Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

Twój wymiennik ma 86850 mm2 powierzchni wlotu to odpowiednik rury około 330 mm. Czy nie powinniśmy tak dobierać średnic żeby jak najbardziej przybliżyć się do powierzchni wlotu wymiennika?

Czy to aby ma jakieś znaczenie? Pomijając skrajne wartości oczywiście, można by było budować bardziej kompaktowe skrzynki.

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Starym weteranem jeszcze nie jestem ale pozwolę sobie odpowiedzieć tylko teoretycznie na pierwsze pytanie. Według programu, z tworzywa lepsza sprawność kosztem sprężu.

A ja bez patrzenia na program też tak uważam W końcu plastik jest gorszym przewodnikiem więc musi być dużo więcej drobnych kanalikow przez które musi się przecisnąć powietrze gdybym miał aluminiowy to bym sprawdził na mojej instalacji ile plastikowy musi mieć podane więcej prądu na wentylatory aby uzyskac np te 300m3h

Tak sprawdzam w tym programie różne konfiguracje i np: zmiana przepływu powietrza wywiewanego do 120 m3/h w stosunku do nawiewu 100 m3/h powoduje 5% wzrost sprawności wymiennika GS30/300. To by oznaczało podciśnienie w domu i zaciąganie powietrza gdzie się da. Ale jak ktoś ma szczelny dom to co, wciągnie mu okna do środka? Jakie są konsekwencje takich dysproporcji w praktyce? Pomijając palenie w kominku.

A jak z brudzeniem się wymiennika? Bo był to problem często poruszany. Jak wygląda taki wymiennik po latach? Czy koniecznie robić wyciągany?

Rozebrałem właśnie cały mój kombajn na strychu na części pierwsze. Powiem szczerze że wyjęcie wymiennika z klejonej obudowy masakra. Rozbieranie zajęło mi 1,5 godziny. Myślałem że mój wymiennika będzie w częściach i nie przeżyje wyciągania. Pomyślałem że na pewno się porozkleja od tego wyginania i wiecie co? I nic.

Wziąłem go właśnie do wanny i wymysłem lejąc wodę z jednej strony i patrząc gdzie wylatuje a potem z drugiej strony i ani śladu przecieku. Czyli wszystko ok.

Mogę stwierdzić że częste zamarzanie i rozmrażanie nic mu nie zrobi.

Płyty w klingenburgu są jakoś prasowane nie tyle klejone wydaje mi się.

Odnośnie pytania to ja mój myłem ostatnio ze 3 lata temu i do dziś był czysty. Nic z niego nie wyleciało.

Panowie, również składam rekuperator i instalację samemu. Będę robił teraz podejścia pod rozdzielacze. Rozdzielacze ukryte w warstwie ocieplenia poddasza (40cm). Czy podejścia z rekuperatora wykonać z elastycznego spiro czy ze sztywnych ocynków. Obawiam się, że elastyczne się pozgniatają w czasie układania wełny, profili, płyt. Od rozdzielaczy do anemostatów zrobiłem z PE Flexa'a.

Edit: zakupiłem sztywne kanały. To co będzie zabudowane robię na sztywnych. Miętkie tylko przy samym rekuperatorze.

Edytowane przez idaredy2017
to late :)

Wymienniki plastikowe recair oraz klingenburg są zgrzewane, aluminiowe chyba zaprasowywane- jak będę miał wolną chwilę to potne i dokladniej zobacze. Tworzywo wymiennika recair jest o niebo lepsze jakosciowo od klingenburga, jest to twardsza sztywniejsza folia. Z klingenburga to cienkie badziewie ale bardziej elastyczne. Rozkład lameli w recair jest bardzo sprytnie rozplanowany-pow płaskie oraz mikro harmonijki. Musialbym zrobić zdjęcie byście zobaczyli. Co do trwałości tych plastikowych to pewnym czasie, im goretsze powietrze przepływa folie te twardnieja i pękają. Niepotrafie powiedzieć ile lat w normalnej temp to pochodzi ale na 100% kiedyś trzeba będzie go wymienić. Co do trwałości postaram sie kolegów z serwisu zapytać. Zapchane wymienniki już wielokrotnie widziałem. Najczęściej jest to przypadek uruchomienia reku jak w domu niejest jeszcze idealnie czysto po budowie-brud przechodzi nawet przez filtry. Wymienniki alu sa trwalsze ale troche ciepla ucieka przy wychodzeniu obu strumieni-dlatego plastikowe maja lepsze sprawnosci.

A co do waszych reku to podziwiam jak czytam ze montaz 100h trwal. W fabryce trwa 5h

Ja sam reku to robiłem akurat chyba dwie dniowki gdybym miał to robić 100h to wolałbym zarobić na tym co robię na codzień i kupić gotowca ale satysfakcja ze się zrobiło samemu i działa bezproblemowo w porównaniu z firmowka z ktora mialem sporo problemow jest bezcenna.

A jeśli chodzi o mniejszą sprawność aluminiowego to może bilans się wyrównuje bo plastikowy potrzebuje więcej prądu kiedyś to może policze jak uda mi się znaleźć aluminiowy który wejdzie w miejsce obecnego recair160

Edytowane przez romano78

Nie wiecie gdzie online można kupić same króćce fi 75 mm? Mam giętarkę, więc skrzynki rozdzielcze zrobiłbym sam i króćce wyprowadził tam gdzie trzeba.

Z jakiej blachy będziesz robił jak masz zamiar łączyć krocce ze skrzynka czym będziesz wiercil otwory pytam bo też mam zamiar robić skrzynki dla kogoś z rodziny.