msobanie 26.01.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Witam,Adam, dajesz na katownikach?Ja wybywam na urlop, wiec dalsze kroki za jakies 2 tyg niestety.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.01.2007 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 cholera wie, czy nie wyrysuję i nie palnę laserem z nierdzwki.Taki pająk. Trzy nogi. Dwie w poziomie i jedna na dół.Może trzy co prawie 120stopni.Coś takAdam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 26.01.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Teraz pytanie o montaz. Sa generalnie 2 miejsca na montaz: Opcja 1: 4 otworki nagwintowane na mniejszej srednicy (jedna nagwintowana tulejka wpuszczona w plastik) - na powierzchni najdalej od fana (inlet ringu) Ja dam tak, ze plaskownik bedzie przylegac to tej powierzchni z opcji 1, bedzie szerszy niz fan. Z czterech rogow beda wystawac prety w kierunku ringu, pret bedzei przechodzi przez scianke tak gdzie ring. Regulacja dystansu do ringu przez rurke dystansowa. A może ten płaskownik zrób tak żeby poza obręb wentylatora wystawały ramiona czteroramiennego krzyża i z tych ramion wystawiasz pręty w kierunku inlet ringu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.01.2007 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 może coś takiego?http://img124.imageshack.us/img124/8043/mocowaniefj1.jpgAdam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 26.01.2007 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Coś takiego miałem na myśli, ale z czterema ramionami. Msobanie twierdzi, że będzie za wiotkie. Więc ja cierpliwie zaczekam na realizację jednej z koncepcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 26.01.2007 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Nie wiem czy zauważyliście, ale na niektórych łopatkach wentylatorków są takie małe metalowe spinki. U mnie po trzy na każdym wentylatorku. Czyżby jakaś rysa na EBMach: Problemy z wyważaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 27.01.2007 01:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 To nie jest rysa. W fabryce wyważają te łopatki i dlatego są te metalowe blaszki. Nie wolno ich ruszać.Przy obudowie 1,8 D sprawność wentylatorów wynosi 98,8%, 2 D-99,7%2,2 D - 100%http://www.republika.pl/jezier/sprawnosc.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 27.01.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Fakt na większym wykresie lepiej widać. W związku z wyważaniem pytanie: Czy te wentylatorki nie pracują lepiej jak są ułożone poziomo? My je próbujemy ustawić pionowo, a może powinniśmy pomyśleć o zmianie orientacji na poziomą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.01.2007 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Nie ma znaczenia.Zadziała efekt żyroskopowy.Ważne, żeby podczas pracy nie obracać skrzynki z wentylatorem. Wyboczenia wtedy są bardzo duże (siły działające na łożyska). Ale ta skrzynka i tak powinna być zakotwiona "na sztywno", bo nikt nie buduje wędrującej wentylacji. Cała sprawa polega na tym, że położenie osi elementu wirującego ma się nie zmieniać (nie ma być zmieniane). Wtedy można go i ukośnie i do góry nogami dawać. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_St 28.01.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Adamie.W jaki sposób uszczelniasz maty filtracyjne z obudową?W jakiej cenie jest ten amapur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.01.2007 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Maty filtracyjne to gąbka. Wstawiam i zamykam "na styk" Jest O.K. Amapurowe pudło w częściach (ścianki) kosztuje około 400zł (poniżej). Dochodzą jeszcze kształtki alu. Kątowniki, ceowniki, zamknięcia, uszczelki... I te dodatki są kur..... droższe od samego pudła! Pudełko z wentylatorami i filtrami za tysiące? Raz na zawsze - tak! Z byle czego? - góra dwa sezony. Szczelina pomiędzy wirnikiem a inlet ringiem jest jak włos (no, słoniowy włos). Konstrukcja nie może być wiotka. Musi być monolit, dlatego u mnie jest kratownica przestrzenna. Zbuduję, zamontuję, uruchomię i mogą mnie chwalić sto lat. Ja do tego już wracać nie będę musiał. Następne cuda będę klecił. Moim zdaniem warto wsadzić tu trochę potu i kasy.Przebieg międzyremontowy domu to 50 lat. Niechby to tyle wytrzymało. Wentylator - rzecz wymienna. Jak wkłady filtra. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 28.01.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Jaką przewidujecie lub macie kolejność przepływu powietrza?U Bartosza jest np takPowietrze usuwane->wyciąg -> filtr->reku->wentylator->wyrzutniaPowietrze świeże->czerpania->filtr->reku->wentylator->nawiewA u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 28.01.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 U mnie jest tak jak napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 28.01.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 A ja dziś rozebrałem jednego ebm-a . tego co ma głośne łożyska .Po odkręceniu 3 wewnętrznych wkrętów i wyciągnięciu wystającego delka moim oczom ukazał się taki oto widok :http://images13.fotosik.pl/26/b8c9be53ab4f93eamed.jpgWirnik , łożyska i sam wiatrak to jedzna część - w tym dekielku jest elektronika sterująca całością .Wymiana łożysk wydaje się być prosta .A całe połączenie wirnika ( choć tak naprawdę to on się nie kręci - obraca się stojan-obudowa ) wykonane jest za pomocą 4 bolców ( piękna robota ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 28.01.2007 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 witamkurcze nie zna ktos producenta wentylatorow przemyslowychchodzi mi o prosty wentylator z nierdzewki 1.4571o wydajnosci 100 m3/h i roznicy cisnien 50 mbar mam jedna oferte z szwajcarskiej firmy o nastepujacych parametrach: predkosc obrotowa ca 3000srednica wirnika okolo 80 cmsilnik okolo 1100 W i teraz trzymajcie sie ... cena:ponad 7000 EUR czy tylko minie sie wydaje ze to troche drogo?fajnie jakby ktos co sie zna dal ewentualnie cynk gdzie by mozna w polsce uderzyc zeby zmiescic sie powiedzmy w 2000 EUR co do tych cen to ostatnio potrzebowalem odkraplacz do strumienia powietrza zawierajacego jakies tam kropelki wodyzorganizowalem pare ofert i okazalo sie ze ciezko jest zmiescic sie w 3000 eur pomyslalem ze zorientuje sie ile cos takiego moze kosztowac w polscei okazalo sie ze jedna firma zaoferowala sie zrobic taki baniaczek okolo 30 L z 1.4571 z dwoma kroccami wlot-wylot DN 50cena okolo cztery i pol ztysiaca plnale firma ta zazyczyla sobie 100 % przedplatyw mojej firmie dzial zamowien wysmial mnie i sprawie leb ukrecono ostatecznie okazalo sie ze zaprzyjazniona firma z niemiec zrobi mi taki baniaczek rowniez za 1000 eurosa wniosek -polskie formy nie chca zarobic?macie moze jakies doswiadczenia w podobnej tematyce? a poki co bede wdzieczny za namiary na wentylator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.01.2007 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Zera Ci się gdzieś nie poplątały? 80cm i 3000 obrotów? Tanio chcą! Darmo dają! O tych 7000 euro myślę. Naprawdę nie da się tego zrobić inaczej? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 28.01.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 jak cos wiesz i moglbys doradzic to bede wdzieczny ja w wentylatorach jestem cienki bolek i taka dostalem oferte chyba chodzi im o to ze te 50 mbarow dla takiego malego natezenia przeplywu to nie bedzie tak latwo zrobic w sumie nawet nie wiem co za geniusz wymyslil te 50 mbarow ale nie bede wnikal jest tak podane to tak zamawiam oferta wydaje mi sie mocno zawyzona bo mysle ze w alu mozna by miec taki wentylator za jakies 1000 euro a ci sobie licza ponad 7000 + podatek powiedz jak tobie sie wydaje ile powinien kosztowac taki wentylator tylko zaznaczam ze ma byc w materiale 1.4571 (316 Ti) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.01.2007 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 A wiesz jakie tam muszą działać siły?1/2m x r x rAż dziw, że to się nie rozpadnie po rozkręceniu do 3000 obrotów!Sprężarę bym tam wstawił a nie wentylator! Co to bydlę ma robić?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 28.01.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 nic szczegolnego ma pompowac powietrze o temp jakies 40 °C i wilgotnosci okolo 100 % wzglednej cholera wie po co to takie dziwne ale nie moj problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 28.01.2007 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Adam:Czy taki miernikhttp://www.ibis.krakow.pl/predkosciomierz_LT3P.htmldo zliczania prędkości obrotów wentylatorków by się nadał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts