Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

na których kanałach masz zainstalowane te wentylatory?

Wersja 1 :

wywiew -> filtr -> wymiennik -> wentylator -> wyrzutnia

Wersja 2 :

wywiew -> filtr -> wentylator -> wymiennik -> wyrzutnia

W dokumentacji EBM'ów jest coś takiego jak współczynnik korekcji przepływu, jeżeli wentylator zainstalowany jest w obudowie. Podejrzewam, że "autor" miał na myśli sytuację kiedy za wentylatorem jest jakiś opór. Pod postacią ciasnej skrzynki, w której ciężej "rozrzucić" powietrze, lub wyższe ciśnienie od atmosferycznego, zmniejszy się odpowiednio przepływ.

Nie dam sobie nic obciąć, za tą teorię, ale tak mi się wydaję, że lepiej ciągnąc powietrze przez wymiennik, niż pchać.

Wywiew wersja 1

Nawiew mam , czerpnia wentylator filtr wymiennik

ta opcja jest najcichsza próbowałem równiez opcji gdy oba ciągły ale nic się nie zmieniło,poza tym że głośno jak diabli.

Coś mi przed chwilą zaświtało przeciez w garażu leżą jeszcze 4 wentyle i dwa z nich są słabsze 30w jutro spróbuje założyc na nawiewie

i mam zamiar zrobic ten test z folia w drzwiach jak nie będzie wiatru.

Edytowane przez romano78

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ponieważ sprawnośc by spadła ktoś tu na tym forum testował równiez tą opcjie zreszta producen wymiennika nawet tak zaleca strumien powierrza w kierynku spływu skroplin.

No właśnie zapamiętałem, że lepiej jest jak skropliny spływają na stronę ciepłą. Ale to gdy nie ma GWC. A ja nie mam- chodzi o niezamarzanie, odpływ skroplin na ciepłą stronę, żeby nie wychłodzić na tyle, co by zalodzić wymiennik.

Parę cytatów z przed kilku lat:

Wg mnie lepszym rozwiązaniem jest, gdy powietrze usuwane jest z dołu do góry reku. Skropliny wtedy mają szanse spłynąć grawitacyjnie, bo będą podążać w kierunku wyższych temperatur.

Rick

herakles

11-12-2013, 09:22

Źle to narysowałeś. Prądy powinny iść przez wymiennik przeciwnie względem siebie, a skropliny płynąć w kierunku przeciwnym niż wlot zimnego powietrza. Pomijając fizykę to można to wytłumaczyć sobie tak "na chłopski rozum". Przy takim układzie i dość wydajnym wymienniku masz szansę na wlocie do pomieszczeń uzyskać taką temperaturę jak na wylocie(w rzeczywistości troszeczkę niższą). Przy takim układzie jaki rysujesz nie masz szans na wysoką temp. bo To ciepłe powietrze na dzień dobry pokaźnie schładzasz zimnym. Jeśli to zrobisz dobrze i podłączysz potem jeszcze GWC to będzie to działać tylko lepiej.

Być może traci się na sprawności troszkę, bo skropliny odbierają ciepło z płyt wymiennika i spływają do kanalizy, ale jaka sprawność będzie przy zamarzniętym wymienniku?

Taki kompromis chyba.

Gdybym miał GWC to robiłbym tak jak Ty,

bo ciepło w skroplinach odda się w całości płynąc po wymienniku,

jednak nadal zastanawiam się nad sensem GWC(glikowlowy) mając domek 90m2. i działkę 100m2 :)

Edytowane przez tarasow

Wywiew wersja 1

Nawiew mam , czerpnia wentylator filtr wymiennik

ta opcja jest najcichsza próbowałem równiez opcji gdy oba ciągły ale nic się nie zmieniło,poza tym że głośno jak diabli.

Coś mi przed chwilą zaświtało przeciez w garażu leżą jeszcze 4 wentyle i dwa z nich są słabsze 30w jutro spróbuje założyc na nawiewie

i mam zamiar zrobic ten test z folia w drzwiach jak nie będzie wiatru.

Zrównoważyć przepływy można też na anemostatach. Zwykle pomaga anemometr i policzenie sumy przepływów albo sprawdzenie w kanałach głównych (wyrzutnia / czerpnia). Bez anemometru to może się udać z folia w drzwiach.

Nie wiem, czy są jakieś branżowe metody sprawdzania szczelności obudowy, ja sprawdzałem na maksymalnych obrotach wentyli przykładając kawałek dymiącego patyczka dookoła.

Ważne, aby wymiennik szczelnie dolegał z obu stron.

Jak to wszystko będzie spełnione to chyba nie ma możliwości, żeby była inna sprawność niż podaje producent wymiennika.

I tobie on działa ? bo ja dziś podłączyłem 5 minut pochodził i się sfajczył a najlepsze że jak go zamawiałem to nie wiedziałem a raczej nie zauważyłem że wybrałem opcje dla początkujących elektroników czyli do poskładania jeszcze musiałem jeżdzic i szukac elektronika żeby go poskładał

Działa cały czas. Coś Ci pewnei elektronik sknocił, albo go po prostu przegrzałeś. Dokręciłeś jakikolwiek radiator ?

Zrównoważyć przepływy można też na anemostatach. Zwykle pomaga anemometr i policzenie sumy przepływów albo sprawdzenie w kanałach głównych (wyrzutnia / czerpnia). Bez anemometru to może się udać z folia w drzwiach.

Nie wiem, czy są jakieś branżowe metody sprawdzania szczelności obudowy, ja sprawdzałem na maksymalnych obrotach wentyli przykładając kawałek dymiącego patyczka dookoła.

Ważne, aby wymiennik szczelnie dolegał z obu stron.

Jak to wszystko będzie spełnione to chyba nie ma możliwości, żeby była inna sprawność niż podaje producent wymiennika.

A czy anemometrem zmierzymy tez wywiewy czy mierzy tylko powietrze dmuchające w niego bo lejek już mam zrobiony ,gdzie kiedys czytałem że ktoś sprawdzał prędkościomierzem rowerowym który mierzy pęd powietrza.

Działa cały czas. Coś Ci pewnei elektronik sknocił, albo go po prostu przegrzałeś. Dokręciłeś jakikolwiek radiator ?

Nie radiatora żadnego nie miałem , początkowo chciałem brac inny który miał pociągnąc 150w bez problemu ale w ostatniej chwili się rozmyśliłem bo ten zmieściłby się w puszcze podtynkowej ale widze że to nierealne bo musi miec chłodzenie jeśli uda mi się zrównoważyc instalacje to podłącze bez regulatora a zastostosuje programator czasowy który będzie załączał cyklicznie .

A czy anemometrem zmierzymy tez wywiewy czy mierzy tylko powietrze dmuchające w niego bo lejek już mam zrobiony ,gdzie kiedys czytałem że ktoś sprawdzał prędkościomierzem rowerowym który mierzy pęd powietrza.

Mierzy w jedną i drugą stronę. nie ma znaczenia. miernik zlicza impulsy od wiatraczka i na bazie tego wylicza przepływ.

Edytowane przez Graje

Zrób test "folii" bez wymiany wentyli i powiedz co wyszło.

Wykonałem test folii i stwierdzam że to świetnie działa robiłem kilka prób z różnymi opcjami włączałem i wyłączałem raz nawiew raz wywiew i efekt był po kilkunastu sekundach w końcu udało mi się zrównoważyc instalacjie na tym słabszym wentylatorze na wywiewie miałem nadal nadciśnienie dopiero dołożenie jeszcze jednego filtra na nawiewie zrównoważyło instalacjie ale nadal mam za dużą różnice na wymienniku ok.3stopni,a folia na zrównoważonej instalacji ma wyglądac mniejwięcej tak czyli dołem wciągnięta do środka a górą na zewnątrz .

reku 018.jpg

Edytowane przez romano78

Mi się wydaje, że te 3'C wynikają stąd, że mogą być przedmuchy między nawiewem a wywiewem. Może dołóż jeszcze jedną uszczelkę dookoła

Nie ma takiej możliwości aby byla gdzieś nieszczelność przez klapę przednią widzę że uszczelki są docisniete przy wymienniku tez wczoraj obsilikonowalem i teraz wiem ze nie potrzebnie bo nic sie nie zmienilo chyba sprobuje jeszcze z tym anometrem a roznice mam nawet wieksza przy 3na zewnątrz było 4stopnie

Nie ma takiej możliwości aby byla gdzieś nieszczelność przez klapę przednią widzę że uszczelki są docisniete przy wymienniku tez wczoraj obsilikonowalem i teraz wiem ze nie potrzebnie bo nic sie nie zmienilo chyba sprobuje jeszcze z tym anometrem a roznice mam nawet wieksza przy 3na zewnątrz było 4stopnie

Może po prostu taką masz sprawność na tym wymienniku. Jak przy wyższych temp. na zewnątrz?

U mnie tak:

WP_20151107_005[1].jpg

Skropliny spływają "pod prąd".

Trzeba się jeszcze zastanowić, czy takie ustawienie termometrów jak u Ciebie, jest skuteczne.

Być może w "rogach" przestrzeni nie zachodzi ciągła wymiana tylko powietrze się kłębi i nie oddaje rzeczywistej temperatury strugi.

rekud.jpg

A z czego masz filtry zrobione? Widzę filtr g3(biały)- podobno wystarczy, a u Ciebie jeszcze jest zielona szmata. Może opory za duże i przepływ powietrza jest na tyle mały, że nie jest turbulentny? Bo te wentylki nie mają dużego sprężu.

Edytowane przez tarasow

Może po prostu taką masz sprawność na tym wymienniku. Jak przy wyższych temp. na zewnątrz?

U mnie tak:

[ATTACH=CONFIG]336644[/ATTACH]

Skropliny spływają "pod prąd".

Trzeba się jeszcze zastanowić, czy takie ustawienie termometrów jak u Ciebie, jest skuteczne.

Być może w "rogach" przestrzeni nie zachodzi ciągła wymiana tylko powietrze się kłębi i nie oddaje rzeczywistej temperatury strugi.

[ATTACH=CONFIG]336648[/ATTACH]

A z czego masz filtry zrobione? Widzę filtr g3(biały)- podobno wystarczy, a u Ciebie jeszcze jest zielona szmata. Może opory za duże i przepływ powietrza jest na tyle mały, że nie jest turbulentny? Bo te wentylki nie mają dużego sprężu.

Rura nawiewna za wymiennikiem też jest chłodniejsza z anemostatu też leci to co na termometrze i dobrze dmucha mysle jeszcze dorobic jakies wstawki z pcv ktorym obkleilem obudowe aby puscic powietrze na wymiennik w ukladzie tichalmana bo moze nie wykorzystany jest caly wymiennik

Nie wiem, jaki to ma wpływ, ja zrobiłem wlot i wylot po przekątnej: wlot wywiewu przy pokrywie, wylot do czerpni w głębi obudowy, a nawiew odwrotnie, to znaczy rura wlotowa nawiewu po jednej stronie obudowy, a wylotowa po drugiej. Tak, żeby się strugi powietrza rozciągały na całą szerokość wymiennika i jakby krzyżowały centralnie w wymienniku.

Tu pokazane:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?57886-Rekuperator-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony/page235

Czyli to się chyba nazywa układ Tichelmanna

Edytowane przez maciejzi

Nie wiem, jaki to ma wpływ, ja zrobiłem wlot i wylot po przekątnej: wlot wywiewu przy pokrywie, wylot do czerpni w głębi obudowy, a nawiew odwrotnie, to znaczy rura wlotowa nawiewu po jednej stronie obudowy, a wylotowa po drugiej. Tak, żeby się strugi powietrza rozciągały na całą szerokość wymiennika i jakby krzyżowały centralnie w wymienniku.

Tu pokazane:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?57886-Rekuperator-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony/page235

Czyli to się chyba nazywa układ Tichelmanna

Tak mniej więcej