak a treści nie. Pewnie jeszcze nie zassali z forum! :lol:

Adam M.

Witam,

Widze sporo sie dzialo pod moja"nieobecnosc".

Mysle ze kazdy powinien zaczac od zdefiniowania czego mu potrzeba, okreslenia wymagan i ograniczen, w tym finansowych.

Ja postawilem tak:

1. 1 wymiana na godzine, czyli 430 m3/h

2. Przy tej wymianie chce miec 95% sprawnosci

3. Przy tej wymianie chce miec nie wiecej jak 100 Pa oporow.

4. Cena do 2 tys (bo tyle szacowal Adam dla wymiennika przeciwpradowego z mosiadzu).

System duo krzyzowy oparty na Heatex'ie spelnia te wymogi (wg. Heatexa).

Mowilem, sprawdze i podam.

Jak dziala krzyzowy? Zasade znam, pojedynczy krzyzowy (dobrze dobrany) dla nominalnie przewidzianego przeplywu daje ok. 70% sprawnosci.

Poste wyliczenie dajem mi 70% + 70%*(0.3 - to co zostalo) = 0,91%.

Bardzo mozliwe ze nie osiagne 95%. Jak osiagne 90 % przy max wydatku to bede zadowolony. Mysle ze bedzie to dobry wybor.

Obiecuje ze podam wyniki (po to te termometry).

W heatexie wymiana ciepla wydaje sie byc mocno skomplikowana, podobno dzialaja jakies turbulencje, ponizej pewnej predkosci (u mnie przy wydatku ponizej 150 m3/h) sprawnosc spada (nie pamietam o ile), podobno dlatego, ze przeplyw robi sie laminarny, tworzy sie warstwa przyscienna co pogarsza warunki wymiany ciepla (srodek strugi nie dotknie scianek).

Nie dyskutujmy o teorii, beda wyniki to wnioski same sie nasuna.

Pozdrawiam

Mirek

Cena około 3000 netto.

Więc pozostaje robić według danych Adama.

A kto woli siwickeigo to proszę bardzo, ale do najlepszego komponentu to mu daleko.

To za jednego bartosza można mieć 4.88 wymiennika heatexa, 2 wymienniki siwickiego lub 40,6 wymienników krzyżowych kossa :o bo podobno sztuka kosztuje go 90zł. Ciekawe :-?

msobanie, tak jak pisałeś, uruchom swoją instalacje, opomiaruj, zmierz, obecnie twoje wyniki obliczeń i porównań opierają się na nie do końca rzetelnym programie heatexa ( jak bardzo, sam to zweryfikujesz w praktyce )

Tak masz rację , mały opór przepływu + duża sprawność + wydajność = wyższa cena.

Tego nikt nie ukrywa i tego nijak nie przeskoczysz. Cieszę się że zgadzamy się w tej kwestii :D

I w ten sposób dochodzimy wspólnie, po raz kolejny do wniosku, że jak ma być dobre to musi być duże tu liczy się rozmiar :lol: a miniaturyzacja jest dobra w elektronice. Tę zasadę od dwóch lat próbuje w nas wpoić Adam. Dzięki Ci za to. :D

Ponowie pytanie.

Czy kanały (te 3-4mm x szerokośc wymiannika) dzielimy jeszcze wzdłóż na wąskie paski czy nie ??

Adam na Twoich fotkach widać że tego nie stosujesz.

Na pewno byłoby to wielce kłopotliwe ale chodzi tylko o to czy sprawność wymiennika wtedy wzrośnie ??

I czy opory wzrosną ??

Opory, oczywiście wzrosną. Waga i koszt też. Wzrośnie stopień komplikacji konstrukcji i trudności wykonania.

Dlaczego przez ten zabieg miałaby wzrosnąć sprawność? Wielkości przepony przecież nie zmieniasz w ten sposób. Ułatwienie wnikania ciepła? Po co, jak to mosiądz i do tego 0.1mm. Jak folia.

Turbulencje? Ale to opory a tu jest konstrukcja taka, że te 3mm szczeliny grzane/chłodzone jest obustronnie co daje po 1,5mm filmu dobrze przyklejonego do tej blachy lepkością powietrza (jest! :lol: , mierzalna! :lol: ).

Pozdrawiam Adam M.