Daniellos_ 06.03.2017 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 recair i klingenburg. jakie sa roznice cenowe dla odpowiednio podobnych wymiennikow? Styczeń 2017 . Klingenburg GS-K 25/300 - 548pln plus zorganizowanie transportu po Twojej stronie. Ja zamówiłem kuriera za 15zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 06.03.2017 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 (edytowane) Myślę, że akurat presostatu takiego nie znajdziesz, bo to z zasady taki przekaźnik, który na przykład włącza kompresor kiedy ciśnienie w butli spadnie i wyłącza kiedy dobije do zadanej wartości. Są za to przetworniki ciśnienia na prąd 4-20mA, albo na napięcie, albo na sygnał PWM, tylko trzeba do tego jakiś mikrokontroler, żeby przerobił ten sygnał na jakieś znośne wyjście. Czyli np. cos takiego? http://www.kompartpomiar.pl/?page=produkt&id=234&kid=53 http://www.manometry24.pl/pl/katalog/Presostaty_wika/PSD_30 mikrokontroler = FIBARO RGBW No i tak zapytam gdzie ty chcesz mierzyć tą różnicę ciśnień? W domu i na polu ? Edytowane 6 Marca 2017 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 07.03.2017 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Prawie osiem stów z przesyłką i zupełnie bez potrzeby. Załóżmy, że ciśnienie się zmieni i sterownik przestawi obroty. Musisz dodać jakąś czułość, żeby obroty nie zmieniały się 5 razy na sekundę. Poza tym przy podmuchu wiatru też ciśnienie się zmieni i zacznie wentylator szaleć. No i ostatecznie przy trwałej zmianie ciśnienia na zewnątrz, tak samo zmieni się i to w środku - w uproszczeniu przy jednakowych, stałych obrotach, będzie stała różnica między wewnętrznym, a zewnętrznym, która będzie wynikać z nastaw początkowych dla danego biegu. Tutaj można zadbać o odpowiednie ciśnienie obserwując wskazania zwykłego barometru - przy włączonej wentylacji powinien wskazywać to samo, co przy wyłączonej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 07.03.2017 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Mam "pokrecona" wentylacje Zmienilem tylko jeden wentyl, wywiewny na EBM-a. Nawiewny sterowany jest napieciowo, z autotransformatora + przekazniki przlaczane miedzy odczepami. Chcialem aby wywiewny automatycznie sie dopasowywal, ale juz zrezygnowalem. Z tym co mam ustale i ustawie na stale - dla kazdego biegu osobno - obroty na wywiewnym: zaloze folie w okno i sie pobawie w bezwietrzny dzien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy14777 09.03.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 To teraz pora na mnie. Kilka zdjęć z obecnych prac nad drugim reku w mojej karierze Jak macie jakieś pytania to śmiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy14777 09.03.2017 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 i nie mogę wystawić kolejnych bo forum trzyma. A nawet jednego z reku się nie udało wysłać. Sam sterownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy14777 09.03.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 09.03.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Coś tam mi nie pasuje ze zdjęć wnioskuje ze wentyle są na dole i będą ciągły przez wymiennik wspolpradowo a nie przeciwpradowo chyba ze źle rozszyfrowalem te zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 09.03.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Też se tak zrobię, tylko lepiej. Albo nie - nie wiem, czy mi się będzie chciało skoro mój całą zimę działa na potencjometrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy14777 09.03.2017 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Coś tam mi nie pasuje ze zdjęć wnioskuje ze wentyle są na dole i będą ciągły przez wymiennik wspolpradowo a nie przeciwpradowo chyba ze źle rozszyfrowalem te zdjęcia Tak zgadza się. Mam taki zrobiony i chodzi ze sprawnością ponad 90 procent wiec jestem zadowolony. Wątpię aby była różnica na przeciwpradowym. Te same powierzchnie wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 09.03.2017 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Przy małych wydajnosciach to może i nie ma wpływu ale przy większych może mieć znaczenie pewnie nie bez powodu wszystkie firmowe mają przeciwpradowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy14777 09.03.2017 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Sugerujecie ze warto obrócić jeden wentylator ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nirel 10.03.2017 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 (edytowane) Sugerujecie ze warto obrócić jeden wentylator ? Do tej pory myślałem, że przepływ powietrza przeciwprądowo jest kluczowy dla działania wymiennika z sensowną wydajnością. Ale ponad 90% wydajności przy przepływie współprądowym w Twoim przypadku zdaje się temu przeczyć ... Jednak ja bym przerabiał aby uzyskać przepływ przeciwprądowy. Samo obrócenie wentylatora może nie wystarczyć. Filtry powietrza powinny być przecież przed wymiennikiem aby go nie zapchać kurzem . A tak swoją drogą to podoba mi się Twoje wykonanie całej obudowy. Edytowane 10 Marca 2017 przez nirel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 10.03.2017 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Do tej pory myślałem, że przepływ powietrza przeciwprądowo jest kluczowy dla działania wymiennika z sensowną wydajnością. Ale ponad 90% wydajności przy przepływie współprądowym w Twoim przypadku zdaje się temu przeczyć ... wielu juz bylo na Forum, ktorzy probowali zaprzeczyc prawom fizyki. @hudy14777 - co to za wentylatory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy14777 10.03.2017 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 wielu juz bylo na Forum, ktorzy probowali zaprzeczyc prawom fizyki. @hudy14777 - co to za wentylatory? Ebmy k3g190-rg19-01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy14777 10.03.2017 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Do tej pory myślałem, że przepływ powietrza przeciwprądowo jest kluczowy dla działania wymiennika z sensowną wydajnością. Ale ponad 90% wydajności przy przepływie współprądowym w Twoim przypadku zdaje się temu przeczyć ... Jednak ja bym przerabiał aby uzyskać przepływ przeciwprądowy. Samo obrócenie wentylatora może nie wystarczyć. Filtry powietrza powinny być przecież przed wymiennikiem aby go nie zapchać kurzem . A tak swoją drogą to podoba mi się Twoje wykonanie całej obudowy. Ciesze się ze wykonanie obudowy się podoba jeszcze trzeba nadmiar piany wyciąć i uszczelnić silikonem całość. Ramki na filtry zrobić z siatką w środku i podłączyć elektronikę. Z tym odwróceniem wentylatora tak tylko napisałem aby było wiadomo ze chce uzyskać przeciwpradowy przepływ. Przeloze wentylator z dołu do góry i filtr z tego miejsca gdzie jest obecnie w miejsce wentylatora. Będę miał dwa identyczne reku różniące się wyłącznie kierunkami przepływów. Zobaczymy czy jest jakakolwiek różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 10.03.2017 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Przecież przy przeciwprądowym temperatury dążą do wymiany załóżmy 0 na czerpni i 20 na wywiewie. Przeciwprądowy dąży do temp 20 na nawiewie i jak najbliżej 0 na wyrzutni. Współprądowy dąży do wyrównania temperatur czyli będzie ok 10 na nawiewie i ok 10 na wyrzutni. Fizyki nie oszukasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy14777 10.03.2017 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 A podaj mi proszę wzór na obliczenie sprawności. Coś musi być poknocone skoro mi wychodzi ponad 90 procent. Jeśli się okaże że źle liczę to trzeba będzie również w działającym reku przełożyć wentylator i rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 10.03.2017 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 A podaj mi proszę wzór na obliczenie sprawności. Coś musi być poknocone skoro mi wychodzi ponad 90 procent. Jeśli się okaże że źle liczę to trzeba będzie również w działającym reku przełożyć wentylator i rury. moze masz strugi niezrownowazone i dlatego wychodzi taka wysoka sprawnosc z obliczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 10.03.2017 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 A podaj mi proszę wzór na obliczenie sprawności. Coś musi być poknocone skoro mi wychodzi ponad 90 procent. Jeśli się okaże że źle liczę to trzeba będzie również w działającym reku przełożyć wentylator i rury. A jaka jest różnica pomiędzy nawiewem a wywiewem u mnie jest ok.1stopien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts