RadMac 19.02.2018 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Możesz zamówić kuriera. Nadawca klingenburg, odbiorca Ty. Jak tak robiłem. Wygląda na to że, teraz przysyłają do domu. Tak powiedziała mi miła pani z Klingenburga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 19.02.2018 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Barth3z, pytanko mam. Czy wiatraki za dychę dalej u Ciebie śmigają? Jeśli tak, to ile to już czasu minęło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 19.02.2018 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Że 4lata chyba smigaja u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 19.02.2018 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Zastanawiał się ktoś z Was nad zastosowaniem filtra od oczyszczaczy powietrza do układu wentylacji? Korci mnie zrobić skrzyneczkę na taki filtr: https://lifeplanet.pl/xiaomi-filtr-antybakteryjny-hepa-do-oczyszczaczy-mi-air-purifier A wiesz jaka jest żywotność tych filtrów i jakie dodatkowe opory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 19.02.2018 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 (edytowane) Że 4lata chyba smigaja u mnie Non stop? Żywotne... Edytowane 19 Lutego 2018 przez RadMac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 19.02.2018 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 A mógłby ktoś zalinkowac te wentyle za 10 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 19.02.2018 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 A mógłby ktoś zalinkowac te wentyle za 10 ? Ło takie to były wiatraczki. http://www.ebmpapst.com/en/products/motors/bcigearmotors/BCI_gearmotors_detail.php?pID=54194 Wichurkę jakąś dają, ale ja nie mam porównania do innych. Już ich dawno nie ma. Ja odkupiłem od kolegi z tego forum, 12 szt chyba. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.02.2018 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 (edytowane) Barth3z, pytanko mam. Czy wiatraki za dychę dalej u Ciebie śmigają? Jeśli tak, to ile to już czasu minęło? 2 lata. A wiesz jaka jest żywotność tych filtrów i jakie dodatkowe opory? Zależy co kto rozumie pod pojęciem żywotność, bo jeśli wziąć pod uwagę takie okresowe czyszczenie- to pewnie kilka ładnych lat pośmiga Opory pewnie małe, bo to dość duży filtr: 20cm x 30cm. Edytowane 19 Lutego 2018 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 19.02.2018 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 2 lata. Zależy co kto rozumie pod pojęciem żywotność, bo jeśli wziąć pod uwagę takie okresowe czyszczenie- to pewnie kilka ładnych lat pośmiga Opory pewnie małe, bo to dość duży filtr: 20cm x 30cm. Myślałem o tym aby go na stałe wpiąć do instalacji za gwc a przed wymiennikiem. Na wlocie do gwc dodatkowa mata filtracyjna. Jest to do zrobienia ale trzeba by to na oddzielnej skrzyni zrobić z łatwym dostępem aby można było czyścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.02.2018 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Myślałem o tym aby go na stałe wpiąć do instalacji za gwc a przed wymiennikiem. Na wlocie do gwc dodatkowa mata filtracyjna. Jest to do zrobienia ale trzeba by to na oddzielnej skrzyni zrobić z łatwym dostępem aby można było czyścić Mam taki sam plan na ten filtr. Dodatkowo, żeby zwiększyć żywotność filtra, można go opatulić włókniną: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 19.02.2018 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Ja w ten sposób mate owijam na rurze fi 200 co robi mi za czerpanie do gwc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 19.02.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Rozważania. Dom szczelny. Mamy zrównoważony wydatek powietrza (nawiew, wywiew) gdy otworzymy drzwi wejściowe lub okno to włączymy podwórko w obieg wentylacji? Czy powietrze nie ruszy się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 19.02.2018 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Może inaczej, bo wcześniej wkleiłem jakieś tam moje wypociny z budowy reku - ale koledzy mnie olali Czu ktoś z was ma reku w układzie Tichalmanna w jednej skrzynce z wentylami i filtrami? Podrzućcie zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 19.02.2018 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 (edytowane) Może inaczej, bo wcześniej wkleiłem jakieś tam moje wypociny z budowy reku - ale koledzy mnie olali Czu ktoś z was ma reku w układzie Tichalmanna w jednej skrzynce z wentylami i filtrami? Podrzućcie zdjęcia. Z tego co pamiętam to tylko chyba Barth3z ma. Ja też buduję w tym układzie. To trochę potrwa zanim skończę, może do lata... bo czasu mało i weny jakoś nie ma. Zaraz wrzucę ostateczną wersję jaką dziergam. Buda już prawie jest. Wymiennik w środę będzie. W takiej pozycji będzie wymiennik. Edytowane 19 Lutego 2018 przez RadMac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.02.2018 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Może inaczej, bo wcześniej wkleiłem jakieś tam moje wypociny z budowy reku - ale koledzy mnie olali Czu ktoś z was ma reku w układzie Tichalmanna w jednej skrzynce z wentylami i filtrami? Podrzućcie zdjęcia. Mam reku w układzie Tichelmanna, bez wentyli i filtrów, bo wg mnie za bardzo komplikuje obudowę. Zdjęcia z budowy reku w dzienniku. Czołem Tak przeczytałem i planuje układ Tichelmana. Oraz żeby było cicho to: obieg powietrza:czerpnia-filtr-wentylator--wymiennik-nawiew do domu /wywiew,filtr, wymiennik, wentylator, wyrzutnia. Pisaliście żeby była mała delta temp nawiewanej i wywiewanej to cyt: "Przełożyłem podłączenia czerpnia - wyrzutnia na dół, a nawiew - wywiew do góry. Spiąłem wszystko, podłączyłem i jakie moje zdziwienie!!!! Różnica pomiędzy wywiewem a powietrzem nawiewanym 1st!!!!" Wiec planuję jak wyżej tylko że tego nie da się upakować w jedna skrzynkę. Rozrysowałem to tak - obaczcie i napiszcie czy dobrze czy lipa? [ATTACH=CONFIG]407642[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]407643[/ATTACH] Dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopiola 20.02.2018 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Chciałem sobie porównać obecny poziom CO2 z tym w przyszłości z rekuperatorem.Czy ktoś używa takiego czujnika?Stacja kontroli jakości powietrza TFA 60.2527cena około 200zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 20.02.2018 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Rozważania. Dom szczelny. Mamy zrównoważony wydatek powietrza (nawiew, wywiew) gdy otworzymy drzwi wejściowe lub okno to włączymy podwórko w obieg wentylacji? Czy powietrze nie ruszy się? Myślę, że w jakimś stopniu zaburzysz równowagę wentylacji ale otwarcie drzwi na czas wejścia do domu czy okna na chwilę nie powinno mieć wielkiego wpływu na całokształt. No chyba, że będą to długotrwałe otwierania. Trudno też przewidzieć ruchy powietrza bo to będzie zależne od dość wielu czynników. Czy okno lub drzwi są w pobliżu nawiewu czy wywiewu, czy na dworze jest cieplej czy zimniej niż w domu, wiatr itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 20.02.2018 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Myślę, że w jakimś stopniu zaburzysz równowagę wentylacji ale otwarcie drzwi na czas wejścia do domu czy okna na chwilę nie powinno mieć wielkiego wpływu na całokształt. No chyba, że będą to długotrwałe otwierania. Trudno też przewidzieć ruchy powietrza bo to będzie zależne od dość wielu czynników. Czy okno lub drzwi są w pobliżu nawiewu czy wywiewu, czy na dworze jest cieplej czy zimniej niż w domu, wiatr itd. Sprawdzę jak zmontuje, bo drzwi o wymiarach 1m x 2m to taka spora rurka o średnicy około 133 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 20.02.2018 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 (edytowane) Czy długość kanału ma wpływ na ilość dostarczanego powietrza? Przykładowo: 100 m3/h rozdzielone na dwie rury proste o tej samej średnicy tylko jedna 10 mb druga 5 mb. Czy z obydwu będzie po 50 m3/h? Edytowane 20 Lutego 2018 przez RadMac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 20.02.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Czy długość kanału ma wpływ na ilość dostarczanego powietrza? Przykładowo: 100 m3/h rozdzielone na dwie rury proste o tej samej średnicy tylko jedna 10 mb druga 5 mb. Czy z obydwu będzie po 50 m3/h? Nie przez krótszą popłynie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts