Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

Ciekawa sprawa to jak zrobiłem pomiary na anemostatach to wszędzie wyszło podobnie jeśli chodzi o nawiew -

przy 45% mocy 1,8m/s, 16m3/h

wywiew - 3,1m/s. 26m3/h

Wyrzutnia: 10% mocy 0,5m/s. 5m3/h

25% - 4,5m/s. 39m3/h

50% - 10,2 m/s. 88m3/h

75% - 15,8 m/s. 136m3/h

100% - 20,7 m/s. 177m3/h

Czerpnia: 10% - 2m/s. 17m3/h

25% - 5,3m/s. 46m3/h

50% - 10,7m/s. 92m3/h

75% - 16,5 m/s. 141m3/h

100% - 22 m/s - 189m3/h tu już zgniotło mi mój kartonik.

I tak jestem zadowolony bo wygląda na to że mam lekkie nadciśnienie jak powinno być :)

Takie objętości według twoich danych mi powychodziły. Kiedy pomiary sprawności?

Edytowane przez RadMac

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Takie objętości według twoich danych mi powychodziły. Kiedy pomiary sprawności?

To coś nie pasi zbytnio chyba bo jak może być na czerpni przy 100% mocy tylko 190m3/h powietrza? Coś za mało chyba.

Instalacja nie jest taka rozległa a same wentylatory żeby dmuchał tam mało na max obrotach.

Same wentylatory dają 900m3/h więc nie wiem o co chodzi.

Może pomiar powinienem przeprowadzić inaczej.

Przecież tam na czerpni i wyrzutni powinno być blisko 500m3/h

Poniżej fotka kasety letniej bo ktoś pytał wcześniej.

Zrobiłem tez pomiary ale wyczytałem że najlepiej na czerpni i wyrzutni robić.

Daję tez fotke czym robiłem pomiary tylko nie wiem jeszcze jak to przeliczyć na objętość powietrza bo mam tylko prędkość strugi.

Ciekawa sprawa to jak zrobiłem pomiary na anemostatach to wszędzie wyszło podobnie jeśli chodzi o nawiew - przy 45% mocy 1,8m/s, wywiew - 3,1m/s.

Wyrzutnia: 10% mocy 0,5m/s

25% - 4,5m/s

50% - 10,2 m/s

75% - 15,8 m/s

100% - 20,7 m/s

Czerpnia: 10% - 2m/s

25% - 5,3m/s

50% - 10,7m/s

75% - 16,5 m/s

100% - 22 m/s - tu już zgniotło mi mój kartonik.

I tak jestem zadowolony bo wygląda na to że mam lekkie nadciśnienie jak powinno być :)

Większej głupoty z tym pomiarem to nie widziałem...

Dlaczego ten stożek jest zwężony do średnicy śmigła anemometru....?

Robisz tubę o średnicy np 100mm i w menu anemometru ustawiasz na pole powierzchni takiej średnicy po czym przykładasz śmigło do otworu pomiarowego...

Jeżeli czerpnia / wyrzutnia ma np 200mm to ustawiasz miernik na pole powierzchni odpowiadające tej średnicy...( Oczywiście pomiar ma być też na takiej średnicy tuby lub bezpośrednio na kanale...)

A nie takie głupoty typu przepływ 22m/s...:lol2:

Myślisz że ile przeciśnie się przez otworek o średnicy 6-8cm...( Dziwne że nie zainteresowałeś się czemu zgniótł się karton twojej tuby...)

Edytowane przez jasiek71

To coś nie pasi zbytnio chyba bo jak może być na czerpni przy 100% mocy tylko 190m3/h powietrza? Coś za mało chyba.

Instalacja nie jest taka rozległa a same wentylatory żeby dmuchał tam mało na max obrotach.

Same wentylatory dają 900m3/h więc nie wiem o co chodzi.

Może pomiar powinienem przeprowadzić inaczej.

Przecież tam na czerpni i wyrzutni powinno być blisko 500m3/h

Jeżeli to twoje śmigło pokazuje tylko m/s to musisz zrobić tubę o określonej średnicy ale takiej która nie blokuje przepływu i przeliczyć to co pokazuje anemometr...

Np

Średnica pomiarowa 100mm

Wydatek 5m/w...

A więc pole powierzchni otworu w m2 x przepływ w m/s z 3600s

0,00785m2x 5m/s x 3600 = 141,3 m3/h

Przyłóż bez żadnej trąbki bezpośrednio na końcu kanału. Będzie tam wtedy większa średnica więc i prędkość mniejsza, może wtedy będzie bardziej wiarygodny pomiar.

Chociaż te mniejsze prędkości to czemu miałyby być przekłamane? Co za różnica przez jaką średnicę rury przepływa powietrze? Czym mniejsza tym szybciej. Tylko nie wiadomo do jakiej prędkości.

A podaj model tego anemometru.

Edytowane przez RadMac

Przyłóż bez żadnej trąbki bezpośrednio na końcu kanału. Będzie tam wtedy większa średnica więc i prędkość mniejsza, może wtedy będzie bardziej wiarygodny pomiar.

Chociaż te mniejsze prędkości to czemu miałyby być przekłamane? Co za różnica przez jaką średnicę rury przepływa powietrze? Czym mniejsza tym szybciej. Tylko nie wiadomo do jakiej prędkości.

A podaj model tego anemometru.

E no spoko...

Przecież instalacja wentylacyjna to jak rura z wodą i mocny hydrofor to napędza...

E no spoko...

Przecież instalacja wentylacyjna to jak rura z wodą i mocny hydrofor to napędza...

Jak przyłoży do kanału fi 63mm anemometr 55mm to duże będzie przekłamanie? Jak przyłoży tą trąbkę do kanału fi 200mm z małą prędkością wentylatora to też powietrze nie zdąży sie przecisnąć? Chyba, że tak jak wspomniałeś ma ustawione na konkretną średnicę i wartości nieprawdziwe wychodzą.

Fajnie jakby Mr_Mabram zrobił pomiary bez tej tuby to byłoby jakieś porównanie.

Zrobię bez tuby, nie ma sprawy ale poczekajcie do weekendu ;). Anemometr to CEM DT-618 i widze że nie ma w nim przeliczania jakiegoś tylko jednostki do wyboru: m/s, km/h, knots.

Szukałem trochę info predzęj jak zrobić pomiary i ktoś wspominał o takim stożku dlatego tak zrobiłem więc nie bijcie mnie za to ;P

Jeżeli to twoje śmigło pokazuje tylko m/s to musisz zrobić tubę o określonej średnicy ale takiej która nie blokuje przepływu i przeliczyć to co pokazuje anemometr...

Np

Średnica pomiarowa 100mm

Wydatek 5m/w...

A więc pole powierzchni otworu w m2 x przepływ w m/s z 3600s

0,00785m2x 5m/s x 3600 = 141,3 m3/h

Ok. Czyli według twojego wyliczenia przyłożyłem anemometr do kanału nawiewnego w pokoju ale zdjąłem anemostat i wyszło mi na 100% mocy wentyli 3m/s w kanale fi 100.

Czyli:

0,00785m2 x 3m/s x 3600 = 84,78m3/h

i teraz 84,78m3/h x 7 kanałów nawiewnych w domu mam = 593m3/h czyli ok. trochę więcej niż moja kubatura domu. :)

i tak samo policzyc dla wywiewu tak?

Napiszę wam jeszcze jedna ciekawostkę.

Odkręciłem anemostat w kuchni i powiem wam że kanał jest mocno zabrudzony kurzem "kotami" na sciankach.

Instalację mam zrobioną z rur spiro tych rozciąganych aluminiowych.

Widzę, że na wiosnę będę musiał coś wymyśleć do czyszczenia kanałów jakaś szczotka na elastycznym drucie żeby nie uszkodzić kanałów.

Odkręciłem anemostat w kuchni i powiem wam że kanał jest mocno zabrudzony kurzem "kotami" na sciankach.

Widzę, że na wiosnę będę musiał coś wymyśleć do czyszczenia kanałów jakaś szczotka na elastycznym drucie żeby nie uszkodzić kanałów.

A co się dziwisz też tak miałem powodem jest między innymi wyłączanie wentylacji i za małą prędkość w kanale ja zlikwidowalem dwa wywiewy w garderobach aby bardziej pizdzilo w tych trzech co zostały tyczy się to tylko wywiewow bo nawiewami nie ma takich problemów a tak poza tym w życiu bym nie zrobił na flexach.

Ale w kuchni masz wyciąg więc jaki problem? To przecież nie dostanie się do środka z powrotem. Jedynie może zabrudzić wymiennik ale masz chyba filtr przed nim, co?

Te rury to folia aluminiowa więc słabo widzę czyszczenie w środku chyba, że jakaś miękka gąbka ,delikatnie większa. Ktoś zakładał dodatkowy filtr pod anemostatem ale nie pamiętam gdzie to widziałem.

Ok. Czyli według twojego wyliczenia przyłożyłem anemometr do kanału nawiewnego w pokoju ale zdjąłem anemostat i wyszło mi na 100% mocy wentyli 3m/s w kanale fi 100.

Czyli:

0,00785m2 x 3m/s x 3600 = 84,78m3/h

i teraz 84,78m3/h x 7 kanałów nawiewnych w domu mam = 593m3/h czyli ok. trochę więcej niż moja kubatura domu. :)

i tak samo policzyc dla wywiewu tak?

Wydaje mi się, że znowu nie bardzo dokładnie będzie bo zdjąłeś tylko jeden anemostat więc powietrze z mniejszym oporem poszło na ten właśnie kanał. Chyba, że anemostaty nie stawiają żadnych oporów.

A zrób proszę jeszcze raz ten sam pomiar z tą tubą jak możesz.

Edytowane przez RadMac

A co się dziwisz też tak miałem powodem jest między innymi wyłączanie wentylacji i za małą prędkość w kanale ja zlikwidowalem dwa wywiewy w garderobach aby bardziej pizdzilo w tych trzech co zostały tyczy się to tylko wywiewow bo nawiewami nie ma takich problemów a tak poza tym w życiu bym nie zrobił na flexach.

Teraz już też bym nie zrobił na plecach ale parę lat temu plastiki nie były popularne a robiło się z tego co przystępnie cenowo wychodziło.

Zawsze bród będzie tylko na wywiewach bo one siagna jak odkurzacz a nawiewy przechodzą przez filtr.

Teraz już też bym nie zrobił na flexach ale parę lat temu plastiki nie były popularne a robiło się z tego co przystępnie cenowo wychodziło.

Zawsze bród będzie tylko na wywiewach bo one siagna jak odkurzacz a nawiewy przechodzą przez filtr.

Wydaje mi się, że znowu nie bardzo dokładnie będzie bo zdjąłeś tylko jeden anemostat więc powietrze z mniejszym oporem poszło na ten właśnie kanał. Chyba, że anemostaty nie stawiają żadnych oporów.

A zrób proszę jeszcze raz ten sam pomiar z tą tubą jak możesz.

Lejek założony i na tym samym nawiewów 100proc mocy 5,3m/s.

W weekend podkręcam wszystkie anemostaty i wtedy pomierze też.