idaredy2017 16.02.2018 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 hmm, miałem podobny pomysł co kudłaty ale w takim razie chyba lepiej zrobić "wkład" na lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 16.02.2018 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 hmm, miałem podobny pomysł co kudłaty ale w takim razie chyba lepiej zrobić "wkład" na lato. Ale wkład na lato to to samo co by pass - rózni sie tylko tym od bypasu że omijasz cały wymiennik a w bypasie omijasz w wymienniku tylko nawiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 16.02.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Jak będzie różnica w sprawności pomiędzy reku w układzie Tihellmana a normalnym układzie? czy są to jakieś znaczące różnice, czy rzędu np 5%. Bo jak rząd wielkości 5% to nie wiem czy warto skrzynkę komplikować (większa, skomplikowana i w zasadzie wentyle trzeba w osobną pchać itp.). Praktycy wypowiedzcie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopiola 16.02.2018 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Co sądzicie o takiej wersji rekuperatora? Dwa filtry na wejściu np. G1 i F7, dwie tacki, skropliny wypływają zgodnie z przepływem powietrza, wentyle tak ustawione, aby było jak najciszej. Cyferkami oznaczyłem wejścia, bo sam już zaczynam się gubić w tych nazwach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 16.02.2018 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Co sądzicie o takiej wersji rekuperatora? Dwa filtry na wejściu np. G1 i F7, dwie tacki, skropliny wypływają zgodnie z przepływem powietrza, wentyle tak ustawione, aby było jak najciszej. Cyferkami oznaczyłem wejścia, bo sam już zaczynam się gubić w tych nazwach. Jestem tez na etapie planowania. Tyle co się naczytałem to najlepiej jak układ przepływu jest taki: a najlepiej w układzie titelmana (cos pokrzaczyłem) tyko jak ja mam wentyle z ringami to to tak chyba się nie da ich wstawić aby dmuchały we właściwą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopiola 16.02.2018 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Porobiłem testy z programem Klingenburga ze stałym warunkiem Qmin=38m3/h*************************************** pozostałe nastawy -5|22|90|40***************************************Gs30/117 niesymetryczne pole193m3/h /38m3/hspr.mok:80,2% /87,7%182-229Pa /19-24Paod 62m3/h tylko skraplanie***************************************Gs25/140 symetryczne pole201m3/h /38m3/hspr.mok:80,0% /87,8%174-220Pa /17-21Paod 63m3/h tylko skraplanie***************************************Gs18/207 niesymetryczne pole206m3/h /38m3/hspr.mok:79,4% /87,2%168-212Pa /16-20Paod 56m3/h tylko skraplanie***************************************Wgląda na to, że czym mniejszy i grubszy wymiennik tym większy dopuszczalny zakres przepływu, mniejszy spadek ciśnienia i trochę gorsza sprawność.Myślałem, że symetryczne wejścia dają jakiś pozytywny efekt, ale nie.grubość dobierałem nie co 5mm tylko po to żeby mieć zawsze te 38m3/h min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 16.02.2018 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Ale wkład na lato to to samo co by pass - rózni sie tylko tym od bypasu że omijasz cały wymiennik a w bypasie omijasz w wymienniku tylko nawiew. Różnica jest głównie ekonomiczna przy kasecie letniej wentyle mają dużo lżej tyle tylko ze trzeba ją dwa razy w roku włożyć i wyciągnąć ręcznie a baypas można zrobić automatycznie ale przecież i tak trzeba pójść na strych wymienić filtr więc nie jest to żaden problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 18.02.2018 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Jestem tez na etapie planowania. Tyle co się naczytałem to najlepiej jak układ przepływu jest taki:[ATTACH=CONFIG]407407[/ATTACH] a najlepiej w układzie titelmana (cos pokrzaczyłem) Chyba lepiej przeciwprądowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopiola 18.02.2018 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Te filtry to chyba złośliwie produkują, G1 mają 1m szerokości a F7 0,7m, muszę jakoś inaczej skrzynkę zaprojektować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 18.02.2018 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Jak to jest z tym zużyciem powietrza przez człowieka? Przeciętny, zdrowy człowiek potrzebuje około 0,5 m3/h. Załóżmy dwoje dorosłych, czyli 1 m3/h. Zalecane 30 m3/h na osobę, to te 59 m3/h to na co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 18.02.2018 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 (edytowane) Jak to jest z tym zużyciem powietrza przez człowieka? Przeciętny, zdrowy człowiek potrzebuje około 0,5 m3/h. Załóżmy dwoje dorosłych, czyli 1 m3/h. Zalecane 30 m3/h na osobę, to te 59 m3/h to na co? Może na piardy oraz smrodki z butów żeby wyeliminować? Poza tyj jak by było tylko 1m/h to by było głośno przynajmniej tak piszą mądre głowy. Edytowane 18 Lutego 2018 przez kudlaty69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 18.02.2018 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Czołem Tak przeczytałem i planuje układ Tichelmana. Oraz żeby było cicho to: obieg powietrza:czerpnia-filtr-wentylator--wymiennik-nawiew do domu /wywiew,filtr, wymiennik, wentylator, wyrzutnia. Pisaliście żeby była mała delta temp nawiewanej i wywiewanej to cyt: "Przełożyłem podłączenia czerpnia - wyrzutnia na dół, a nawiew - wywiew do góry. Spiąłem wszystko, podłączyłem i jakie moje zdziwienie!!!! Różnica pomiędzy wywiewem a powietrzem nawiewanym 1st!!!!" Wiec planuję jak wyżej tylko że tego nie da się upakować w jedna skrzynkę. Rozrysowałem to tak - obaczcie i napiszcie czy dobrze czy lipa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.02.2018 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Jak to jest z tym zużyciem powietrza przez człowieka? Przeciętny, zdrowy człowiek potrzebuje około 0,5 m3/h. Załóżmy dwoje dorosłych, czyli 1 m3/h. Zalecane 30 m3/h na osobę, to te 59 m3/h to na co? Idąc tym tropem to wentylacja wcale nie jest potrzebna wystarczy kilka razy na dobę otworzyć i drzwi aby wejść czy wyjść z domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 18.02.2018 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Idąc tym tropem to wentylacja wcale nie jest potrzebna wystarczy kilka razy na dobę otworzyć i drzwi aby wejść czy wyjść z domu... A np. sypialnia, dwie osoby, 60 m3/h ok. Salon też 2 osoby czyli znowu 60? A jakby tak w salonie nie dać wcale. Przecież z sypialni będzie leciało, to jest czym oddychać. Akurat mam taki układ pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.02.2018 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 A np. sypialnia, dwie osoby, 60 m3/h ok. Salon też 2 osoby czyli znowu 60? A jakby tak w salonie nie dać wcale. Przecież z sypialni będzie leciało, to jest czym oddychać. Akurat mam taki układ pomieszczeń. U mnie jest 100m3/h na cztery osoby i pięć anemostatów czyli po 20m3/h na pomieszczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 18.02.2018 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 A np. sypialnia, dwie osoby, 60 m3/h ok. Salon też 2 osoby czyli znowu 60? A jakby tak w salonie nie dać wcale. Przecież z sypialni będzie leciało, to jest czym oddychać. Akurat mam taki układ pomieszczeń. Szwajcarzy, kraj biedny, spoleczenstwo biedne, oszczedzac musza wiec juz dawno rozkminili, jak zrobic zeby bylo taniej i rownie wydajnie. I doszli do wnioskow ze doskonale sprawdzaja sie uklady kaskadowe bo: - jak jestes w sypialni to nie zuzywasz powietrza w salonie - jak jestes w salonie to nie zuzywasz powietrza w sypialni - zrodlo promieniowania jakim jest czlowiek doskonale wspomaga mieszanie sie powietrza - zrodlo ruchu jakim jest czlowiek doskonale wspomaga mieszanie powietrza. Pare badan na ten temat robiono i konkluzje sa takie: jak sa w pomieszczeniach ludzie, zwierzeta itp zrodla promieniowania uklad kaskadowy dziala bardzo dobrze. Jesli nie ma zrodel promieniowania uklad kaskadowy dziala dobrze. Z tego powstaly zalecenia zeby zawsze rozwazyc mozliwosc zrobienia ukladu kaskadowego bo generuje mniejsze koszty instalacji i pozniejszego uzytkowania ( mniejsze straty energii, mniejszy pobor energii przez wentylatory). Ale u nas i tak wszyscy wiedza lepiej- dam tu dwa kanaly, tu trzy a tam jeszcze dwa i bedziesz pan zadowolony. Zawsze tak robim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 18.02.2018 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Szwajcarzy, kraj biedny, spoleczenstwo biedne, oszczedzac musza wiec juz dawno rozkminili, jak zrobic zeby bylo taniej i rownie wydajnie. I doszli do wnioskow ze doskonale sprawdzaja sie uklady kaskadowe bo: - jak jestes w sypialni to nie zuzywasz powietrza w salonie - jak jestes w salonie to nie zuzywasz powietrza w sypialni - zrodlo promieniowania jakim jest czlowiek doskonale wspomaga mieszanie sie powietrza - zrodlo ruchu jakim jest czlowiek doskonale wspomaga mieszanie powietrza. Pare badan na ten temat robiono i konkluzje sa takie: jak sa w pomieszczeniach ludzie, zwierzeta itp zrodla promieniowania uklad kaskadowy dziala bardzo dobrze. Jesli nie ma zrodel promieniowania uklad kaskadowy dziala dobrze. Z tego powstaly zalecenia zeby zawsze rozwazyc mozliwosc zrobienia ukladu kaskadowego bo generuje mniejsze koszty instalacji i pozniejszego uzytkowania ( mniejsze straty energii, mniejszy pobor energii przez wentylatory). Ale u nas i tak wszyscy wiedza lepiej- dam tu dwa kanaly, tu trzy a tam jeszcze dwa i bedziesz pan zadowolony. Zawsze tak robim. I tak właśnie kombinuje ja. Bo dokładać kanaliki, żeby raz na rok tornado w chałupie zrobić? Po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopiola 19.02.2018 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Co to są układy kaskadowe w wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.02.2018 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 - jak jestes w sypialni to nie zuzywasz powietrza w salonie - jak jestes w salonie to nie zuzywasz powietrza w sypialni I to jest największa bolączka którą doświadczam ... Muszę kręcić mocniej wentylację, tylko po to, żeby w nocy w sypialni CO2 za mocno nie wzrosło, a i tak w kulminacyjnym momencie mam 1200 czasami nawet po 1500 pppm ... Jednym w rozwiązań tego problemu jest ogrzewanie/chłodzenie w postaci kanałówki. W momencie pracy takiego systemu, powietrze zostanie przemielone i stężenie CO2 zostanie rozrzedzone. Natomiast jak to zrobić w samym układzie wentylacji ? Kiedyś kombinowałem ze sterowanymi przepustnicami oczkowymi, ale odpuściłem, bo za drogie ... Teraz jednak pomyślałbym nad tym mocniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.02.2018 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Zastanawiał się ktoś z Was nad zastosowaniem filtra od oczyszczaczy powietrza do układu wentylacji? Korci mnie zrobić skrzyneczkę na taki filtr: https://lifeplanet.pl/xiaomi-filtr-antybakteryjny-hepa-do-oczyszczaczy-mi-air-purifier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts