m.dworek 05.02.2007 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Jeśli rozważysz dużą ilość wymienników krzyżowych połączonych szeregowo - wyjdzie Ci wymiennik współprądowy, a ten ma najwyższą możliwą sprawność 50% - bo może jedynie zrównać temperatury obu strumieni. -( ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 05.02.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Jeśli rozważysz dużą ilość wymienników krzyżowych połączonych szeregowo - wyjdzie Ci wymiennik współprądowy, a ten ma najwyższą możliwą sprawność 50% - bo może jedynie zrównać temperatury obu strumieni. Jeden krzyżowy jest lepszy od współprądowego. Więc chyba jednak sprawy nie przemyślałeś. Przez dwa duo krzyżowe można puszczać powietrze (nawiew +wywiew) na dwa różne sposoby. Jeden z nich przypomina (tylko przypomina) przepływ we wspólprądowym drugi sposób (też tylko przypomina ale za to z dobrym) przybliżeniem przepływ w przeciwprądowym. Sprawność dwóch duo jest wyższa od jednego krzyżowca. Sprawność wymienników (dowolnych ) zależy od czasu ekspozycji (powierzchnia+czas kontaktu powietrza z nią) co łatwo można sobie wyobrazić, ale także ( i tutaj z analizą jest znacznie gorzej!!!!!!!!!!) od względnych wilgotności powietrza. Przy suchym powietrzu nawet sprawność przeciwprądowca spada!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilias 05.02.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Po co się ograniczać ? Narysujcie kwadrat o boku 20 kratek, po jednej stronie -10 stopni, po drugiej +10, zmiana temperatury o jeden stopień na kratkę. Oczywiście na krzyż. Na koniec średnia z tak otrzymanych temperatur. Na dużym widać lepiej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 05.02.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Po co się ograniczać ? Narysujcie kwadrat o boku 20 kratek, po jednej stronie -10 stopni, po drugiej +10, zmiana temperatury o jeden stopień na kratkę. Oczywiście na krzyż. Na koniec średnia z tak otrzymanych temperatur. Na dużym widać lepiej Pozdrawiam Tyle, że -10=10 z odpowiednio dobraną dokładnością, co oczywiście nikogo nie zadowala Tak naprawdę to można cały proces symulować np Fluentem (tylko kto ma ten programik i jeszcze umie się nim posługiwać) Całość jest znacznie bardziej skomplikowana niż prosta kratownica i uśrednianie. Jest "bardzo" dużo oczek i w każdym rozwiązuje się odpowiednie równanie różnicowe (uproszczone równanie różniczkowe) w dodatku kratownica powinna być przestrzenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilias 05.02.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Dzięki tej uproszczonej symulacji można sobie uzmysłowić że w wymienniku krzyżowym ( na przykładzie pojedyńczego plastra ) są miejsca zimne i bardzo zimne których nie masz czym ogrzać, ciepełko do nich nie dociera już. Tak jak w współprądowym ile byś nie dmuchał temperatury tylko się uśrednią. A w praktyce jest jeszcze gorzej, czego potwierdzeniem są badania laboratoryjne koosa, który jako jedyny odważył się je opublikować, zresztą chyba nieopatrznie dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 05.02.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Panowie - bardzo jestem pełen nabożnej czci wobec Waszych zdolności i wiedzy i z zapartym tchem czekam, aż wydadzą owoce w postaci działających jak same szatany maszyn rekuperujących Tymczasem jednak zapytam, czy do takiego własnymi ręcami robionego przewidujecie jakieś automatyczne sterowanie? Chodzi mi o coś, co samo włączy bypass jak trzeba, samo przełączy się z GWC na czerpnie ścienną, w nocy zwolni, w dzień przyspieszy itp. Systemy, które to mają (Storkair z ComfoControl np.) są absurdalnie drogie. Podobno da się to zrobić za pomocą jakiegoś uniwersalnego sterownika PLC (Siemens, Moeller). Ćwiczył to już ktoś? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 05.02.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 wilias - tak jest w krzyżowym? A nie w przeciwprądowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilias 05.02.2007 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Tak , w krzyżowym, w współprądowym ( współbieżnym ) podobnie, w przeciwprądowym dużo , dużo lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 05.02.2007 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Tymczasem jednak zapytam, czy do takiego własnymi ręcami robionego przewidujecie jakieś automatyczne sterowanie? Chodzi mi o coś, co samo włączy bypass jak trzeba, samo przełączy się z GWC na czerpnie ścienną, w nocy zwolni, w dzień przyspieszy itp. Takie właśnie sterowanie przewidziałem. Dziś dostałem próbki pergaminu, jutro jadę po drewienko - i będę "nawijał" wymiennik. Skrzyneczka "centrali wentylacyjnej" jest rozrysowana - z baypasem i przełączanym wejściem GWC/czerpnia. Co do sterownika - nie wiem czy to nie będzie poprostu komputer z kartą DAQ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 05.02.2007 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Ja w każdym razie prędzej zrobię sobie przeciwprądowy z pergaminu i drewienka (koszt materiału 60 zł, czas wykonania - jedno popołudnie) niż kupię krzyżowy z metalu. I będę sobie co sezon wymieniał wymiennik (ładnie brzmi?) na nowy, czysty nie moge sie doczekac az pokazesz zdjecie swojego dziela o jakiej powierzchni myslisz? tak ze 20, 30 m2 musialbyc zrobic i uwazaj zeby papier od wilgoci nie zaczal sie faldowac, bo beda duze opory przeplywu rozwiazanie ciekawe i musisz koniecznie podzielic sie z nami efektami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.02.2007 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Panowie! To tylko wentylacja a nie loty kosmiczne.Czujnik temperatury ustawiony na górną graniczną GWC (8stC) przełączy strugę na czerpnię zewnętrzną tak, że nawet tego nie zauważycie. To samo z bajpasem ale inny czujnik ustawiony na 26stC zewnątrz.Samo się zrobi. Wydajność w 90% czasu jest stała i niewielka. Tak 1/3. Łatwo ustawić tę gałkę na ścianie w/g kropki na potencjometrze. Komputer do tego wcale nie potrzebny.Adam M. Dobrze zrobiony system wcale nie potrzebuje się podpierać supersterownikami z bajerami, 256 programami do roku 3356 z podziałem na niedziele i swięta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 05.02.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Tak 1/3. Łatwo ustawić tę gałkę na ścianie w/g kropki na potencjometrze. Komputer do tego wcale nie potrzebny. gałka w erze inteligentnych budynków, toż to obciach a wracając do przełączenia jak zamyślasz sterować przepustnicą gwc/czerpnia ? silniki, cięgna czy cuś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 05.02.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Kurde, NJerzy Mówisz w języku, którego nie rozumiem Chyba chodzi o to, że zaraz zrobisz tak, jak ja chce zrobić? Jeśli tak, to czekam na wyniki. Oczywiście opcja z PC jest niezła, tylko ma minusy takie, jak konieczność ciągłego trzymania włączonego jednego kompa. Nawet sprawdzałem ceny starych laptopów, bo chyba najlepiej zaprząc właśnie coś takiego, i za pare złotych można wejść w posiadanie gustownego lapsia. Nawet to by fajnie wyglądało obok pieca i reszty maszynerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.02.2007 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Mice Obciach to wpadać na ostatni odcinek serialu! Strona 7 tematu - jest zdjęcie. Zacznij od początku i z uwagą. Zatrybisz, bo trudne nie jest. Jak bardzo inteligentny chcesz mieć budynek? Bardziej inteligentny od żony? Od 5-latka? Kochanego wujaszka , który Cię na wakacje odwiedził? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 05.02.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Mice Obciach to wpadać na ostatni odcinek serialu! Strona 7 tematu - jest zdjęcie. Zacznij od początku i z uwagą. Zatrybisz, bo trudne nie jest. No widzisz, ta fotka mi się nie wczytywała wcześniej i stąd to pytanie, bo widziałem takie sterowane cięgnem. Teraz wsio jasne ... chyba Jak bardzo inteligentny chcesz mieć budynek? Bardziej inteligentny od żony? Od 5-latka? Kochanego wujaszka , który Cię na wakacje odwiedził? Heh, widzisz kiedyś chciałem mieć super inteligentny domek, jak przemyślałem to dałem sobie spokój. Nie chcę na starość zastanawiać się co się stanie jak w kiblu wcisnę zielony przycisk, spłucze czy zabije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 05.02.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Witam,Widze czas sie zabrac porzadnie do roboty.Skoncza sie te teoretyczne rozwazania (meczace to).Odpowiedzi same sie znajda jak reku bedzie caly zmontowany.Mam nadzieje ze zdaze przed koncem zimy, tak zeby chociaz zero stopni bylo na wlocie.Czasu tylko kurnia malo, jest 10 wieczor, juz mi sie nic nie chce.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 05.02.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Kurde, NJerzy Mówisz w języku, którego nie rozumiem Chyba chodzi o to, że zaraz zrobisz tak, jak ja chce zrobić? Jeśli tak, to czekam na wyniki. Oczywiście opcja z PC jest niezła, tylko ma minusy takie, jak konieczność ciągłego trzymania włączonego jednego kompa. Nawet sprawdzałem ceny starych laptopów, bo chyba najlepiej zaprząc właśnie coś takiego, i za pare złotych można wejść w posiadanie gustownego lapsia. Nawet to by fajnie wyglądało obok pieca i reszty maszynerii Myślałem o laptopie tanim i karcie DAQ czyli "akwizycji danych" a mówiąc prosto to karta z wejściami i wyjściami analogowymi i cyfrowymi, do której można podłączyć czujniki i elementy wykonawcze. Oczywiście Adam_mk ma rację ze to przerost formy nad treścią, ale miałbym dla takiego zestawu kilka dodatkowych zastosowań. W wersji uproszczonej (która wcale gorzej działać nie będzie) wystarczy kilka czujników temperatury, prosta logika choćby na przekaźnikach, zasilacz i przełączanie przepustnic na przykład siłownikami samochodowych zamków centralnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 05.02.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Njerzy,Powiedz, ile kosztowalaby taka karta na powiedzmy 8 wejsc i 8 wyjsc (analogowe) + pare cyfrowych we/wy, powiedzmy ze 16 bitowe?To tak przy okazji - kiedys mialem ochote sie pobawic ale ceny mnie przerazily.Teraz moze jest taniej (Chiny?).PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 05.02.2007 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Njerzy, Powiedz, ile kosztowalaby taka karta na powiedzmy 8 wejsc i 8 wyjsc (analogowe) + pare cyfrowych we/wy, powiedzmy ze 16 bitowe? i pytanie pomocnicze : kto napisze soft do tego Może znajdzie się pojedyńczy soft do odczytu wartości jednej czy drugiej ale całościowo panujący nad wszystkim trzeba napisać samemu. A programistów wielu tu chyba nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 05.02.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Bez szukania okazji to trzeba 300 - 500$ wyłożyć. Jak się poszuka to można znaleźć na przykład coś takiego:http://www.bb-elec.com/product.asp?sku=UD128A8D&TrailType=Sub&Trail=742co prawda wejść niewiele ale za to z legalnym oprogramowaniem.Od kilku lat nie jestem w temacie, bardzo możliwe że chinczycy robią coś po 20$ - jak znajdę to dam namiary. Mam gdzieś darmową ale prawie pełną wersję Dasy Lab - wycięta jest tylko praca wielostanowiskowa - muszę poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts