Regius 31.12.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Kac-Per, wentyle z olx?Mi Dzieciątko/Mikołaj/Gwiazdor niestety nie przyniósł w tym roku wymiennika. Czekam aż Klingenburg albo Recu-Tech wprowadzi do sprzedaży wymienniki entalpiczne - niby miały już być z początkiem roku, ale do tej pory cisza na ich stronach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kac-Per 01.01.2018 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2018 Kac-Per, wentyle z olx? Mi Dzieciątko/Mikołaj/Gwiazdor niestety nie przyniósł w tym roku wymiennika. Czekam aż albo Recu-Tech wprowadzi do sprzedaży wymienniki entalpiczne - niby miały już być z początkiem roku, ale do tej pory cisza na ich stronach. Wentyle od znajomego elektronika robił duże zamówienie w EBM i się udało dołączyć. Wymiennik z Klingenburga wysyłają do mnie w przyszły wtorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 03.01.2018 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Cześć, Chciałbym zapytać ilu z Was jest teraz w trakcie budowy swojego reku. Ja powoli zabieram się za swojego lecz już na starcie napotkałem problemy z obliczeniem oporów całej instalacji. Tzn. liczę chyba ok ale wychodzą jakieś kosmiczne liczby i wydaje mi się, że są zbyt wysokie. Pisałem już post w "Sam robię wentylację" i mam nadzieję, że tutaj więcej ludzi zagląda i mam też nadzieję, że ktoś się odezwie. Po podłogach mam prawie 200m2 przy prawie 500m3 kubatury. Typowa stodoła bez udziwnień, 5 osób na stałe i 2 pomieszkujące. Jak już wspomniałem o tych oporach to wychodzi mi 500 Pa na nawiewie plus trzeba jeszcze doliczyć opory rurowca, którego opory wychodzą mi na ponad 200 Pa czyli razem ponad 700 Pa, czy to normalne? Przede wszystkim chodzi o to czy liczycie każdy anemostat jako stratę 30Pa. Wzorowałem się na stronie Pro-venta http://www.pro-vent.pl/baza_wiedzy/dlaczego-rekuperacja/projekt-wentylacji-dla-domu-jednorodzinnego/ W związku z tymi oporami muszę dobrać odpowiednie wentyle i czy ktoś z Was robił na dwóch różnych tzn. mocniejszy na nawiewie i słabszy na wyciągu? No i jak to potem ustawić aby dobrze chodziły? Coś mi się teraz przypomniało, że chyba Bart dał jakiś dodatkowy wentylator na czerpni GWC ( u mnie 84 mb rury fi 200). Poza tym klamka zapadła i dziś byl u mnie też Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 04.01.2018 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Cześć, Chciałbym zapytać ilu z Was jest teraz w trakcie budowy swojego reku. Ja powoli zabieram się za swojego lecz już na starcie napotkałem problemy z obliczeniem oporów całej instalacji. Tzn. liczę chyba ok ale wychodzą jakieś kosmiczne liczby i wydaje mi się, że są zbyt wysokie. Pisałem już post w "Sam robię wentylację" i mam nadzieję, że tutaj więcej ludzi zagląda i mam też nadzieję, że ktoś się odezwie. Po podłogach mam prawie 200m2 przy prawie 500m3 kubatury. Typowa stodoła bez udziwnień, 5 osób na stałe i 2 pomieszkujące. Jak już wspomniałem o tych oporach to wychodzi mi 500 Pa na nawiewie plus trzeba jeszcze doliczyć opory rurowca, którego opory wychodzą mi na ponad 200 Pa czyli razem ponad 700 Pa, czy to normalne? Przede wszystkim chodzi o to czy liczycie każdy anemostat jako stratę 30Pa. Wzorowałem się na stronie Pro-venta http://www.pro-vent.pl/baza_wiedzy/dlaczego-rekuperacja/projekt-wentylacji-dla-domu-jednorodzinnego/ W związku z tymi oporami muszę dobrać odpowiednie wentyle i czy ktoś z Was robił na dwóch różnych tzn. mocniejszy na nawiewie i słabszy na wyciągu? No i jak to potem ustawić aby dobrze chodziły? Coś mi się teraz przypomniało, że chyba Bart dał jakiś dodatkowy wentylator na czerpni GWC ( u mnie 84 mb rury fi 200). Poza tym klamka zapadła i dziś byl u mnie też Mikołaj [ATTACH=CONFIG]404329[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]404330[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]404328[/ATTACH] uwzgledniasz tylko galaz z najwieksza strata a nie dla kazdego anemostatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 04.01.2018 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Będę robił na pefleksach i rozdzielaczu i liczyłem zgrubsza dla całego nawiewu czyli anemostaty i kanały, łuki itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 05.01.2018 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 To jest ktoś kto buduje teraz lub wkrótce zamierza budować swoją centrale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 07.01.2018 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Pierwszy post, więc tradycyjnie witam wszystkich. Również przymierzam się do instalacji WM i budowy rekuperatora. Przeczytałem cały wątek ale kilka rzeczy jest dla mnie nie jasnych. Dobierając wymiennik (np. GS30/300) w programie Klingenburga dla przepływu standardowego nawiewu 100 m3/h, najwyższa sprawność będzie przy prędkości powietrza-wlot 0,52 m/s.? jeśli tak to odcinki rur wchodzących do rekuperatora powinny mieć średnicę 250 mm bo przy tej średnicy prędkość powietrza przy zakładanym strumieniu wynosi 0,57 m/s ? Będę robił na pefleksach i rozdzielaczu i liczyłem zgrubsza dla całego nawiewu czyli anemostaty i kanały, łuki itd. Na stronie, którą podałeś stoi ...dbając jednocześnie o to by spadek ciśnienia statycznego od czerpni do najdalszego nawiewu.. Według mnie, tak jak kolega wyżej wspominał, liczysz najbardziej "zakręconą" nitkę do najdalszego anemostatu, i tylko ostatni liczysz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 08.01.2018 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Cześć RadMac.Dzięki za kilka słów bo ja jakoś tego nie zauważyłem czytając kilkukrotnie tę stronę.Do reku wcale nie musi płynąć powietrze z szybkością 0,52 m/s . Szybkość od 2 (chyba) do 5m należy zachować w przewodach aby uniknąć głośnych systemów. Wpisz w Googlach "nomogram" i pobierz sobie ten plik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 08.01.2018 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 To, że prędkość przepływu najlepiej od 2-5m/s to wiem ale chodzi o prędkość przy samym wymienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boonk 09.01.2018 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Witam.Jestem chetny na wentyle 220 robi ktos liste zakupową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 09.01.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Mam na zbyciu kilka używek ebm papst g3g 140-AW05 jakby ktoś chciał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 10.01.2018 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Witam. Jestem chetny na wentyle 220 robi ktos liste zakupową? Ja będę kupował ale nie wiem gdzie, nie wiem jeszcze jakie i nie wiem kiedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 10.01.2018 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Mam na zbyciu kilka używek ebm papst g3g 140-AW05 jakby ktoś chciał Te dmuchawy słabo się nadają do reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 10.01.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 To, że prędkość przepływu najlepiej od 2-5m/s to wiem ale chodzi o prędkość przy samym wymienniku. A to 0,5 na wymienniku to ile M3 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 10.01.2018 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 (edytowane) A to 0,5 na wymienniku to ile M3 ? Dobierając wymiennik (np. GS30/300) w programie Klingenburga dla przepływu standardowego nawiewu 100 m3/h, O to chodziło? Edytowane 10 Stycznia 2018 przez RadMac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 10.01.2018 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Chodziło mi bardziej o to, że jeżeli optymalny odzysk jest przy przepływie powietrza z szybkością 0,52 to ile to jest powietrza w m3? Jaka jest jego pojemność ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 10.01.2018 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Może inaczej czy przy tych 0,52 przepływa 100m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 11.01.2018 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 (edytowane) Te dmuchawy słabo się nadają do reku A niby czemu? Dokładnie to jest g3g 140-aw-13 i sa wyciagniete z rekuperatora. Mam jeszcze filtry G4 400x180x48 w plastikowej ramce za grosze. Jak nikt niebedzie chcial to pójdą w kosz. Edytowane 11 Stycznia 2018 przez dzinks0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 11.01.2018 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Może inaczej czy przy tych 0,52 przepływa 100m3? Dokładnie. Masz program doboru wymiennika od Klingenburga? Możesz sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 11.01.2018 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Pisałem do nich kilka razy po ten program ale nie odpisali ani razu. Teraz mam kupiony wymiennik racair Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts