m.dworek 04.02.2007 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 czesc adam po ile teraz kupujesz te LM 35? interesowalem sie tym jakies 6 lat temu- wtedy byl fajny artykul w elektronice jak zrobic cyfrowy termometr z tego LM 35 acha podajcie moze jakies ceny im wiecej tym lepiej czytam ten watek i czytam i na temat cen cichtko... acha ja osobiscie jestem zwolennikiem zakupu kilku wymiennikow krzyzowych np 3 sztuk i polaczeniu ich aby utworzyc przeciwprad zaleta jest to ze te kostki mozna w razie czego wyjac i umyc a takze zero roboty przy dlubaniu w stylu adama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 04.02.2007 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 LM35 - 4,30 złhttp://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=36142&sess_id=f592339def404dd73fcbb95cde2e2579Regulator PWM - 15-20 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 04.02.2007 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Witam,Podlaczylem do pradu (i potencjometru) ten R3G 175 AF0102.Coz ....Zanim powiem o wrazeniach, to widze z charakterystyki ze on pracowal w tych warunkach bez oporow (zamontowany tylko w przegrodzie), wiec dmuchal 700 m3/h. To daje predkosc na wlocie (fi 125) v=15,85 m/s.Nominalnie ma byc 9,73 m/s (przy 430 m3/h).Duzo ....W kazdym badz razie, wentylator dziala, potencjometr dziala (chociaz zauwazylem ze trzeba dac wiecej na poczatku aby wentylator ruszyl, pozniej juz mozna zmniejszyc pr obrotowa do bardzo malych wartosci).Wentylator robi przeciag nieziemski! Dmucha jak szalony.Niestety, halasuje tez jak szalony.Mam nadzieje ze to przez ta predkosc - duzy wydatek.Przy ustawieniu na polowe obrotow jest ok - ot, taki po prostu szum powietrza.Zobaczymy jak bedzie zmontowane w calosci - z oporami, ale wydaje sie, ze trzeba brac wieksze wentylatory - Adam jak zwykle ma racje!PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 04.02.2007 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 jestem na przyklad ciekawy ile kosztowal material adama do wykonania jego rekua ile kosztowaly by jakies tansze 3 duze kostki z alu, czy z czego oni to tam robia uwazam, ze dostep do powierzchni jest bardzo wazny a u adamajest on baaardzo ograniczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.02.2007 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Spadłem z krzesła!!! Jak sie pozbieram, to coś napiszę... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 04.02.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 mozesz powiedziec co cie z tego krzesla zrzucilo? .. dobrze ze nie uniosles sie duma na przyklad wisialbys teraz gdzies pod jakims klawiszem stropowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 04.02.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Spadłem z krzesła!!! Jak sie pozbieram, to coś napiszę... Adam M. Tylko się Adam nie łam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.02.2007 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Postaram się bardzo wolno i drukowanymi.... K A T O W I C E S Ą N I E D A L E K O. J E S T E M . C Z E K A M . Albo nic już nie rozumiem, albo strop Ci klawiszuje i innego sobie nie wyobrazasz! A tak chciałem, żeby nie na mnie padło..... Zadzwoń 0 503 645 002. Podjedziesz, dotkniesz zobaczysz i może.... wyjaśnisz. Może nawet zrozumiesz... Tak z 10 lat szukałem sobie miejsca na świecie... Znalazłem i jestem w jakiejś tam fazie realizacji moich pragnień... Czas był, żeby przemyśleć i pooglądać, jak robi się te energooszczędne, samoregulujące, proste i ekologiczne podejścia do budowy domu... Kasy za dużo nie mam, jak zresztą wszyscy, więc byłem skazany na badania nieniszczące. Co ja