adam_mk 25.01.2007 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Właśnie wystartowały EBMy. Polecą DHLem. Zainteresowani mogą zacząć wypatrywać w ciągu 24godzin od teraz.(Informacja od Papsta).Ci od R3G220 muszą trochę poczekać, tak jak ustaliliśmy. Potwierdzono, że będą na pewno, tylko później.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 25.01.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 lepiej zapytajcie moderatora forum o aktualne IP z ktorego pisze Adam bo to prawdpodobonie juz Ameryka Poludniowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.01.2007 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Kanary są tu blisko. Z lewej strony Afryki i dlatego tanio. Potem skoczę chyba na Tokelau do mojego banku... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilias 25.01.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Ponowie pytanie. Czy kanały (te 3-4mm x szerokośc wymiannika) dzielimy jeszcze wzdłóż na wąskie paski czy nie ?? Adam na Twoich fotkach widać że tego nie stosujesz. Na pewno byłoby to wielce kłopotliwe ale chodzi tylko o to czy sprawność wymiennika wtedy wzrośnie ?? I czy opory wzrosną ?? podobno dlatego, ze przeplyw robi sie laminarny, tworzy sie warstwa przyscienna co pogarsza warunki wymiany ciepla (srodek strugi nie dotknie scianek). w/g heatexa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.01.2007 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 "(srodek strugi nie dotknie scianek). w/g heatexa" Tak. W heatexie! Każda liszka swój ogonek chwali, ale to wiesz przecież... Mają napisać, że można lepiej, ale im nie wychodzi, czy że tak, jak robią to jest lepiej? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 25.01.2007 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 w Dospelu tez w szparach widac ze sa podzielone dodatkowo harmonijka ale to sa wymienniki krzyzowe z tego co pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 25.01.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Tak jak obiecałem poszedłem na stoisko Dospela. Jak kogoś interesuje to kilka zdań o tym co usłyszałem. Niestety oferty, cennika ani nic nie dostałem. Ale zostawiłem wizytówkę, podałem kubaturę i czekam na ofertę. Zwiad był dwustronny, od frontu ojciec pytający "Panie a co to" ja od tyłu zadający ciut bardziej nieprzyjemne pytania Rzeczywiście wygląda to jak gwc wodne 1 i podłączane do reku. Jakbym czytał Twój opis Adamie . Glikol w rurach, wymiennik, pompka obiegowa. Niestety nie usłyszałem co jest w "puszczce" pomimo pytań jak to ma ogrzewać, co to za wymiennik. Ma to czujnik który wyłączy pompkę obiegową jakby parametry byłe nie takie (zimą za zimne latem za ciepłe). Co ciekawe, powiedziałem, że mam piasek na działce i było ok. Dla mojego domu o kubaturze rzeczywistej ok 450m3 powierzchnia potrzebna to bodajże 60m2 ale z założenia nie będzie działało 24h Na wystawce do tego stał reku o symbolu 300 E coś tam i z nagrzewnicami wodnymi. Wygląda fajnie ale coś zbyt skomplikowane się robi. Puszka z wymiennikiem i pompami miała jakieś dodatkowe króćce jak zrozumiałem do czego z c.o. ale też nie dostałęm info do czego dokładnie. Aha ojciec otrzymał informację, że na dom, koszt reku, gwc + rury to wyjdzie prawie 20k : reku z kanałami ponad 9k i drugie tyle GWC. Właśnie z rozrzewnieniem patrzę na mój rysunek żwirowca i szkice schematu wentylacji z obliczeniami Jak dostane ofertę to podzielę się spostrzeżeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.01.2007 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Harmonijka po to, żeby się blachy nie kleiły i nie zamknęły kanałow. Do tego ideologia, że tak trzeba. To "martwa powierzchnia" ale jak pięknie brzmi, że aż 60m2 wsadziliAdam M.[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 25.01.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 msobanie, tak jak pisałeś, uruchom swoją instalacje, opomiaruj, zmierz, obecnie twoje wyniki obliczeń i porównań opierają się na nie do końca rzetelnym programie heatexa ( jak bardzo, sam to zweryfikujesz w praktyce ) Witam, Juz niedlugo bede mial ku temu okazje. Przyjada wentylatory (tylko te Kanary!!), przyjedzie presostat nastawiany na "kreciola" ze skala. Bede widzial przy jakich oporach (przed vs. za wymiennikiem) presostat wylaczy wentylator (docelowo presostat ma wylaczac wentylator nawiewu przy zbyt duzych oporach - po zaszronieniu wymiennika). Pokombinuje, popatrze i dam znac. Jak opory beda zdecydowanie za duze to zloze reklamacje do Heatex'a! Pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilias 25.01.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Opory oporami, reklamuj jak nie osiągniesz 80% sprawności przy 430m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 25.01.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Witam,Spoko Willas, sprawdzenie sprawnosci "w cenie'.Sam jestem ciekawy.Ty pomierz tez u siebie.Jeszcze kilku z nas zrobi reku i bedziemy wiedzieli co jest najlepsze.Nastepni pojda juz przetartym szlakiem.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 26.01.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Czekam na ten przetarty szlak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 26.01.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 A co do Dospela to interesuje mnie tylko reku, GWC zrobię sobie rurowe bo mam 2,5 ha. Domek ma mieć około 120 m2 czyli w przybliżeniu jakieś 300 m3a reku o symbolu 120 economic mogę kupić poniżej 2000 netto i sprzedać sam sobie z 7% vat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 26.01.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Tylko czy warto? Jak na przeciwprądowy to cusik to małe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 26.01.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 a jakakolwiek specyfikacje tego produktu mozna zobaczyc z czystej ciekawosci ?Na stronie Dospela nieznalazlem nic poza teletubisiowymi klimatami - ale moze wlazlem w zly dział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 26.01.2007 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Też niestety do niczego nie dotarłem. We wtorek ma do mnie przyjechać przedstawiciel Dospela z ofertą więc będę miał więcej informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilias 26.01.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Tylko czy warto? Jak na przeciwprądowy to cusik to małe... Bo to na 120m3/h max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 26.01.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 A co do Dospela to interesuje mnie tylko reku, GWC zrobię sobie rurowe bo mam 2,5 ha. Domek ma mieć około 120 m2 czyli w przybliżeniu jakieś 300 m3 a reku o symbolu 120 economic mogę kupić poniżej 2000 netto i sprzedać sam sobie z 7% vat ja mam dospela model economic II z automatyka wiec moge na co nieco odpowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 26.01.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Panowie mam już wentylatorki. Dzięki Adam!!!!!!!!!!! No i teraz zaczyna się jazda będę miał do Was mnóstwo pytań a zwłaszcza do Adama, który rozgryzł już pewnie te wentylatorki na dziesiątą stronę. Te wentylatorki dostałem gołe z inlet ringami ale bez instrukcji podłączenia, ale to dla takich fachowców jacy odwiedzają ten wątek to nie powinien być problem. Proszę o cierpliwość bo praca z wentylatorkami to będzie mój pierwszy raz. Proszę się ze mnie nie śmiać. Kiedyś musi być ten pierwszy raz. Najpierw obudowa, to jakoś zrobię. Jednocześnie chciałbym uruchomić chociaż jeden wentylatorek. Potrzebny będzie potencjometr do 10V tyle wiem. Może macie jakiś szczególny model na myśli? Te trzy druciki to jak sądzę do sieci 220V a te cztery do sterowania czyli do potencjometru. Tak sądzę. Druciki mają różne kolory i teraz pytanie który do czego. Bardzo nie chciałbym go spalić przy pierwszym uruchomieniu. Adam próbuję rozgryźć Twój skan ze strony 6. Mógłbyś go troszku opisać tak łopatologicznie dla ludzi spoza branży np ja jestem matematykiem, więc schematy elektroniczne to dla mnie czarna magia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 26.01.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 A co do Dospela to interesuje mnie tylko reku, GWC zrobię sobie rurowe bo mam 2,5 ha. Domek ma mieć około 120 m2 czyli w przybliżeniu jakieś 300 m3 a reku o symbolu 120 economic mogę kupić poniżej 2000 netto i sprzedać sam sobie z 7% vat ja mam dospela model economic II z automatyka wiec moge na co nieco odpowiedzieć Powiedz wiec cos na jego temat. Jak to chodzi u Ciebie i jakie ma parametry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts