Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

Ja swoją jednak skleję na stałe. Nie bedą kombinował z żandymi okleinami z płyt spienionego PVC, zamkami burtowymi, uszczelkami itp. Będzie to pasywny rekuperator. Coś na wzór tego: http://flopsystem.pl/product,5937,6.html Wentylatory i filtry w rurach.

Co do montażu rekuperatora to bedzie tak:

[ATTACH=CONFIG]345257[/ATTACH]

Zakładając, że ta biała płyta na której stoi reku to ściana.

A co ze skroplinami w takim montażu?

Ja chyba zrobię obudowę skręcaną na pręty gwintowane przewiercone na wylot i śruby motylkowe zawsze będzie można tam spokojnie zajrzeć w razie czego.

Reku.jpg

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rurka odprowadzająca skropliny oczywiście będzie, choć sądzę, że raczej nie będę miał skroplin (mam wydajny GWC).

Sądzę też, że nie będzie potrzeby zaglądać do środka takiego reku.

A nie będą Ci wpadały do którejś z rur przyłączeniowych? Czy po tej stronie nie powinno ich być, bo już się zakręciłem.

Tak, woda może pojawić się w rurze powietrza wyrzucanego. Będę myślał później, jeśli tej wody będzie dużo.

Dlatego ja jednak jestem za odwrotną pozycją (króćce po bokach), żeby jakoś zapanować nad skroplinami. Niby będę miał GGWC własnej roboty, ale nie wiem jak będzie wydajne.

Dlatego ja jednak jestem za odwrotną pozycją (króćce po bokach), żeby jakoś zapanować nad skroplinami. Niby będę miał GGWC własnej roboty, ale nie wiem jak będzie wydajne.

Spokojnie woda nie bedzie tryskac z wymiennika u mnie spływa pionowo w dół do kuwety nie widzialem wody poza kuwetą i kuweta nie zajmuje mi całej powierzchni komory wywiewnej.

Właściwie to szkoda to komentować ale może dla uświadomienia, nawet centralka bierze w okolicy 10W (jak ma bajerancki wyświetlacz) a gdzie wentylatory. Facet nie wie o czym mówi coś tam słyszał i tyle.

10W to faktycznie raczej trudno, ale niecałe 20W jak najbardziej. U mnie całość (centralka z wyświetlaczem oraz wentylatory) zużywa obecnie razem 16,5W. Jak łatwo policzyć roczny koszt prądu to 72zł.

Czy układ jaki zrobił - maciejzi foto 2 i 3 to też Tichelmann ? Otwory są przesunięte w poziomie co powoduje, że struga powietrza przepływa równomiernie przez całą powierzchnię wymiennika.

Nie wiem, jaki to dokładnie układ jest, ale rozsunąłem otwory, żeby powietrze mogło się lepiej rozprężyć przed wymiennikiem i owiewać całą szerokość wlotu do wymiennika.

Centralkę zrobiłem z Arduino, do tego wyświetlacz tekstowy i przyciski. Całość na ścianie. Funkcje: sterowanie biegami, ustawianie obrotów na każdym biegu, odszranianie/odmrażanie wymiennika, wyłączanie, pokazywanie temperatur i sprawności.

Najwięcej czasu zajęło dopracowanie funkcji odszraniania, ale dała radę w ostatnie duże mrozy.

Obecnie, przy temp. zewnętrznej 9'C, sprawność mam na poziomie 90%. Utrzymuje się 1'C różnicy między nawiewem a wywiewem w całym zakresie pracy wentylatorów, od 16W (ok. 150m3/h) do 210W (ok. 650m3/h).

IMG_20160201_225457.jpg

Edytowane przez maciejzi

Energia pobierana przez wentyle do ich wydajności to tak z przymrużeniem oka ...

Daje się zauważyć tendencję podawania coraz wyższych wydajności przy minimalnym zużyciu energii , jakiś czas temu standardem ( że tak nazwę...) było 80-100m3/h, potem 100-120m3/h a teraz zaczyna się pojawiać 150m3/h ...

Przewaliłem przez swoje łapy już dość dużo wentylatorów wszelkiej maści i jakoś ciężko było uzyskać nawet 100m3/h przy 7-8w dla jednego wentyla bez obciążenia instalacją, filtrami ...

Z niecierpliwością czekam na 150-180m3/h i jeszcze mniejszy pobór energii...

650m3h wnioskuje że to będą raczej na 220V

maciejzi.a czy możesz sobie zaprogramowac np.podwyższanie obrotów automatycznie o poszczególnych godzinach?

Jest możliwe wykonanie takiego mechanizmu tylko trzeba mieć układ podobny jak ten poniżej.

Jest tam taki scalak (na obrazku RTC PCF8563, który jest zegarkiem nawet z kalendarzem wraz z podtrzymaniem na bateryjce.

Można też dokupić moduł zegarka do Arduino tak jak ma maciejzi.

Można to tak oprogramować że pobiera godzinę ze scalaczka i odpowiednio wystawie sygnał PWM (zmienia obroty) na wiatrakach.

http://and-tech.pl/szablon_new/evb5_1/m32-3.jpeg

m32-3.jpg

Edytowane przez lep

Płytka EVB 5.1 od 100-300 zł (w zależności czy używana lub nowa)

Programator USBASP za 12 zł.

Do tego darmowe oprogramowanie ECLIPSE (programowanie w języku C)

Wadą jest to że trzeba trochę przysiąść przy programowaniu.

Zaletą to, że mamy wpływ na zachowanie danego sterownika tak jak chcemy a zawsze coś się pojawia czego nie ma gotowy (kupnym) sterowniku.

Energia pobierana przez wentyle do ich wydajności to tak z przymrużeniem oka ...

Daje się zauważyć tendencję podawania coraz wyższych wydajności przy minimalnym zużyciu energii , jakiś czas temu standardem ( że tak nazwę...) było 80-100m3/h, potem 100-120m3/h a teraz zaczyna się pojawiać 150m3/h ...

Przewaliłem przez swoje łapy już dość dużo wentylatorów wszelkiej maści i jakoś ciężko było uzyskać nawet 100m3/h przy 7-8w dla jednego wentyla bez obciążenia instalacją, filtrami ...

Z niecierpliwością czekam na 150-180m3/h i jeszcze mniejszy pobór energii...

Ja mierzyłem anemometrem na czerpni. Im szczelniejszy dom, tym łatwiej się wentylatorom pracuje. Praktycznie są w układzie posobnym (jeden po drugim), dlatego wspomagają się i przy tak niskim zużyciu energii można uzyskać 150m3/h. Im mniej szczelny dom, tym niestety więcej idzie prądu na wentylatory, bo jeden wpycha do domu, a drugi wyciąga, więc wtedy te moce wentylatorów się nie sumują.

Ja mam dość szczelny dom - praktycznie układ mógłby chodzić na jednym wentylatorze nawiewno-wywiewnym (np. na czerpni). Dlatego jak jest drugi wentylator, to automatycznie większy przepływ powietrza przy danej mocy.

Jest możliwe wykonanie takiego mechanizmu tylko trzeba mieć układ podobny jak ten poniżej.

Jest tam taki scalak (na obrazku RTC PCF8563, który jest zegarkiem nawet z kalendarzem wraz z podtrzymaniem na bateryjce.

Można też dokupić moduł zegarka do Arduino tak jak ma maciejzi.

Można to tak oprogramować że pobiera godzinę ze scalaczka i odpowiednio wystawie sygnał PWM (zmienia obroty) na wiatrakach.

Tak - wystarczy układ zegarka czasu rzeczywistego z podtrzymaniem bateryjnym, około 5-10 zł dodatkowo. Teraz bez tego układu całość wyszła ok. 100pln* (sterownik, klawiatura, termometry, zasilacz). Połączenia nie są skomplikowane, może to opiszę. Mogę się też podzielić programem - dla osób, które chciałyby go ulepszyć albo zastosować i podzielić się uwagami.

Może dołączę też taki zegarek czasu rzeczywistego, aktualnie mam bliską osobę w szpitalu, dlatego dość mało czasu, ale jak będę miał trochę więcej to nie ma problemu taki zegarek i tryby czasowe zaprogramować.

----

* 100pln to suma na klonie arduino; oryginał trochę droższy, no ale co oryginał to oryginał

Edytowane przez maciejzi

Płytka EVB 5.1 od 100-300 zł (w zależności czy używana lub nowa)

Programator USBASP za 12 zł.

Do tego darmowe oprogramowanie ECLIPSE (programowanie w języku C)

Wadą jest to że trzeba trochę przysiąść przy programowaniu.

Zaletą to, że mamy wpływ na zachowanie danego sterownika tak jak chcemy a zawsze coś się pojawia czego nie ma gotowy (kupnym) sterowniku.

E tam. Lepsze arduino, bo kosztuje mniej, programator niepotrzebny, bo wystarczy komputer z USB. No i do Arduino jest dużo programów i bibliotek ;-)

Nie ma problemu z ujarzmieniem skroplin w układzie z króćcami na dole. Po prostu taki króciec w postaci np. rury PVC wciskasz nieco wyżej. To Ci zrobi tackę ociekową i tylko tam będzie zbierała się woda.

Tak - wystarczy układ zegarka czasu rzeczywistego z podtrzymaniem bateryjnym, około 5-10 zł dodatkowo. Teraz bez tego układu całość wyszła ok. 100pln* (sterownik, klawiatura, termometry, zasilacz). Połączenia nie są skomplikowane, może to opiszę. Mogę się też podzielić programem - dla osób, które chciałyby go ulepszyć albo zastosować i podzielić się uwagami.

Może dołączę też taki zegarek czasu rzeczywistego, aktualnie mam bliską osobę w szpitalu, dlatego dość mało czasu, ale jak będę miał trochę więcej to nie ma problemu taki zegarek i tryby czasowe zaprogramować.

----

* 100pln to suma na klonie arduino; oryginał trochę droższy, no ale co oryginał to oryginał

Maciejzi jak będziesz miał więcej wolnego czasu wrzuciłbyś tutaj lub na mojego maila zestaw sterownik + dodatki jakie u siebie użyłeś.

Z góry dziękuję :) Pozdrawiam Tadzior. Tutaj masz maila [email protected].

Maciejzi,

Bez poganiania i jak już będziesz miał czas i natchnienie to ja bardzo bym poprosił o łopatologicznie wyłożenie tematu całego tego sterowania. Z elektroniką nie mam nic wspólnego więc prosiłbym o język prosty i bez skrótów myślowych. Marzy mi się taki przewodnik co i jak z czym i gdzie połączyć, zlutowac itd. jakie sterowniki i inne elektroniczno -mechaniczne części.

Byłbym naprawdę wdzięczny za taki przewodnik,krok po kroku.

Dzięki

----