Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kac-Per, wentyle z olx?

Mi Dzieciątko/Mikołaj/Gwiazdor niestety nie przyniósł w tym roku wymiennika. Czekam aż albo Recu-Tech wprowadzi do sprzedaży wymienniki entalpiczne - niby miały już być z początkiem roku, ale do tej pory cisza na ich stronach.

Wentyle od znajomego elektronika robił duże zamówienie w EBM i się udało dołączyć. Wymiennik z Klingenburga wysyłają do mnie w przyszły wtorek :)

Cześć,

Chciałbym zapytać ilu z Was jest teraz w trakcie budowy swojego reku.

Ja powoli zabieram się za swojego lecz już na starcie napotkałem problemy z obliczeniem oporów całej instalacji. Tzn. liczę chyba ok ale wychodzą jakieś kosmiczne liczby i wydaje mi się, że są zbyt wysokie.

Pisałem już post w "Sam robię wentylację" i mam nadzieję, że tutaj więcej ludzi zagląda i mam też nadzieję, że ktoś się odezwie.

Po podłogach mam prawie 200m2 przy prawie 500m3 kubatury. Typowa stodoła bez udziwnień, 5 osób na stałe i 2 pomieszkujące.

Jak już wspomniałem o tych oporach to wychodzi mi 500 Pa na nawiewie plus trzeba jeszcze doliczyć opory rurowca, którego opory wychodzą mi na ponad 200 Pa czyli razem ponad 700 Pa, czy to normalne? Przede wszystkim chodzi o to czy liczycie każdy anemostat jako stratę 30Pa. Wzorowałem się na stronie Pro-venta http://www.pro-vent.pl/baza_wiedzy/dlaczego-rekuperacja/projekt-wentylacji-dla-domu-jednorodzinnego/

W związku z tymi oporami muszę dobrać odpowiednie wentyle i czy ktoś z Was robił na dwóch różnych tzn. mocniejszy na nawiewie i słabszy na wyciągu? No i jak to potem ustawić aby dobrze chodziły? Coś mi się teraz przypomniało, że chyba Bart dał jakiś dodatkowy wentylator na czerpni GWC ( u mnie 84 mb rury fi 200).

Poza tym klamka zapadła i dziś byl u mnie też Mikołaj ;)

recair 1.jpg

IMG_20180103_105949.jpg

IMG_20180103_105918[1].jpg

Cześć,

Chciałbym zapytać ilu z Was jest teraz w trakcie budowy swojego reku.

Ja powoli zabieram się za swojego lecz już na starcie napotkałem problemy z obliczeniem oporów całej instalacji. Tzn. liczę chyba ok ale wychodzą jakieś kosmiczne liczby i wydaje mi się, że są zbyt wysokie.

Pisałem już post w "Sam robię wentylację" i mam nadzieję, że tutaj więcej ludzi zagląda i mam też nadzieję, że ktoś się odezwie.

Po podłogach mam prawie 200m2 przy prawie 500m3 kubatury. Typowa stodoła bez udziwnień, 5 osób na stałe i 2 pomieszkujące.

Jak już wspomniałem o tych oporach to wychodzi mi 500 Pa na nawiewie plus trzeba jeszcze doliczyć opory rurowca, którego opory wychodzą mi na ponad 200 Pa czyli razem ponad 700 Pa, czy to normalne? Przede wszystkim chodzi o to czy liczycie każdy anemostat jako stratę 30Pa. Wzorowałem się na stronie Pro-venta http://www.pro-vent.pl/baza_wiedzy/dlaczego-rekuperacja/projekt-wentylacji-dla-domu-jednorodzinnego/

W związku z tymi oporami muszę dobrać odpowiednie wentyle i czy ktoś z Was robił na dwóch różnych tzn. mocniejszy na nawiewie i słabszy na wyciągu? No i jak to potem ustawić aby dobrze chodziły? Coś mi się teraz przypomniało, że chyba Bart dał jakiś dodatkowy wentylator na czerpni GWC ( u mnie 84 mb rury fi 200).

Poza tym klamka zapadła i dziś byl u mnie też Mikołaj ;)

[ATTACH=CONFIG]404329[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]404330[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]404328[/ATTACH]

uwzgledniasz tylko galaz z najwieksza strata a nie dla kazdego anemostatu

Pierwszy post, więc tradycyjnie witam wszystkich. Również przymierzam się do instalacji WM i budowy rekuperatora. Przeczytałem cały wątek ale kilka rzeczy jest dla mnie nie jasnych. Dobierając wymiennik (np. GS30/300) w programie Klingenburga dla przepływu standardowego nawiewu 100 m3/h, najwyższa sprawność będzie przy prędkości powietrza-wlot 0,52 m/s.? jeśli tak to odcinki rur wchodzących do rekuperatora powinny mieć średnicę 250 mm bo przy tej średnicy prędkość powietrza przy zakładanym strumieniu wynosi 0,57 m/s ?

Będę robił na pefleksach i rozdzielaczu i liczyłem zgrubsza dla całego nawiewu czyli anemostaty i kanały, łuki itd.

Na stronie, którą podałeś stoi

...dbając jednocześnie o to by spadek ciśnienia statycznego od czerpni do najdalszego nawiewu..

Według mnie, tak jak kolega wyżej wspominał, liczysz najbardziej "zakręconą" nitkę do najdalszego anemostatu, i tylko ostatni liczysz..

Cześć RadMac.

Dzięki za kilka słów bo ja jakoś tego nie zauważyłem czytając kilkukrotnie tę stronę.

Do reku wcale nie musi płynąć powietrze z szybkością 0,52 m/s . Szybkość od 2 (chyba) do 5m należy zachować w przewodach aby uniknąć głośnych systemów.

Wpisz w Googlach "nomogram" i pobierz sobie ten plik.