karolek75 23.02.2017 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Może źle się wyraziłem chodzi o to ze nie będzie potrzebna przepustnica do przełączania na czerpnie ścienna wystarczy tylko termostat do włączania pompki. Ale to juz inny przypadek niz u Przemka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy14777 23.02.2017 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Taka rura w rurze sprawdza się jako nagrzewnica powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 23.02.2017 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Mam na rurze idącej z GWC założony trójnik i odnoga jest zaślepiona. Myślałem tam dać przepustnicę, która otwarta przepusczala by praktycznie 100% powietrza wciqganego do domu, a po zamknięciu zostawał by GWC jako jedyna możliwa droga. Teraz idzie wiosna, a powietrze z GWC będzie niepotrzebnie chłodzić dom, ale faktycznie nie sa to duże straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.02.2017 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Mam na rurze idącej z GWC założony trójnik i odnoga jest zaślepiona. Myślałem tam dać przepustnicę, która otwarta przepusczala by praktycznie 100% powietrza wciqganego do domu, a po zamknięciu zostawał by GWC jako jedyna możliwa droga. Teraz idzie wiosna, a powietrze z GWC będzie niepotrzebnie chłodzić dom, ale faktycznie nie sa to duże straty. Ale po przelaczeniu na trójnik i zamknięciu gwc będzie automatycznie leciało więcej nawiewu czyli będzie nadciśnienie w domu wydaje mi się ze musi być drugi wentyl na gwc spięty razem z przepustnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 23.02.2017 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Bez przesady. Ile tego nadciśnienia będzie? Poza tym jak mam mieć takie coś, to że sterowaniem, które wentyl skręci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 23.02.2017 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 (edytowane) Ale po przelaczeniu na trójnik i zamknięciu gwc będzie automatycznie leciało więcej nawiewu czyli będzie nadciśnienie w domu wydaje mi się ze musi być drugi wentyl na gwc spięty razem z przepustnica. ??? drugi wentyl ? Nadcisnienie bedzie ewentualnie dlatego ze czerpnia scienna da mniejsze opory. Zatem powtorze, jesli przepustnica to "nieszczelna", aby ciagnac z GWC chociaz minimalnie. ps. Przem, poszla paczka ? Edytowane 23 Lutego 2017 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.02.2017 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Jeśli nawet będzie nieszczelna to wątpię czy po przelaczeniu na scienna będzie ciągnęło coś przez gwc bo odwrotnie to na pewno czyli jak będzie otwarte gwc będzie ciągnęło nieszczelnosciami ze sciennej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy14777 23.02.2017 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Panowie powiedzcie mi czy taka rura w rurze z glikolem ma sens i jaka jest jej sprawność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.02.2017 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 (edytowane) Panowie powiedzcie mi czy taka rura w rurze z glikolem ma sens i jaka jest jej sprawność? A kto to wie niedawno wpadłem na taki pomysł jak zrobię to powiem jaką sprawność osiągnie ale to zależy od długości zastanawiam się jaką by była optymalna długość tego dla 100m3hze 3mb? Edytowane 23 Lutego 2017 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.02.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 A kto to wie niedawno wpadłem na taki pomysł jak zrobię to powiem jaką sprawność osiągnie ale to zależy od długości zastanawiam się jaką by była optymalna długość tego ze 3mb? To pochwal się też do jakiej długości musiałeś wydłużyć to kuromysło ... Ja obstawiam ze 30-40m bo czym niby to ma się różnić od normalnej rury zakopanej w ziemi... Wiesz dlaczego moje GWC jest jednym z najwydajniejszych i najstabilniejszych na tym FM...? Bo ma ponad 50mb długości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy14777 23.02.2017 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 W sumie to taka rura jest skumulowaną energią z ziemi. Ale chłodnica samochodowa w miejsce rury da lepszy efekt. Jestem na etapie budowy szamba. Jakbym pod zbiornik wrzucił rurę z glikolem to ile musze jej dać? Ile m2 polecacie? 100m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.02.2017 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 A tradycyjna nagrzewnica np z juwentu podpieta do glikolowca to ma też niby parę metrow a moja obecna metrowa z alupexa też niby miała się nie sprawdzić a działa świetnie przy przepływie niecały 1l min I zasilaniu 20stopni.A metal jest chyba lepszym przewodnikiem jak plastik trochę chyba źle to rozumujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.02.2017 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 W sumie to taka rura jest skumulowaną energią z ziemi. Ale chłodnica samochodowa w miejsce rury da lepszy efekt. Jestem na etapie budowy szamba. Jakbym pod zbiornik wrzucił rurę z glikolem to ile musze jej dać? Ile m2 polecacie? 100m3/h. Ale samochodową stawia opór a moja żadnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy14777 23.02.2017 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Ale samochodowa ma znacznie większą powierzchnię wymiany ciepła. Co oznacza ze nawet źródło ciepła o temp 0 stopni potrafi ogrzac powietrze. Natomiast u Ciebie aby nagrzac do tej samej temp potrzeba źródła ciepła 20 stopni. Z tym się zgodzić musisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy14777 23.02.2017 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 (edytowane) Czy pex 16mm lub 25mm wrzucony pod szambo o wymiarach 3x2 da jakieś ciepło? Ile tego ciepła mowiliscie daje grunt? Edytowane 23 Lutego 2017 przez hudy14777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.02.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Ale samochodową stawia opór a moja żadnego. Normalnie perpetum mobile... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.02.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 (edytowane) A robiłeś pomiary tego wzrostu energii...??? A te 8* to w jakich warunkach ...? Ja przez ładnych paru lat obserwacji jakoś nie zauważyłem że w warunkach kiedy potrzebujemy ogrzewania temperatura na zewnątrz jest wyraźnie wyższa niż ta z wymiennika gruntowego... U mnie jest teraz plus 8 jesli bym miał glikolowca to uważasz ze wyłączanie pompki jest bez sensu bo glikol z ziemi bedzie miał wyższa temp. lepiej niech chodzi 365 dni w roku?i mówie tu o zwykłym gwc bez dogrzewania szambem. Kaseta letnia tez jest bez sensu jeśli nie ma gwc, akurat ja mam i przetestowałem nie twierdze ze schłodzimy tym dom bo można by ale przy ociepleniu od środka ale ja mam anemostat nad łózkiem i jest różnica jak leci z niego 20 a nie 27 bo tyle miałem najwięcej ostatniego lata. A tak wogóle to jeszcze rok temu gwc według ciebie było też bez sensu a jedyne słuszne dogrzewanie to grzałką elektryczną lub te twoje odzyski ze ścieków i takie tam inne chyba że pomyliłem cię z kim innym . Edytowane 23 Lutego 2017 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 23.02.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 (edytowane) Skoro dyskusja tyczy się podpięcia GWC, chciałem również poddać swój pomysł dyskusji. Chodzi o zastosowaniu 2 przepustnic (trójnikowych) do sterowania GGWC, np. coś takiego: http://www.alnor.com.pl/index/produkty-pl/przepustnice-wentylacyjne/przepustnice-z-obejsciem/datvtl.html Poniżej uproszczony schemat pokazujący kawałek nawiewu: Przez odpowiednie ustawienie przepustnic chciałbym osiągnąć taki układ: 1) Zimą powietrze przepływa najpierw przez wymiennik glikolowca, potem dopiero idzie na wymiennik powietrze - powietrze (zapobieganie szronieniu) 2) W okresie przejściowym wymiennik glikolowca jest zupełnie odcięty 3) Latem powietrze przepływa tylko przez wymiennik glikolowca Czy Waszym zdaniem ma to sens, czy szkoda zabawy? Zastanawiam się nad rozbudową opcji 3: powietrze najpierw przepływa przez wymiennik powietrze-powietrze, potem jest dochładzane przez wymiennik glikolowca, ale tutaj musiałbym chyba bardziej pokomplikować. Edytowane 23 Lutego 2017 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.02.2017 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 U mnie jest teraz plus 8 jesli bym miał glikolowca to uważasz ze wyłączanie pompki jest bez sensu bo glikol z ziemi bedzie miał wyższa temp. lepiej niech chodzi 365 dni w roku?i mówie tu o zwykłym gwc bez dogrzewania szambem. Kaseta letnia tez jest bez sensu jeśli nie ma gwc, akurat ja mam i przetestowałem nie twierdze ze schłodzimy tym dom bo można by ale przy ociepleniu od środka ale ja mam anemostat nad łózkiem i jest różnica jak leci z niego 20 a nie 27 bo tyle miałem najwięcej ostatniego lata. A tak wogóle to jeszcze rok temu gwc według ciebie było też bez sensu a jedyne słuszne dogrzewanie to grzałką elektryczną lub te twoje odzyski ze ścieków i takie tam inne chyba że pomyliłem cię z kim innym . Kolego mylisz GWC z GGWC ... Wróć do początku tej dyskusji i zobacz o co pytał Przemek..., jak byś dalej nie trybił to przypomnę że on nie ma GGWC a zwykłą rurę zakopaną w ziemi przez którą po prostu przelatuje powietrze a zwie się to potocznie GWC ... I może nie mieszaj jeszcze do tego grzałki czy odzysku energii z siuśków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy14777 23.02.2017 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Kultury trochę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts