Barth3z 23.10.2015 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 To wystarczą Ci te 24V. Tylko sprawdź, czy nie będą za głośne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 25.10.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Barth3z te tanie wentylatory z allegro to ktore sa? Ty jakies zdaje sie kupowales do prob? Co z Twoich testow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.10.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Tak, z allegro, ale coś ich nie widzę. Odnośnie testów, to cały czas pracuje 1 sztuka nawiewając powietrze z GWC. Wentylator jest założony na czerpni (na zewnątrz) i póki co działa bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tarasow 29.10.2015 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Witam Aktualna sytuacja: Wymiennik Klingenburg PET 25/350, wentylatory AC ebm R3G133. Obudowy z XPS(osobno wymiennik i osobno wentyle) na poddaszu nieużytkowym- aktualnie ocieplam 15cm między krokwie. Z czerpni 5m fi 150 niezaizolowany jeszcze. Nawiew też nie w całości zaizolowany( chyba będę dokładał kanał żeby zwiększyć opór, bo do sypialni(poddasze) idzie tyle samo (prędkość z przyłożoną tubą) co do salonu na parterze. Instalacja na trójnikach Domek ok 75mkw. 3nawiewy( 2sypialnie na poddaszu i salon na parterze) 3wywiewy (łazienka- poddasze, wc i kuchnia(okap)- parter) poddasze nieużytkowe ok 20mkw - skosy ok 35' pochylenia- po ociepleniu tez dodam nawiew i wywiew. Odczyt ze skrzyni rekuperatora(ds18b20 w króćcach 150mm) przy max. obrotach: czerpnia: 5,8 nawiew: 17,0 wywiew: 20,3 wyrzutnia: 8,8 przy obrotach na pół gwizdka: czerpnia: 6,0 nawiew: 16,8 wywiew: 20,1 wyrzutnia: 8,6 przy min. obrotach: czerpnia: 6,7 nawiew: 16,1 wywiew: 19,2 wyrzutnia: 8,3 W jaki sposób zmierzyć w miarę rzetelnie przepływ? na czerpni z tubą z fi 75mm jest 13m/s a bez tuby na przewodzie 150mm 4,3m/s Więc odpowiednio 206 i 273m3/h DUŻA rozbieżność... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 29.10.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 (edytowane) A ja wentyle to chyba dam w kolankach pcv nawet wchodzą na wcisk ale dodatkowo przytwierdzę wkrętami.I zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą czy ma znaczenie czy wentyle pchają czy wyciągają przez wymiennik i czy może jeden pchac a drugi na przykład ciągnąc przez wymiennik. Edytowane 29 Października 2015 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 29.10.2015 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Tak, z allegro, ale coś ich nie widzę. Odnośnie testów, to cały czas pracuje 1 sztuka nawiewając powietrze z GWC. Wentylator jest założony na czerpni (na zewnątrz) i póki co działa bez problemów. Są dostępne. tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graje 30.10.2015 04:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 A ja wentyle to chyba dam w kolankach pcv nawet wchodzą na wcisk ale dodatkowo przytwierdzę wkrętami.I zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą czy ma znaczenie czy wentyle pchają czy wyciągają przez wymiennik i czy może jeden pchac a drugi na przykład ciągnąc przez wymiennik. nie wiem dokładnie, jakie masz wentylatory, ale sprawdź w DTR.ce, czy nie potrzebują trochę miejsca, aby uzyskać większą sprawność. W układzie kiedy jeden pcha, drugi ciągnie, pojawią się większe różnice ciśnieni. w sąsiednich komorach. Łączenie wymiennika z obudową będziesz musiał wykonać bardziej spasowane i szczelne. Do zalet to większe wyciszenie po stronie nawiewu i wywiewu (przy ustawieniu wentyli po stronie czerpni i wyrzutni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.10.2015 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 (edytowane) A ja wentyle to chyba dam w kolankach pcv nawet wchodzą na wcisk ale dodatkowo przytwierdzę wkrętami.I zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą czy ma znaczenie czy wentyle pchają czy wyciągają przez wymiennik i czy może jeden pchac a drugi na przykład ciągnąc przez wymiennik. Kolana daj prostopadle do kanalików wymiennika (układ Tichelmanna). Taki układ stosuje ThesslaGreen w swoich rekuperatorach. EDIT: U mnie wentylator wcisnałem w rurę fi 200 i boki wypełniłem pianą. Warto jednak pomyśleć nad czymś bardziej elastycznym, aby lepiej wytłumić drgania, które przenoszą się na rurę PVC. Edytowane 30 Października 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 30.10.2015 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 (edytowane) Kolana daj prostopadle do kanalików wymiennika (układ Tichelmanna). Taki układ stosuje ThesslaGreen w swoich rekuperatorach. EDIT: U mnie wentylator wcisnałem w rurę fi 200 i boki wypełniłem pianą. Warto jednak pomyśleć nad czymś bardziej elastycznym, aby lepiej wytłumić drgania, które przenoszą się na rurę PVC. Czyli tak aby powietrze było wyrzucane prosto na wymiennik zdjęcie nr 1 Edytowane 30 Października 2015 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 30.10.2015 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 EDIT: U mnie wentylator wcisnałem w rurę fi 200 i boki wypełniłem pianą. Warto jednak pomyśleć nad czymś bardziej elastycznym, aby lepiej wytłumić drgania, które przenoszą się na rurę PVC. Sprobuj piany flexi od soudala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.10.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 (edytowane) Czyli tak aby powietrze było wyrzucane prosto na wymiennik zdjęcie nr 1 Nie. Układ Tichelmanna będzie wtedy, gdy na pierwszym zdjęciu które wkleiłeś kolana dasz od góry obudowy. O tak: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=299654&d=1421600527 Edytowane 30 Października 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.10.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Sprobuj piany flexi od soudala. Dzięki. Nie znałem tego produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 30.10.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 (edytowane) Nie. Układ Tichelmanna będzie wtedy, gdy na pierwszym zdjęciu które wkleiłeś kolana dasz od góry obudowy. O tak: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=299654&d=1421600527 A w tylnej ściance wszystkie nie było by lepiej bo ze zdjęc wynika że dwa krócce sa w tylnej ściance a dwa z przodu. Edytowane 30 Października 2015 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.10.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 A w tylnej ściance wszystkie nie było by lepiej bo ze zdjęc wynika że dwa krócce sa w tylnej ściance a dwa z przodu. Nie mogą być na jednej ściance, bo nie będzie działał układ Tichalmanna. Wpisz sobie te hasło w googla i poczytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 30.10.2015 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 (edytowane) Nie mogą być na jednej ściance, bo nie będzie działał układ Tichalmanna. Wpisz sobie te hasło w googla i poczytaj. Ten układ znam od dawna bo miałem robic gwc w tym układzie pare lat temu ale zrezygnowałem z gwc wogóle ,w przedniej ściance sobie nie wyobrazam krócców, zrobie jak na zdjęciu bo tak mi najbardziej pasuje do instalacji którą juz mam wykonaną z rur sztywnych a jesli będę chciał puscic powietrze w układzie tichalmanna to dorobie sobie kawałki ze styroduru i puszcze powietrze jak będe chciał króciec od wyrzutni tez chciałem dac od spodu ale jest ryzyko że skropliny zaleja wentylator. I jeszcze jedno czy wentylator może byc w dowolnej pozycji czy tylko w pionie lub poziomie. Edytowane 30 Października 2015 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 30.10.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 ile kosztuje taki wymiennik ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tarasow 01.11.2015 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 ile kosztuje taki wymiennik ?? Za mój dałem 96 Euro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 02.11.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Kolana daj prostopadle do kanalików wymiennika (układ Tichelmanna). Taki układ stosuje ThesslaGreen w swoich rekuperatorach. EDIT: U mnie wentylator wcisnałem w rurę fi 200 i boki wypełniłem pianą. Warto jednak pomyśleć nad czymś bardziej elastycznym, aby lepiej wytłumić drgania, które przenoszą się na rurę PVC. Jutro zabieram sie za montaż krócców i wentylatorów i myśle jak w koncu zamontowac te wentyle mam zamiar obciąc te wystającące uszy którymi mocuje się wentylator na stałe i obwinąc paskiem filcu po obwodzie kilka razy i wcisnąc na ciasno do rury pcv ale dodatkowo wkręcił bym z 6 wkrętów w rurę po 3 po obu stronach wentyla aby z czasem przypadkiem sie nie przemieścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 02.11.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Witam Aktualna sytuacja: Wymiennik Klingenburg PET 25/350, wentylatory AC ebm R3G133. Obudowy z XPS(osobno wymiennik i osobno wentyle) przy min. obrotach: czerpnia: 6,7 nawiew: 16,1 wywiew: 19,2 wyrzutnia: 8,3 W jaki sposób zmierzyć w miarę rzetelnie przepływ? na czerpni z tubą z fi 75mm jest 13m/s a bez tuby na przewodzie 150mm 4,3m/s Więc odpowiednio 206 i 273m3/h DUŻA rozbieżność... Pozdrawiam Ta tuba chyba obniża przepływ, bo ma małą średnicę. Zrób tubę na fi 150, albo mierz bezpośrednio w rurze 150mm. Co do temperatur i sprawności, to trochę mała sprawność. Ja mam przewody ocieplone 2,5cm wełny, na nieogrzewanym poddaszu, i różnica nawiew-wywiew to mniej niż 1'C (a mój rekuperator to jakieś arcydzieło techniki nie jest ). Więc może masz jakąś nieszczelność w rekuperatorze albo niezrównoważone przepływy nawiew/wywiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 02.11.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Jutro zabieram sie za montaż krócców i wentylatorów i myśle jak w koncu zamontowac te wentyle mam zamiar obciąc te wystającące uszy którymi mocuje się wentylator na stałe i obwinąc paskiem filcu po obwodzie kilka razy i wcisnąc na ciasno do rury pcv ale dodatkowo wkręcił bym z 6 wkrętów w rurę po 3 po obu stronach wentyla aby z czasem przypadkiem sie nie przemieścił. Wygląda super. Jeszcze tylko odpływy skroplin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts