Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja też na korytarzu nie dawałem mimo że miałem wywiercona dziurę w stropie i nie mam żadnych zastojow i na dodatek zlikwidowane wywiewy w garderobach, a przy grawitacyjnej przecież nikt nie robi kratek w korytarzach i jakoś ludzie żyją.

Bo w domowej wentylacji nie robimy wywiewu w korytarzach w 99,9℅ przypadku. A jakieś zastoje....Nie wiem w czym rzecz może coś źle zrobione.

To ja może teraz poproszę o analizę mojego projektu.

Powierzchnia 106 m2, rodzina 2+2. Rekuperatora na razie nie wybrałem. NA załaczniku przedstawiłem propozycje rozmieszczenia anemostatów oraz doprowadzenia rur 75 mm. Oczywiście szczególwe lokalizacje są schematyczne.

Pomieszczenie nr 11 to niby kotłownia, ale planuję tam pompę ciepła i ma pełnić funkcję pralni - dlatego dałem nawiew. W wiatrołapie przewidziałem wywiew - dobrze?

Projekt rekuperacji.jpg

Lepsza jakość załącznika https://www.dropbox.com/s/lvgcz20i8efjarz/Projekt%20rek..jpg?dl=0

Projekt rekuperacji.jpg

Projekt rekuperacji.jpg

Nie znam twojego przypadku. Ja w zasadzie nigdy nie daje wywiewów poza kuchnią, łazienką, wiatrołapem. Chociaż miałem 2-3 wyjątki.

Każdy przypadek z otwartą klatką schodową wymaga zrobienia wyciągu na korytarzu piętra/ poddasza...

Jak nie zrobisz to masz czapę zastanego nieświeżego powietrza ...( Gorącego latem...)

Generalnie to podobna sytuacja jest w domach parterowych, od wysokości nadproża nie ma nic co mogłoby je swobodnie usunąć...

To ja może teraz poproszę o analizę mojego projektu.

Powierzchnia 106 m2, rodzina 2+2. Rekuperatora na razie nie wybrałem. NA załaczniku przedstawiłem propozycje rozmieszczenia anemostatów oraz doprowadzenia rur 75 mm. Oczywiście szczególwe lokalizacje są schematyczne.

Pomieszczenie nr 11 to niby kotłownia, ale planuję tam pompę ciepła i ma pełnić funkcję pralni - dlatego dałem nawiew. W wiatrołapie przewidziałem wywiew - dobrze?

[ATTACH=CONFIG]381700[/ATTACH]

Lepsza jakość załącznika https://www.dropbox.com/s/lvgcz20i8efjarz/Projekt%20rek..jpg?dl=0

Proszę przejść do wyżej cytowanego tematu. :) tutaj jest reku tymi recami

Każdy przypadek z otwartą klatką schodową wymaga zrobienia wyciągu na korytarzu piętra/ poddasza...

Jak nie zrobisz to masz czapę zastanego nieświeżego powietrza ...( Gorącego latem...)

Generalnie to podobna sytuacja jest w domach parterowych, od wysokości nadproża nie ma nic co mogłoby je swobodnie usunąć...

Nie, nie wymaga. Chyba że łazienki nie masz.

Nie, nie wymaga. Chyba że łazienki nie masz.

Taaa..., A łazienka ma drzwi do samego sufitu i cały czas otwarte ...

Generalnie to nic nie jest wymagane...

Możesz zrobić wyciągi w pokojach a nawiewy w korytarzu bo jaka norma nakazuje odwrotnie....?

To wszystko jest na zasadzie widzimisię....

Moje czy Karolka 75 widzimisię jest inne a twoje inne ....

Jak zrobisz odwrotnie to co ...?

Wentylacja przestanie działać i się udusisz...?

Wentylacja ma działać skutecznie i tyle...

Możesz zrobić wyciągi w pokojach a nawiewy w korytarzu bo jaka norma nakazuje odwrotnie....?

Pewnie możesz robić co chcesz. ..

Obawiam się, że podane ceny są za 1mb. Dla porównania: http://www.lemar24.pl/vental-therm,g341
ja niewiem tak cieżko kliknąc

http://www.lemar24.pl/vental-therm-sr-102-mm,p1574 (cena za 10 mb) osobisci to wolałbym plastykowe i je puścił w wełnie albo ocieplił min 5cm wełny i owinał folia strecz bo 2,5 cm to jest nic.

ja niewiem tak cieżko kliknąc

http://www.lemar24.pl/vental-therm-sr-102-mm,p1574 (cena za 10 mb) osobisci to wolałbym plastykowe i je puścił w wełnie albo ocieplił min 5cm wełny i owinał folia strecz bo 2,5 cm to jest nic.

Wydaje mi się że cieżko przeczytać o co pytającemu chodziło....

Kolega podesłał link do tej strony gdzie cena wynosi 21,52 za metr http://sklep.wentylatorownia.pl/przewod-vental-therm-srednica-102.html

A to co ja wysłalem i co Ty przedstawiłeś to dowód na to, że jednak ta cena jest za metr.

Edytowane przez marcinur

Wczesniej radzilem sobie wlasnie poprzez otwarcie drzwi pralni lub/i lazienki.

Na razie jest nas dwójka, ale planujemy że będzie nas łącznie 4 osoby ;) przy tej kubaturze myślę, że powinno iść 150 do 200m3/h.. jak sądzisz?

Czytasz to forum i dalej nic się nie dowiedziałeś...

Wentylacja jest dla ludzi a nie kubatury...

Ile m3/h potrzebuje budynek w którym nikt nie mieszka a ile m3/h potrzebuje budynek w którym mieszkają np cztery osoby...