sie rózności przez te 10 lat naoglądałem... Wcale nie twierdzę, że wiem wszystko i znam sie na wszystkim. Twierdzę, że widziałem bardzo dużo i starałem się zrozumieć jak to działa. Myślę, że wiele razy mi się udało i wielokrotnie znajdowałem potwierdzenie tego faktu w Waszych wypowiedziach. Wiele z proponowanych tu przezemnie rozwiązań już widziałem, część współtworzyłem, niektóre postawiłem sam. Dotąd działają. Myślę, że nie należy się łamać. Dalej będę tworzył takie klocki, które może nawet "nielegalnie" ale - działają. Działają i u mnie i u Was. A że wyliczenia twierdzą, że nie powinny? - TYM GORZEJ DLA WYLICZEŃ!!! Adam M.[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 04.02.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 ojej.... chyba mnie dzedaj znienawidzil a nawet nie wiem dlaczego dziwne bo do tej pory mistrzu pisal dosyc sensownie az tu nagle... ktos uderzyl w czula strune i mistrzu sie rozsypal sorry jedi ale wyskoczyles na mnei nie wiedziec czemu i piszesz jakies bzdury dajmy spokoj tej dyskusji wyspij sie dobrze czas i sen leczy rany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 04.02.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 acha dzieki za zaproszenieale mam do katosow 1000 km wiec niestety nie est to takie prostea szkoda bo wpadlbym z duza przyjemnoscia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.02.2007 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Rozumiem.Tales był z Miletu a Ty z Katowic.Pośpię, odpocznę, przemyślę. Może jeszcze nie zauważyłeś , ale jestem zwolennikiem materializmu dialektycznego.Jak teoria sprawdza się w praktyce - jest dobra. Wcale się nie rozsypałem tylko dlatego, że Twoje wyliczenia są nieco inne w kilku punktach. Nienawiść rezerwuję dla charakterów a nie dla poglądów.Dwa razy czytałem posty zanim określiłem swoje stanowisko. Leon, przepraszam, ale pomimo tego, że podziwiam Twoją żądzę zrozumienia tego co nas otacza, co od dawna już dostrzegam, naprawdę nie potrafię zgodzić się z wieloma Twoimi spostrzeżeniami. Po prostu - moje są jakby inne. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.02.2007 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Wymiennik krzyżowy 0.5m x 0.5m x 0.3m to już prawdziwy potwór! Dla mnie ma on powierzchni czynnej 0.5 x 0. 5 = 0.25m2 na warstwę. Gdyby tych warstw było 100 to byłoby dopiero 25m2 powierzchni czynnej. Wyobrażasz sobie obudowę do niego? Piszesz o 60m2..... Dalej mi się dziwisz? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 04.02.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 ok widze ze nie zalapales o co mi chodzilo kiedy pisalem ze moje wyliczenie bylo tylko przykladem wiec napisze jeszcze raz ze to mial byc przyklad ilustrujacy w jaki sposob mozna wyliczyc potrzebna powierzchnie wymiany ciepla znajac k i znajac przeplywy i roznice temperatur napisalem rowniez ze k nie znam mam programik do liczenia k w kanalach prostokatnych ale dawno sie nim nie bawilem i teraz nie mam chwilowo czasu znowu sie wgryzc w tego excela ktorego stworzylem 4 lata temu ale na pewno jak tylko skoncze pisac dzielo mego zycia (doktorat;)) to zajme sie szcegolowo zagadneniem wyliczenia alfa w kanale tak ze pisze jeszcze raz 60 m2 to byl wynik powstaly z przypadkowych wzietych z kosmosu danych... mam nadzieje ze teraz zasniesz spokojniej a co do dostepu do powierzchni czynnych w przypadku kostek- wyjmuje z obudowy wkladam do wanny i myje goraca woda, ewentualnie jakims kwasem, lub zasada lub czym tam trzeba w przypadku twojej konstrukcji takie czyszczenie bedzie troche bardziej skomplikowane oczywiscie mozesz powiedziec - a po mam to czyscic? odpowiedz- nie mam pojecia, byc moze nie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 04.02.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Witam,Abyscie mogli sobie porozmawiac o konkretach, podam iz moj jeden wymiennik krzyzowy, planowany na 430 m3/h (z tym ze bedzie duo) ma tak:Wymiary 0.3 x 0.3 x 0.4, pow wymiany to 0.3 x 0.3 x 120 (tyle jest "plytek"), co daje 10,8 m2 na jeden wymiennik.Dwa to 21,6 m2.Hatex mowi, ze to ma dac 95% sprawnosci. Zobaczymy.Jakie to daloby k?Adam, Twoj wymiennik to 0.3 x 1.2 x ile plytek?Jesli 60 to da 21,6 m2, ciekawa zbieznosc.Przejdzmy do wentylatorow.Pobawilem sie nimi dzisiaj, szczerze mowiac nie jestem zachwycony ....Sa dwa zrodla halasu.1. Przeplywajace powietrze przez inlet ring. Przy maxie (bez oporow czyli 700 m3/h) to tragedia, mowiac szczerze. No, ale nie na to on byl / jest przeznaczony.Obcialem obroty do 61% (sprawdzalem miernikiem), 61% bo 430/700 czyli planowana 1 wymiana na godzine, duzo lepiej, jak zatkalem pokrywe przednia to znacznie lepiej, w kanale nawiewnym niezly "dmuch"!Mam nadzieje ze po obudowaniu welna bedzie ok. Przy mniejszych obrotach wyraznie lepiej.2. Rezonas, drgania.Gdzies cos drga, a drewniana obudowa niestety podbija to mocno ....Jutro pokombinuje z gumowymi podkladkami pod silnik, prety (pod podkladki) i przy przegrodzie. Jak sie nie polepszy to moze zmienie sposob podparcia.Bardzo to denerwujacy dzwiek ...Adam, odpaliles swoje? Jak halas? Akceptowalny?Swoja droga ciekawe jak halasuja "firmowe" reku.Tak czy siak, trzeba bedzie ogacic welna dookola.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 04.02.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Witam, Abyscie mogli sobie porozmawiac o konkretach, podam iz moj jeden wymiennik krzyzowy, planowany na 430 m3/h (z tym ze bedzie duo) ma tak: Wymiary 0.3 x 0.3 x 0.4, pow wymiany to 0.3 x 0.3 x 120 (tyle jest "plytek"), co daje 10,8 m2 na jeden wymiennik. Dwa to 21,6 m2. Hatex mowi, ze to ma dac 95% sprawności. Zobaczymy. Na moje oko wymiennik krzyżowy przy założeniu jednakowych przepływów w obu kanałach może dać maksymalną temperaturową sprawność teoretyczną 75%. W dodatku wychodzi mi że w praktyce będzie gorzej, znacznie gorzej lub jeszcze gorzej. Wychodzi mi jeszcze jedna zadziwiająca ciekawostka - najprawdopodobniej zastosowanie dwóch "krzyżowców" szeregowo spowoduje na pewno wzrost oporów przepływu ale niekoniecznie wzrost odzysku ciepła Ja w każdym razie prędzej zrobię sobie przeciwprądowy z pergaminu i drewienka (koszt materiału 60 zł, czas wykonania - jedno popołudnie) niż kupię krzyżowy z metalu. I będę sobie co sezon wymieniał wymiennik (ładnie brzmi?) na nowy, czysty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.02.2007 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Witaj Jak sie go pusci "luzem" i z otwartą obudową, to jest bardzo silny szum powietrza. Zamkniecie pokrywy sprowadza go do szumu. Delikatny skrut mocy powoduje, że staje się on szmerem, a ustawienie ok 50% wydajności daje delikatny ,ale słyszalny dźwięk. Zero rezonansów. Amapur się sprawdza! Rozmawiamy o tej kostce. Dołożenie wlotów i wylotów oraz postawienie sytemu tak, jak był projektowany powinno sprowadzić te dźwięki do przyzwoitosci w otoczeniu wentylatora. Sama skrzynia puszczona na 1/3 jest prawie bezgłośna.(co mnie bardzo przyjemnie zdziwiło) Adam M. weź 90 warstw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 04.02.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Witam,Tak, byc moze skonczy sie na wymianie przegrody, zobaczymy po wyscieleniu welna.90 warstw to daje 32,4 m2, czyli co jakies 3 mm warstwa. Niezle.NJerzy, powiedz jak liczysz max sprawnosc 75% dla duo?Widzisz, jeszcze chwile potrwa zanim skoncze centralke i podepne pod kanaly, ale heatex ma 70% sprawnosci na jednym wymienniku.Polowa rekuperatorow na naszym rynku ma krzyzowe z Heatexa. Gdzie nie spojrzysz tam podaja 70%. Problem w tym ze spada im sprawnosc dla wyzszych wydatkow, bo daja male "sztuki".Szeregowe ustawienie dwoch wymiennikow krzyzowych z definicji podwaja opory. Dlaczego sadzisz ze nie zwiekszy odzysku ciepla?Ta technologia jest sprawdzona w wielu dostepnych na rynku jednostkach.Patrz chocby Mistral duo (wez np. 400 lub 600), sprawnosc 85%.Przy pojedynczym maja 60 %.Myslisz ze klamia?PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 04.02.2007 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Jak sie go pusci "luzem" i z otwartą obudową, to jest bardzo silny szum powietrza. Zamkniecie pokrywy sprowadza go do szumu. Delikatny skrut mocy powoduje, że staje się on szmerem, a ustawienie ok 50% wydajności daje delikatny ,ale słyszalny dźwięk. Zero rezonansów. Amapur się sprawdza! Przynitowałeś pająka wentylatorka bezpośrednio do płyty amapur, bez żadnych podkładki z drugiej strony tejże płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.02.2007 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 śruby na wylot, podkładka, podkładka sprężysta, nakrętka, kontrnakrętka.Jakby coś, to można tu czy tam jeszcze jedną podkładkę (jakby była mała precyzja pozycjonowania, ale to było zbędne).Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 04.02.2007 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 NJerzy, powiedz jak liczysz max sprawnosc 75% dla duo? Miałem na myśli pojedyńczy. Nie liczyłem tylko sobie narysowałem kwadrat 5x5 cm, podzieliłem na kratki 1x1 cm i "wykombinowałem" temperatury w poszczególnych kratkach. Potem dorysowałem drugi kwadrat - wymiennik z kratkami i kombinowałem temperatury dalej Bardzo pouczająca zabawa. Widzisz, jeszcze chwile potrwa zanim skoncze centralke i podepne pod kanaly, ale heatex ma 70% sprawnosci na jednym wymienniku. Tak, przy optymalnej (małej) prędkości przepływu Polowa rekuperatorow na naszym rynku ma krzyzowe z Heatexa. Gdzie nie spojrzysz tam podaja 70%. Przepisują dane dostawcy podzespołów Problem w tym ze spada im sprawnosc dla wyzszych wydatkow, bo daja male "sztuki". Wtedy zastosowanie dwóch szeregowo może tą sprawność podnieść Szeregowe ustawienie dwoch wymiennikow krzyzowych z definicji podwaja opory. Dlaczego sadzisz ze nie zwiekszy odzysku ciepla? Jeśli rozważysz dużą ilość wymienników krzyżowych połączonych szeregowo - wyjdzie Ci wymiennik współprądowy, a ten ma najwyższą możliwą sprawność 50% - bo może jedynie zrównać temperatury obu strumieni. Tylko przeciwprądowy umożliwia uzyskanie sprawności teoretycznej 100% i dlatego w praktyce będzie się zbliżał do tej sprawności przy małych przepływach, ze wzrostem przepływu sprawność będzie spadać, ale dla tej samej powierzchni wymiany ZAWSZE będzie wyższa niż krzyżowego. Z materiału na dwa krzyżowce można zrobić jeden przeciwprądowy który będzie sprawniejszy. Ta technologia jest sprawdzona w wielu dostepnych na rynku jednostkach. Patrz chocby Mistral duo (wez np. 400 lub 600), sprawnosc 85%. Przy pojedynczym maja 60 %. Myslisz ze klamia? Tak, kłamią - bo może i są warunki w jakich jest ta sprawność, ale nie wiadomo jakie to warunki dam Ci przykład jak wygląda "prawda marketingowa": - potrzebowałem kiedyś kupić azotyn sodu - nie sprzedali mi bo to trucizna. Kupiłem więc "sól sodową do peklowania mięsa" - zawartość to 100% azotyn sodu - 5 gramów nic Ci nie zrobi, ale 50 najprawdopodobniej wyśle Cię do raju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts